2 szklanki czerwonej lub żółtej łuskanej soczewicy • 1 duża cebula • garść suszonej żurawiny



Pobieranie 90.36 Kb.
Data07.05.2016
Rozmiar90.36 Kb.
Pasztet soczewicowy

z żurawiną i śliwkami

Składniki:
2 szklanki czerwonej lub żółtej łuskanej soczewicy

1 duża cebula

garść suszonej żurawiny

kilka suszonych śliwek

sól, pieprz, czerwona słodka papryka, lubczyk

1 jajko

oliwa z oliwek

Soczewicę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości (może się lekko rozgotować). Pod koniec gotowania lekko solimy.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 2 – 3 łyżkach oliwy z oliwek.

Ugotowana soczewicę mieszamy z cebulą, dodajemy pokrojoną


żurawinę i śliwki oraz 1 jajko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
i czerwoną papryką.

Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek (można użyć


keksówki wyłożonej folią do pieczenia lub jednorazowych foremek.)

Z góry posypujemy lubczykiem lub pietruszką.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 35 min.


Sałatka Caprese


Składniki (dla 1 osoby):

1 kulka mozzarelli

1 dojrzały pomidor

10 listków świeżej bazylii

oliwa z oliwek

sól

pieprz



  • Pomidora i mozzarelle pokroić na plasterki.

  • Plasterki pomidora ułożyć naprzemiennie z plastrami mozzarelli
    i listkami świeżej bazylii.


  • Doprawić sałatkę solą i pieprzem.

  • Dolać 2 łyżki oliwy z oliwek.


Dietetyczny shake truskawkowy


Składniki:

300 ml mleka 2% tłuszczu (lub 1,5%)

duża kopiasta łyżka naturalnego serka homogenizowanego

3 łyżeczki cukru

1/3 mrożonego krojonego banana

300g mrożonych pokrojonych truskawek





  • Zamrożone truskawki i banan wrzucić do blendera.

  • Dodać cukier, naturalny serek homogenizowany i mleko.

  • Wszystkie składniki razem zmiksować.

  • Gotowy shake przelać do wysokiej szklanki i pić przez słomkę.


Chleb wieloziarnisty

Składniki na 1 keksówkę
30 dag mąki pszennej razowej

20 dag mąki pszennej zwykłej

2 łyżki płatków owsianych

2 łyżki nasion sezamu

2 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka kminku

1 łyżeczka soli

5 dag świeżych drożdży

1 łyżka oliwy z oliwek

2 szklanki letniej wody

Mąkę mieszamy, robimy wgłębienie, kruszymy do niego drożdże


i zalewamy odrobiną letniej wody.

Odstawiamy na ok. 20 min aż zrobi się zaczyn.

Dodajemy resztę składników i wody, mieszamy i odstawiamy do
wyrośnięcia.

Ciasto wkładamy do wysmarowanej oliwą keksówki, smarujemy z góry letnią wodą i ostawiamy do ponownego wyrośnięcia.



Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez ok. 1 godzinę.
Omlet

Składniki

  • 5 białek kurzych

  • 60 g płatków owsianych

  • 1/2 banana

  • 2 łyżeczki kawy

  • garść rodzynek


Sposób wykonania:

Białko należy wlać do miseczki i zmiksować. Po zmiksowaniu dodać resztę produktów. Następnie rozlać „masę” na rozgrzaną patelnie. Uważać by nie przypalić każdej ze stron i przewracać co chwilę. Całość wykonać z jak najmniejszym zapotrzebowaniem na olej.

Twaróg na chleb

Składniki


Sposób wykonania :

Twaróg należy dobrze ugnieść i przyprawić solą, pieprzem wedle uznania, aby z łatwością rozsmarował się na kromce chleba. Resztę składników kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do twarogu. Na koniec wszystko dobrze ze sobą mieszamy.


Smalec z fasoli

Składniki


  • 1 szklanka suchej fasoli Jaś

  • ½ łyżeczki soli

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 duże cebule

  • ¼ jabłka

  • szczypta majeranku

Fasolę namoczyć dzień szybciej. Namoczoną opłukać, gotować do miękkości przez ok. 1 godz., dodać sól.

Po ugotowaniu odcedzić, ale zostawić wodę. Zdjąć skórkę z fasoli.

Fasole wrzucamy do blendera dodając kilka łyżek wody z gotowania.

Cebulę kroimy w drobną kostek i rumienimy na oliwie z oliwek.



Dodajemy zmiksowaną fasolę, podgrzewamy, dodajemy starte
jabłko, szczyptę majeranku i soli oraz ¼ szklanki wody z gotowania.


Całość podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać 2 łyżki oliwy
z oliwek. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.

Zupa krem z marchwi

Składniki
600 g marchewki

2 korzenie pietruszki

2 ziemniaki

2 duże cebule

2-3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki curry

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 litr wody

2 łyżki sosu sojowego

sól i pieprz do smaku

szczypta lubczyku

Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj carry, imbir i paprykę. Podsmaż.

Warzywa wrzuć do cebuli dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, zamieszaj, dolej wodę, sól i pieprz. Gotuj do miękkości.

Jak wszystko przystyganie zmiksuj blenderem. Dodaj sos sojowy, lubczyk i dopraw wedle uznania. Można dodać jeszcze Carry.



Wyśmienicie smakuje z dodatkiem śmietany i grzankami.


A'la humus
- nie tylko dla wegetarian

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy (może być z puszki)

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 łyżka pasty sezamowej

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki lub szczypiorek


Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 12 godz., najlepiej zrobić to wieczorem przeddzień przygotowania pasty. Następnie
gotujemy do miękkości (może się rozgotować) i pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli. Po odcedzeniu dodajemy starte ząbki
czosnku, śmietanę i oliwę. Wszystko miksujemy blenderem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Konsystencja humusu jest dość sucha
więc warto wtedy dodać więcej oliwy z oliwek. Całość mieszamy
i dodajemy rozdrobnioną natkę pietruszki lub szczypiorek. Dla dobrego efektu wizualnego można udekorować pastę zieleniną lub świeżymi ziołami!



Muffiny bananowe z masłem
orzechowym i płatkami owsianymi




Składniki na 12-15 muffinek:

2 duże banany

250 g spulchnionej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

115 g cukru 

75 g roztopionego masła

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 jajka

125 ml mleka

2 duże łyżki masła orzechowego
♥  Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem razem z masłem
orzechowym. Następnie mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
i sodą, wymieszać z cynamonem, cukrem, cukrem waniliowym
i szczyptą soli.

♥  Piekarnik nagrzać do 190ºC. W drugim naczyniu jajka roztrzepać
widelcem z ostudzonym, płynnym masłem. Do tego dolać mleko i dodać banany, wymieszać.

♥  W suchych składnikach zrobić dołek, w który nalać składniki
mokre, wszystko dokładnie wymieszać widelcem, tylko do połączenia się składników.

♥  Papilotki napełnić do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Piec muffiny przez ok. 25-30 min. w nagrzanym piekarniku.

Sałatka Kolorowa

Składniki:


  • Sałata kolorowa 1 op. Mix.

  • Papryka czerwona 1 sztuka.

  • Ogórek zielony 1 sztuka.

  • Jajka ugotowane 2 sztuki.

  • Pierś z kurczaka ugotowana 1 sztuka.

  • Przyprawy + sos czosnkowy

  • Jogurt naturalny

  • 2 ząbki czosnku

  • Przyprawa do sałatek, sól, pieprz



Faszerowane ogórki

Składniki:

1 długi ogórek

2 jajka ugotowane na twardo

1 pęczek szczypiorku

1 łyżka kukurydzy z puszki lub zielonego groszku

1 gałązka oregano

troszkę mielonej natki pietruszki

2 łyżki majonezu

sól i pieprz mielony kolorowy do smaku


  • Ogórek obrać ze skórki i łyżeczką wybrać miąższ, delikatnie posolić i odwrócić aby pozbyć się nadmiaru płynu z ogórka.

  • Jajka rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków.

  • Dodać pokrojony szczypiorek i majonez, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Tym farszem wypełnić ogórki.

  • Na wierzch wyłożyć kukurydzę lub zielony groszek.

  • Udekorować natką pietruszki i oregano. Podać od razu.


Ciasteczka owsiane


Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 1 szklanka otrębów pszennych

  • 100 g rodzynek

  • 100 g orzechów

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka soku jabłkowego

  • 1 jajko

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wszystkie składniki połączyć. Z masy formować placuszki i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok 15 min w 200 st. C.

Sałatka curry z kurczakiem

Składniki:


  • Filet z kurczaka – 2 sztuki

  • Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy

  • Sałata lodowa – 1 sztuka

  • Przyprawa curry – 1 łyżeczka

  • Czerwona papryka – 2 sztuki

  • Posiekana kolendra – 1 pęczek

  • Czerwona cebula – 2 sztuki

  • Jogurt naturalny – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do gyrosa – 1 łyżka

  • Majonez – 1 łyżka

  • Czosnek ząbki – 2 sztuki

  • Oliwa z oliwek do smażenia



  • Filet z kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w paski. Marynuj w przyprawie do gyrosa przez co najmniej godzinę. Następnie usmaż i odstaw do ostygnięcia.

  • Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój
    w piórka, paprykę w paski.


  • Czosnek drobno posiekaj i usmaż na złocisty kolor na oliwie. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę. Przełóż do miseczki
    i pozostaw do wystygnięcia. Dodaj sos sałatkowy, majonez oraz jogurt, następnie wymieszaj składniki.


  • W dużej misce połącz warzywa, kurczaka, posiekaną kolendrę oraz przygotowany sos. Podawaj na porwanej sałacie, zaraz po przygotowaniu.

Chleb Ziarnisty

Składniki:
1 szklanka letniej wody

1 szklanka mąki pszennej

1/5 kostki drożdży
Wszystko razem wymieszać przykryć ścierką i odstawić na 10-12 godzin.
Dodać:

1kg mąki pszennej

2 łyżeczki soli

1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich

1/2 szklanki siemienia lnianego

1/2 kostki drożdży (rozmieszać w 1/4 szklanki letniej wody)

1 szklanka dodatków (słonecznik łuskany, pestki dyni, płatki owsiane)

3-4 szklanki wody letniej


Wszystko wymieszać, przykryć ścierką do wyrośnięcia na około 1-2 godziny.



  • Przełożyć do wysmarowanych foremek (keksówek) i ponownie przykryć ścierką na około 1 godzinę.

  • Rozgrzać piekarnik do 180o.

  • Przygotowane foremki z ciastem chlebowym włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny.

  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posmarować wodą, wyjąć
    z foremek i pozostawić do wystygnięcia.




Sałatka ryżowa z jabłkami
i orzechami



Składniki na 4 porcje:


  • 300g ryżu

  • 4 jabłka

  • młoda cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 20 g rodzynek

  • 50 g orzechów włoskich

  • 5 łyżek oliwy

  • 2 łyżki carry

  • 4 łyżki soku z cytryny,

  • sól, pieprz



  • Ugotowany ryż wymieszać z pokrojonymi w kostkę jabłkami, posiekaną cebulą i czosnkiem, orzechami i rodzynkami.

  • Oliwę rozgrzać na patelni, dosypać carry i krótko podgrzewać.

  • Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Wymieszać Podawać schłodzone.

Sałatka soczewicowa z szynką
Składniki na 4 porcje:


  • 200 g zielonej soczewicy

  • 100 g pomarańczowej soczewicy

  • 200 g gotowanej szynki

  • cebula

  • 2 łyżeczki marynowanego pieprzu

  • łyżka musztardy

  • pomidory do dekoracji

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki oliwy



  • Ugotuj oddzielnie soczewicę.

  • Z musztardy, oliwy i soli zrób sos.

  • Wymieszaj zieloną soczewicę z tartą cebulą i sosem.

  • Dodaj pomarańczową soczewicę i pieprz marynowany.

  • Wymieszaj tak, aby kolory nie połączyły się zupełnie.
    Dodaj szynkę.


  • Schłodzić co najmniej pół godziny.


Sok z mleczy
Składniki:

- ok. 100 główek mlecza

- cytryna

- 0.25 kg cukru
Przygotowanie:


  • Mlecze wygotować w wodzie i zostawić w niej na 8 h.

  • Do mieszanki wlać sok z połówki cytryny i zasypać cukrem.

  • Podgrzać (nie gotować) wywar po czym przesączyć sok przez sitko i przelać do pojemników.


Zupa brokułowa

Składniki:

  • 1/2 kg brokułów

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • śmietana

  • płatki migdałów

  • sos sojowy



Sposób przygotowania:

  • Brokuły dzielimy na różyczki. Obieramy ziemniaki, czosnek
    i cebulę. Warzywa gotujemy razem w osolonej wodzie do miękkości. Wszystko miksujemy.


  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy sos sojowy wedle uznania.

  • Na patelni prażymy płatki migdałów.

  • Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypujemy migdałami.

Dietetyczny sernik na zimno

Składniki:


  • Ciasta owsiane 220 g

  • Masło Ekstra 80 g

  • Jogurt naturalny 400 g

  • Mleko 2% ½ szklanki

  • Sok jabłkowy 1 łyżka

  • Cukier 5 łyżeczek

  • Żelatyna 3 łyżki

  • Jabłka 2 szt.

  • Galaretka agrestowa 1 opak.


Przygotowanie:

  • Ciastka rozdrobnij – włóż do torebki foliowej i ugnieć wałkiem do ciasta. Połącz z rozpuszczonym masłem, wymieszaj.

  • Formę wyłóż pergaminem, na dnie rozłóż masę z ciastek i wstaw do lodówki na 30 minut.

  • Jogurt wymieszaj z mlekiem, cukrem i sokiem jabłkowym (aż na wierzchu pojawi się pianka). W kilku łyżeczkach wody rozpuść żelatynę. Przestudzoną połącz z masą jogurtową. Wstaw do lodówki – gdy zacznie tężeć, wylej ją na spód z ciastek
    i ponownie odstaw do chłodzenia.


  • Galaretkę rozpuść wg przepisu na opakowaniu, wmieszaj posiekane jabłka i zalej „ciasto”. Wstaw do lodówki na minimum 2 godz.

Razowy makaron z pesto

Składniki:


  • makaron gniazdka 400g

  • słoiczek pesto (można przyrządzić samemu)

  • ser żółty Stary Olęder 200g

  • pomidorki koktajlowe 250g

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z pesto, posypać potartym serem na dużych oczkach, oraz ozdobić pokrojonymi na pół pomidorkami.

Kolorowy talerz
Składniki:


  • 30 dag truskawek

  • garść Rukli

  • szczypta pieprzu

  • kieliszek octu balsamicznego



Przygotowanie:

  • Truskawki pokroić na ćwiartki, rukolę podrzeć na mniejsze
    kawałki.


  • Następnie połączyć dane składniki, odpowiednio doprawić pieprzem i polać octem.


Przepisy i potrawy przygotowali:
Marcin Putek kl. I MT 1

Dawid Pieła kl. I MT 1

Sylwester Siedlaczek kl. I MT 1

Łukasz Szostek kl. I MT 1
Mikołaj Bochenek kl. I ET

Michał Książek kl. I ET

Sławomir Menżyk I ET

Daniel Połata kl. I ET
Adam Borek kl. I MT 2

Adrian Wita kl. I MT 2

Jakub Potracki kl. I MT 2
Radek Gruszka kl. II MH

Szymon Kasperczyk kl. II ET 1
Dariusz Bugla kl. III G

Bartosz Flis kl. III G
Jarek Wojaczek kl. III ES

Dawid Dybciak kl. III ES
Barbara Drużdż

Agnieszka Wójcik

Daria Rajman-Morawiec


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna