Informacja prasowa microsoft wprowadza nową wersję 64-bitowego systemu operacyjnego Windows

Data02.05.2016

INFORMACJA PRASOWA

Microsoft wprowadza nową wersję 64-bitowego systemu operacyjnego Windows

Platforma 64-bitowa umożliwi tworzenie bardziej rozbudowanych i wydajnych aplikacji

Warszawa, XX grudnia 2004 — Microsoft wprowadza wersję testową systemu operacyjnego Windows x64 Release Candidate 1. Nowy produkt, wyposażony w 16 terabajtów pamięci wirtualnej, pozwoli programistom tworzyć nowe, bardziej wydajne i efektywne aplikacje. Windows x64 RC 1 zaprojektowano dla procesorów Athlon 64 i Opteron AMD64 firmy Advanced Micro Devices oraz Pentium 4 i Xeon z technologią Extended Memory 64 Technology firmy Intel.

Nowy Windows x64 RC1 zawiera 64-bitowe wersje Windows XP Professional oraz Windows Server 2003 x64. System Windows x64 jest kompatybilny zarówno z 64-bitowymi, jak i 32-bitowymi aplikacjami, oferuje jednak dodatkowe możliwości niedostępne dla komputerów starszej generacji. Dzięki procesorom 64-bitowym użytkownik może korzystać z wersji Windows x86 i x64 na tym samym sprzęcie komputerowym.

Przejście na technologię 64-bitową daje 16-cie terabajtów czystej przestrzeni adresowej, gdzie system operacyjny umieszcza dane i programy. Zostaną zniesione limity istniejące dla adresów 32-bitowych. Nowe systemy będą wykazywać się również znaczącą szybkością, co wpłynie na istotną redukcję czasu potrzebnego do tworzenia nowych narzędzi” – powiedział Krzysztof Florczak, Windows Client Business Group Lead z Microsoft Polska.
Przewiduje się, że systemy 64 - bitowe będą już w najbliższych latach ogólnie obowiązującym standardem. Wskazuje na to cena sprzętu komputerowego z 64 - bitowym systemem operacyjnym, zbliżająca się do poziomu kosztu zakupu sprzętu 32 - bitowego. Już dzisiaj w USA w niektórych większych sklepach można nabyć sprzęt 64 - bitowy i 32 – bitowy w podobnej cenie.
Informacje o firmie:

Microsoft jest międzynarodowym producentem oprogramowania komputerowego, aplikacji serwerowych i technologii informatycznych dla klientów indywidualnych, firm i instytucji. W ofercie spółki znajdują się m.in.: system operacyjny Microsoft Windows, oprogramowanie biurowe Microsoft Office System 2003, aplikacje serwerowe Microsoft Windows Server System i technologia Microsoft .Net. Z rozwiązań Microsoft korzystają ludzie i przedsiębiorstwa na całym świecie realizując swoje potrzeby i możliwości.

Microsoft Corporation powstał w 1975 roku w USA, na polskim rynku odział firmy istnieje od 1992 r. W trakcie swojej 12-letniej obecności w Polsce, firma zaangażowała się w liczne programy edukacyjne i charytatywne. Wśród nich znalazły się takie inicjatywy społeczne jak „Gniazdo”, „Internet w Szkołach” oraz „Partnerstwo dla Przyszłości” obejmujące opieką polskie dzieci.

Zapraszamy do odwiedzenia polskiej strony firmy Microsoft pod adresem: http://www.microsoft.com/poland/
***

Microsoft, Windows, Windows Mobile, Visual Studio, MSDN, Windows Server System and Windows Server są zarejestrowanymi znakami towarowymi, bądź znakami towarowymi Microsoft Corp. w Stanach Zjednoczonych i/lub w innych krajach. Nazwy wymienionych firm i produktów mogą być zastrzeżonymi znakami towarowymi ich właścicieli.

Dodatkowych informacji udzielą:
Bartłomiej Danek Monika Kretowicz

Microsoft Sp. z o.o. Microsoft Sp. z o.o.

Al. Jerozolimskie 195 A Al. Jerozolimskie 195 A

02-222 Warszawa 02-222 Warszawa