1. chleb żytni razowy na zakwasie ze słonecznikiem skład: mąka żytnia razowa, zakwas, woda, olej słonecznikowy zimnotłoczony, sól kamienna, ziarno słonecznika



Pobieranie 42.95 Kb.
Data09.05.2016
Rozmiar42.95 Kb.
-1.CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE ZE SŁONECZNIKIEM (Skład: mąka żytnia razowa, zakwas, woda, olej słonecznikowy zimnotłoczony, sól kamienna, ziarno słonecznika.)
- 1,0 kg.- 5,65pln
- 0,7 kg.- 4,64pln
- 0,5 kg.- 3,13pln
- 0,3kg.- 2,13pln

Jest to ulubione polskie pieczywo. Zastosowane ziarna słonecznika są jak multiwitamina, dostarczają wielu cennych składników. Dzięki bardzo dużej zawartości fitesteroli- roślinnych sterydów obniżających poziom cholesterolu we krwi, chroniących przed chorobami serca i zapobiegających schorzeniom prostaty, ziarna te są sprzymierzeńcami naszego zdrowia. Ziarna słonecznika zawierają też dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika, folacyny, potasu, żelaza i cynku. Jest to kombinacja idealna dla serca. Poprawiają też przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają system nerwowy.

Z uwagi na walory smakowe i zdrowotne, najchętniej kupowany chleb. Tego smaku i zapachu nadaje też zastosowany olej słonecznikowy tłoczony na zimno. Z tego chleba robi się pyszne i solidne kanapki.

#-nadaje się do zamrożenia.


-2.CHLEB NA ZAKWASIE Z NASIONAMI ( Skład: mąka żytnia, mąka pszenna, zakwas, woda, olej słonecznikowy zimnotłoczony, sól kamienna, sezam, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, otręby, drożdże.)


- 1,0 kg.- 7,37pln
- 0,7 kg.- 5,32pln
- 0,5 kg. - 3,95pln
- 0,3kg. -  2,59pln
W miękiszu tego chleba oprócz nasion słonecznika i sezamu znajdują się nasiona lnu. Zawierają one bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnik, witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny. Wymienione składniki powodują, że chleb taki nie tylko odżywia, ale i leczy. Przede wszystkim obniża poziom cholesterolu we krwi i hamuje wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Pieczywo to ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Dodanie w niewielkiej ilości prażonych nasion słonecznika i sezamu, nadaje temu pieczywu niepowtarzalnego smaku i zapachu. Upieczony chleb przechowuje się do tygodnia po upieczeniu. Im jest starszy tym smak jego jest wyraźniejszy. Wygląd miękiszu zależy od gatunku użytej mąki.

#-nadaje się do zamrożenia.

-3.CHLEB PSZENNY RAZOWY NA ZAKWASIE ZE ŚLIWKĄ. (Skład: mąka pszenna razowa, zakwas, woda, śliwka węgierka suszona, olej słonecznikowy zimnotłoczony, sól kamienna, otręby, drożdże.)

-1,0kg.- 7,65pln


-0,7 kg.- 6,04pln
-0,5 kg.- 4,13pln
-0,3kg. - 2,73pln

Jest podstawowym pieczywem w kuchni wegetariańskiej. Suszona polska śliwka nadaje chlebowi wyrazistości. Użyte mąki: razowa żytnia oraz pszenna typu „graham” sprawiają, że jest bogaty w białko, mikroelementy oraz błonnik.

Korzyści płynące ze spożywania w chlebie polskich suszonych śliwek:

-szybko dają żołądkowi poczucie sytości,

-ułatwiają spalanie tłuszczu,

-przyspieszają przemianę materii i poprawiają trawienie,

-regulują pracę przewodu pokarmowego,

-występujący błonnik hamuje wchłanianie przez organizm cholesterolu,

-skutecznie zastępują odchudzające farmaceutyki,

-zawarty w śliwkach potas przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego.

