Informacja prasowa Znamy zwycięzców rankingu „50 największych banków w Polsce 2015”! Podczas uroczystej gali, w ramach Horyzontów Bankowości 2015, ogłoszono zwycięzców rankingu „50 największych banków w Polsce 2015”

Data08.05.2016

łącznik prosty ze strzałką 4

Warszawa, 12 czerwca 2015 r.
Informacja prasowa

Znamy zwycięzców rankingu „50 największych banków w Polsce 2015”!
Podczas uroczystej gali, w ramach Horyzontów Bankowości 2015, ogłoszono zwycięzców rankingu „50 największych banków w Polsce 2015”. Była to już 20., jubileuszowa edycja tego prestiżowego konkursu, stworzonego i prowadzonego przez „Miesięcznik Finansowy BANK”.

Nagrody przyznawane są w kilku kategoriach, a o kolejności decyduję całkowicie obiektywne, twarde dane finansowe oceniane przez niezależnych analityków. Dodatkowo przyznawane są uznaniowe wyróżnienia indywidualne.

Wyniki ogłoszono w trakcie uroczystej gali, która odbyła się 11 czerwca 2015 r. w Centrum Konferencyjnym Stadionu Narodowego w Warszawie. Statuetki laureatom wręczyli Stanisław Brzeg-Wieluński – redaktor naczelny pisma oraz Krzysztof Pietraszkiewicz – prezes Związku Banków Polskich. Pełny ranking opublikowany został w czerwcowym wydaniu „Miesięcznika Finansowego BANK” (nr 6/2015).

KATEGORIE

Banki consumer finance (banki oferujące kredyty konsumenckie):

- I miejsce – NAGRODA GŁÓWNA: PKO Bank Polski S.A.

- II miejsce: Bank Pekao S.A.

- III miejsce: Deutsche Bank Polska S.A.

Banki finansujące nieruchomości:

- I miejsce – NAGRODA GŁÓWNA: PKO Bank Polski S.A.

- II miejsce: Euro Bank S.A.

- III miejsce: Bank Millennium S.A.

Sprawność działania banków:

- I miejsce – NAGRODA GŁÓWNA: Santander Consumer Bank S.A.

- II miejsce: Idea Bank S.A.

- III miejsce: Euro Bank S.A.

RANKING GŁÓWNY

- I miejsce – NAGRODA GŁÓWNA: PKO Bank Polski S.A.

- II miejsce: Bank Pekao S.A.

- III miejsce: Bank Zachodni WBK S.A.

INDYWIDUALNE NAGRODY SPECJALNE

W tym roku kapituła rankingu i redakcja przyznały dwie równorzędne nagrody specjalne. Są to: „Innowator rynku bankowego2014” oraz „Wizjoner rynku bankowego 2014”.

- Tytuł „Innowatora rynku bankowego 2014 roku” otrzymał Adam Malicki– prezes zarządu Polskiego Standardu Płatności

- Tytuł „Wizjonera rynkubankowego2014 roku” otrzymał dr Cezary Stypułkowski –prezes zarządu mBanku.

Komentarz redaktora naczelnego Miesięcznika Finansowego „BANK” do tegorocznej edycji rankingu

Wyniki rankingu „50 największych banków w Polsce 2015” „Miesięcznika Finansowego BANK” pokazują, że bankom udało się zwiększyć dynamikę akcji kredytowej o 13,5 proc., licząc rok 2013 do 2014.

Widać wyraźnie, że z powodu niskich stóp procentowych oraz stawek za interchange, instytucje finansowe szukają poza odsetkowych źródeł przychodów. Zwłaszcza przez wzrost marż i różnego typu dodatkowych opłat za konta, karty, przelewy.

Banki z powodu większego ryzyka niż w przypadku firm z kategorii MŚP wolą koncentrować się na kliencie indywidulanym. Nie wiadomo, czy nie spowoduje to w przyszłości pogorszenia jakości ich portfela kredytowego i wzrostu salda tzw. kredytów niepracujących.

Banki odnotowały (2013/2014) wzrost kredytów hipotecznych, które w I kw. tego roku osiągnęły pułap 350 mld zł. Stanowi to 27,1 proc. PKB Polski, a średnia unijna w tej kategorii kredytów to 44 proc. do PKB. Na wzrost aktywów i sumy bilansowej największy wpływ miały fuzje i przejęcia. Przykładowo PKO BP, łącząc się z Nordea S.A., zyskał 16 proc. kapitałów własnych, zbliżony wynik uzyskał Santander Consumer Bank S.A. po połączeniu się z BZ WBK S.A.

W kategorii przychodów rekordzistą z poziomem 56 proc. okazał się IDEA Bank S.A. debiutujący na GPW. Dobrze wypadł także Alior Bank S.A. (wzrost o 14 proc.). Polskie banki, które odesłały ankiety do „Miesięcznika Finansowego BANK”, odnotowały po raz pierwszy od paru lat wzrost dochodów do kosztów (4,4 proc. do 4,2 proc.). W roku 2014 poprawiły się salda rezerw na zagrożone kredyty. Najlepiej w tym wypadły Alior Bank S.A. oraz Getin Noble Bank S.A.

Cały sektor banków może się pochwalić stabilizacją w dziedzinie odpisów i rezerw, które zmniejszyły się o 60 mln zł. Wprowadzona po raz pierwszy w ankiecie do rankingu kategoria „Należności zagrożone” pokazała, że licząc rok do roku (2013/2014) banki miały tylko 2-proc. wzrost, co świadczy dobrze o jakości ich portfela kredytowego.

Oceniając perspektywy polskiego sektora banków, trudno nie widzieć jego dużej zdolności adaptacji do nowych warunków rynkowych i wypracowywania zysków. Zagrożeniem są rosnące od tego roku stawki wkładów do BFG, co wynika z niepewnej sytuacji niektórych SKOK-ów. Jednak największym zagrożeniem może okazać się zgłaszany w kampanii wyborczej pomysł polityków wprowadzenia „podatku bankowego” oraz pomysł przewalutowania kredytów hipotecznych w obcych walutach po kursie złotego z dnia podpisania umowy.

Stanisław Brzeg-Wieluński
redaktor naczelny
Miesięcznik Finansowy BANK

***

Ranking „50 największych banków w Polsce” „Miesięcznika Finansowego BANK” analizuje wyniki instytucji, które przekazały swoje dane za 2013 i 2014 r. Banki sklasyfikowane w głównym rankingu uszeregowane zostały według malejącej wielkości sumy bilansowej. Dane zostały zaczerpnięte z nadesłanych przez uczestniczące banki – bilansu, rachunku wyników oraz z danych ze specjalnej ankiety dodatkowej. Oprócz rankingu przedstawionych zostało wiele dodatkowych zestawień. Ranking konsumencki klasyfikuje banki udzielające kredytów klientom detalicznym. Prezentowana jest również ocena za efektywność, a także wybrane dane banków udzielających kredytów na zakup nieruchomości. Przyznawane są także dwie nagrody indywidualne.

Strona wydarzenia: www.aleBank.pl/Ranking50

***

Horyzonty Bankowości to największe, doroczne, multikonferencyjne przedsięwzięcie sektora bankowego, gdzie w jednym miejscu i czasie organizowane są konferencje, spotkania i debaty z udziałem prezesów, członków zarządów i dyrektorów banków oraz środowisk akademickich i samorządowych oraz przedstawicieli firm z sektora okołobankowego. W ramach Horyzontów Bankowości 2015 miały miejscenastępujące wydarzenia: Forum Strategii Bankowych, Kongres Prawa Bankowego i Informacji, Konferencja Płatności Mobilne, rozdanie nagród dziennikarskich im. Mariana Krzaka, rozdanie nagród Konkursu „Etyka w Finansach – Nagroda Robina Cosgrove”, gala „Miesięcznika Finansowego BANK” połączona z uroczystością wręczenia nagród rankingu „50 największych banków w Polsce 2015”.

Strona wydarzenia: www.aleBank.pl/HB

łącznik prosty ze strzałką 3

Centrum Prawa Bankowego i Informacji Sp. z o.o.; ul. Kruczkowskiego 8, 00-380 Warszawa

Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy; XII Wydział Gospodarczy; KRS: 0000035860, NIP: 526-021-30-95, Kapitał zakładowy: 50.000 zł