Biopreparaty na bazie nowej generacji jaj



Pobieranie 63.93 Kb.
Data02.05.2016
Rozmiar63.93 Kb.

Biopreparaty na bazie nowej generacji jaj


29.11.2012 Zdrowie

Fot. Fotolia

Preparaty biomedyczne powstałe na bazie nowej generacji jaj kurzych i przepiórczych, które mogą mieć zastosowanie w terapii schorzeń układu nerwowego, a także w leczeniu miażdżycy i osteoporozy, opracowali naukowcy z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.

Opracowanie preparatów to wynik realizowanego na wrocławskiej uczelni projektu badawczego „Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj” (OVOCURA). 

Jak poinformowała PAP w środę rzeczniczka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Małgorzata Wanke-Jakubowska, pierwszym elementem projektu było opracowanie nowej generacji jaj. Były one produkowane w oparciu o opracowany przez naukowców program żywieniowo - środowiskowy dla niosek. Kury i przepiórki były karmione specjalnymi preparatami huminowo - mineralnymi oraz substancjami pochodzącymi z alg.

„Wyprodukowane w ten sposób jaja nowej generacji stanowiły materiał do wytwarzania najwyższej jakości biosuplementów diety i preparatów biomedycznych” - dodała Wanke-Jakubowska. 

W ramach realizacji projektu badawczego naukowcom udało się opracować kilka preparatów biomedycznych, które mają dla ludzkiego organizmu znaczenie odżywcze. „Wypływają na proces regeneracji organizmu, a także służą rewitalizacji i mają działanie prewencyjne” - wyjaśniła rzeczniczka.

Opracowane preparaty mogą mieć zastosowanie w terapii schorzeń centralnego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera, a także depresji, miażdżycy i osteoporozy. „Oddzielną grupę preparatów biomedycznych stanowią substancje przeznaczone do dalszych badań klinicznych i zastosowań w produkcji leków przeciw chorobom nowotworowym, paradontozie oraz chorobom dermatologicznym. W tym aspekcie dużym osiągnięciem projektu były badania nad cystatyną i nowo odkrytym kompleksem białkowym – Yolkiną” - dodała rzeczniczka. 

Projekt badawczy OVOCURA rozpoczął się w 2009 r. i ma się ostatecznie zakończyć na początku przyszłego roku. Koszt realizacji projektu to 25 mln zł, przedsięwzięcie było współfinansowane ze środków unijnych.

W projekcie pracowały 233 osoby, w tym 67 pracowników naukowych, 38 doktorantów, 42 studentów oraz 32 pracowników technicznych.





Wrocław: Jaja nowej generacji wynalezione na Uniwersytecie Przyrodniczym

Sylwia Foremna

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego pod kierownictwem prof. Tadeusza Trziszki wynaleźli specjalne jaja, które mogą zapobiegać wielu chorobom, m.in. depresji, miażdżycy, osteoporozie czy chorobie Alzheimera.

Badania miały na celu produkcję jaj opartą o własny program żywieniowo-środowiskowy dla kur domowych. W czasie znoszenia jaj były one karmione specjalnymi preparatami m.in. z substancji pochodzących z alg. - Wyprodukowane w ten sposób jaja nowej generacji stanowiły materiał do wytwarzania najwyższej jakości biosuplementów diety i preparatów biomedycznych - wyjaśnia prof. Tadeusza Trziszka.

Dodaje, że uzyskane w projekcie preparaty biomedyczne, mają dla człowieka znaczenie odżywcze, wpływają na proces regeneracji organizmu, a także służą rewitalizacji i prewencji.

Przede wszystkim mają zastosowanie w terapii chorób centralnego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera, depresji, miażdżycy i osteoporozy.

Oddzielną grupą preparatów biomedycznych są substancje przeznaczone do dalszych badań klinicznych i zastosowań w produkcji leków przeciw chorobom nowotworowym, paradontozie i chorobom dermatologicznym. - W tym aspekcie dużym osiągnięciem projektu były badania nad cystatyną i nowo odkrytym kompleksem białkowym - Yolkiną - zaznacza prof. Tadeusza Trziszka.

W projekcie pracowały 233 osoby, w tym 67 pracowników naukowych, 38 doktorantów, 42 studentów oraz 32 pracowników technicznych. Program badawczo-rozwojowy projektu OVOCURA, współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2012. Wartość projektu wynosiła 25 mln zł, a realizacja rozpoczęła się w I kwartale 2009 i potrwa do I kwartału 2013.





OVOCURA – rezultaty przerosły oczekiwania. Konferencja prasowa

We wtorek 4 grudnia o godz. 11:00 odbędzie się konferencja prasowa nt. projektu badawczego „Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj” (OVOCURA). Konferencja będzie miała miejsce w Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, Sala Senatu, I piętro, gmach główny, ul. Norwida 25.

Podczas konferencji zaprezentowane zostaną najważniejsze rezultaty prac 11 zespołów badawczych, wybrane technologie oraz zademonstrowane będą produkty, jako efekt tych badań. W konferencji weźmie udział prof. Tadeusz Trziszka – koordynator projektu oraz kierownicy zespołów realizujących zadania badawcze.

Założony program badawczo-rozwojowy projektu OVOCURA, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007–2012, obejmował innowacyjne działania w obszarze produkcji nowej generacji surowca jajczarskiego, a także innowacyjne technologie pozyskiwania biologicznie aktywnych substancji do zastosowań nutraceutycznych i biomedycznych w profilaktyce i terapii chorób cywilizacyjnych.

Wartość projektu wynosiła 25 mln zł, a realizacja rozpoczęła się w I kwartale 2009 i potrwa do I kwartału 2013.

Istotą projektu były kompleksowe badania uwzględniające typowy łańcuch produkcji żywności, opierający się o objętą pełnym monitoringiem produkcję jaj opartą o własny program żywieniowo-środowiskowy dla niosek. Szczególnie ważne w tym względzie było stosowanie odpowiednich preparatów huminowo-mineralnych oraz substancji pochodzących z alg. Wyprodukowane w ten sposób jaja nowej generacji stanowiły materiał do wytwarzania najwyższej jakości biosuplementów diety (nutraceutyków) i preparatów biomedycznych.

Uzyskane w projekcie preparaty biomedyczne, zwłaszcza fosfolipidowe, biopeptydy, inhibitory i preparaty mineralno-organiczne, mają dla człowieka znaczenie odżywcze, wpływają na proces regeneracji organizmu, a także służą rewitalizacji i prewencji. Nadzieje budzą w terapii schorzeń centralnego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera, a także depresji, miażdżycy i osteoporozy. Oddzielną grupę preparatów biomedycznych stanowią substancje przeznaczone do dalszych badań klinicznych i zastosowań w produkcji leków przeciw chorobom nowotworowym, paradontozie oraz chorobom dermatologicznym. W tym aspekcie dużym osiągnięciem projektu były badania nad cystatyną i nowo odkrytym kompleksem białkowym – Yolkiną.

Realizację tego przedsięwzięcia zapewniły doświadczone jednostki naukowe, dysponujące kompetentną i dobrze przygotowaną kadrą, znające aktualne potrzeby gospodarki i rynku. W projekcie pracowały 233 osoby, w tym 67 pracowników naukowych, 38 doktorantów, 42 studentów oraz 32 pracowników technicznych.

Kontakt z prof. Tadeuszem Trziszką: tel. 601 71 66 18.

Przewidywany czas zakończenia konferencji prasowej – godz. 13.00. Organizatorzy zapewniają  możliwość zaparkowania samochodu w podwórzu (wjazd – brama wjazdowa ul. Norwida 29).





http://www.rp.pl/artykul/9138,956188-Jaja-nowej-generacji-w-walce-o-zdrowie.html

Jaja nowej generacji w walce o zdrowie


źródło: www.sxc.hu

+ Zobacz więcej zdjęć

Naukowcy z Wrocławia opracowali nowe metody leczenia schorzeń układu nerwowego, miażdżycy i osteoporozy. Z pomocą pacjentom przyjdą preparaty biomedyczne tworzone na bazie jaj kurzych i przepiórczych nowej generacji

Pierwszym elementem projektu było opracowanie nowej generacji jaj. Były one produkowane w oparciu o stworzony przez naukowców program żywieniowo - środowiskowy dla niosek. Kury i przepiórki były karmione specjalnymi preparatami huminowo-mineralnymi oraz substancjami pochodzącymi z alg.

- Wyprodukowane w ten sposób jaja nowej generacji stanowiły materiał do wytwarzania najwyższej jakości biosuplementów diety i preparatów biomedycznych - mówi rzeczniczka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Małgorzata Wanke-Jakubowska.

Naukowcom udało się opracować kilka preparatów biomedycznych, które mają dla ludzkiego organizmu znaczenie odżywcze. Wypływają na proces regeneracji organizmu, a także służą rewitalizacji i mają działanie prewencyjne.

Opracowane preparaty mogą mieć zastosowanie w terapii schorzeń centralnego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera, a także depresji, miażdżycy i osteoporozy. Oddzielną grupę preparatów biomedycznych stanowią substancje przeznaczone do dalszych badań klinicznych i zastosowań w produkcji leków przeciw chorobom nowotworowym, paradontozie oraz chorobom dermatologicznym.

Opracowanie preparatów to wynik realizowanego na wrocławskiej uczelni projektu badawczego "Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj" (OVOCURA).

Projekt badawczy OVOCURA rozpoczął się w 2009 r. i ma się ostatecznie zakończyć na początku przyszłego roku. Koszt realizacji projektu to 25 mln zł, przedsięwzięcie było współfinansowane ze środków unijnych.



http://www.farmacjaija.pl/aktualnosci/przeglad-prasy/walka-z-choroba-za-pomoca-jaj-nowej-generacji.html

Walka z chorobą za pomocą jaj nowej generacji


- 2012-11-29

Z pomocą pacjentom ze schorzeniami układu nerwowego, miażdżycą i osteoporozą przyjdą preparaty biomedyczne tworzone na bazie jaj kurzych i przepiórczych nowej generacji.

Kury i przepiórki były karmione specjalnymi preparatami huminowo-mineralnymi oraz substancjami pochodzącymi z alg. Wyprodukowane tą drogą jaja nowej generacji stanowiły materiał do wytworzenia wysokiejj jakości biosuplementów diety i preparatów biomedycznych, które wpływają na proces regeneracji organizmu, rewitalizacji oraz mają działanie prewencyjne.

Opracowane preparaty mogą być stosowane w terapii schorzeń centralnego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera, a także w przypadku depresji, miażdżycy i osteoporozy. Oddzielną grupę preparatów biomedycznych stanowią substancje przeznaczone do dalszych badań klinicznych nad lekami stosowanymi w terapii nowotworów lub paradontozie.

Źródło: Jaja nowej generacji w walce o zdrowie, „Rzeczpospolita", 28 listopada 2012



Naukowcy z Wrocławia pracują nad doskonałym jajem

Nowej generacji jaja - wzbogacone o m.im. witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3- opracowują wrocławscy naukowcy. Z takich jaj doskonałych powstaną później - pierwsze na rynku - "jajeczne" suplementy diety, pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnych.





Naukowcy z Wrocławia pracują nad doskonałym jajem

Nowej generacji jaja - wzbogacone o m.im. witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3- opracowują wrocławscy naukowcy. Z takich jaj doskonałych powstaną później - pierwsze na rynku - "jajeczne" suplementy diety, pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnych.

Początek formularza

Poleć znajomemu ten artykułAdres email: Wyślij

Dół formularza





Nowej generacji jaja będą wzbogacone o m.im. witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3 (© Polskapresse)

"W jaju są wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia życia. Są one tak doskonałym produktem, że po odpowiedniej obróbce technologicznej można z nich otrzymać substancje niezbędne w prewencji chorób cywilizacyjnych" - powiedział koordynator projektu "Ovocura" prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.


Od 2009 roku w ramach tego projektu 130 naukowców pracuje nad stworzeniem jaj doskonałych jako surowca do wytwarzania w przyszłości suplementów diety oraz nad technologiami pozyskiwania z nich cennych składników.


Nowe preparaty są poddawane precyzyjnym badaniom na zwierzętach. Prace zakończą się w 2013 roku.

"Kury karmi się specjalną paszą, muszą mieć też m.in. odpowiednie warunki środowiskowe. W produkcji nie może być żadnej pomyłki, bo każda odbije się na jakości jaja. Wszystko odbywa się w sposób naturalny, nie ma tu żadnych modyfikacji jaj" - podkreślił prof. Trziszka. W prace nad doskonaleniem surowca jajczarskiego zaangażowano dwie grupy kur: Lohmann Brown, Zielononóżkę kuropatwianą oraz przepiórki japońskie.

Jaja, w porównaniu z tymi już dostępnymi na rynku, będą wzbogacone w bioaktywne substancje, w tym witaminy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe - zwłaszcza DHA, który wpływa na właściwe funkcjonowanie mózgu, serca i układu krążenia.

"Te jaja będą się doskonale nadawały do jedzenia, tylko że będą 2-3-krotnie droższe niż zwykłe. Jednak jeśli ktoś będzie chciał wprowadzić takie jaja na rynek spożywczy, to nie będzie z tym żadnego problemu" - zapewnił.

Zaznaczył jednak, że stworzenie doskonałego jaja nie jest podstawowym celem projektu. "Traktujemy je jako surowiec wyjściowy, który w przyszłości będzie można wykorzystać do produkcji biopreparatów i produktów proleczniczych. Mamy z nich pozyskiwać różne bioaktywne substancje, jako suplementy diety" - powiedział.

Co takiego naukowcy będą mogli uzyskać z już wzbogaconego jaja? "Różnego rodzaju preparaty, w tym fosfolipidy, m.in. lecytynę - wpływające na funkcjonowanie serca i mózgu. Substancje te będzie można później wykorzystać w suplementach diety" - wyjaśnił prof. Trziszka.

Substancje te będą izolowane już w warunkach półtechniki. "Technologie odzyskiwania substancji z tych jaj są wysoko zaawansowane i mają charakter wysoko innowacyjny" - powiedział koordynator projektu.

Czym nowe suplementy będą się różniły od innych? "Dostępne na rynku suplementy diety są z reguły pochodzenia roślinnego. My chcemy rozszerzyć ten rynek wzbogacając go o produkty pochodzenia zwierzęcego - tłumaczył naukowiec. - W jaju jest niesłychana ilość składników, które możemy wykorzystać jako naturalne komponenty w suplementach diety. W takiej ilości nie występują one w żadnej roślinie czy ziołach".

W dodatku - jak podkreślił - choć można już znaleźć produkty pszczelarskie pszczele, np. mleczka czy wyciągi z miodu, to do tej pory na rynku nie było żadnych suplementów diety z jaj.

Podkreślił, że wyizolowane przez naukowców substancje będą przydatne w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, choroby Alzheimera, chorób krążenia i serca, będą wzmacniały organizm i wspomagały funkcje mózgu.

Projekt "Ovocura" jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego POIG 1.3.1 pt. "Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj (OVOCURA)". Badania prowadzą naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu oraz Politechniki Wrocławskiej.

Biopreparaty z jaj wspomogą leczenie chorób układu nerwowego?



Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opracowali preparaty biomedyczne z jaj kurzych i przepiórczych, które mogą mieć zastosowanie w terapii schorzeń układu nerwowego.

Jak podaje serwis Nauka w Polsce, opracowanie preparatów to wynik realizowanego na wrocławskiej uczelni projektu badawczego ''Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj''.

W ramach realizacji projektu badawczego naukowcom udało się opracować kilka preparatów biomedycznych, które mają dla ludzkiego organizmu znaczenie odżywcze. Wypływają na proces regeneracji organizmu, a także służą rewitalizacji i mają działanie prewencyjne.

Opracowane preparaty mogą mieć zastosowanie w terapii schorzeń centralnego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera, a także depresji, miażdżycy i osteoporozy.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl



Biopreparaty do terapii układu nerwowego


Preparaty biomedyczne na bazie jaj kurzych i przepiórczych, które mogą pomóc w terapii schorzeń m.in. układu nerwowego opracowali naukowcy z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.

Najpierw naukowcy opracowali nową generację jaj. Kury i przepiórki były karmione specjalnymi preparatami huminowo-mineralnymi oraz substancjami pochodzącymi z alg.

Wyprodukowane w ten sposób jaja nowej generacji stanowiły materiał do wytwarzania najwyższej jakości biosuplementów diety i preparatów biomedycznych. Stworzone przez naukowców preparaty mają dla ludzkiego organizmu znaczenie odżywcze. Wypływają na proces regeneracji organizmu, a także służą rewitalizacji i mają działanie prewencyjne.

Opracowane preparaty mogą mieć zastosowanie w terapii schorzeń centralnego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera, a także depresji, miażdżycy i osteoporozy.

Opracowanie preparatów to wynik realizowanego na wrocławskiej uczelni projektu badawczego „Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj” (OVOCURA).

źródło: PAP Nauka w Polsce



http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,12982452,Zywia_i_obronia__przed_nowotworami___Niezle_jaja_.html


Żywią i obronią (przed nowotworami). Niezłe jaja!


Podczas badań nad kurzymi jajami wrocławscy naukowcy jako pierwsi na świecie oczyścili cystatynę, która może być wykorzystywana w leczeniu nowotworów. Odkryli też nowy kompleks białkowy, który daje nadzieję chorym na Alzheimera, depresję i choroby układu krążenia.

W ciągu roku półtorakilogramowa kura składa około 300 jajek - a każde z nich jest doskonałe. Zapłodnione, potrzebuje już tylko ciepła, żeby w 21 dni zamienić się w pisklę, które jest zdolne do wzrostu i rozwoju.

- W jaju znajdują się wszystkie substancje, potrzebne do stworzenia i ochrony życia - przekonuje prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, pomysłodawca i koordynator projektu Ovocura. - Ten fakt świadczy o wartości biologicznej jaja i wskazuje, jakie cenne składniki ono zawiera.

Na miażdżycę, Alzheimera, depresję

Nad stworzeniem superjajek nowej generacji (tzw. design eggs) pracowało ponad stu wrocławskich naukowców, a rezultaty badań przeszły ich oczekiwania. Kury na specjalnej diecie, karmione substancjami pochodzącymi m.in. z alg, zaczęły znosić jajka sześciokrotnie bardziej bogate w kwasy Omega 3, które mają działanie przeciwnowotworowe i spowalniają starzenie się komórek. Fosfolipidy, biopeptydy i inne preparaty biomedyczne, które uzyskano w projekcie, mają nie tylko duże znaczenie odżywcze, ale mogą też pomóc w regeneracji organizmu.

Sukcesem wrocławian jest odkrycie nowego kompleksu białkowego, który nazwali Yolkina (od angielskiego słowa yolk, oznaczającego żółtko). Badania wskazują, że Yolkina mogłaby być w przyszłości wykorzystywana m.in. w terapii schorzeń centralnego układu nerwowego (np. Alzheimera), układu krążenia (leczenie miażdżycy), układu kostnego (leczenie osteoporozy) i zaburzeń nastroju (np. w leczeniu depresji).

Ale na lek jeszcze poczekamy

Wrocławscy naukowcy jako pierwsi na świecie oczyścili cystatynę, która może mieć działanie przeciwnowotworowe. Do tej pory była dostępna na rynku w postaci zanieczyszczonej, używanej do testów biochemicznych. Teraz będzie nadawać się też do badań farmaceutycznych, ale na cudowne lekarstwo na raka trzeba będzie jeszcze poczekać - zanim rozpoczną się próby kliniczne, minie kilka lat.

- Nie chciałbym wzbudzać za dużo nadziei, bo badania nad lekiem do wieloletni i bardzo kosztowny proces - mówi prof. Tadeusz Trziszka. - Za nami pierwszy etap - przeprowadziliśmy wstępne testy na kilku liniach komórek nowotworowych. Musimy też sprawdzić bezpieczeństwo i toksyczność danej substancji. Najpierw będziemy testować cystatynę na zwierzętach, a dopiero jeśli wszystkie dalsze badania wypadną pozytywnie, będziemy mogli rozpocząć testy z ludźmi.

Przeciętnie proces wyprodukowania leku trwa około 10 lat, a postęp prac uzależniony jest od wyników badań i środków finansowych, jakie uzyskają naukowcy. Projekt zaprezentowano na arenie międzynarodowej, a badaniami interesują się wielkie koncerny farmaceutyczne.



Trzy uczelnie, 17 patentów

W projekcie wzięły udział 233 osoby - naukowcy, doktoranci i studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego, Uniwersytetu Medycznego i Politechniki Wrocławskiej oraz pracowników technicznych. Do tej pory naukowcy zgłosili 17 patentów, opublikowali 36 oryginalnych prac twórczych oraz 58 artykułów naukowych i prezentacji. Ich praca została doceniona przez Światową Organizację Własności Intelektualnej, otrzymali też prestiżową nagrodę na 40. Międzynarodowej Wystawie Wynalazków i Innowacji w Genewie.

Program OVOCURA był dofinansowywany ze środków Unii Europejskiej, a całkowita wartość projektu wyniosła 25 mln zł.

Cudowna moc jaj



Aneta Augustyn

12.12.2012 , aktualizacja: 11.12.2012 17:32


prof. Tadeusz Trziszka (Fot. Maciej Świerczyński / Agencja Gazeta)



Skorupka, żółtko i białko. Niby niewiele, ale to tylko pozory. Naukowcy z Wrocławia udowodnili, że jest w nich znacznie więcej, np. leki

- Żadnemu zespołowi na świecie nie udało się uzyskać tyle z poczciwego jajka, co nam - zapewnia prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego, pomysłodawca i szef projektu "Ovocura". Ovo czyli jajo, cura - leczenie.

Ponad 200 osób i 30 tys. kur zgodnie współpracowało przez cztery lata. - Rezultaty przerosły nasze oczekiwania - mówią naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wycisnęli z jajka wszystko, co możliwe.

Żółtko...

...kryło najwięcej skarbów. Wyizolowano z niego substancje hamujące rozwój chorób neurodegeneracyjnych. Kompleks Yolkina (od ang. yolk - żółtko) działa podobnie jak kolostrynina z siary krów: hamuje odkładanie się blaszek amyloidowych, które powodują degenerację komórek nerwowych.

Kolostrynina, której współtwórcą jest prof. Antoni Polanowski, wrocławski biochemik, przeszła badania kliniczne na ludziach i od lat jest sprzedawana jako suplement diety. Natomiast Yolkina odkryta przez tego samego naukowca została na razie sprawdzona na myszach.

- To odkrycie na światową skalę, bardzo obiecujące. Badania na zwierzętach pokazały, że powstrzymuje obumieranie komórkach nerwowych, co rodzi nadzieję, że w przyszłości może być stosowana np. w leczeniu alzheimera. Wymaga jednak jeszcze kolejnych gruntownych badań - mówi prof. Polanowski.

Z żółtka pozyskano także "superlecytynę". Masa fosfolipidowa wyglądająca jak gęsty pomarańczowy smar zawiera bogactwo kwasów omega3, które chronią serce, wspomagają leczenie depresji, regenerują wątrobę, poprawiają funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Będzie można kupić ją już w przyszłym roku.

- Kwasy omega3 zmniejszają ryzyko powtórnego zawału, są już standardem w leczeniu kardiologicznym, a nasza superlecytyna zawiera ich szczególnie dużo. Badania na szczurach pokazały też, że istotnie obniża ciśnienie krwi - mówi prof. Andrzej Szuba, angiolog z Uniwersytetu Medycznego, który uczestniczy w projekcie.



Białko

Z niego udało się z kolei wyizolować cystatynę. Badania na hodowlach komórek pokazały, że hamuje ona rozwój niektórych nowotworów, m.in. piersi, mięsaka, czerniaka. - Jesteśmy na początku prac i nie chcemy za wcześnie rozbudzać nadziei, ale już te pierwsze wyniki są dla nas samych zaskakujące - dodaje prof. Polanowski. - Pierwsi na świecie pozyskaliśmy najwyższej czystości, bardzo stabilną cystatynę i wykazaliśmy jej potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Ta, która jest już na rynku, jest niestabilna, zanieczyszczona innymi białkami i służy wyłącznie jako odczynnik w testach biochemicznych.

Po ekstrakcji cystatyny z białka pozyskano jeszcze substancje o działaniu antybakteryjnym i przeciwutleniającym. Jeden z preparatów białkowych, z dodatkiem enzymu z dyni znacząco obniża ciśnienie.

Co ze skorupką?

Już jest gotowy preparat wapniowy, który za kilka miesięcy będzie w sklepach. Węglan wapnia ze skorupki w reakcji z kwasem cytrynowym daje związek bardzo dobrze przyswajany przez człowieka, wskazany w profilaktyce osteoporozy oraz przy złamaniach.

- Żeby stworzyć skorupkę, kura "wmontowuje" w nią wapń, który zabiera z własnych kości i który potem uzupełnia sobie z paszy - tłumaczy profesor. Już myśli o badaniach błony podskorupkowej: bogata w kolagen znakomicie regeneruje skórę.

Jajo przydało się także do stworzenia specjalnego biokompozytu: to cienka przezroczysta błonka z roślinnych polisacharydów, srebra i lizozymu z jajka. Jest antybakteryjna, nietoksyczna i jadalna i może być stosowana jako ochronna powłoka żywności, np. wędlin. Wrocławianie otrzymali za nią nagrodę na Międzynarodowej Wystawie Wynalazków i Innowacji w Genewie.

Prof. Andrzej Szuba, lekarz: - Te badania zupełnie zmieniły moje nastawienie do jaj. Wcześniej były dla mnie tylko dodatkiem do śniadania, teraz widzę, że to niezwykle cenne źródło aktywnych substancji do stosowania w profilaktyce i terapii chorób cywilizacyjnych.

Superjaja

Wrocławianie eksperymentowali na specjalnych jajach, kilkakrotnie droższych od zwykłych. Pochodzą od kur doświadczalnych rasy Lohmann Brown i zawierają więcej witamin, kwasu foliowego, luteiny, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają niemal cztery razy więcej witaminy E, sześciokrotnie więcej kwasów omega3, mniej cholesterolu. Superjaja nie były poddane modyfikacji genetycznej, są efektem specjalnej diety: nioski karmiono m.in. glonami oraz olejami świeżo tłoczonymi z lnu.

- Sposób żywienia tych kur to tajemnica kuchni. W każdym razie jadły lepiej niż ludzie - wzdychają badacze.

Wart 25 mln zł projekt kończy się na początku przyszłego roku, ale wrocławianie zapewniają, że naukowe poszukiwania będą kontynuowane. Na razie mają za sobą głównie etap in vitro, planują kontynuację badań na zwierzętach, a potem na ludziach.

- Suplementy takie jak preparat na osteoporozę czy "superlecytyna" jest najłatwiej wprowadzić na rynek, ale nam zależy na lekach. Wiemy, że to długa i kosztowna droga, przeforsowanie leku kosztuje średnio miliard dolarów i wymaga lat badań klinicznych. Jesteśmy jednak przekonani, że nasze odkrycia będą mogły pomóc chorym na alzheimera czy nowotwory - uważa szef projektu.

- Przez ostatnią dekadę na świecie coraz częściej mówi się o jajach. Ale nie o żywności, tylko o ich zastosowaniu w medycynie - dodaje profesor Trziszka. - Zwłaszcza w Kanadzie, na międzynarodowych sympozjach Banff Egg, gdzie biochemicy, lekarze, farmaceuci udowadniają, że jaja sprawdzają się w leczeniu. Nie ma w przyrodzie drugiego tak doskonałego surowca spożywczego: zapłodnione jajo w temperaturze 40 stopni, w ciągu 21 dni zamienia się w żywy organizm. To świadczy o tym, jak wielki potencjał ma w sobie i to było dla nas punktem wyjścia do badań.



- Do tego jajo jest neutralne wyznaniowo i apolityczne. Można dać je Arabowi, Żydowi, Chińczykowi - żadnego faux pas. Jest zupełnie bezkonfliktowe - żartuje uczony.


Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75476,13032594,Cudowna_moc_jaj.html#ixzz2ErzeP82G


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna