Informacja prasowa Szybko do Skandynawii

Data28.04.2016

Informacja prasowa

Szybko do Skandynawii

Dzięki autostradzie A20 Skandynawia jest teraz bliżej Polski. Z pomocą połączeń promowych niemiecko-duńskiej linii żeglugowej Scandlines najpiękniejsze zakątki Skandynawii, takie jak Kopenhaga, klify na wyspie Mon czy Malme są zawsze w zasięgu ręki.

Autostrada A20 ciągnie się wzdłuż linii brzegowej Morza Bałtyckiego od „Uckermark” – skrzyżowania z autostradą A11, która ciągnie się od przejścia granicznego w Kołbaskowie - do miasta Lubeka w północnej części Niemiec. Szczecin od autostrady A20 dzieli zaledwie 60 km. Można do niej dotrzeć autostradą A11 lub drogą nr 104, od przejścia w Lubieszynie.
Port w Rostoku znajduje się w odległości 5 minut od Autostrady Bałtyckiej. Równie łatwy dojazd, dzięki połączeniu autostrad A11 i A20, jest do Sassnitz położonego na wyspie Rugia. W rezultacie dotarcie do Skandynawii z Polski jest teraz łatwiejsze, ponieważ promy Scandlines pływają z Rostoku i Sassnitz do Szwecji i Danii.
Najkrótsza droga do Szwecji prowadzi przez tzw. “Königsline“*, którą można przeprawić się pięć razy dziennie z Sassnitz do Trelleborga. Przeprawa trwa 3 godziny i 45 minut. Podróżujący do Danii mogą również rozpocząć swoją wycieczkę w Rostoku. Z stąd co dwie godziny promy odpływają do duńskiego portu Gedser, a przeprawa trwa zaledwie 1 godzinę i 45 minut. Również z Rostocku można się łatwo dostać do Trelleborga – promy w tym kierunku odpływają trzy razy dziennie, a przeprawa trwa 5 godzin i 30 minut.
Pasażerowie podróżujący do Finlandii mogą kupić bilet łączony, obejmujący przeprawę promami Scandlines oraz Viking Linie. Od 2005 roku Scandlines współpracuje także z liniami żeglugowymi BornholmsTrafikken. Dzięki temu istnieje również możliwość zarezerwowania biletów na duńską wyspę Bornholm poprzez sieć sprzedaży Scandlines.
Pełne informacje dotyczące wszystkich tras Scandlines do Szwecji oraz Danii można znaleźć w rozkładzie na 2007 rok. Rezerwacji biletów na prom można dokonać w Punktach Obsługi Klientów Scandlines pod numerem telefonu +49 1805 11 66 88, w biurach podróży oraz w internecie na stronie www.scandlines.pl.

Rostock, 17 lipca 2007

* Königsline – Linia Królewska.

Przygotowanie i dystrybucja:

Actia Forum Sp. z o.o. tel: + 48 58 627 24 67