Informacja prasowa Warszawa, 12. 09. 2010 Świat nie tylko dla wysokich

Data07.05.2016
Informacja prasowa Warszawa, 12.09.2010

Świat nie tylko dla wysokich!

Nowa „nieduża” nazwa Stowarzyszenia osób niskiego wzrostu

Stowarzyszenie Nieduzi to wprowadzona 11. Września 2010 roku nowa nazwa największej polskiej organizacji skupiającej osoby niskorosłe, do tej pory zarejestrowanej jako Polskie Stowarzyszenie Osób Niepełnosprawnych Niskiego Wzrostu. Nowa nazwa ma brzmieć bardziej przyjaźnie, przyciągać nowych członków oraz odpowiadać obecnemu wizerunkowi organizacji. Wprowadzeniu nowej nazwy towarzyszą m.in. zmiany w statucie oraz nowy logotyp a także przebudowana strona internetowa.

Decyzją Walnego Zebrania Członków Stowarzyszenie wprowadziło szereg zmian formalnych-organizacyjnych, odpowiadających jego nowym celom i potrzebom. Zredefiniowano i poszerzono obszary działalności. Szczególny nacisk położono w nich na rozwój personalny Stowarzyszenia, wsparcie informacyjne dla poszukujących wiadomości o środowisku i schorzeniach osób niskiego wzrostu oraz poradnictwo. „Tymi zmianami chcemy zaakcentować rozpoczęcie nowego rozdziału w działalności Stowarzyszenia” – mówi Robert Olewiński, Prezes Niedużych – „Nie chcemy też nazywać się organizacją osób niepełnosprawnych, skoro niskorośli wcale się tacy nie czują. Wzrost nie eliminuje ich z życia aktywnego na wielu dostępnych polach i chcemy to stale podkreślać”. Do tej idei Świata nie tylko dla wysokich odnosi się też nowe logo Stowarzyszenia, ilustrujące równość niskich i wysokich. „Koniec też z pejoratywnymi określeniami dotyczącymi osób niskiego wzrostu, jesteśmy po prostu Nieduzi” – puentuje Robert Olewiński.

Wprowadzonym zmianom służy nowo zawieszona strona internetowa www.nieduzi.org. Jej głównym zadaniem jest integracja środowiska osób niskiego wzrostu. Drugi ważny cel to dostarczanie wszystkim zainteresowanym informacji na temat metod leczenia i rehabilitacji niskorosłych. Część poradnikowa obejmuje natomiast rady praktyczne np. dotyczące aranżacji otoczenia pod kątem potrzeb osoby niskiego wzrostu.

O organizacji:

Stowarzyszenie Nieduzi przeciwdziała problemom osób niskiego wzrostu oraz promuje równość tych osób wobec praw i przywilejów społeczeństwa. Działalność prowadzi od 1994 roku. Zrzesza osoby niskorosłe, dotknięte chorobami genetycznymi, z których najczęstsza jest achondroplazja, a także inne osoby działające na ich rzecz. Zasadniczym celem Stowarzyszenia jest integracja środowiska osób niskiego wzrostu oraz przeciwdziałanie dotykającej ich dyskryminacji na polu społecznym i kulturowym. Od 2008 roku posiada status Organizacji Pożytku Publicznego i jest uprawnione do otrzymywania 1% podatku dochodowego swoich darczyńców.

Robert Olewiński: tel.519 122 736, robert.olewinski@nieduzi.org

Karolina Muszyńska: tel. 508 195 262, karolina.muszynska@nieduzi.org

S
towarzyszenie NIeduzi