#-nadaje się do zamrożenia.

-4. CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI (Skład: mąka żytnia, zakwas, woda, olej słonecznikowy zimnotłoczony,  orzechy włoskie, mąka z orzechów włoskich sól kamienna, drożdże.)


- 1,0kg.- 17,82pln
- 0,7kg.- 12,97pln
- 0,5kg.-  9,41pln
- 0,3kg.- 5,85pln

Dodane orzechy włoskie są nośnikiem składników mineralnych i witamin. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Mogą działać jak afrodyzjak. Bardzo dobrze wpływają na cerę czy nawet układ krążenia. Systematyczne jedzenie chleba z orzechami włoskimi zmniejsza ryzyko zachorowania na serce i nowotwory. Orzechy włoskie zawierają około 60% tłuszczów - w większości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego chleb z ich dodatkiem nadaje się do spożycia dla osób z zaburzeniami przemiany tłuszczowej lub osób z miażdżycą. Dostarcza składników mineralnych i witamin. Wskazany przy diecie dla osób leczących trądzik młodzieńczy.

Doskonale pasuje do pieczonych mięs i kanapek z serem. Idealny przy serwowaniu z sałatkami.

Chleb o intrygującym, lekko fioletowym zabarwieniu.


#-nadaje się do zamrożenia.
-5.CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE Z ORZECHAMI LASKOWYMI ( Skład: mąka pszenna razowa, zakwas, woda, olej słonecznikowy zimnotłoczony, całe orzechy laskowe, sól kamienna, drożdże.)
- 1,0kg.- 19,68pln
- 0,7kg.- 14,27pln
- 0,5kg.- 10,34pln
- 0,3kg.-  7,05pln

Chleb o pięknym przekroju. Zastosowane orzechy laskowe, mające w składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowią doskonałą dietę dla osób z tendencjami do podwyższonego cholesterolu. Idealne pieczywo dla osób znerwicowanych i mających kłopoty ze snem. Chleb zalecany dla osób cierpiących na anemię i rekonwalescentom. Zawarty w orzechach laskowych fosfor jest niezbędny dla osób pracujących umysłowo, przemęczonych pracą i nauką .Jest chlebem bardzo kalorycznym. Zawiera dużo błonnika i wapnia. Pomocny w leczeniu uporczywych zaparć. Zawiera sporo witaminy C i B. Posiada też sporo minerałów takich jak żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor i miedź.

Najlepiej smakuje z masłem i serem.

#-nadaje się do zamrożenia.

-6. CHLEB PSZENNY GRAHAM NA ZAKWASIE Z MORELAMI ( Skład: mąka pszenna razowa, zakwas, woda, olej słonecznikowy zimnotłoczony, morele suszone, sól kamienna, drożdże.)
-1.0kg.- 7,65pln
-0,7kg. - 6,04pln
-0,5kg. - 4,13pln
-0,3kg.- 2,73pln

Efektowny wygląd przekroju,chleb zawdzięcza zastosowanym całym owocom moreli. Ich piękny, bursztynowy kolor nadaje wyglądowi chleba swoistego ciepła. Użyte suszone morele stosowane są w diecie dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi. Duża zawartość żelaza w owocach moreli stawia ten chlebek w pierwszym rzędzie produktów dla osób cierpiących na niedokrwistość. Jest to pieczywo dla osób prowadzących aktywny tryb życia – morele zawierają 80% przyswajalnych cukrów.

Ponadto zawarta w suszonych morelach prowitamina A spowalnia proces starzenia się skóry i zapobiega jej wysychaniu.

Codzienne spożywanie chleba z suszonymi morelami sprawi, że skóra na twarzy będzie dłużej utrzymywała wodę i uodporni się na działanie niekorzystnych czynników atmosferycznych. Może wspomagać leczenie trądziku.

Chleb z suszonymi morelami może być podawany z serami, ale też z samym masłem – jako deser do kawy i herbaty.
#-nadaje się do zamrożenia.

-7. CHAŁKA Z MIODEM I SZAFRANEM. ( Skład: mąka pszenna, woda, jaja, masło, miód pszczeli, sól kamienna, drożdże, szafran)

-0,34kg.- 10,80pln. – Opcja 1x smarowana żółtkiem,

-0,34kg.- 12,15pln. – Opcja 2x smarowanie żółtkiem.


Szafranowo-złoty, żydowski, słodki chleb, robiony w formie warkocza. Do jego wypieku stosowany jest miód z ekologicznej kaszubskiej pasieki. Widoczne włókna szafranowe, nadają ekskluzywnego smaku i zapachu.

Chałka smarowana jest przed wypiekiem surowym żółtkiem po to, aby skórka była błyszcząca i brązowa.

Smakuje wyśmienicie z masłem i konfiturami, podana do porannej kawy lub herbaty.
#-nadaje się do zamrożenia.

-7A.CHAŁKA. (Skład: mąka pszenna, woda, jaja, olej, drożdże, sól kamienna, cukier.)

-0,51kg.- 6,96pln.

-0,39kg.- 5,38pln.


Do wypieku tej chałki używa się drobno zmielonej mąki pszennej. To wyszukany, lekko słodki chlebek. Wyrasta trzykrotnie w niskiej temperaturze, jak nakazuje tradycja.

Świeżą chałkę można przetrzymywać do 7 dni.


#-nadaje się do zamrożenia.

-8.CHLEB PUGLIESE. ( Skład: mąka pszenna, woda, oliwa extra vergine, sól kamienna, drożdże, cukier.)

-2,50kg.- 19,12pln.

-1,25kg.- 10,56pln.

-0,62kg. - 5,78pln.

-0,31kg. - 3,39pln.


Chleb ten pochodzi z Puglii w Włoszech. Posiada delikatny, elastyczny miękisz i bladobrązowa cienką skórkę. Swój smak zawdzięcza zastosowanej kreteńskiej oliwie extra vergine, która jest najwyższej jakości. Chlebek należy zjeść do 5 dni po upieczeniu, później można zrobić z niego wyśmienite włoskie grzanki – crostini.
#-nadaje się do zamrożenia.

8a –CHLEB PUGLIESE Z POMIDORAMI. ( Skład: mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, oliwa extra vergine, suszone pomidory na słońcu w oliwie, sól kamienna, drożdże, cukier.)

- 0,33kg.- 6,98pln.
Wariant. Użyte suszone pomidory na słońcu w zalewie z oleju słonecznikowego nadają chlebkowi niezapomnianego smaku i aromatu.
#-nadaje się do zamrożenia.

8b-CHLEB PUGLIESE Z OLIWKAMI. (Skład: mąka pszenna, woda, oliwa extra vergine, czarne oliwki, sól kamienna, drożdże, cukier.)

- 0,33kg.- 5,41pln.
#-nadaje się do zamrożenia.
Wariant. Oliwki KALAMATA w subtelny sposób podkreślają śródziemnomorskie pochodzenie tego chleba. Podawany do sałat. Idealnie komponuje się z szynką parmeńską lub żółtym serem.
#-nadaje się do zamrożenia.

8c-PUGLIESE Z BAZYLIĄ. ( Skład: mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, oliwa z oliwek extra vergine, sól kamienna, świeża bazylia).

- 0,31kg.- 5,53pln.

9.CIABATTA. (Skład: mąka pszenna, woda, oliwa z oliwek extra vergine, sól kamienna, drożdże.)

- 0,18kg.- 3,50pln.

- 0,28kg.- 4,72pln.

- 0,38kg.- 5,94pln.

- 0,57kg.- 8,37pln.

Pochodząca z Lombardii ciabatta jest pieczywem nieformowym- ciasto wylewa się bezpośrednio na blachę, na której jest pieczona. Ciabatta może być chrupiąca lub miękka,

może mieć dziurawy i bardzo lekki środek lub gęstą ośródkę. To luksusowe pieczywo swój smak i aromat zawdzięcza najwyższej klasy oliwie extra vergine. Posiada lekki i tłusty miękisz.

W zależności od upodobań w swoim składzie może posiadać orzechy, koper włoski, rozmaryn lub lawendę.

Ciabatta najlepiej smakuje do 3 dni po upieczeniu. Można ją przechowywać do tygodnia.

W wariancie bez oliwy- posiada miękisz, który długo zachowuje swoją wilgotność- wynik czterokrotnego wyrastania ciasta.
#-nadaje się do zamrożenia.

10. BRIOSZKA. (Skład: mąka pszenna, mleko, jaja, masło, sól kamienna, cukier, drożdże.)


- 1,00kg.- 33,04pln.

- 0,70kg.- 24,13pln.

- 0,50kg.- 17,52pln.

- 0,30kg.- 10,91pln.


To delikatne, francuskie pieczywo. Swoją lekkość zawdzięcza 24-godzinnemu procesowi przygotowania ciasta. W tym czasie rośnie ono trzykrotnie. Swój szlachetny smak zawdzięcza delikatnej mące, świeżemu i najlepszemu masłu oraz wiejskim jajom.

Najlepiej smakuje na śniadanie, posmarowana masłem i konfiturą. Na tostowanych kromkach

brioszki podaje się wyśmienite pasztety gęsie lub kacze.

W wariantach występuje brioszka z dodatkiem żółtego sera typu kantal, o aromacie pomarańczowym lub cytrynowym oraz z serem camembert lub brie.

#-nadaje się do zamrożenia.

11. BUŁECZKI BRYDŻOWE –6 X 25gr. (skład: mąka pszenna, mleko, woda, masło, jaja, cukier, drożdże, sól kamienna)


To małe bułeczki z miękką skórką. Najlepiej podawać je jako szczególne kanapki. Po nacięciu od góry wzdłuż, do środka można włożyć mięsa, sery, sałaty, konfitury.

Swoja miękkość zawdzięczają użytemu, tłustemu mleku.

- 0,38pln.- x 6szt.=2,28pln.

#-nadają się do zamrożenia.

12. BAPSY- BUŁKI SZKOCKIE (OPRÓSZONE MĄKĄ) - 90G.( skład: mąka pszenna, mleko, woda, smalec, cukier, drożdże, sól kamienna)
Te typowe dla Szkocji bułki swoją miękkość zawdzięczają połączeniu wody i najwyższej jakości mleka. Posypanie bułeczek mąką i przykrycie ich ściereczką po wypieku sprawia, że miękisz jest bardzo delikatny a skórka mięciutka.

Wyśmienicie smakują na śniadanie , podane z jajecznicą i bekonem.

-0,82pln.- x 4szt.=3,28pln.
#-nadają się do zamrożenia.

13. MIĘCIUTKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE NA ŚMIETANIE SOFTIES.- 0,09KG. ( Skład: mąka pszenna, mleko, woda, śmietana, smalec, cukier, drożdże, sól kamienna).


-0,92pln.- Pakowane x 4szt. = 3,68pln.

#-nadają się do zamrożenia.


14. CHLEB GRYCZANY 100% NA ZAKWASIE.( Skład: zakwas gryczany, mąka gryczana, woda, sól kamienna kłodawska, olej słonecznikowy zimnotłoczony)


-1,0kg.- 6,36pln.

-0,7kg.- 5,45pln.

-0,5kg.- 4,18pln.

-0,3kg.- 2,91pln.


To chleb ciężki, o specyficznym smaku i zapachu palonej gryki. Dawniej pieczono taki, gdy zabrakło mąki pszennej i żytniej.

Ze względu na skład, chleb ten jest skierowany do osób, które w swojej diecie muszą odrzucić drożdże oraz gluten.

W produkcji zastosowano bardzo trudny do uzyskania zakwas gryczany.

Wyśmienicie smakuje do zrazów wołowych.


#-nadaje się do zamrożenia.

*-przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu.

15. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI PYTLOWANY Z CZARNUSZKĄ. (Skład: mąka żytnia, mąka pszenna, zakwas, woda, otręby, olej słonecznikowy zimnotłoczony, sól kamienna, czarnuszka)

Swój podstawowy smak i zapach chleb ten zawdzięcza specjalnemu procesowi prowadzenia zakwasu. Użyte mąki nadają temu pieczywu unikalnego, delikatnego miękiszu.

Chleb z czarnuszką działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie i rozkurczająco na mięśnie gładkie. Wzmaga wydzielanie mleka- jest wskazany dla karmiących matek.
-1,0kg. - 5,20pln.

-0,7kg. – 4,14pln.

-0,5kg. - 3,60pln.
#-nadaje się do zamrożenia.

16. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI PYTLOWANY Z KMINKIEM. (Skład: mąka żytnia, mąka pszenna, zakwas, woda, otręby, olej słonecznikowy zimnotłoczony, sól kamienna, kminek, drożdże.)

-1,0kg. – 5,19pln

-0,7kg. – 4,13pln.

-0,5kg. – 3,59pln.
Dodatek kminku do ciasta nadaje specyficznego smaku upieczonego chleba. Regularne spożywanie tego chlebka poprawia trawienie, działa wiatropędnie, sokopędnie, mlekopędnie i bakteriobójczo.

Doskonale nadaje się na kanapki z wędliną.

#-nadaje się do zamrożenia.

17.CHLEB CIEMNY MIODOWY Z KMINKIEM. ( Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, mąka żytnia razowa, zakwas, prażone ziarna zbóż, miód pszczeli, kminek, olej słonecznikowy zimnotłoczony, sól kamienna, drożdże.)


-1,0kg.- 9,88pln.

-0,7kg.- 7,91pln.

-0,5kg.- 5,94pln.
Rodowód tego chleba wywodzi się z Litwy, gdzie do dziś jest najpopularniejszym gatunkiem pieczywa. Połączenie miodu i kminku sprawia, że ma ono niespotykany smak i aromat.

Aby najlepiej smakował, należy go spożywać ze świeżym, najwyższej jakości masłem.

#-nadaje się do zamrożenia.

18. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI PYTLOWANY (DOMOWY BABCI JULII) (Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól kamienna, olej słonecznikowy zimnotłoczony, otręby, drożdże.)

-1,0kg.- 5,81pln.

-0,7kg.- 4,60pln.

-0,5kg.- 3,49pln.
Najpopularniejszy i wyśmienity chleb o delikatnie chrupiącej skórce i lekko ciągnącej się ośródce. Przygotowanie tego chleba wymaga zastosowania najlepszych gatunkowo mąk. Dodanie oleju słonecznikowego nadaje chlebkowi niespotykanego smaku i aromatu. Najlepiej smakuje 1-3 dni po upieczeniu.

#-nadaje się do zamrożenia.


19.CHLEB Z ORKISZU RAZOWY (Skład: orkiszowa mąka razowa, zakwas z orkiszu, woda, olej słonecznikowy zimnotłoczony, sól kamienna, drożdże.)


-1,0kg.- 11,12pln.

-0,5kg.- 6,56pln.

-0,3kg.- 4,34pln.

100 % chleb orkiszowy. Wzmacnia serce, chroni przed miażdżycą, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi. Pieczywo to sprawdza się w diecie diabetyków, regulując poziom cukru i insuliny we krwi. Warto włączyć je do diety rekonwalescentów, seniorów i dzieci. Uważa się także, że orkisz wspomaga trawienie, utrzymuje w zdrowiu żołądek i jelita. Jest też nieoceniony przy zaparciach.


Chleb orkiszowy powinny jeść osoby odchudzające się. Pieczywo to o słodkawo-orzechowym smaku przyspieszają przemianę materii i utrudnia przyswajanie tłuszczu.

Zastosowanie wyłącznie mąki razowej z orkiszu nadaje chlebkowi charakterystycznego, orzechowego smaku. Jest on dodatkowo podkreślony przez dodanie oleju słonecznikowego zimnotłoczonego. Ze wszystkich chlebów ten posiada najbardziej „ pszeniczny” smak. Jest on wyraźniejszy niż inne z tego rodzaju, ponieważ ciasto robi się z udziałem zakwasu orkiszowego.


#-nadaje się do zamrożenia.

20.CHLEB PULLMAN FOREMKOWY (Skład: mąka pszenna, woda, mleko, masło, cukier, sól kamienna, drożdże.)


- 1,0kg. – 8,00pln.

- 0,7kg. - 6,10pln.

- 0,5kg. – 4,50pln.

- 0,3kg. - 2,90pln.


Jest to chleb pieczony z najbielszej mąki. Ciasto jest wzbogacone wiejskimi jajkami oraz świeżym masłem i mlekiem. Wykonanie bochenka w formie buchty sprawia, że chleb można pokroić w kwadratowe kromki lub złożyć idealnie na pół wzdłuż połączenia bucht. Po „rozdarciu” na buchty można z nich wykrajać małe i równe kromki.

Chleb idealny na grzanki i tosty.


#-nadaje się do zamrożenia.

21.CHLEB ETIOPSKI (Skład: zakwas, mąka pszenna, woda, masło,

olej słonecznikowy zimno tłoczony, naturalne przyprawy,sól kamienna, drożdże, otręby.)
-1,0kg – 16,12pln

-0,7kg - 12,07pln

-0,5kg - 8,62pln
Chleb ten ma piękny złocisty kolor, delikatny miękisz i tajemniczy smak, który jest najlepiej wyczuwalny na 3 dzień po upieczeniu. Zastosowanie świeżo przyrządzonych przypraw czyni ten chleb jednym z najbardziej aromatycznych wypieków.

Wyśmienicie smakuje z masłem i serem.

Urozmaica ekskluzywne menu.

#-nadaje się do zamrożenia.


22.CHLEB Z GRUSZKAMI DZIADKA FELIKSA ( Skład: mąka pszenna, zakwas, woda, mąka żytnia, suszone i wędzone polskie owoce: jabłka, gruszki, śliwki, orzechy laskowe, miód, orzechy włoskie, sól, drożdże).
-0,5kg- 8,92pln
Król wśród chlebów.

Swoje właściwości ( także smak i aromat) zawdzięcza dużej ilości suszonych i wędzonych polskich owoców.

Jabłka- poprawiają stan płuc, uszczelniają naczynia krwionośne, zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowań na raka jelita grubego. Zawarte witaminy z grupy B poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Ponadto suszone jabłka zawierają potas- odpowiedzialny za pracę serca, bor- pomocny w budowie kości, magnez- kojący system nerwowy i fosfor- regulujący przemianę materii i wzmacniający zęby.

Gruszki- są bogate w błonnik, dlatego można szybko się nimi najeść, są źródłem żelaza, potasu i pektyn, które obniżają poziom cholesterolu oraz czyszczą organizm z metali ciężkich. Występujące w gruszkach związki polifenolowe mają właściwości przeciwrakowe.

Śliwki- suszone, wymienia się wśród produktów, które powinniśmy spożywać codziennie, gdyż wspomagają przemianę materii. Ułatwiają spalanie tłuszczu, ponieważ są bogate w błonnik. Zawarte pektyny szybko sycą nasz organizm.

Wyrazistości temu wypiekowi dodają prażone orzechy laskowe i włoskie.



Można podawać go do kawy lub wódki wiśniowej. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Idealnie przechowuje się w lodówce w szczelnym opakowaniu.
#-nadaje się do zamrożenia.


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna