Informacja prasowa Warszawa, 2 grudnia 2008 r

Data01.05.2016

Informacja prasowa

Warszawa, 2 grudnia 2008 r.

W poszukiwaniu oszczędności

rozwój rynku outsourcingu usług kadrowo - płacowych
Jak zgodnie pokazują wyniki najnowszych badań z obszaru HR, administracja płac wciąż pozostaje najczęściej zlecaną funkcją na zewnątrz firmy. Wiele spośród „dobrych argumentów na korzyść outsourcingu" wiąże się z gruntownymi zmianami, szczególnie w postaci innowacji informatycznych i globalizacji. W tym kontekście większość firm wdraża strategie koncentracji lub powrotu do głównej działalności firmy, w celu zoptymalizowania swojej wartości na rynku. Koncepcja „rób sam to, co robisz najlepiej, a resztę zleć na zewnątrz" przyspieszyła rozwój outsourcingu w wielu obszarach, szczególnie w obszarze kadrowo-płacowym.
Rynek outsourcingu kadrowo – płacowego w Polsce rozwija się intensywnie od kilku lat, szczególnie wyraźnie widać tendencję wzrostową w 2008 r. Firma ADP, lider w zakresie naliczania płac i administracji kadr, regularnie odnotowuje wzrost zainteresowania usługą naliczania płac nie tylko w Polsce, ale także i w innych krajach europejskich. Tylko w Polsce, w 2008 r., nastąpił wzrost liczby obsługiwanych przez ADP pracowników - z 71 do 80 tysięcy.
ADP świadcząc usługi naliczania płac i administracji kadrowej dla Klientów z różnych branż, m. in. telekomunikacyjnej, finansowej czy FMCG, odnotowała, iż outsourcing to dla wielu z nich szansa na redukcję kosztów, ryzyka oraz poprawę efektywności. Dla firm o stabilnej pozycji, wdrażających ambitne strategie kadrowe, wypłacanie wynagrodzeń we właściwej wysokości i w terminie jest wymogiem podstawowym.
Wg badania Gartnera z 2007 r. 70% firm spośród badanych europejskich przedsiębiorstw zatrudniających powyżej 500 pracowników, deklaruje, iż korzystając z outsourcingu płacowo-kadrowego zaoszczędziło od 10 do 40% kosztów. A jak to wygląda w Polsce?
Trudna sytuacja na rynku gospodarczym powoduje, że wielu managerów bardzo intensywnie poszukuje sposobów na obniżenie kosztów funkcjonowania przedsiębiorstwa. W Polsce ta oszczędność przeciętnie kształtuje się na poziomie 15 - 25%. Należy jednak pamiętać, że outsourcing to także standaryzacja procesów, pozwalająca na szybszy rozwój i bieżącą aktualizację. Firmy dzięki temu korzystają z innowacyjnej usługi, najlepszych praktyk, a co najważniejsze - niezmiennej jakości. Jestem przekonany, iż obecna sytuacja w gospodarce spowoduje dalszy wzrost i rozwój rynku outsourcingowego, bo to właśnie outsourcing pozwala firmom skorzystać z ekonomii skali i konsekwentnie ograniczać TCO.” – mówi Przemysław Budzbon, Dyrektor Zarządzający ADP Polska.
Wydzielenie kadr i płac z obszaru działalności firmy i zlecenie tych funkcji na zewnątrz oznacza nie tylko korzyści finansowe. Istotnym aspektem współpracy z dostawcą usług jest również możliwość wykorzystania jego know - how oraz przeniesienie na niego odpowiedzialności za terminowość i zgodność z obowiązującym prawem. Profesjonalny partner odpowiedzialny jest również za monitoring prawny, dzięki czemu z wyprzedzeniem i na czas reaguje na zmiany prawne.
W Europie outsourcing kadr i płac od wielu lat jest popularnym modelem biznesowym i np. w Belgii korzysta z niego niemal 80% firm, a we Francji ok. 40%. W Polsce, wyłączając firmy kilkuosobowe (segment SBS), z outsourcingu kadrowo - płacowego korzysta obecnie ok. 5 % firm. Nie jest to wynik imponujący, ale na pewno niosący optymizm w kontekście tych nieosiągniętych jeszcze, a potencjalnych 95%.
*****
ADP jest światowym liderem w outsourcingu funkcji kadrowo-płacowych. Firma została założona w 1949 r. w New Jersey w Stanach Zjednoczonych. Notowana na giełdzie nowojorskiej od 1961 r., a od 2008 r. na NASDAQ, jest jednym z sześciu amerykańskich przedsiębiorstw, które otrzymały ocenę "AAA" w ratingach agencji Standard & Poor's oraz Moody's. ADP jest obecna na pięciu kontynentach i ma około 150 oddziałów w 31 krajach. Firma zdobyła zaufanie blisko 600 tysięcy Klientów. ADP osiąga roczne przychody w wysokości ponad 8,5 miliarda USD i zatrudnia blisko 46 tysięcy pracowników. Z usług świadczonych przed ADP korzysta co miesiąc ponad 50 milionów pracowników, z czego 9 milionów w Europie, a ponad 80 tysięcy w Polsce.

www.adp.pl

www.adp.com