Imię i nazwisko ucznia klasa



Pobieranie 49.2 Kb.
Data10.05.2016
Rozmiar49.2 Kb.
Grupa I

Imię i nazwisko ucznia …………………………………………………… klasa ……………

Test sprawdzający z ekonomiki agrobiznesu w klasie II, zawód – technik agrobiznesu.

Zakres materiału:



  1. system agrobiznesu;

  2. procesy integracyjne wewnątrz agrobiznesu;

  3. ogniwa agrobiznesu i ich funkcje.

Poniższy test zawiera zadania otwarte (które należy uzupełnić) oraz zamknięte (wymagające wyboru odpowiedzi).

Powodzenia!!!




  1. Agrobiznes to:

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

1 pkt.


  1. W strukturze polskiego agrobiznesu dominującą rolę pod względem potencjału produkcyjnego zajmuje:

  1. rolnictwo,

  2. przemysł spożywczy,

  3. przemysł środków produkcji niezbędnych dla rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego.

1 pkt.

  1. Niska efektywność polskiego rolnictwa wynika z:

  1. braku zasobów ludzkich,

  2. niskiego poziomu technicznego,

  3. dużego udziału w strukturze własnościowej gospodarstw indywidualnych.

1 pkt.

  1. Integracja gospodarcza pozioma polega na:

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

2 pkt.


  1. Wymień przynajmniej cztery korzyści wynikające z tworzenia zespołów producenckich.

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

2 pkt.


  1. Kontraktacja jest formą:

  1. integracji pionowej,

  2. integracji poziomej,

  3. badania rynku.

1 pkt.

  1. Wymień cztery gałęzie przemysłu wytwarzające środki produkcji dla rolnictwa.

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

2 pkt.


  1. Oceń poniższe zdania. Obok prawdziwych postaw literę P, a obok fałszywych - F.

  1. Na około 50 % powierzchni Polski duże wysokości względne wpływają niekorzystnie na rozwój rolnictwa.

  2. Zatrudnienie mierzone liczbą osób zatrudnionych na 100 ha. użytków rolnych większe jest w gospodarstwach indywidualnych.

  3. Najniższy udział użytków rolnych w ogólnej powierzchni występuje w północno-zachodniej Polsce.

  4. Ziemniaki stanowią w Polsce około 30 % zasiewów.

2 pkt.

  1. Gospodarstwa intensywne charakteryzują się:

  1. dużymi nakładami środków produkcji i pracy w przeliczeniu na 1 ha. użytków rolnych oraz mają na celu uzyskanie dużych efektów,

  2. małymi nakładami środków produkcji i pracy w przeliczeniu na 1 ha. użytków rolnych oraz mają na celu uzyskanie dużych efektów,

  3. małymi nakładami środków produkcji i pracy w przeliczeniu na 1 ha. użytków rolnych oraz mają na celu uzyskanie małych efektów.

1 pkt.

  1. Wymień cztery cechy gospodarstwa rozwojowego.

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

2 pkt.


  1. Rybactwo zajmuje się

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

1 pkt.


  1. Wymień surowce żywnościowe pozyskiwane z lasów.

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………… …………...

1 pkt.


  1. W zależności od stopnia przerobu w przetwórstwie żywności można wyróżnić:

  1. przetwórstwo spółdzielcze i przemysłowe,

  2. przetwórstwo usługowe i przemysłowe,

  3. przetwórstwo pierwotne i przemysłowe.

1 pkt.

  1. Mocne strony polskiego mleczarstwa to:

  1. niskie koszty surowca i atrakcyjne ceny produktów,

  2. nowoczesna technologia i atrakcyjne ceny produktów,

  3. nowoczesna technologia i duża skala produkcji.

1 pkt.

  1. Przemysł jajczarsko-drobiarski zajmuje się

……………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………….

1 pkt.


  1. Do roślin oleistych należą:

  1. groszek zielony, rzepik,

  2. oliwka europejska, słonecznik,

  3. burak cukrowy, soja.

1 pkt.

  1. Przemysł ziemniaczany przetwarza ziemniaki na:

  1. około 100 wyrobów,

  2. około 50 wyrobów,

  3. około 10 wyrobów.

1 pkt.

  1. Główne ośrodki przemysłu mięsnego w Polsce to:

  1. Werbkowice, Krasnystaw, Płock, Katowice,

  2. Ełk, Białystok, Ostróda, Rawa Mazowiecka,

  3. Gdańsk, Szczecin, Radzyń Podlaski, Grajewo.

1 pkt.

  1. Transport to działalność gospodarcza polegająca na przemieszczaniu za pomocą środków transportu:

  1. towarów,

  2. ludzi i towarów,

  3. ludzi towarów i informacji.

1 pkt.

  1. Podstawowe zadania handlu detalicznego to:

  1. ………………………………………………………………………………………

  2. ………………………………………………………………………………………

  3. ………………………………………………………………………………………

  4. ………………………………………………………………………………………

2 pkt.

Punktacja:

25-26: celujący

22-24: bardzo dobry

19-21: dobry

13-18: dostateczny

8-12: dopuszczający

0-7: niedostateczny

Grupa II

Imię i nazwisko ucznia …………………………………………………… klasa ……………

Test sprawdzający z ekonomiki agrobiznesu w klasie II, zawód – technik agrobiznesu.

Zakres materiału:



  1. system agrobiznesu;

  2. procesy integracyjne wewnątrz agrobiznesu;

  3. ogniwa agrobiznesu i ich funkcje.

Poniższy test zawiera zadania otwarte (które należy uzupełnić) oraz zamknięte (wymagające wyboru odpowiedzi).

Powodzenia!!!




  1. W skład agrobiznesu wchodzą następujące sfery produkcji dóbr i usług:

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

1 pkt.


  1. Udział pozarolniczych ogniw agrobiznesu w wytwarzanym produkcie globalnym jest

  1. relatywnie wyższy niż udział w zasobach,

  2. relatywnie niższy niż udział w zasobach,

  3. taki sam jak udział w zasobach.

1 pkt.

  1. W strukturze własnościowej jednostek gospodarczych agrobiznesu większość stanowią:

  1. przedsiębiorstwa państwowe,

  2. spółdzielnie,

  3. indywidualne gospodarstwa chłopskie,

  4. jednostki prywatne poza rolnictwem.

1 pkt.

  1. Integracja gospodarcza pionowa polega na:

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

2 pkt.


  1. Wymień przynajmniej cztery cele integracji w gospodarce żywnościowej.

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

2 pkt.


  1. Kontrakt jest:

  1. dwustronną dobrowolną umową,

  2. jednostronnie dobrowolną umową,

  3. dwustronną umową obowiązkową.

1 pkt.

  1. Wymień cztery gałęzie przemysłu wytwarzającego środki produkcji dla przemysłu spożywczego.

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

2 pkt.


  1. Oceń poniższe zdania. Obok prawdziwych postaw literę P, a obok fałszywych - F.

  1. Najlepsze warunki dla rozwoju rolnictwa w Polsce występują na Nizinie Śląskiej.

  2. Najwyższy udział użytków rolnych w ogólnej powierzchni występuje w województwach środkowej Polski.

  3. Udział zbóż podstawowych w strukturze zasiewów w Polsce wynosi około 50 %.

  4. Zatrudnienie mierzone liczbą osób zatrudnionych na 100 ha. użytków rolnych jest większe w gospodarstwach państwowych.

2 pkt.

  1. Gospodarstwa ekstensywne charakteryzują się:

  1. małymi nakładami środków produkcji i pracy w przeliczeniu na 1 ha. użytków rolnych w wyniku czego uzyskuje się nieduże efekty,

  2. małymi nakładami środków produkcji i pracy w przeliczeniu na 1 ha. użytków rolnych oraz mają na celu uzyskanie dużych efektów,

  3. dużymi nakładami środków produkcji i pracy w przeliczeniu na 1 ha. użytków rolnych oraz mają na celu uzyskanie dużych efektów.

1 pkt.

  1. Wymień cztery cechy tradycyjnych gospodarstw chłopskich.

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

2 pkt.


  1. Głównym zadaniem gospodarki łowieckiej jest:

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

1 pkt.


  1. Wymień surowce żywnościowe pozyskiwane z mórz, rzek i jezior.

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

1 pkt.


  1. Doradztwo podatkowe to:

  1. połączenie produktu i usługi,

  2. czysta usługa,

  3. czysty produkt.

1 pkt.

  1. Słabe strony mleczarstwa polskiego to przede wszystkim:

  1. niskie koszty surowca i niskie koszta sprzedaży,

  2. niska efektywność wykorzystania czynnika produkcji i mała siła rynkowa,

  3. duża skala produkcji.

1 pkt.

  1. Przemysł owocowo-warzywny obejmuje:

……………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………….

1 pkt.


  1. Palma kokosowa to:

  1. roślina strączkowa,

  2. roślina oleista,

  3. roślina bulwiasta.

1 pkt.

  1. Źródłem surowca przemysłu mięsnego w Polsce jest głównie:

  1. import z krajów europejskich,

  2. import z USA,

  3. krajowa baza surowcowa.

1 pkt.

  1. Główne ośrodki przemysłu cukrowniczego w Polsce to:

  1. Werbkowice, Krasnystaw, Ropczyce, Łapy,

  2. Ełk, Białystok, Ostróda, Rawa Mazowiecka,

  3. Gdańsk, Szczecin, Radzyń Podlaski, Grajewo.

1 pkt.

  1. Podstawowym kryterium oceny efektywności gospodarki magazynowej jest:

  1. ogólny koszt magazynowania,

  2. jednostkowy koszt magazynowania,

  3. zysk magazynu.

1 pkt.

  1. Podstawowe zadania handlu hurtowego to:

  1. ………………………………………………………………………………………

  2. ………………………………………………………………………………………

  3. ………………………………………………………………………………………

  4. ………………………………………………………………………………………

2 pkt.

Punktacja:

25-26: celujący

22-24: bardzo dobry

19-21: dobry

13-18: dostateczny



8-12: dopuszczający

0-7: niedostateczny




©absta.pl 2019
wyślij wiadomość

    Strona główna