Informacja prasowa Sodexo wdraża plan zrównoważonego rozwoju

Data03.05.2016

Sodexo wdraża plan zrównoważonego rozwoju
Warszawa, 17 czerwca 2010 roku - Sodexo, światowy lider i ekspert w zakresie skutecznych rozwiązań usług outsourcingowych i systemów motywacyjnych, rozpoczął wdrażanie globalnego programu „Better Tomorrow Plan” (Plan Na „Lepsze Jutro”), który jest częścią strategii zrównoważonego rozwoju firmy. Program obejmuje trzy główne obszary: zdrowie i życie człowieka, lokalne społeczności oraz środowisko naturalne. Sodexo zdefiniowało 14 zasad, które wpłyną na poprawę jakości codziennego życia w obiektach zarządzanych przez Sodexo. Pierwszym etapem programu jest analiza obecnej sytuacji w zakresie dobrych praktyk zrównoważonego rozwoju. W tym celu rozesłano ankiety do ponad 34 000 obiektów zarządzanych przez Sodexo w 42 krajach na całym świecie. Wyniki ankiety pomogą w efektywnym wdrożeniu programu.
Trzy obszary, na których koncentruje się plan zawierają łącznie 14 zasad, które mają być realizowane
w trzech etapach – do 2012, 2015 i 2020 roku.
W obszarze zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia najważniejsze są rozwijanie oraz promowanie wśród klientów rozwiązań związanych ze zdrowym żywieniem i zdrowym trybem życia, a także zróżnicowanego i zbilansowanego żywienia. Ponadto dostarczanie i promowanie wyrobów ze zredukowaną zawartością cukru, soli i tłuszczów.
W obszarze lokalnych społeczności plan koncentruje się na trzech aspektach: wspieraniu rozwoju lokalnych społeczności, zwiększaniu zakupu produktów z certyfikatem Fair Trade (Sprawiedliwy Handel) oraz walce z głodem i niedożywieniem, w ramach programu STOP Hunger.
W obszarze środowiska naturalnego kluczowe są działanie zgodne z zasadami Global Sustainable Supply Chain Code of Conduct (dokument określa międzynarodowe zasady etyczne w procesach zakupowych), zaopatrywanie się w produkty uzyskane zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, zmniejszanie emisji dwutlenku węgla, ograniczanie zużycia wody, zmniejszanie ilości odpadów organicznych i aktywne wspieranie inicjatyw odzyskiwania odpadów organicznych oraz zmniejszanie ilości odpadów nieorganicznych.
Prace nad projektem rozpoczęto od analizy obecnej sytuacji. Audyt rozpoczął się w styczniu 2010 roku.
Na potrzeby programu „Better Tomorrow Plan” Sodexo przeprowadzi ankietę w ponad 34 000 obsługiwanych przez siebie obiektach na całym świecie. Wśród obiektów znalazły się m.in.: szpitale, restauracje, instytucje państwowe oraz duże przedsiębiorstwa. Kwestionariusz zawiera około 50 pytań
dotyczących między innymi zużycia wody i energii elektrycznej, a także gospodarki odpadami. Grupa menadżerów zaangażowana w badania jest znacząca, gdyż sięga blisko 9 000 osób. Analiza warunków
i środowiska pracy na tak szeroka skalę, pozwoli na bardzo dokładne określenie aktualnego stanu dobrych praktyk zrównoważonego rozwoju, a tym samym pomoże w efektywnym wdrażaniu planu.
Dotychczas ankiety wypełniły firmy z 21 krajów w tym Australia, Rosja czy Hiszpania. Kolejne 21 jest
w trakcie jej uzupełniania. Wyniki badań zostaną przekazane do poszczególnych krajów, co umożliwi wyznaczenie celów i priorytetów dla poszczególnych rynków.

O Sodexo On-site Service Solutions & Motivation Solutions
Sodexo, światowy lider w zakresie skutecznych rozwiązań usług outsourcingowych i motywacyjnych

Jakość Codziennego Życia odgrywa ważną rolę w indywidualnym rozwoju każdego człowieka oraz w działalności organizacji. Bazując na takim przekonaniu Sodexo, od chwili założenia firmy przez Pierre’a Bellon’a w 1966 roku, jest strategicznym partnerem dla firm i instytucji, które kładą nacisk na efektywność, lojalność i dobre samopoczucie pracowników oraz partnerów biznesowych. Z wielką pasją 380 000 pracowników Sodexo w 80 krajach, każdego dnia projektuje, zarządza i dostarcza unikalne usługi w zakresie kompleksowych rozwiązań motywacyjnych (Sodexo Motivation Solutions) oraz kompleksowych rozwiązań w zakresie usług outsourcingowych (On-site Service Solutions).
Sodexo stworzyło nową formę usług dla przedsiębiorców, które nie tylko zapewniają rozwój oraz samorealizację pracowników, ale również przyczyniają się do rozwoju gospodarczego, ekonomicznego i środowiskowego społeczności lokalnych, regionów i całych państw, w których Sodexo funkcjonuje.

Sodexo w liczbach (dane z 31 sierpnia 2009)

Grupa Sodexo na świecie

14.7 miliardów euro skonsolidowanego dochodu

380 000 pracowników