Materiały szkoleniowe drogerii natura



Pobieranie 0.92 Mb.
Strona11/24
Data07.05.2016
Rozmiar0.92 Mb.
1   ...   7   8   9   10   11   12   13   14   ...   24

8.15. Jak działają kosmetyki z witaminą E?

Witamina E nazywana jest "eliksirem młodości". Lekarze twierdzą, że dodaje nam ona żywotności, witalności, energii, chęci do życia, radości oraz chroni przed bezpłodnością.



Najważniejszą funkcją biologiczną witaminy E jest ochrona organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Witamina E pomaga również w leczeniu dolegliwości skórnych. M.in. jest pomocna w przypadku tzw. "plam starczych" czyli przebarwień skóry pojawiających się u starszych osób głównie na dłoniach. Plamy te są to grudki tłuszczu utlenione przez wolne rodniki nie poddające się redukcji. Te przebarwienia występują również w innych tkankach. Przebarwień tych można uniknąć jeśli organizm regularnie otrzymuje wystarczające ilości witaminy E. Tokoferol nie tylko zapobiega powstawaniu tych plam, lecz również w pewnym stopniu pomaga je usunąć. Poza tym witamina E przyspiesza powstawanie nowej tkanki po oparzeniach czy innych zranieniach, a także chroni przed działaniem promieniowania UVB. Pomaga też zwalczać grzybicę.

8.16. Jakie zastosowanie w kosmetyce ma witamina B5?

Witamina B5 pełni dużą rolę w procesach metabolicznych, jak w przemianach energetycznych cukrów i tłuszczów. Bierze udział w budowie komórek, odpowiada za rozwój układu nerwowego i czynności nadnerczy. Jest składnikiem skóry i włosów. W kosmetykach jest stosowany D-pantenol, który to w organizmie ulega przemianie do witaminy B5. Łatwo penetruje on w głąb skóry, włosów i paznokci. Wykazuje zdolność przyciągania i zatrzymywania wody, a więc dobrze nawilża skórę i zmniejsza suchość starczej skóry, powodując jej wygładzanie nie dając, w przeciwieństwie do tłuszczów, wrażenia nadmiernego natłuszczania. D-pantenol zawarty jest w licznych kremach, lotionach, szamponach, środkach pielęgnacyjnych dla dzieci. D-pantenol odgrywa ważną rolę w pielęgnacji włosów, bowiem jest wchłaniany przez włosy przez co nabierają połysku, są gładsze i zdrowsze. D-pantenol również ma zastosowanie w preparatach do pielęgnacji paznokci.



8.17. Jakie jest zastosowanie pigmentów perłowych w kosmetyce?


Szczególną grupę barwników często stosowanych w kosmetyce stanowią pigmenty perłowe. Znane od czasów narodzin życia na ziemi, nieustannie przyciągają uwagę, intrygują, zachwycają.

Efekt połysku perłowego można zdefiniować jako skutek wielokrotnego odbicia i załamania, jakiemu ulegają promienie światła na licznych, równolegle zorientowanych, cienkich i przeświecających warstewkach substancji o wysokim współczynniku załamania światła. Stosowane w kosmetyce pigmenty perłowe można podzielić na:



  • srebrzyste

  • interferencyjne

  • barwne z połyskiem, tzw. kombinowane.

Mają one zastosowanie właściwie we wszystkich kosmetykach upiększających, m. in. w lakierach do paznokci, w kredkach do warg, cieniach do powiek, w pudrach nabłyszczających oraz nadają atrakcyjny wygląd wielu wyrobom kosmetycznym (np. szampony, płyny do kąpieli).

Pigmenty srebrzyste Do pigmentów srebrzystych zaliczamy naturalną masę perłową - guaninę, określaną czasami mianem esencji perłowej. Pozyskuje się ją na drodze ekstrakcji z łusek i skóry sardynek, śledzi, białej uklei. Znajdują one zastosowanie w wielu wyrobach kosmetycznych, m in. lakierach do paznokci, pudrach, szminkach, kolorowych cieniach do powiek.

Pigmenty interferencyjne Ważną grupę pigmentów stosowanych w kosmetyce, głównie upiększającej, stanowią syntetyczne pigmenty o połysku perłowym, będące połączeniem miki i tlenków metali (tzw. pigmenty interferencyjne). Podstawowym przedstawicielem tej grupy jest mika pokryta ditlenkiem tytanu. Pigmenty interferencyjne są barwnymi pigmentami perłowymi o słabej intensywności barwy. Ciemne światło powoduje jednak wyraźne jej pogłębienie. Szczególną własnością pigmentów interferencyjnych jest zdolność wywoływania mieniących się efektów w wyrobach takich jak żele czy cienie do powiek.

Pigmenty kombinowane Opracowano je w celu połączenia połysku perłowego z wyraźnymi efektami barwnymi. Pigmenty kombinowane zapewniają wyrobom, w których są stosowane perłowy połysk, podnosząc jednocześnie intensywność ich barwy. Ich atrakcyjność polega dodatkowo na tym, iż dobierając odpowiednio nakładane na siebie barwniki można otrzymać pigmenty o jednakowych lub różnych odcieniach barw. Pigmenty dwubarwne zwane inaczej tęczowymi wykorzystywane są głównie w kosmetykach do upiększania oczu oraz w charakteryzacji scenicznej.

Pigmenty transparentne Otrzymywane są w wyniku wytrącania barwników bezpośrednio na mice. Układy te cechuje duża intensywność i czystość barwy. Pigmenty transparentne mają zastosowanie w kosmetykach używanych do upiększania oczu, w tuszach, kredkach, kremach, płynnych kosmetykach, a także w pudrach, ponieważ poprawiają koloryt skóry i tuszują jej niedoskonałości.

Efekty specjalne” Pigmenty perłowe na bazie miki i tlenków metali znajdują zastosowanie nie tylko w kosmetyce kolorowej. Coraz częściej stosuje się je również w preparatach pielęgnacyjnych. Mówimy o tak zwanych pigmentach o efekcie specjalnym. Mogą być one dodawane zarówno do preparatów w postaci żelu, jak i do emulsji. W zależności od wielkości cząsteczek pigmentu i dobranych barwników nałożonych na mikę zapewniają one wyrobom różnorodne efekty barwne z atrakcyjnym połyskiem (m. in. złociste albo srebrzyste). Po nałożeniu preparatu delikatnie rozświetlają skórę. Najbardziej efektownie wygląda to w przypadku skóry ciemnej, opalonej. Te własności pigmentów perłowych skrzętnie wykorzystują producenci kosmetyków polecanych po opalaniu.



Optyczne odmładzanie Szczególną grupę tego typu surowców stanowią tzw. pigmenty funkcjonalne. Stosowane w preparatach do pielęgnacji twarzy i podkładach powodują takie odbicie i rozproszenie padającego światła, które zapewnia optyczny efekt redukcji zmarszczek. Preparat powoduje, że skóra staje się jaśniejsza, bardziej gładka i delikatnie rozświetlona. Ekskluzywne kremy i podkłady o takich własnościach znajdują się w ofercie najlepszych firm specjalizujących się w kosmetyce selektywnej.
1   ...   7   8   9   10   11   12   13   14   ...   24


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna