Afrykański I klasyczny pomóR ŚWIŃ (African & Classical swine fever) Afrykański I Klasyczny pomór świń



Pobieranie 11.72 Kb.
Data03.05.2016
Rozmiar11.72 Kb.
AFRYKAŃSKI I KLASYCZNY POMÓR ŚWIŃ (African & Classical swine fever)

Afrykański i Klasyczny pomór świń są zakaźnymi i zaraźliwymi chorobami atakującymi w naszych warunkach wyłącznie świnie domowe i egzotyczne (hobbistyczne), dziki oraz ich krzyżówki. Wywoływana są przez wirusy ze sobą niespokrewnione. Wykazują dużą zdolność do przeżycia w niekorzystnych warunkach środowiskowych, wirus pomoru afrykańskiego dodatkowo oporny jest na warunki gnilne, w przeciwieństwie do wirusa pomoru klasycznego.

Źródło chorób, czyli skąd choroby mogą pojawić się w gospodarstwie:

  • wraz z wprowadzonymi do gospodarstwa świniami chorymi lub znajdującymi się w okresie wylęgania choroby (bez objawów);

  • poprzez krycie naturalne oraz inseminację zarażonym nasieniem z nieznanego, nielegalnego źródła;

  • za pośrednictwem mięsa wieprzowego, produktów z tego mięsa lub odpadków poubojowych, przywożonych również nielegalnie lub przez turystów na użytek własny z krajów, w których występują choroby;

  • żywe dziki – poprzez kontakt bezpośredni dzików ze świniami lub pośrednio przez zbieraną z pól paszę, zakażoną przez chore dziki;

  • poprzez mięso, popłuczyny mięsne, podroby i skórę upolowanych dzików;

Chore świnie wydalają wirusa do środowiska zanim pojawią się u nich objawy choroby.

CO POWINNO ZANIEPOKOIĆ WŁAŚCICIELA ŚWIŃ?

Jeżeli:

W CHLEWNI PANUJE CHARAKTERYSTYCZNA CISZA

a świnie padają lub/i:

  • wymiotują,

  • mają zaparcia, po których następuje biegunka,

  • mają ciemnoczerwone plamy, sine pręgi grzbietowe na skórze (przekrwienia, wybroczyny lub ograniczone ogniska martwicy), najczęściej w miejscach, w których skóra jest cienka i miękka – uszy, pachwiny, wewnętrzna powierzchnia ud, lub na skórze grzbietu, lędźwi i łopatki,

  • mają obrzękłe powieki, występuje wypływ ze szpar powiekowych, który zasycha w przyśrodkowym kącie oka lub skleja powieki,

  • śluzoworopny wypływ z nosa, który utrudnia oddychanie, lub z otworów nosowych wydostaje się krew, w formie płynnej lub spienionej,

  • kaszlą oraz mają duszność,

  • wykazują objawy nerwowe, takie jak konwulsje, niezborność ruchów, niedowłady i porażenie tylnych części ciała,

NATYCHMIAST ZGŁOSIĆ TEN FAKT NAJBLIŻSZEMU DOSTĘPNEMU LEKARZOWI WETERYNARII !!!
(albo Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Olecku, tel: 87 520 21 48, fax: 87 520 21 48, e-mail: olecko.piw@wetgiv.gov.pl


albo wójtowi lub burmistrzowi)

A TAKŻE, DO CZASU PRZYBYCIA LEKARZA WETERYNARII*:

1) pozostawić świnie (lub/i ich zwłoki) w chlewni i nie wprowadzać tam
innych zwierząt;


2) uniemożliwić wejście do tej chlewni osobom postronnym, a także wjazd i wyjazd wszelkich pojazdów na teren i z terenu gospodarstwa ;

3) uaktywnić maty lub śluzy dezynfekcyjne przy wejściach i wjazdach do chlewni, najlepiej nasączone lub wypełnione 2-3 % roztworem sody kaustycznej

4) nie wynosić, nie wywozić poza gospodarstwo mięsa, zwłok świń,
paszy, wody, ściółki, obornika ani gnojowicy oraz innych
przedmiotów, które znajdują się w gospodarstwie;


5) udostępnić Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii zwierzęta i zwłoki
zwierzęce do badań i zabiegów weterynaryjnych oraz udzielić mu
pomocy przy ich wykonaniu,


6) udzielić Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii wszelkich wyjaśnień
i podać informacje, które mogą przyczynić się do wykrycia choroby,
źródeł zakażenia oraz zapobiec rozprzestrzenieniu się choroby.

*- obowiązki posiadacza zwierząt wynikające z art. 42 ustawy z dnia 11 marca 2004r.


o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008r. Nr 213, poz. 1342 ze zm.).


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna