Konkurs przedmiotowy języka angielskiego dla uczniów gimnazjum etap szkolny – 2008/2009 Zadanie 1 z podanych odpowiedzi wybierz właściwą, zakreślając literę a, b, c lub d. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt



Pobieranie 58.83 Kb.
Data03.05.2016
Rozmiar58.83 Kb.
KONKURS PRZEDMIOTOWY JĘZYKA ANGIELSKIEGO

DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM
ETAP SZKOLNY – 2008/2009

Zadanie 1

Z podanych odpowiedzi wybierz właściwą, zakreślając literę a, b, c lub d. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.
1. The symbol of Wales is ……………..

a) shamrock b) daffodil c) rose d) thistle


2. …………….. is the youngest son of Queen Elisabeth II.

a) Prince Philip b) Prince Charles c) Prince Andrew d) Prince Edward


3. A famous Scottish dish made from a sheep’s heart, lungs and liver and boiled in a bag is called ……………..

a) shepherd’s pie b) black pudding c) haggis d) mince pie


4. The main square of central London with Nelson’ Column is ……………..

a) Leicester Square b) Trafalgar Square c) Times Square d) Grosvenor Square


5. ……………….. is the national flag of Scotland.

a) St George’s cross b) St Patrick’s cross c) St Andrew’s cross d) the Union Jack


6. The largest state of the US is …………………..

a) Texas b) California c) New Mexico d) Alaska


7. …………………. is America’s national sport.

a) basketball b) hockey c) baseball d) soccer


8. Which of the following lakes does not belong to the Great Lakes?

a) Lake Superior b) Great Salt Lake c) Lake Huron d) Lake Erie


9. Which US university does not belong to the Ivy League?

a) UCLA b) Yale c) Harvard d) Princeton


10. Which American president was an actor before he became governor of California?

a) Bill Clinton b) Jimmy Carter c) Ronald Reagan d) John F Kennedy




..….p / 10p

Zadanie 2
Przyporządkuj tytuły książek do nazwisk ich autorów. Wpisz odpowiednie litery od a-h w tabelkę. Dwa nazwiska zostały podane dodatkowo i nie pasują do żadnego tytułu.

Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.

1. Wuthering Heights a) Oscar Wilde

2. The Scarlet Letter b) Ernest Hemingway

3. Much Ado About Nothing c) George Orwell

4. Animal Farm d) Nathaniel Hawthorne

5. For Whom the Bell Tolls e) Emily Brontë

6. The Lord of the Rings f) William Shakespeare

g) Charles Dickens

h) J R R Tolkien


1.




2.




3.




4.




5.




6.




..….p / 6p
Zadanie 3
Co znajduje się na poniższych zdjęciach? Podpisz zdjęcia właściwymi nazwami w języku angielskim (nie uznajemy nazw w języku polskim). Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.

1. …………………………… 2. …………………………………



3. ……………………………… 4. …………………………………



..….p / 4p
Zadanie 4
Uzupełnij przysłowia. Wpisz w luki odpowiednie wyrazy z ramki. Dwa wyrazy zostały podane dodatkowo i nie pasują do żadnego przysłowia. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.



mouth skin policy roof mountain gold mice
dogs basket teeth fruit bush


1. Beauty is only ……………………………. deep.

2. Don’t make a ……………………………. out of a molehill.

3. Let sleeping ………………………. lie.

4. When the cat’s away the ………………………. will play.

5. Forbidden ………………… is sweetest.

6. Honesty is the best ………………………

7. Never look a gift horse in the ……………………………………..…

8. A bird in the hand is worth two in the ……………………………….

9. All that glitters isn’t …………………………

10. Don’t put all your eggs in one ……………………………….…

..….p / 10p


Zadanie 5
Podane w nawiasach czasowniki napisz w odpowiedniej formie. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.
1. If I were you, I (not sell) __________________________________________ this car.

2. He broke his leg while he (ski) __________________________________ in the mountains.

3. Tom (play) ___________________________________________ tennis for two hours now.

4. As soon as you (hear) ____________________________ any news, will you let me know?

5. It’s cold outside. You’d better (wear) _____________________________________ a coat.

6. The robbers were forced (give up) ____________________________________________

7. Dinosaurs bones (find) ________________________________ by archeologists yesterday.

8. If she (not offend) ____________________________________ him, he wouldn’t have left.

9. By next year, Susan (work) _____________________________________ here for 7 years.

10. John is against (make) ________________________________________ any complaints.


..….p / 10p
Zadanie 6
Z podanych odpowiedzi wybierz właściwą, zakreślając literę a, b, c lub d. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.
1. It’s time you ………... looking for a job.

a) will start b) start c) started d) have started


2. ‘How long …………… Tom?’ ‘ Since we were at school.’

a) have you known b) do you know c) did you know d) had you known


3. The weather is getting colder and ……………………

a) the colder b) the coldest c) colder d) coldest


4. Jack is not …………… as Paul.

a) handsome b) more handsome c) as handsome d) the most handsome


5. What time …………. I pick you up from work?

a) will b) shall c) won’t d) need


6. ‘I am very tired.’ ‘You ……………….. up so late last night.

a) ought to have stayed b) shouldn’t have stayed c) shouldn’t stay

d) ought to stay
7. Jane …………. ride a bike until she was nine.

a) could b) can’t c) couldn’t d) was able to


8. The advice you gave me ………….. really useful.

a) were b) is c) was d) are


9. ……………. Mount Everest is in …………. Himalayas.

a) - , - b) the, - c) the, the d) - , the


10. I wish I ……….. my favourite vase.

a) hadn’t broken b) had broken c) broke d) didn’t break



..….p / 10p
Zadanie 7
Wstaw odpowiedni przyimek. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.
1. My parents don’t approve …………………. smoking.

2. Do you believe ………….. ghosts?

3. Larry is very good …………… maths.

4. Alan is really keen ……….. rock music.

5. In winter he usually suffers ………….. flu.
..….p / 5p
Zadanie 8
Zadaj pytanie o podkreśloną część zdania. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.
1. He leaves home at 8.00 every day.

__________________________________________________________________________


2. Brenda was driving her father’s car when the accident happened.

__________________________________________________________________________


3. By this time next year I will have saved $500.

___________________________________________________________________________


4. She had two cats when she was a child.

___________________________________________________________________________


5. Jane was feeling extremely tired.

___________________________________________________________________________


..….p / 5p
Zadanie 9

Uzupełnij zdania odpowiednią formą podanego w nawiasie słowa. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.
1. You can’t stay in the USA without a visa. It’s ___________________ (LEGAL).

2. Judging people by _________________________ (APPEAR) doesn’t make sense.

3. Weather is quite ________________________ (PREDICT) here. It can change very often.

4. The ______________________ (MAJOR) of all burglaries occur when people go on holiday.

5. You need a lot of ______________________ (DETERMINE) if you want to be successful.

6. John has a very _________________ (ACT) lifestyle. That’s why he’s so fit.

7. What is the _______________________ (HIGH) of this mountain?

8. This document can’t be sent without the manager’s _____________________ (SIGN).

9. Your new dress is really ____________________ (ATTRACT).

10. The latest ___________________ (EXHIBIT) at the Art Gallery is really worth seeing.


..….p / 10p

Zadanie 10

Dobierz pary wyrazów tworzące antonimy. Wpisz odpowiednie litery obok cyfr w tabeli. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.
1. industrial a) traditional

2. junior b) empty

3. tiny c) tight

4. ascent d) stretch

5. modern e) senior

6. fill f) spacious

7. shrink g) descent

8. slavery h) rural

9. freeze i) freedom

10. loose j) heat




1.




2.




3.




4.




5.




6.



7.




8.




9.




10.




..….p / 10p
Zadanie 11
W każdym szeregu zakreśl kółkiem wyraz nie pasujący znaczeniowo do reszty. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.
1. earthquake avalanche hurricane flood pressure

2. plump slim bossy well-built obese

3. elbow knee thumb arm palm

4. bungalow cottage suburb mansion terraced house

5. nephew niece uncle mate grandson

6. beef veal pork turnip venison

7. portrait landscape painting still life fairy tale

8. tabloid remote control cable TV broadcast screen

9. mist branch hail gale wind

10. javelin bat track net stick


..….p / 10p


Zadanie 12
Przeczytaj poniższe krótkie teksty. Przyporządkuj do każdej tabliczki informacyjnej zdanie określające jej znaczenie oraz miejsce, gdzie można zobaczyć taką tabliczkę. Dwa zdania i miejsca zostały podane dodatkowo i nie pasują do żadnego tekstu. Wpisz odpowiedzi do tabeli. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.
1. 2. 3.

SERVICE NOT INCLUDED

4. 5.

A. The price doesn’t include a tip.

B. You can order a lift here.

C. It is dangerous to dig here.

D. The elevator doesn’t work.

E. There is a dangerous hole in the ground.

F. Don’t walk across the lawn.

G. This site is for handicapped people.

a) in a park

b) at a hotel

c) in a restaurant

d) on a broken machine

e) at a construction site

f) in a car park

g) at an airport



Notice

Meaning

Place

1.







2.







3.







4.







5.







..….p / 10p

KLUCZ ODPOWIEDZI
KONKURS PRZEDMIOTOWY JĘZYKA ANGIELSKIEGO DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM - ETAP SZKOLNY – 2008/2009

Zadanie 1 Za każdą poprawną odpowiedź 1 pkt. (10pkt)
1. b 2. d 3. c 4. b 5. c 6. d 7. c 8. b 9. a 10. c
Zadanie 2 Za każdą poprawną odpowiedź 1 pkt. (6 pkt)
1. e 2. d 3. f 4. c 5. b 6. h
Zadanie 3 Za każdą poprawną odpowiedź 1 pkt. (4 pkt)
1. Tower Bridge 2. The Golden Gate Bridge 3. Stonehenge 4. The Statue of Liberty
Nie uznajemy nazw w języku polskim. Nie przyznajemy 0,5 pkt za podanie tylko części nazwy lub miasta, w którym znajduje się dany obiekt.
Zadanie 4 Za każdą poprawną odpowiedź 1 pkt. (10pkt)
1. skin 6. policy

2. mountain 7. mouth

3. dogs 8. bush

4. mice 9. gold

5. fruit 10. basket
Zadanie 5 Za każdą poprawną odpowiedź 1 pkt. (10pkt)
1. wouldn’t sell

2. was skiing

3. has been playing

4. hear / have heard

5. wear

6. to give up



7. were found

8. hadn’t offended

9. will have worked

10. making


Nie przyznajemy 0,5 pkt .
Zadanie 6 Za każdą poprawną odpowiedź 1 pkt. (10pkt)
1. c 2. a 3. c 4. c 5. b 6. b 7. c 8. c 9. d 10. a
Zadanie 7 Za każdą poprawną odpowiedź 1 pkt. (5 pkt)
1. of 2. in 3.at 4. on 5. from


Zadanie 8 Za każdą poprawną odpowiedź 1 pkt. (5 pkt)
1. What time does he leave home every day? (Nie uznajemy When?)

2. Whose car was Brenda / she driving when the accident happened?

3. How much will you / I have saved by this time next year?

4. How many cats did she have when she was a child?

5. How tired was Jane / she feeling?
Zadanie 9 Za każdą poprawną odpowiedź 1 pkt. (10pkt)
1. illegal

2. appearance

3. unpredictable

4. majority

5. determination

6. active

7. height

8. signature

9. attractive

10. exhibition


Wymagana jest pełna poprawność ortograficzna. Nie przyznajemy 0,5 pkt.
Zadanie 10 Za każdą poprawną odpowiedź 1 pkt. (10pkt)
1. h 2. e 3. f 4. g 5. a 6. b 7. d 8. i 9. j 10. c
Zadanie 11 Za każdą poprawną odpowiedź 1 pkt. (10pkt)
1. pressure

2. bossy


3. knee

4. suburb

5. mate

6. turnip



7. fairy tale

8. tabloid

9. branch

10. track


Zadanie 12 Za każdą poprawną odpowiedź 1 pkt. (10pkt)


Notice

Meaning

Place

1.

F

a

2.

E

e

3.

G

f

4.

D

d

5.

A

c



Maksymalna ilość punktów za cały test – 100 pkt





©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna