Materiały szkoleniowe drogerii natura



Pobieranie 0.92 Mb.
Strona24/24
Data07.05.2016
Rozmiar0.92 Mb.
1   ...   16   17   18   19   20   21   22   23   24

Miód - ma działanie łagodzące, zmiękczające, wygładzające i lekko rozjaśniające skórę. Jest składnikiem maseczek wygładzających skórę i łagodzących podrażnienia.

Mleczko pszczele - często jest przyczyną uczuleń, jednak dodaje się je do preparatów do skóry starzejącej się. Zawiera dużo witamin, aminokwasów, związków mineralnych, enzymów i substancji hormonopodobnych.

Mocznik - ułatwia złuszczanie i zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej skóry, dzięki czemu inne składniki mogą lepiej wniknąć w skórę.

Morszczyn pęcherzykowaty – bogaty w sole mineralne i jod, przyspiesza metabolizm. Dzięki dużej zawartości krzemu poprawia napięcie i elastyczność skóry.

NMF - naturalny czynnik nawilżający (Natural Moisturizing Factor) – jeden z elementów bariery wodno – lipidowej. Odpowiada za zdolność skóry do wiązania wody i wpływa na elastyczność warstwy rogowej naskórka.

Nagietek - ma działanie regenerujące, przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwalergiczne. Wykorzystywany jest głównie w kosmetykach do skóry suchej, szorstkiej, łuszczącej się, zniszczonej na skutek oparzeń bądź odmrożeń.

Oczar wirginijski - potoczna nazwa hamamelis – ma działanie przeciwzapalne, ściągające, przeciwkrwotoczne; poprawia ukrwienie skóry i nadaje jej zdrowy koloryt. Stosowany jest w pielęgnacji skóry przetłuszczającej się, zanieczyszczonej, o rozszerzonych porach, a także do pielęgnacji skóry głowy przy nadczynności gruczołów łojowych i skłonności do podrażnień i stanów zapalnych.

Ogórecznik lekarki - działa nawilżająco, przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie, uszczelnia ścianki naczyń włosowatych, wygładza i uelastycznia skórę.

Ogórek - surowcem kosmetycznym jest sok bądź przecier; oczyszcza i nawilża skórę, działa ściągająco, wygładzająco i lekko wybielająco. Stosowany jest w preparatach do skóry wrażliwej, podrażnionej i szorstkiej, ale robi też dobrze cerze tłustej i trądzikowej.

Olej kukui - zmiękcza naskórek, stosowany w kosmetykach do cery suchej, szamponach i odżywkach do włosów.

Olejek z drzewa herbacianego – ma silne działanie antyseptyczne, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne, leczy trądzik i grzybicę skóry.

Olej lniany - cenny nośnik witamin A, E i F, działających regenerująco i ochronnie. Leczy stany zapalnie skóry, egzemę i oparzenia.

Olej z orzecha włoskiego – wzmacnia barierę lipidową naskórka, ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne, kojące, przeciwdziała starzeniu skóry, nawilża i uelastycznia, łagodzi podrażnienia.

Oliwa z oliwek - działa kojąco, przeciwzapalnie, wygładzająco, nawilżająco, wzmacnia bariery ochronne naskórka.

Paczulowy olejek - używany w produkcji perfum o nucie orientalnej.

Palmitynian izopropylu – ułatwia wchłanianie innych surowców kosmetycznych.

Palmowy olej - ma działanie stymulujące, normalizujące, kojące, przeciwzapalne i ochronne. Stosowany w kremach i balsamach do pielęgnacji ciała, kosmetykach ochronnych, preparatach do kąpieli i pielęgnacji włosów.

Parafina ciekła - tworzy na skórze nieprzepuszczalny dla wody film, co hamuje parowanie i utrzymuje wodę w naskórku.

Placenta - łożysko, ale również wyciąg ze świeżych łożysk ludzkich uzyskiwanych po porodzie lub łożysk wołu pobieranych w czwartym – piątym miesiącu ciąży. Jest bogata w witaminy A, C i E oraz grupy B, kwas foliowy, biotynę, aminokwasy, enzymy i oligoelementy. Stosuje się je głównie w kosmetykach o skóry odwodnionej i starszej; wyciąg z placenty działa silnie przeciwzmarszczkowo.

Pokrzywa zwyczajna – stosuje się głównie do pielęgnacji włosów tłustych, przy nadmiernym wypadaniu włosów i łupieżu; ekstrakty z pokrzywy działają ściągająco, poprawiają ukrwienie skóry głowy, regulują proces złuszczania się naskórka.

Pszenica zwyczajna - olej z kiełków pszenicy ma silne działanie przeciwrodnikowe, dzięki czemu hamuje starzenie się skóry. Działa też przeciwzapalnie i kojąco; wzmacnia bariery chroniące głębsze warstwy naskórka przed utratą wody, nawilża i uelastycznia skórę.

Pycnogenol - ma silne działanie przeciwrodonikowe i wzmacniające naczynia włosowate skóry.

Retinol - forma alkoholowa witaminy A, działa na komórki wierzchnich warstw naskórka, retinol znajdziemy w preparatach do cery dojrzałej, jego zadaniem jest normalizacja procesów fizjologicznych w naskórku (porządkuje proces wzrostu naskórka, warstwa rogowa staje się cieńsza, zmniejszają się przebarwienia i plamy), skóra staje się gładsza, poprawia się jej koloryt.

Rokitnik zwyczajny - uaktywnia fizjologiczne funkcje skóry, działa normalizująco na procesy rozwoju i różnicowania tkanki, przyspiesza jej odnowę. Ma właściwości promieniochronne, przeciwzapalne, przeciwrodnikowe i kojące.

Rozmaryn lekarski - uzyskiwany z niego olejek ma silne właściwości antyseptyczne i pobudzające krążenie. Napary wraz z innymi mieszankami stosowane są do płukania włosów przetłuszczających się; olej stosuje się do pielęgnacji włosów przy łupieżu, wypadaniu, nadczynności gruczołów łojowych. Najczęściej dodaje się go do szamponów i odżywek; olejku eterycznego nie należy stosować bezpośrednio na skórę, gdyż może wywołać podrażnienia.

Rumianek - działa oczyszczająco, regenerująco, przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia i świąd skóry, chroni przed zaczerwienieniem.

Rycynowy olej - jest cennym składnikiem odżywek do włosów. Jego skład jest podobny do składu keratyny osłonki włosa.

Rzodkiew czarna - przeciwdziała wypadaniu włosów, redukuje florę bakteryjną rozwijającą się w wydzielinie łojowej, poprawia mikrocyrkulację krwi w skórze. Wyciągi z rzodkwi znajdują się w kosmetykach do włosów i preparatach do cery zanieczyszczonej i trądzikowej.

Salicylowy kwas - otrzymywany z kory wierzby, reguluje odnowę komórkową, działa złuszczająco, posiada także właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne; ma zdolność przenikania przez warstwę łojową skóry i wnikania w głąb mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku

Sandałowy olejek - ma działanie antyseptyczne, kojące, przeciwzapalne, zmiękczające skórę. Wygładza szorstką, suchą skórę, jest surowcem w produkcji perfum.

Sezamowy olej - działa wygładzająco, kojąco, zmniejsza utratę wody w naskórku, jest naturalnym filtrem słonecznym.

Silikon - związek krzemoorganiczny; jest trwały, odporny na zmywanie i ultlenienie; tworzy ścisłą, niewidoczną błonę, chroniącą skórę przed utratą wilgoci i działaniem czynników zewnętrznych; poprawia wygląd skóry, nie daje uczucia lepkości, łatwo wnika w skórę, nadaje jej jedwabistość; nie powoduje podrażnień, nie zaburza gospodarki cieplnej organizmu.

Skrzyp polny - jego przetwory mają działanie ściągające, przeciwzapalne, poprawiają ukrwienie skóry, pomagają jej zachować elastyczność.

Słonecznikowy olej - wzmacnia bariery naskórka chroniące przed utratą wody, ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne.

Skwalan - działa nawilżająco i przyspiesza przenikanie substancji tłuszczowych przez warstwę rogową. Zmniejsza utratę wody przez skórę, usprawnia jej oddychanie tkankowe.

Sód i chlor - główne nośniki ciśnienia osmotycznego, zwanego ciśnieniem komórkowym, odpowiedzialne są za jędrność skóry.

Sterole - związki chemiczne, wzmacniające bariery naskórkowe, hamujące utratę wody, działające ochronnie i nawilżająco.

Stearynian glicerolu - działa zmiękczająco i nawilżająco na naskórek.

Szałwia - ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Łagodzi stany zapalne i nadczynność gruczołów łojowych skóry. Stosowana głownie w kosmetykach do skóry podrażnionej np. nadmiernym opalaniem oraz w preparatach przeciwtrądzikowych.

Talasfery - mikrokapsułki umożliwiające transport zamkniętej w nich substancji w głąb skóry; po zastosowaniu kremu wnikają w głąb naskórka, gdzie kolagen z ich otoczki powoli rozpuszcza enzymy, zawarta zaś w nich substancja jest stopniowo uwalania.

Tatarak zwyczajny - jego przetwory stosuje się w pielęgnacji włosów przetłuszczających się, przy łupieżu, nadmiernym wypadaniu włosów, łojotokowym zapaleniu skóry; w preparatach do pielęgnacji jamy ustnej. Ma działanie dezynfekcyjne, poprawiające ukrwienie skóry.

Tlenek cynku - ma właściwości wysuszające, przeciwzapalne i ściągające, razem z dwutlenkiem tytanu stanowi naturalny filtr mineralny.

Tokoferole - grupa związków pochodnych witaminy E. Są doskonałymi antyutleniaczami, poprawiają gospodarkę wodną naskórka i głębszych warstw skóry, poprawiają mikrocyrkulację krwi, spowalniają starzenie się skóry, zmniejszają wrażliwość na promieniowanie UV, przyspieszają gojenie się ran.

Tymianek pospolity - olejek tymianku ma silne działanie przeciwbakteryjne; wchodzi w skład kosmetyków po goleniu, preparatów do pielęgnacji skóry z nadczynnością gruczołów łojowych, przetłuszczających się włosów, przy łupieżu.

Wapń - pierwiastek konieczny do utrzymania w dobrej formie kości, paznokci, włosów; odgrywa też ważną rolę w procesie przemiany materii i przy gojeniu ran.

Witamina A - zaliczana jest do witamin młodości; jej działanie zmniejsza zmiany pojawiające się wraz z procesem starzenia; ma zdolność pobudzania skóry do wytwarzania większych ilości białek naskórkowych, wpływa także pośrednio i bezpośrednio na biosyntezę kolagenu; dzięki odbudowywaniu zniszczonych włókien kolagenu i elastyny poprawia ona jędrność i elastyczność skóry; witamina A jest również świetnym antyutleniaczem pomagającym zwalczać wolne rodniki.

Witamina B 3- Niacyna- reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza wielkość porów, hamuje powstawanie wyprysków; poprawia ukrwienie i rozjaśnia przebarwienia.

Witamina E - wykazuje korzystne oddziaływanie na skórę i włosy zarówno na poziomie leczniczym, jak i pielęgnacyjnym; ma działanie antyutleniające, przeciwzapalne, przyspiesza gojenie ran, chroni przed wysuszeniem i osłabieniem elastyczności naskórka, zapobiega powstawaniu i zmniejsza przebarwienia skóry, chroni także przed promieniowaniem UVB.

Witamina K - powoduje zwiększenie we krwi ilości protrombiny, składnika warunkującego jej krzepliwość. Niezbędna do pielęgnacji skóry z problemami naczynkowymi. Przyspiesza wchłanianie się drobnych wylewów, zmniejsza rumień i przekrwienie naskórka.

Winogronowy olej - ma działanie przeciwrodnikowe, wzmacnia barierę naskórkową, działa kojąco i przeciwzapalnie, stosowany jest głownie w kosmetykach do pielęgnacji skóry dojrzałej i starzejącej się.

Żeń-szeń - ma właściwości stymulujące odnowę naskórka, przywracające skórze utraconą równowagę fizjologiczną, tonizujące. Używa się go także w preparatach przeciwko wypadaniu włosów – działa stymulująco na macierz włosa i poprawia ukrwienie skóry głowy.

BIBLIOGRAFIA
„Drogeria przyjazna klientom”, Materiały szkoleniowe wydane pod patronatem firmy Soraya

B.Jaroszewska „Kosmetyka pielęgnacyjna. Podręcznik dla policealnego studium kosmetycznego CZSP”, Zakład Wydawniczy CRS, Warszawa 1975

A. Koźmińska-Kubarska „Zarys kosmetyki lekarskiej”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1984

K. Mulvej, M. Richards „Kanony piękna, Zmieniający się wizerunek kobiety”, Arkady, Warszawa 2001




1   ...   16   17   18   19   20   21   22   23   24


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna