Hiszpania nieodkryta



Pobieranie 46.98 Kb.
Data04.05.2016
Rozmiar46.98 Kb.

VIII Wystawa Win Hiszpańskich w Polsce


HISZPANIA NIEODKRYTA


27 września 2012

Degustacja

„Hiszpania na polskim rynku”

z komentarzem Ewy Wieleżyńskiej

1. DE NIT
Producent: Bodegas Raventós i Blanc

Importer: Złoto Hiszpanii

Cena detaliczna: 75 zł

Rodzaj: Cava różowe wytrawne

Region: DO Penedés

Rocznik: 2009

Szczepy: 55% Macabeo, 20% Xarel-lo,

20% Parellada, 5% Monastrell.

Zawartość alkoholu: 12%

Dojrzewanie: po drugiej fermentacji

w butelce minimum 15 miesięcy

w pozycji szyjką w dół.


Intrygująca różowa cava, która ukrywa

duszę wina białego. Monastrell dodaje

temu winu elegancji i złożoności.

Aromat czysty, niemal krystaliczny

o nutach cytrusowych, białych owoców

i porzeczki. Nos złożony, kremowy. Usta gładkie, owocowe, doskonale świeże z przyjemnymi bąbelkami. Doskonale zbalansowane.


------------------------------------------------
2. BRUT NATURE GRAN RESERVA
Producent: Maria Casanovas

Importer: Vinocamino

Cena detaliczna: 89 zł

Rodzaj: Cava wytrawne

Region: DO Penedés

Rocznik: 2007

Szczepy: 42% Chardonnay, 38% Pinot Noir,

20% tradycyjny blend Cava

Zawartość alkoholu: 11.5%

Kwasowość ogółem: 4,5 g/l

Cukier resztkowy: 0.8 g/l

Roczna produkcja: 24.000 butelek

Dojrzewanie: 24 miesiące na osadzie
Wyrazisty, kompleksowy aromat, a w nim tosty,

nuty mineralne, jabłko, orzechy laskowe. Pełna

aromatu i charakteru Gran Reserva, klasyczna

ale orzeźwiająca, z przyjemną końcówką. Klasyka gatunku, to co najlepsze

z Penedes. Rocznikowa,orzeźwiająca cava w najlepszej postaci, dzięki dużej zawartości Chardonnay w blendzie milsza zwolennikom szampana, bardzo wysoko oceniana, 90 punktów Parkera, tyleż samo od Guia Penin, srebrny medal w Londynie w 2009 i czwarta najlepsza cava w Hiszpanii w tym samym roku.
Winnica Maria Casanovas to niewielka, rodzinna bodega położona w sercu Penedes, Sant Sadurni d'Anoia. W 1984 roku nowa generacja Rodziny poświęciła się wytwarzanu najlepszej jakościowo Cavy. Rodzina w pełni kontroluje 9 ha winnic, gdzie dojrzewają klasyczne szczepy Xarel-lo, Macabeo, Parellada oraz Pinot Noir i Chardonnay. Maria Casanovas wytwarza wyłącznie wyjątkową i elegancką cavę, tylko długo dojrzewające Brut Nature. Każda Cava Maria Casanovas to prawdziwe dzieło sztuki.
----------------------------------------------------------------------
3. ABADIA DE SAN CAMPIO
Producent: Terras Gauda

Importer: Vininova

Cena detaliczna: 74 zł

Rodzaj: białe wytrawne

Region: DO Rias Baixas

Rocznik: 2011

Szczep: Albariño

Zawartość alkoholu: 12,5%


Jasny cytrynowy kolor. W nosie cytrusowe, z domieszką słodkiego ananasa.

Smak czerwonego jabłka i gruszki. Kruche i świeże, idealnie zbalansowane

z przyjemną kwasowo-owocową końcówką. Odpowiada on wiernie do tradycji mitycznych win Albariño.
Winogrona, z których powstało to wino

pochodzą z działek we wsi Goian, naszych najwyżej położonych winnic, gdzie wilgotność powietrza i temperatury są niższe a więc proces dojrzewania jest wolniejszy. Takie warunki pozwalaja uzyskac wina o wielkiej intensywności aromatycznej, typowe dla odmiany Albariño, z nutą dojrzałych owoców - jabłka Golden Delicious i gruszki, którym towarzyszą przyjemne nuty cytrusów.

Równowaga pomiędzy kwasami i cukrem daje winu przyjemne zakończenie.

Optymalna temperatura do spożycia tego wina to 10-12º.

(wg strony producenta)
------------------------------------------------------
4. COTO DE GOMARIZ 2010
Producent: Coto de Gomariz

Importer: ARDI

Cena detaliczna: 68 zł

Rodzaj: białe wytrawne

Region: DO Ribeiro

Rocznik: 2010

Szczepy: Treixadura, Albariño, Loureiro, Godello

Zawartość alkoholu: 13,5 %


Bardzo przyjemna, kamienna ekspresja mieszanki białych odmian z galicyjskiego interioru. Lekka słoność, usta mineralne, o bogatej materii,

szczodre, ale świetnie zrównoważone, owoc nie nachalny, żywy, przede wszystkim jednak wino o fascynującej strukturze. (tpb, Magazyn Wino)


Winnica Coto de Gomariz powstała w 1979 roku, kiedy to Villa María Álvarez Serrano Figueiral zaczął odzyskiwać autochtoniczne, rodzime

odmiany z regionu Ribeiro. Coto de Gomariz dzisiaj posiada 28 hektarów winnic, położonych głównie na zboczach w systemie tarasowym.

W uprawie dąży się do poprawy jakości winogron poprzez stwarzanie naturalnej konkurencji między krzewami. Winnice mają wysoką gęstość sadzenia (od 5.000 do 7.000 sadzonek na hektar). Jednocześnie osiąga się bardzo niskie plony z jednego krzewu (średnio 1 kg z odmian czerownych i 1,5 kg w odmianach białych). Rezultatem są winogrona wysokiej jakości o bardzo skoncentrowanych aromatach.

Winnica Coto de Gomariz w hiszpańskich kręgach winiarskich jest uważana za awangardową pod względem tworzonych win i jedną z najnowocześniejszych pod względem swoich obiektów. W ciągu ostatnich pięciu lat Coto de Gomariz była najczęściej nagradzaną winnicą przez galicyjskie Stowarzyszenie Sommelierów.

(wg strony producenta)
-------------------------------------------------------
5. DUCADO DE ALTAN 2011
Producent: Bodegas Naia

Importer: 101win.pl


Cena: 36,50 zł

Rodzaj: białe wytrawne

Region: DO Rueda

Szczepy: Verdejo

Zawartość alkoholu: 13%
Ducado de Altan 2011 to wino lekkie, otwarte, odświerzające, głębokie i intensywne. Nuty limonki, kiwi, zielone jabłka, nektarynki, migdały, nieco warzywne, paprykowo ziołowe. Świeże, pośrodku wyraźna brzoskwinia z nutą białego pieprzu, dość długi wytrawny, czysty i rześki finisz. Więcej niż rześki! Imponująca czystość i soczystość.

Bodegas Naia słynie ze starych plantacji odmiany Verdejo w rejonie La Seca, jednym z najlepszych w apelacji Rueda, leżących na południe od rzeki Duero. Odpowiedzialnym za pozytywne zamieszanie wokół winnicy jest wielki znawca regionu, enolog i współwłaściciel bodegi Eulogio Calleja. Większość krzewów z 40 hektarów winnic ma 30 lat, a 2 hektary to stare prefilokseryczne sadzonki w wieku 90 – 110 lat. Rueda jest pod wpływem “ekstremalnego” kontynentalnego klimatu, który jest bardzo suchy, ma długie mroźne zimy i krótkie gorące lata, różnica pomiędzy dniem i nocą jest znaczna. To wszystko ma wręcz zbawienny wpływ na winogrona, a wina odznaczają się aromatyczną głębią i kompleksowością smaków. Winnica Naia stała się w niedługim czasie topową posiadłością, kreując wyborne wina, na dodatek niektóre zdolne także do leżakowania. Większość współczesnych win z Verdejo jest prosta, aromatyczna i bardzo techniczna. Naia na szczęście wybija się i jest na bardzo wysokiej pozycji wsród najlepszych!


----------------------------------------------------
6. SHERRY PUERTO FINO
Producent: Lustau

Importer: Mielżyński

Cena detaliczna: 56 zł

Region: Andaluzja, Jerez de la Frontera

Rodzaj: sherry wytrawne

Szczep: Palomino

Zawartość alkoholu: 15%
Blado żółte z charakterystycznym, przyjemnie drożdżowym nosem. Dzięki dojrzewaniu pod ochronnym działaniem naturalnego osadu z drożdży (flor) zachowuje delikatną owocową świeżość i wyraźną rześkość. Dystyngowanie wytrawne, świeże i wyraziste na podniebieniu. Idealne jako aperitif, znakomity wybór do ryb lub sushi.

Doskonałe mocno schłodzone, najlepiej do temperatury 7 – 9°C


------------------------------------------------
7. AÑACAL 2010 TINTO
Producent: Dominio De La Vega

Importer: Vinocamino

Cena detaliczna: 29 zł

Rodzaj: czerwone wytrawne

Region: Utiel-Requena

Rocznik: 2010

Szczep: 100% Bobal

Ilość butelek w roczniku: 100.000

Zawartość alkoholu: 12.5%

Kwasowość ogółem: 5,0 g/l

Cukier resztkowy: 2 g/l

Dojrzewanie: 4 miesiące w stalowych zbiornikach


Łagodne, o średniej strukturze, dobrze wyważone.

Zachowuje orzeźwiający, owocowy charakter.

Zadziwia złożonością, niespotykaną w tej klasie cenowej.

Zimna pre-fermentacja i maceracja przez 24 godziny przed właściwą fermentacją w stalowych kadziach. Podnosi to jakość tanin w winie, które mimo dość młodego wieku trunku, są dobrze zintegrowane i nie narzucające się. Przed butelkowaniem wino dojrzewa przez kilka miesięcy w stalowych zbiornikach. Bardzo ciekawe, jednoodmianowe wino, uniwersalne, ale z charakterem.


Casa Del Conde to XIX wieczna siedziba bodegi położonej na otoczonym winnicami płaskowyżu. Winorośl dojrzewa tu na znacznej wysokości - 750 metrów nad poziomem morza, w specyficznym mikroklimacie. Jednym z ojców sukcesu bodegi jest niewątpliwie Daniel Esposito, uznany Enologiem Roku 2010. Z niedocenianego, natywnego dla regionu Utiel-Requena szczepu Bobal, Daniel stworzył kolekcję niezwylke owocowych i dobrze zbudowanych win czerwonych. Ale DV to także nowatorskie podejście do Cavy - odstępują od tradycyjnego blendu, wytwarzając jednoodmianową Cavę opatrą na Macabeo lub w blendzie z Chardonnay. Wybitna jest różowa Cava oparta na Pinot Noir.
-----------------------------------------
8. GOTIN DEL RISC MENCIA
Producent: Bodega del Abad

Importer: Winkolekcja

Cena detaliczna: 38 zł

Rodzaj: czerwone wytrawne

Region: DO Bierzo

Rocznik: 2010

Szczep wina: Mencia

Winiarz: Jose Luis Santin Vazquez

Zawartość alkoholu: 13%

Gotin del Risc to wino, które idealnie pasuje do wspólnego biesiadowania z przyjaciółmi – nowocześnie skrojone, pełne nut czekoladowych i beczkowych, ale też zachowujące charakter lekko ziołowej mencíi, czyste, eleganckie i pełne życia. Świetne jako partner do jedzenia. Wino o znakomitej relacji jakości do ceny, co zostało uhonorowane srebrnym medalem Grand Prix 2008 Magazynu WINO.

Gotin, to mała lampka wina, towarzysząca spotkaniom ludzi lubiących towarzystwo. W wielu regionach Hiszpanii, w tym przypadku w północno - zachodnim regionie zwanym Bierzo, słowo to oznacza tyle, co spotkanie z przyjaciółmi przy rozmowie i wypiciu wina. Risc - tak nazywał się człowiek, który żył wiele lat temu w miasteczku Cacabelos. Całe swoje życie poświęcił winorośli i sztuce, którą jest proces produkcji wina
--------------------------------------------------------
9. PRADOREY ROBLE
Producent: Real Sitio de Ventosilla

Importer: M&P Mirosław Pawlina

Cena: 69 zł

Region: DO Ribera del Duero

Rocznik: 2009

Rodzaj: czerwone wytrawne

Szczepy: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot

Zawartość alkoholu: 14%


Wytrawny blend szczepów Tempranillo (95%) oraz Cabernet Sauvignon i Merlot. Wino leżakuje 2 miesiące w beczkach z amerykańskiego dębu, następnie miesiąc we francuskich barrique, by wreszcie dojrzewać przez kolejne 3 miesiące w butelce. Posiada interesującą wyrazistą czerwono-wiśniową barwę. Charakteryzuje je złożony aromat, w którym w trakcie procesu starzenia idealnie zgrały się dojrzałe czerwone owoce, kawa i wanilia. Okrągłe oraz długie w posmaku, w którym odnajdziemy wszystkie obiecane wcześniej aromaty.
----------------------------------------------
10. OSOTI CRIANZA 2009
Producent: Bodegas Osoti

Importer: Enoteka Polska


Cena: 47,25 zł

Region: Rioja

Rocznik: 2009

Rodzaj: czerwone wytrawne

Szczepy: Tempranillo, Garnacha

Zawartość alkoholu: 13,5%


Nie jest to gładki, budyniowy styl riojy. Już w nosie czuć szlachetność starej szkoły: czysty aromat wiśniowej galaretki podbity korzennymi przyprawami i czereśniowym

drzewem. Usta mają świetny owoc, być może w środku brakuje im trochę wypełnienia – początkowa soczystość zbyt szybko kończy się zadziornym garbnikiem, niemniej wino jest bardzo długie i rasowe. (ew, Magazyn Wino)


Jopep Maria Pujol Busquets (właściciel winnic Alta Alella – stolik nr 1,

Mas Igneus w Priorat i enolog w winnicy Parxet (Cavy) i Tionio w Ribera del Duero) jest pomysłodawcą tej młodej winnicy w regionie Rioja, gdzie pracuje się metodami rolnictwa ekologicznego.

(wg wine-searcher.com)
---------------------------------
11. MARQUES DE RISCAL
Producent: Herederos del Marques de Riscal

Importer: Sommelier Dystrybucja

Cena detaliczna: 108 zł

Rodzaj: czerwone wytrawne

Region: DOCa Rioja

Rocznik: 2007

Szczepy: 90% Tempranillo, 10% Graciano i Mazuelo

Zawartość alkoholu: 14 %

Robert Parker: 90 punktów
Klasyczna Rioja starzona 12 miesięcy w dębowych beczkach, a następnie 24 miesiące w butelkach. Delikatny i subtelny bukiet kontrastuje z pełnym smakiem dojrzałych czerwonych owoców i tanin. Wino pełne i eleganckie, bogate w aromaty dębu i cedru.
Winnica Marques de Riscal od ponad stu lat jest symbolem jakości.

Zdobyła wiele wyróżnień w najbardziej prestiżowych konkursach winiarskich. W ostatnich latach firma kosztem 15 mln dolarów zbudowała swoją nową siedzibę i hotel, zaprojektowany przez Franka Gehry, twórcę muzeum Guggenheima w Bilbao.


------------------------------------------
12. RODA I 2006
Producent: Bodegas Roda

Importer: Mielżyński

Cena detaliczna: 204 zł

Region: DOCa Rioja

Rodzaj: czerwone wytrawne

Rocznik: 2006

Butelkowane w kwietniu 2008

Szczep: Tempranillo

Zawartość alkoholu: 14%
Jedno z najwytworniejszych a jednocześnie powściągliwych i cywilizowanych win ze słynnego regionu Rioja. W przeciwieństwie do wielu swoich konkurentów oparte wyłącznie na szczepie tempranillo, co daje temu butikowemu winu ekspresję czarnego bzu, roztartego rozmarynu, jałowca i czerwonej gliny. Beczka użyta z jubilerską precyzją doskonale podbudowuje i tak już mocne taniny, uzupełnia i wysyca paletę aromatów, ale jednocześnie nie dominuje nad autentycznym wyrazem wina. Dostojne i temperamentne.
Zbiór winogron odbywał się od 12 września do 9 października. Z parceli z krzewami o wieku ponad 30 lat zebrano średnio 1,5 kg na krzew.

Starzenie typu Crianza: 16 miesięcy wino spędziło w beczkach z francuskiego dębu, z których połowa była nowa a druga połowa już wcześneij wykorzystywana. Nastepnie leżakowanie przez 20 miesięcy w butelkach. Stabilizacja metodami naturalnymi, klarowanie białkiem jaja.

(technika winifikacji wg strony producenta)
----------------------------------------------------------------
13. BARRANC DELS CLOSOS NEGRE
Producent: Mas Igneus

Importer: Enoteka Polska

Cena detaliczna: 62,25 zł

Region: Katalonia, DO Priorat

Rocznik: 2010

Rodzaj: czerwone wytrawne

Szczepy: 80% Garnacha, 20% Cariñena

Zawartość alkoholu: 15%

Potencjał starzenia: 6-8 lat
W winnicy Mas Igneus winogrona produkowane są na tarasach. Ich wydajność to średnio 4500 kg / hektar. Zbiór rozpoczyna się na początku października, jest przeprowadzany ręcznie. Winogrona transportowane są do winnicy w 20 kg skrzynkach. Moszcz fermentuje przez 25 dni w temperaturze 26 º C. Następnie wino przechodzi 3 miesięczny proces dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu.

Barranc dels Closos jest mieszanką 80% Garnacha i 20% Cariñena. Głęboki rubinowo-purpurowy kolor uzupełniają smaki wiśniowego likieru, lukrecji, ​​słodkich truskawek i wiśni. W degustacjach w ciemno wino można łatwo pomylić z dobrej jakości Pinot Noir.


-----------------------------------------------------
14. ACÚSTIC DO 2008
Producent: Acustic

Importer: Winkolekcja

Cena detaliczna: 76 zł

Region: DO Montsant

Rocznik: 2008

Rodzaj: czerwone wytrawne

Szczepy: Garnacha,

Cariñena (po katalońsku Samsó)

Zawartość alkoholu: 14%
Wino produkowane ze starych krzewów

o wieku od 35 do 65 lat rosnących w regionie

DO Montsant na wysokości 300-700 m n.p.m.

na kamienistej, piaszczystej glebie. Leżakuje

9-10 miesięcy w rocznych i dwuletnich beczkach

z dębu francuskiego. Grona Garnachy dają winu

owocowość, świeżość i finezję, zaś Cariñena

kolor, strukturę oraz aromaty czarnych owoców.

Wino o dużym potencjale starzenia.
To wielkie szczęście móc odnaleźć stare winnice z rodzącymi owoce krzewami. To szczęście przypadło w udziale Albertowi Jané w katalońskim regionie Montsant. Podstawowy składnik wina Acústic to owoce z krzewów o wieku 35-65 lat. Wino starzone jest krótko w lekko wypalanych beczkach, tak aby udało się zachować autentyczność owoców i zapewnić winu dobrą harmonię. Acústic to wino jaskrawo kolorowe, o eleganckich aromatach, dojrzałe i świeże. Wino "akustyczne", tak właśnie autor chce je przedstawiać. Bez "energii elektrycznej" dzisiejszych nowoczesnych technologii winifikacyjnych, do których to wino stoi w kontrze, reprezentując tradycyjne, całkiem naturalne winiarstwo.

(wg strony producenta)


----------------------------------------------
15. LES PARADETES

Producent: Escoda - Sanahuja

Winiarz: Joan Ramón Escoda i Carmen Sanahuja

Importer: Brix 65

Cena detaliczna: 112 zł

Region: Katalonia, DO Conca de Barbera

Szczey: Garnacha, Mazuelo, Sumoll tinto

Rocznik: 2007

Zawartość alkoholu: 14%
Wino czerwone wytrawne o aromatach owoców leśnych z zaznaczoną nutą dębowej beczki. Biologiczne i biodynamiczne, produkowane z filozofią maksymalnego respektu dla wina, bez filtracji, z ograniczeniem użycia siarki, przechowywane przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.

Wino z "charakterem" i potencjałem leżakowania.


----------------------------------------------------
16. JUAN GIL MONASTRELL

Producent: Bodegas Juan Gil

Importer: El Catador / Fajne wina

Cena detaliczna: 69 zł

Region: DO Jumilla

Rocznik: 2010

Rodzaj: czerwone wytrawne

Szczep: 100% Monastrell

Zawartość alkoholu: 15 %

Guía Peñin: 91 pkt.


Wyjątkowa kreacja jednego z reformatorów hiszpańskiego wina, Juana Gila. Wino wyłącznie z 40-letnich upraw szczepu Monastrell o niskiej wydajności i wysokiej koncentracji w ekstremalnym i suchym klimacie. Dojrzewa 12 miesięcy w beczce z dębu francuskiego. Pełna struktura i harmonijna równowaga między owocem, alkoholem i beczką czynią z niego wino na każdą okazję.


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna