Cukier i wyroby cukiernicze Indeks, grupa produktów



Pobieranie 227.78 Kb.
Data09.05.2016
Rozmiar227.78 Kb.

    1. Cukier i wyroby cukiernicze




Indeks, grupa produktów

Wskaźniki

Maksymalnie dopuszczalne poziomy mg/kg

Uwagi

1

2

3

4

1.5.1.

Cukier


Pierwiastki toksyczne:

ołów


arszenik

kadm


rtęć

0,5


1,0

0,05


0,01




Pestycydy <*>: szesciochlorocykloheksan

(alfa-, beta-, gamma-izomery)

DDT i jego metabolity

0,005


0,005




Radionuklidy:

cez-137


stront-90

140


100

Bq/kg


j. w.

1.5.2.

Cukrowe wyroby cukiernicze: karmelki, cukierki lukrowane i nie lukrowane, pomadkowe, bite, grylażowe, pralinkowe, marcepanowe, owocowo-jagodowe, irysy, chałwa, pianka owocowa, zefirki, marmolada, wyroby galaretowe



Pierwiastki toksyczne:

ołów


arszenik

kadm


rtęć

1,0


1,0

0,1


0,01




Mykotoksyny:

aflatoksyna B1


0,005


dla wyrobów, zawierających orzechy

Pestycydy <*>, <**>







Radionuklidy:

cez-137


stront-90

160


100

Bq/kg


j. w.




Wskaźniki mikrobiologiczne

Indeks, grupa produktów

IMTWBTM,

JTK/g, nie więcej, niż



Masa produktu (g), w której są niedopuszczalne

Drożdże,

JTK/g, nie więcej, niż



Pleśnie,

JTK/g, nie więcej, niż



Uwagi

BGPO (coliformy)

Chorobotwórcze, w tym salmonelle

1

2

3

4

5

6

7

1.5.2.1.

Cukierki nie lukrowane:

- pomadkowe, mleczne

- na bazie pralinkowej, na tłuszczu cukierniczym


5 x 1E3
1 x 1E4



1,0
0,01


25
25


10
50


50
100






1.5.2.2.

Cukierki lukrowane z korpusami:

- pomadkowymi, owocowymi, marcepanowymi, grylażowymi

- mlecznymi, ubitymi

- z bakalii

- z owoców kandyzowanych, ziaren „rozsadzonych”

- kremowymi,

na bazie pralinkowej



1 x 1E4

5 x 1E4
5 x 1E4

1 x 1E4

5 x 1E4



1,0

0,1
0,1

0,1

0,01


25

25
25

25

25


50

50
200

50

50


50

50
100

50

100





1.5.2.3.

Cukierki diabetyczne


5 x 1E3


1,0

25

50

50





1.5.2.4.

Drażetki (wszystkich nazw)


1 x 1E4



0,1

25

50

50





1.5.2.5.

Karmelki nie lukrowane:

- landrynkowe,

z nadzieniem pomadkowym, likierowym, owocowo-jagodowym, ubitym

- z nadzieniem orzechowym, czekoladowo-orzechowym, czekoladowym, śmietankowym i innym

5 x 1E2


5 x 1E3

1,0


0,1

25

25


50

50


50

50






1.5.2.6.

Karmelki lukrowane z nadzieniem

- pomadkowym, owocowym

- mlecznym, ubitym, orzechowym



1 x 1E4
5 x 1E4


0,1
0,1

25
25

50
50

50
50




1.5.2.7.

Karmelki diabetyczne


5 x 1E2

1,0

25

50

50





1.5.2.8.

Irysy (wszystkich nazw)


1 x 1E3


1,0

25

10

10





1.5.2.9.

Guma do żucia


5 x 1E2

1,0

25

50

50





1.5.2.10.

Chałwa:


- lukrowana

- nie lukrowana



1 x 1E4


5 x 1E4

0,01


0,01

25

25



50

50



50

50






1.5.2.11.

Wyroby piankowo-marmoladowe:

- pianka owocowa, zefirki, marmolada nie glazurowane

- pianka owocowa, zefirki, marmolada glazurowane

- diabetyczne wyroby piankowo-marmoladowe


1 x 1E3

5 x 1E3


1 x 1E3


0,1

0,1


1,0

25

25

25



50

50

50



100

100


50




1.5.2.12.

Słodycze orientalne:

- typu miękkich cukierków, koschałwa, ojła

- typu miękkich cukierków lukrowane

- sorbety

- rachat-łukum


5 x 1E3


1 x 1E4

5 x 1E3


1 x 1E4

0,1


0,1

0,1


0,01

25

25



25

25

100

100


200

-

100

100


100

100





1.5.2.13.

Słodycze orientalne typu karmelek

- orzechy prażone

- kozinaki

- typu karmelek lukrowane


1 x 1E3
5 x 1E3

1 x 1E4



1,0
0,1

0,1


25
25

25


50
50

50


50
50

50





1.5.2.14.

Dekoracyjne półprodukty cukrowe typu makaronów „nitek”


1 x 1E3


1,0

25

50

50








Indeks, grupa produktów

Wskaźniki

Maksymalnie dopuszczalne poziomy mg/kg

Uwagi

1

2

3

4

1.5.3.

Cukrowe wyroby cukiernicze:

czekolada i wyroby z niej


Pierwiastki toksyczne:

ołów


arszenik

kadm


rtęć

1,0


1,0

0,5


0,1




Mykotoksyny:

aflatoksyna B1


0,005





Radionuklidy:

cez-137


stront-90

140


100




Pestycydy <*>, <**>










Indeks, grupa produktów

IMTWBTM,

JTK/g, nie więcej, niż



Masa produktu (g), w której są niedopuszczalne

Drożdże,

JTK/g, nie więcej, niż



Pleśnie,

JTK/g, nie więcej, niż



Uwagi

BGPO (coliformy)

Chorobotwórcze, w tym salmonelle

1

2

3

4

5

6

7

1.5.3.1.

Czekolada:

- zwykła i deserowa bez dodatków

- zwykła i deserowa z dodatkami

- z nadzieniem i cukierki typu „Mix”,

tabliczki cukiernicze



1 x 1E4


5 x 1E3

5 x 1E3



0,1


0,1

0,1


25

25



25


50

50



50


50

100



100




1.5.3.2.

Czekolada diabetyczna


5 x 1E3


0,1

25

50

50





1.5.3.3.

Pasty, kremy:

- mleczne, czekoladowe

- orzechowe



5 x 1E3
5 x 1E4



0,1
0,01



25
25



50
50



50
100









Indeks, grupa produktów

Wskaźniki

Maksymalnie dopuszczalne poziomy mg/kg

Uwagi

1

2

3

4

1.5.4.

Kakao w ziarnach i wyroby kakaowe



Pierwiastki toksyczne:

ołów


arszenik

kadm


rtęć

1,0


1,0

0,5


0,1




Mykotoksyny:

aflatoksyna B1


0,005





Radionuklidy:

cez-137


stront- 90

100


80

Bq/kg


j. w.

Pestycydy <*>: szesciochlorocykloheksan

(alfa-, beta-, gamma-izomery)

DDT i jego metabolity

0,5


0,15




(w brzmieniu Aneksu Nr 2, zatw. Postanowieniem Głównego Państwowego Lekarza Sanitarnego FR z dnia 15.04.2003 Nr 41)

Wskaźniki mikrobiologiczne

Indeks, grupa produktów

IMTWBTM,

JTK/g, nie więcej, niż



Masa produktu (g), w której są niedopuszczalne

Drożdże,

JTK/g, nie więcej, niż



Pleśnie,

JTK/g, nie więcej, niż



Uwagi

BGPO (coliformy)

Chorobotwórcze, w tym salmonelle

1

2

3

4

5

6

7

1.5.4.1.

Kakao w proszku:

- towarowe

dla przetwórstwa przemysłowego


1 x 1E5


1 x 1E4

0,01


0,01

25

25


100


100

100


100







Indeks, grupa produktów

Wskaźniki

Maksymalnie dopuszczalne poziomy mg/kg

Uwagi

1

2

3

4

1.5.5.

Mączne wyroby cukiernicze



Pierwiastki toksyczne:

ołów


arszenik

kadm


rtęć

0,5


0,3

0,1


0,02




Mykotoksyny:

aflatoksyna B1

dezoksyniwalenol

0,005


0,7




Radionuklidy:

cez-137


stront-90

50

30


Bq/kg


j. w.

Pestycydy <*>: szesciochlorocykloheksan

(alfa-, beta-, gamma-izomery)

DDT i jego metabolity

0,2


0,02




Wskaźniki mikrobiologiczne

Indeks, grupa produktów

IMTWBTM,

JTK/g, nie więcej, niż



Masa produktu (g), w której są niedopuszczalne

Drożdże,

JTK/g, nie więcej, niż



Pleśnie,

JTK/g, nie więcej, niż



Uwagi

BGPO (coliformy)

S. Aureus

Chorobotwórcze, w tym salmonelle

1

2

3

4




5

6

7

1.5.5.1.

Torty i ciastka biszkoptowe, warstwowe, piaskowe puszyste,

parzone okruszkowe z dekoracją, w tym zamrożone

- śmietankową


- białkowo-ubitą, typu sufletu

- owocową, pomadkową, z lukru czekoladowego

- tłuszczową
- serowo-śmietankową

- typu „kartofli”


- z kremem parzonym

5 x 1E4
1 x 1E4


1 x 1E4

5 x 1E4
5 x 1E4

5 x 1E4
1 x 1E4


0,01 <*>


0,01 <*>

0,01 <*>


0,01 <*>

0,01 <*>


0,01 <*>

0,01 <*>


0,01 <*>


0,01 <*>

0,01 <*>


0,01 <*>

0,01 <*>


0,01 <*>

0,01 <*>


25
25


25

25
25

25
25


100
50


50

50
- <**>

50
50


50
100


100

100
- <**>

100
100




<*> w 0,1 g niedopuszczalne z terminem ważności 5 dni i więcej

<*> j. w.
<*> j. w.


<*> j. w.
<*> j. w.

<**> drożdże – 50, pleśnie – 100 JTK/g, nie więcej, niż, z terminem ważności 5 dni i więcej

<*> j. w.
<*> j. w.


1.5.5.2. Torty i ciastka bez dekoracji, z dekoracją na bazie margaryn, śmietanki roślinnej i tłuszczów


1 x 1E4


1,0 <*>

0,1

25

50

50




1.5.5.3. Torty, ciastka, rolady diabetyczne

5 x 1E3


0,1

1,0

50

50

50




1.5.5.4. Torty waflowe z nadzieniem:

- tłuszczowym

- pralinkowym, czekoladowo-orzechowym

5 x 1E3


5 x 1E4

0,1


0,01

-

-


25

25


50

50


50

50






1.5.5.5. Rolady biszkoptowe z nadzieniem:

- śmietankowym, tłuszczowym

- owocowym, z owocami kandyzowanymi, makiem, orzechami

5 x 1E4
1 x 1E4




0,01
1,0


0,1
1,0


25
25


50
50


100
100






1.5.5.6.

Babki:


- z cukrem-pudrem

- lukrowane, z orzechami, owocami kandyzowanymi, nasączone wyciągiem z owoców, rumem



5 x 1E3
5 x 1E3




0,1
0,1



-
-


25
25



50
50



50
100





1.5.5.7. Babki i rolady w opakowaniach hermetyzowanych

5 x 1E3


0,1

0,1

25

50

50




1.5.5.8.

Wafle:


- bez nadzienia, z nadzieniem owocowym, pomadkowym, tłuszczowym

- z nadzieniem orzechowo-pralinkowym,

lukrowane lukrem czekoladowym


5 x 1E3


5 x 1E4


0,1


0,01

-

-



25

25



50

50



100


100




1.5.5.9.

Pierniki, ciasta piernikowe:

- bez nadzienia
- z nadzieniem

2,5 x 1E3


5 x 1E3

1,0
0,1


-
-

25
25

50
50


50
50






1.5.5.10.

Herbatniki:

- cukrowe, z lukrem czekoladowym, słodkie

- z warstwą, nadzieniem kremowym

- słone, krakersy


1 x 1E4

1 x 1E4


1 x 1E3


0,1

0,1


1,0

-

0,1


-

25

25

25



50

50

-



100

100


100




1.5.5.11.

Mączne słodycze orientalne:

- biszkopt z cynamonem, courabies, szaker-łukum, szaker-czurek

- zemełach

- rolady i rurki z orzechami

- lukrowane


5 x 1E2


5 x 1E3

1 x 1E3
1 x 1E4


1,0


1,0

1,0
0,1


-

-



-

25

25



25
25

50

50


50

50

50

50

50


100







Indeks, grupa produktów

Wskaźniki

Maksymalnie dopuszczalne poziomy mg/kg

Uwagi

1.5.6.

Miód


Pierwiastki toksyczne:

ołów


arszenik

kadm

1,0

0,5


0,05




Oksymetylofurfurol

25




Pestycydy <*>: szesciochlorocykloheksan

(alfa-, beta-, gamma-izomery)

DDT i jego metabolity

0,005


0,005







Radionuklidy:

cez-137


stront-90

100


80

Bq/kg


j. w.



--------------------------------------------

<*> Należy kontrolować ilości śladowe również tych pestycydów, które były wykorzystywane w produkcji surowców spożywczych (patrz p. 3.12, 3.13).

<**> Poziomy dopuszczalne heksachlorocykloheksanu (alfa-, beta-, gamma-izomery) oraz DDt i jego metabolitów są obliczane dla podstawowego (-ych) rodzaju (-ów) surowca zarówno według udziału masowego, jak i według dopuszczalnych poziomów normowanych pestycydów.





©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna