„Gotuj z pasją i fantazją”



Pobieranie 18.35 Kb.
Data08.05.2016
Rozmiar18.35 Kb.
Środowisko gastronomiczne co roku gromadzi ciekawa inicjatywa Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, którą jest Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych.
W dniach 1-3 marca 2013 r. odbyła się już XIV edycja MKSG . Temu ważnemu przedsięwzięciu przyświecało hasło „Gotuj z pasją i fantazją”. W tym roku z inicjatywy Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pana Bogusława Wiśniewskiego szkoła nawiązała współpracę ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia, reprezentowanym przez Pana Prezesa Franciszka Sałaciaka. W ramach zawartego porozumienia „DOLINA KARPIA” wsparła nas w organizacji tegorocznego Konkursu, dostarczając strategiczny produkt regionalny - karpia zatorskiego, który był głównym surowcem potrawy obowiązkowej.

Konkurs cieszył się dużym powodzeniem wśród uczniów szkół nie tylko z Małopolski, ale także województw podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego oraz ze Słowacji (Presov, Bratysława), Francji (Saint Michel Mont Mercure) i Niemiec (Norymberga). Wzięło w nim udział w sumie 26 szkół, ogółem 92 uczniów, w tym: 52 kucharzy, 20 barmanów i 20 kelnerów. Szczególnie wyróżnili się uczniowie:



Kucharze

1 miejsce: Elżbieta Stopa , Zespół Szkół nr 3 w Wadowicach (roladki z karpia nadziewane daktylami w towarzystwie sosów z rodzynek i limonki oraz zakąska zimna Pierś
z kaczki nadziewana filetem z kurczaka i szpinakiem w sosie z wiśni i porzeczki)

2 miejsce: Nowokuński Mateusz, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 (fileciki z karpia na piasku z orzeszków ziemnych z szyjkami rakowymi oraz knel z indyka na sałatce ogórkowej w trzech smakach)

3 miejsce: Wesołowska Małgorzata, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
w Tarnowie (karp zawijany ze śliwką z pierożkami nadziewanymi kapustą i fasolą
z kremem z zielonego groszku oraz parfait z podrobów drobiowych podany na toskańskim crostini z konfiturą z cebuli)

Wśród drużyn zagranicznych:

Kucharze: 1 miejsce Addo Antonio, Berufliche 3 Norymberga (smażone plastry karpia z sałatką ziemniaczano- ogórkową roszponką i pomidorem oraz rolada drobiowa
w płaszczu z boczku)

2 miejsce Śvec Robert, SOś obchodu a slużieb Presov (kapor s citronovym Mouse
a cherry paradajkami, zemiaky kuracja ćerstvym penatom oraz kuracia rolada plnena panenkou, żemlova kocka, zeleninovy śalat)

Wyróżnienie – Thoma Boucher, Alexandre Boussion, Maxime Annereau, Saint Michel Mont Mercure (les prefous oraz les croissants)

Barmani

Soft drink

1 miejsce: Chruścicki Filip, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 „Fruit fantazy”

2 miejsce: Sandra Wider, Zespół Szkół nr 3 w Wadowicach, „Fresh Cranberry”

3 miejsce: Paweł Marciniak, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi „Rose fantasy”

Gość zagraniczny – 1 miejsce Erika Pullmanova, Bratysława

Short drink

1 miejsce: Marek Wigłasz Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Cieszynie „Citrus plesure”

2 miejsce: Paweł Marciniak Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi „Plum passion”

3 miejsce: Monika Niemiec, Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach „Piekielna rozkosz”

Gość zagraniczny; 1 miejsce Denisa Vargovćikova , Presov

Wyróżnienia

  1. Za najlepszą technikę – Sandra Wider Wadowice

  2. Za najlepszy sposób podania – Marek Wigłasz Cieszyn

Kelnerzy

1 miejsce- Bartłomiej Świrk i Sylwester Stanik , Zespól Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu

2 miejsce – Iwona Wilk i Daniel Hajduk Zespół Szkół nr 1w Nowym Sączu

3 miejsce – Bogdan Szura i Grzegorz Turek, Zespół Szkół Ogólnokształcących w Bobowej

Gość zagraniczny

Eva Blaśćakova i Lubomir Varga, Presov

Patronat nad całym przedsięwzięciem objęli Wojewoda Małopolski, Marszałek Województwa Małopolskiego, Prezydent Miasta Krakowa i Małopolski Kurator Oświaty.

Ranga konkursu wzrosła dzięki zaproszonym gościom, wśród których obecni byli:


  1. Wojewoda Małopolski – Pan Jerzy Miller

  2. Dyrektor Departamentu Funduszy Europejskich Urzędu Marszałkowskiego Woj. Małopolskiego – Pan Piotr Szymański

  3. Małopolski Kurator Oświaty - Pan Aleksander Palczewski

  4. Posła na Sejm RP Pan Tadeusz Arkit

  5. Proboszcz Parafii p.w. Matki Bożej Królowej Polski – ks. Prałat Edward Baniak

  6. Przewodnicząca Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole Pani Zofia Grzebisz-Nowicka

  7. Prezes Stowarzyszenia Dolina Karpia Pan Franciszek Sałaciak.

  8. Dyrektor Agencji Rynku Rolnego (oddział w Krakowie) – Pan Bogusław Wiśniewski

  9. Kierowniczki Działu Sił Sprzedaży Makro Pani Aneta Mirska - Seremet i Pani Bożena Omylińska

  10. Szef Kuchni Macro Centrum Rozwoju Firm Horeca- Pan Grzegorz Kazubski

  11. Prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej – Pan Wiesław Jopek

  12. Przewodniczący Dzielnicy XVI - Pan Sławomir Góra

  13. Przewodniczący Małopolskiego Stowarzyszenia Pomocy Szkole – Pan Bohdan Piotrowicz

  14. Kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmanów Stowarzyszenia Polskich Barmanów Pan Piotr Dziadkowiec

  15. Specjalista do spraw dziedzictwa kulturowego dawnej Rzeczypospolitej w Muzeum-Pałacu w Wilanowie- Pan Jerzy Poznański

  16. Przedstawiciel Fundacji Klubu Szefów Kuchni- Pan Zbigniew Kurleto,

  17. Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników Pan Marcin Polus

  18. Dyrektorzy zaprzyjaźnionych Szkół: Pan dyr. Peter Kakaścik z Preśova, Pan dyr. Horst Murr z Norymbergi, Pani dyr. Maria Katreniakowa z Bratysławy,
    Pan Żanik Planszo oraz przedstawiciele regionalnego Związku Piekarzy Francuskich Państwo Błasino z Saint Michel Mont Mercure .

Organizatorzy i uczestnicy MKSG swoim zaangażowaniem i pomysłowością raz jeszcze poświadczyli, że gotowanie to prawdziwa sztuka, która nie może być uprawiana bez ...pasji


i fantazji!

Ktoś kiedyś powiedział, że ….gotowanie jest niezwykle inspirujące, bo przypomina pracę malarza, który z palety barw przy użyciu zmysłów i wyobraźni tworzy dzieło - obraz.


Kucharz z kolei z palety przypraw i produktów przy użyciu wiedzy, umiejętności, fantazji, serca
i duszy
tworzy dzieło – potrawę.


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna