1A. Lite American Lager Podstawowe informacje



Pobieranie 0.51 Mb.
Strona1/40
Data02.05.2016
Rozmiar0.51 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   40

1A. Lite American Lager

Podstawowe informacje


OG 1.028 – 1.040

FG 0.998 – 1.008

Gęstość początkowa: 7.1 - 10°Blg

Goryczka: 8 – 12IBU

Gęstość końcowa: -0.5 – 2°Blg

Kolor: 2 – 3 SRM


Alkohol objętościowo: 2.8 – 4.2%

Temperatura serwowania - 0-4 °C

Lekki amerykański lager

Aromat


Brak, albo bardzo delikatny zapach słodowy, aczkolwiek może występować zapach zbożowy, słodki albo kukurydziany. Aromat chmielowy może występować w przedziale od braku zapachu do delikatnego zapachu chmielowego, obecność chmielowych zapachów korzennych (spicy) albo kwiatowych. Niski poziom wpływu zapachów drożdżowych (zielone jabłka, DMS, albo owocowych) są opcjonalne, ale akceptowane. Brak dwuacetylu.

Wygląd


Od bardzo blado słomkowego do blado żółtego koloru. Biała gęsta piana, krótko utrzymująca się. Bardzo klarowne.

Smak


Rześki i wytrawny z niskim poziomem zbożowej albo kukurydzianej słodkości. Smak chmielowy w przedziale od brak do niskiego. Goryczka na niskim poziomie. Balans goryczki może się różnic od delikatnie słodowego do delikatnie gorzkawego, ale niemalże gładki. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne „żądlenie”. Brak dwuacetylu. Brak posmaków owocowych.

Tekstura


Bardzo niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku. Może wydawać się wodniste.

Ogólne wrażenie


Bardzo orzeźwiające i gaszące pragnienie.

Komentarz


Niższa gęstość i niższa kaloryczność niż standardowe lagery. Mocne smaki i zapachy są wadą. Zaprojektowany by było atrakcyjne dla jak najszerszego zakresu odbiorców jak to tylko możliwe.

Surowce


Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z wysokim procentowo (do 40%) zasypem ryżu jako dodatki niesłodowane.

Komercyjne przykłady


Bitburger Light, Sam Adams Light, Heineken Premium Light, Miller Lite, Bud Light, Coors Light, Baltika #1 Light, Old Milwaukee Light, Amstel Light

1B. Standard American Lager

Podstawowe informacje


OG 1.040 – 1.050
FG 1.004 – 1.010

Gęstość początkowa: 10 – 12.4°Blg

Goryczka: 8 – 15 IBU

Gęstość końcowa: 1 – 2.6°Blg

Kolor: 2 – 4 SRM

Alkohol objętościowo: 4.2 – 5.3%

Temperatura serwowania - 4-7 °C

Standardowy amerykański lager

Aromat


Brak, albo bardzo delikatny zapach słodowy, aczkolwiek może występować zapach zbożowy, słodki albo kukurydziany. Aromat chmielowy może występować w przedziale od braku zapachu do delikatnego zapachu chmielowego, obecność chmielowych zapachów korzenny (spicy) albo kwiatowych. Niski poziom wpływu zapachów drożdżowych (zielone jabłka, DMS, albo owocowych) są opcjonalne, ale akceptowane. Brak dwuacetylu.

Wygląd


Od bardzo blado słomkowego do średnio żółtego koloru. Biała gęsta piana, krótko utrzymująca się. Bardzo klarowne.

Smak


Rześki i wytrawny z niskim poziomem zbożowej albo kukurydzianej słodkości. Smak chmielowy w przedziale od brak do niskiego. Goryczka w przedziale od niskiego poziomu do średnio niskiego poziomu. Balans goryczki może się różnic od delikatnie słodowego do delikatnie goryczkowego, ale ma być niemalże płaski. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne „żądlenie”. Brak dwuacetylu. Brak posmaków owocowych.

Tekstura


Niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku.

Ogólne wrażenie


Bardzo orzeźwiające i gaszące pragnienie.

Komentarz


Mocne smaki i zapachy są wadą. Styl międzynarodowy, w którego skład wchodzą ogólnodostępne lagery z większości krajów.

Surowce


Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z wysokim procentowo (do 40%) zasypem ryżu lub kukurydzy jako dodatku niesłodowanego.

Komercyjne przykłady


Pabst Blue Ribbon, Miller High Life, Budweiser, Baltika #3 Classic, Kirin Lager, Grain Belt Premium Lager, Molson Golden, Labatt Blue, Coors Original, Foster's Lager

1C. Premium American Lager

Podstawowe informacje


OG 1.046 – 1.056
FG 1.008 – 1.012

Gęstość początkowa: 11.4 - 13.8°Blg

Goryczka: 15 – 25 IBU

Gęstość końcowa: 2 – 3.1°Blg

Kolor: 2 – 6 SRM

Alkohol objętościowo: 4.6 – 6.0%

Temperatura serwowania - 4-7 °C

Amerykański Lager Premium

Aromat


Niski do średni aromat słodowy, który może być zbożowy, słodkawy albo kukurydziany. Aromat chmielowy w przedziale od niski do średnio niski, obecność chmielowego aromatu korzennego albo kwiatowego. Niski poziom aromatów drożdżowych (zielone jabłko, DMS albo owocowych) opcjonalny, ale akceptowalny. Brak dwuacetylu.

Wygląd


Kolor od blado słomkowego do złocistego. Biała gęsta piana, nie musi utrzymywać się długo. Bardzo klarowne.

Smak


Rześki i wytrawny smak wraz z lekkimi elementami słodkości zbożowej, albo słodowej. Smaki chmielowe w przedziale od brak do niski poziom. Goryczka na niskim, albo średnim poziomie. Balans goryczki może być różny - od słodowego do lekko gorzkiego, ale relatywnie gładkie. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne „żądlenie”. Brak dwuacetylu. Brak posmaków owocowych.

Tekstura


Średnio niska treściwość wynikająca z użycia dodatków niesłodowanych takich jak ryż czy kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku.

Ogólne wrażenie


Orzeźwiające i gaszące pragnienie, ale generalnie bardziej wypełniające niż wersje standard/lite.

Komentarz


Piwa Premium raczej mają mniej dodatków niesłodowanych niż standard/lite lager, mogą być w 100% słodowe. Mocne smaki i zapachy są wadą, ale premium lager mają więcej smaku i zapachu jak standard/lite lager. Ogólnie piwa z tej kategorii znajdują się w przedziale wysokiej półki. Jest to podstawowa kategoria międzynarodowego masowego rynku lagerów w przedziale, którym znajdują się zarówno amerykańskie lagery z wysokiej półki jak i piwa koncernów międzynarodowych dostępne w Ameryce takie jak "importowe" czy "piwa w zielonej butelce".

Surowce


Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z (do 25%) zasypem ryżu albo kukurydzy jako dodatku niesłodowanego.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   40


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna