Informacja prasowa Wrzesień 2010

Data10.05.2016

Informacja prasowa

Wrzesień 2010

Gwiazdy na koniach bawiły się w Zakrzowie
Kilkudziesięciu aktorów, prezenterów i gwiazd estrady spotkało się w pierwszy weekend września w Zakrzowie. Celebryci udowodnili, że łączy ich prawdziwa miłość do koni,
a kunsztem jeździeckim oczarowali nie tylko publiczność, ale i samych jurorów.
Nie odbyło się jednak bez niespodzianek.

Weekend gwiazd

Jeździeckie Mistrzostwa Gwiazd odbyły się w tym roku już po raz trzynasty. Przez

dwa dni (05-06.09.) ośrodek jeździecki Lewada gościł gwiazdy ze szklanego ekranu
oraz przedstawicieli środowisk twórczych. Celebryci rywalizowali w trzech konkurencjach: ujeżdżaniu, skokach przez przeszkody
i powożeniu. Dla licznie przybyłej publiczności była to wyjątkowa okazja do spotkania na żywo
w jednym miejscu ze swoimi idolami. Nawet zmienna pogoda nie przestraszyła amatorów koni
i łowców autografów, którzy na własne oczy przekonali się, że jazda konna to prawdziwa pasja wielu gwiazd.
Zawody czas zacząć

Zawody uroczyście otworzyła Agnieszka Fitkau-Perepeczko, która otrzymała od organizatorów honorową statuetkę - Lwa Lewady. W ceremonii otwarcia towarzyszyli jej pomysłodawcy imprezy – prezenterka Katarzyna Dowbor i prezes „Lewady” Andrzej Sałacki oraz prawdziwy weteran zawodów i mistrz powożenia - Karol Strasburger. Świetnym występem przywitała gości Orkiestra Dęta Zespołu Szkół Żeglugi Śródlądowej.

Prawdziwy popis umiejętności

Jurorzy zgodnie przyznali, że z roku na rok rośnie poziom umiejętności prezentowanych przez gwiazdy. Podczas XIII Jeździeckich Mistrzostw Gwiazd rywalizacja była wyjątkowo zacięta, a różnice

w umiejętnościach zawodników niewielkie. W ujeżdżaniu bezkonkurencyjna okazała się prezenterka Katarzyna Dowbor,
która powtórzyła sukces sprzed dwóch lat. Prawdziwy popis jeździecki
w tej konkurencji dał również rysownik Henryk Sawka. Autor plakatu promującego zawody jeszcze przed finałowym przejazdem nieskromnie przyznał, że konia dosiada tylko podczas Jeździeckich Mistrzostw Gwiazd. W skokach przez przeszkody najlepsi okazali się mistrzyni boksu Iwona Guzowska i aktor Wojciech Dąbrowski.
Dla koni i tak najważniejszy był cukier

Droga do zwycięstwa wcale nie była prosta. Zdarzało się, że konie na chwilę przystawały

na widok licznie zgromadzonej przy torze publiczności. Spotkało to m.in. tryumfatorkę Katarzynę Dowbor, która jeszcze w sobotę zajmowała odległą czwartą pozycję.
To nie publiczność. Te konie po prostu potrafią czytać. Widać, że miały ochotę na kostkę cukrużartował Paweł Janecki, który na zawody przyjechał z przyjaciółmi z Krakowa. Rzeczywiście w sektorze, który zwracał uwagę koni znajdowały się reklamy Cukru Królewskiego, jednego ze sponsorów oficjalnych zawodów. Publiczność była wyjątkowo hojna
i gromkimi brawami nagradzała wszystkie przejazdy artystów. Szczególne emocje wzbudził jednak półfinałowy przejazd wicemiss Polonia, Anny Tarnowskiej, w konkurencji skoków przez przeszkody, która w pewnym momencie o mało nie spadło z konia. Mniej szczęścia miał
już korespondent - Piotr Górecki, który swój przejazd zakończył niegroźnym, ale efektownym upadkiem.

Nie obyło się bez niespodzianek

Zdecydowani faworyci w powożeniu bryczek i weterani zawodów – Karol i Irena Strasburgerowie, prowadzili po serii półfinałowej. W niedzielę pojechali jednak nieco słabiej

i ostatecznie pierwsze miejsce w tej konkurencji niespodziewanie przypadło aktorce Beacie Chruścińskiej i Juliuszowi Ursynowi-Niemcewiczowi. - Musimy być pierwsi. Drugie miejsce
w ogóle nie wchodzi w grę
– powtarzał swojej konkursowej partnerce, siódmy po serii półfinałowej Juliusz Ursyn-Niemcewicz. Jak widać znany tenor słowa dotrzymał.

***

Grupa Südzucker to największy producent cukru w Europie. Jej częścią jest Südzucker Polska S.A., najmłodsza, dynamicznie rozwijająca się spółka w ramach europejskiego koncernu. Obecnie Südzucker Polska S.A. produkuje cukier w 5 zakładach produkcyjnych tj. w  cukrowniach: Cerekiew, Ropczyce, Strzelin, Strzyżów i Świdnica, pod znaną od 10 lat na polskim rynku marką "Cukier Królewski". Na półkach sklepowych, oprócz tradycyjnego cukru białego w opakowaniach 1 kg znaleźć można wiele innych produktów marki „Cukier Królewski” m.in. cukier puder, kostka, brydż, cukier trzcinowy, kandyz oraz cukier w małych poręcznych saszetkach zarówno do domowego użytku jak również do sektora gastronomicznego.

Równocześnie, szeroka gama specjalistycznych produktów takich jak: pomady cukiernicze, cukier perlisty itd. skierowana jest do branży piekarniczo – cukierniczej.

Südzucker Polska S.A.

Biuro Handlowe w Krakowie