1
|
8.30 – 11.30
|
4 x 45 min
|
Regulacje dotyczące rynku trzody chlewnej. Regulacje prawne oraz organizacja rynku trzody chlewnej.
1. Rynek wieprzowiny w Polsce – wprowadzenie.
2. Ustawodawstwo o zwierzętach hodowlanych i ws. min. warunków utrzymania.
3. Dobrostan – trzoda chlewna
- minimalne warunki utrzymania,
- wyposażenie chlewni,
- lochy i prosięta,
- warchlaki,
- tuczniki.
4. Podstawy hodowli i chowu świń
- charakterystyka ras utrzymywanych w Polsce,
- wskaźniki hodowlane,
- krzyżowanie towarowe,
- wartość rzeźna tuczników a jakość mięsa
- alternatywne wykorzystanie trzody chlewnej do produkcji tuczników ciężkich i świniodzików,
- błędy popełniane w reprodukcji,
- błędy popełniane w żywieniu.
|
dr Marek Babicz
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej
AR w Lublinie
|