I. Proszę zaznaczyć poprawną odpowiedź. (20pkt)



Pobieranie 88.38 Kb.
Data03.05.2016
Rozmiar88.38 Kb.
Konkurs Językowy dla Gimnazjalistów POLIGLOTA 2010- Etap międzyszkolny 2010

Test angielsko - francuski

Imię i nazwisko , szkoła - .......................................................................................................



I. Proszę zaznaczyć poprawną odpowiedź. (20pkt)



    1. It looks like the engine has ……… down but I won’t help you. I can’t repair car engines.

a) broken b) fallen c) set d) turned


    1. What’s ……… with you? You look so pale.

a) bad b) worse c) badly d) wrong


    1. “Look! The post office is closed.” “Don’t worry. There’s another one just round the ……… .”

a) street b) turn c) corner d) alley


    1. There is no need for you to pay for the drinks. They are free of ……… .

a) value b) charge c) price d) cost


    1. It’s a ……… of time trying to convince Muriel. She’ll never agree.

a) pity b) loss c) shame d) waste


    1. Mr Sykes sometimes shouts at his students but on the ……… he’s a good teacher.

a) whole b) usual c) general d) normal


    1. Don’t worry, Mike. Take it ……… . Things will get better soon.

a) loose b) easy c) smooth d) soft


    1. The concert was postponed because the orchestra ……… fainted just before it began.

a) leader b) conductor c) chief d) supervisor


    1. “Your English ……… better.” “Oh, thank you.”

a) gets b) has gone c) is getting d) could be


    1. I think I ……… guitar lessons one day.

a) am taking b) will take c) would take d) take


    1. When I ……… out of the house I took my umbrella because it ……… .

a) go; was raining b) was going; raining c) went; rain d) went; was raining


    1. I’ve been working here ……… two weeks.

a) until b) since c) after d) for


    1. How long have you ……… the piano?

a) learning b) learnt c) was learning d) been learning


    1. Passengers ……… smoke in the toilets.

a) must b) shouldn’t c) mustn’t d) needn’t


    1. You can’t come in here – the room ……… .

a) is cleaning b) is being cleaned c) is being clean d) is being cleaning


    1. After ……… work, I went home.

a) finish b) to finish c) finished d) finishing


    1. My sister lives in ……… big flat.

a) the b) an c) -- d) a


    1. James always has ……… money.

a) much b) lots of c) many d) any


    1. That dog has hurt ……… ear.

a) it’s b) their c) he’s d) its


    1. The boss is a really ……… person.

a) friendly b) friend c) friendliest d) the most friendly

II. Podkreśl pasujący wyraz.(10p)

1.The hand has four fingers and a / thumb / toe /nail.

2.Helen is a very good cook / chief / cooker. She cooks delicious meals for her family.

3.Can I have a fork / spoon / knife so I can stir my coffee

4. He is offering a / price /grant /reward / to anyone who finds his dog.

5.The doctor gave Sue a receipt / recipe / prescription for some medicine.

6.Today’s sports stars can earn more money on TV than on the football court / course / pitch.

7.It would be a good idea to pollute / clean up / plant, not to cut down trees.

8.First peel / chop / mix the onions into small pieces.

9.Look at Karen! The colour of her skirt doesn’t fit / suit / match the colour of her hat at all.

10.I didn’t resemble / recognize /remind John. He’d changed a lot.

III. Wybierz właściwą odpowiedź (10pkt)

1. What’s another name for the UK flag?



      1. St George’s Cross

      2. the Union Jack

      3. Britannia

      4. Albion

2.What does the abbreviation MP stand for?

  1. a Minister of Parliament

  2. Member of Parliament

  3. Member of Party

  4. Minister of Party

3. How many wives did Henry VIII have and how many of them were executed?

  1. 8 wives; 3 executed

  2. 7 wives; 1 executed

  3. 6 wives; 2 executed

  4. 4 wives; 1 executed

4.British are people who come from …………………………………

  1. England and Ireland

  2. Only England

  3. Scotland, Wales, England, Northern Ireland

  4. Scotland ,Wales, England

5.What’s another name of Northern Ireland?

  1. Eire

  2. Ulster

  3. Dublin

  4. Belfast

6.What’s the name of the patron saint of Wales?

  1. St George

  2. St Patrick

  3. St David

  4. St Andrew

7.The capital of Scotland is ………..

  1. Cardiff

  2. Edinburgh

  3. Dublin

  4. Belfast

8.Shakespeare was born ……………..

  1. in 1664 in Stratford

  2. in 1564 in Stratford

  3. in 1616 in London

  4. in 1613 in London

9.Thistle is a symbol of…………………

  1. Ireland

  2. England

  3. Scotland

  4. Wales

10.In the past Celts spoke Celtic which survives today in the form of ……………….

  1. Welsh

  2. Scottish Gaelic

  3. Irish Gaelic

  4. All of them




IV. Proszę zaznaczyć poprawną odpowiedź. (20pkt)

1. Je suis plus grande que ………….

a) eux b) ils c) je d) moi

2. Elle est ............ Mexique.

a) en b) à c) aux d) au

3. Tiens, c`est...........ami !

a) mon b) ma c) des d) mes

4. Ils habitent avec …………parents.

a) ma b) notre c) leurs d) ses

5. Comment vous vous ………………. ?

a) appellez b) appelez c) apellez d) apelez

6. C`est ma petite amie. Elle est ………………

a) tchèque b) tchècque c) tcheque d) tchèquee

7. ............vas à l`école.

a) Nous b) Tu c) Je d) Ils

8. Choisissez ....................situation.

a) une b) des c) les d) a

9. Vous ...................le train pour aller en Belgique.

a) prenons b) prennent c) prend d) prenez

10. Il y a une semaine, elles sont allées ............. Etats-Unis

a) aux b) en c) a d) à la

11. Je n’ai pas ………frère

a) un b) le c) des d) de

12. J’adore manger ………… viande

a) de b) de la c) du d) la

13. Tu as pensé ………… ce cadeau.

a) à b) au c) de d) de la

14. Je m’intéresse ……………boxe

a) de la b) du c) à la d) au

15.Ton cadeau a beaucoup ………… à ma femme

a) plais b) pleuré c) plait d) plu

16. Je n’ai ………… d’argent sur moi.

a) pas b) peu c)un peu d) trop

17. C’est la première ………… que je viens en France

a) foi b) fois c) foie d) foises

18. J’achète le sac à .............

a) tas b) une c) la d) dos

19. Vous avez une voiture ? Non je ne ………… ai pas.

a) le b) lui c) en d) la

20. Je sais qu’il …………………nous voir à Noël

a) vienne b) viens c) viendra d) viendront

V. Podaj przeciwieństwa do następujących słów (10pkt)

vieux - commencer-

grossir- dur-

entrer- descendre-

naître- ouvrir-

hier- chercher-


VI. Przeczytaj uważnie zdania dotyczących wiadomości o Francji i krajach frankofońskich, a następnie zaznacz czy zdania są prawdziwe czy fałszywe.

(10 pkt )


  1. Jacques Prévert est un acteur connu.

  2. La Fête nationale en France, c’est le 14 juin.

  3. Audrey Tautou est une actrice canadienne.

  4. À Cannes, il y a un festival de la chanson française.

  5. La choucroute est un gâteau aux pommes.

  6.  Renoir, c’est le nom d’un peintre célèbre.

  7. Normandie est une région au nord de la France.

  8. Le poisson que les Français mangent pour Pâques s’appelle le poisson d’avril.

  9. Georges Perec était président de la France.

  10. Tintin, c`est un chanteur célèbre.




1

2

3

4

5

6

7

8

9

10































VII. Przetłumacz podane zdania na język angielski i francuski (20pkt)




English

Français

1. Chciałbym wygrać ten konkurs








2. Lubię uczyć się języków obcych








3. Chodzę do 3 klasy gimnazjum







4. Dziękuję za pomoc







5. Nie ma za co







6. Przepraszam jak dojdę do dworca







7. Ile kosztuje bilet tam i z powrotem do Londynu ?







8. Z okazji urodzin składam Pani najserdeczniejsze życzenia







9. Chciałabym zarezerwować pokój dwuosobowy z łazienką







10. Poproszę kilogram jabłek







Wynik .......................... % poprawnych odpowiedzi .................................

Klucz
Klucz

Zadanie1

1-a


2-d

3-c


4-b

5-d


6-a

7-b


8-b

9-c


10-b

11-d


12-d

13-d


14-c

15-b


16-d

17-d


18-b

19-d


20-a

zadanie 2

1.thumb 2.cook 3.spoon 4.reward 5.prescription 6.pitch 7.plant 8.chop 9.match 10-recognize

zdanie 3


1-b

2-b


3-c

4-c


5-b

6-c


7-b

8-b


9-c

10-d


zadanie 4

1-a


2-d

3-a


4-c

5-b


6-a

7-b


8-a

9-a


10-a

11-d


12-b

13-a


14-c

15-d


16-a

17-b


18-d

19-c


20-c

zadanie 5

vieux - jeune commencer- finir

grossir-maigrir dur-simple, facile

entrer- sortir descendre-monter

naître-mourir ouvrir- fermer

hier- demain chercher- trouver

zadanie 6



  1. Jacques Prévert est un acteur connu.

  2. La Fête nationale en France, c’est le 14 juin.

  3. Audrey Tautou est une actrice canadienne.

  4. À Cannes, il y a un festival de la chanson française.

  5. La choucroute est un gâteau aux pommes.

  6.  Renoir, c’est le nom d’un peintre célèbre.

  7. Normandie est une région au nord de la France.

  8. Le poisson que les Français mangent pour Pâques s’appelle le poisson d’avril.

  9. Georges Perec était président de la France.

  10. Tintin, c`est un chanteur célèbre.




1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Faux

Vrai

Faux

Faux

Faux

Vrai

Vrai

Faux

Faux

Faux

zadanie 7

VII. Przetłumacz podane zdania na język angielski i francuski (20pkt)




English

Français

1. Chciałbym wygrać ten konkurs





Je voudrais gagner ce concours

2. Lubię uczyć się języków obcych





J’aime apprendre les langues étrangères

3. Chodzę do 3 klasy gimnazjum




Je fréquentela troisième classe de collège

4. Dziękuję za pomoc




Merci pour votre aide

5. Nie ma za co




De rien

6. Przepraszam jak dojdę do dworca







7. Ile kosztuje bilet tam i z powrotem do Londynu ?







8. Z koazji urodzin skadam Pani najserdeczniejsze życzenia







9. Chciałabym zarezerwować pokój dwuoosbowy z łazienką







10. Poproszę kilogram jabłek








©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna