Otrzymywanie alkoholu etylowego Otrzymywanie przez fermentację alkoholową cukru glukozy



Pobieranie 6.33 Kb.
Data07.05.2016
Rozmiar6.33 Kb.
Otrzymywanie alkoholu etylowego
1. Otrzymywanie przez fermentację alkoholową cukru - glukozy
C6H12O6 enzym 2 C2H5OH + CO2

glukoza etanol


2. Na skalę przemysłową alkohol etylowy otrzymuje się poprzez katalityczne uwodnienie etylenu
CH2=CH2 + H2O kat. CH3 – CH2 – OH

C2H4 + H2O C2H5OH

etylen etanol


3. Inną metodą otrzymywania etanolu jest metoda Kuczerowi składająca się z kilku etapów
I – działanie wodą na acetylen
CH CH + H2O CH2 = CH – OH

acetylen alkohol winylowy


II – alkohol winylowy samorzutnie przekształca się w aldehyd octowy
CH2 = CH – OH
aldehyd octowy
III – uwodornienie aldehydu octowego prowadzi do uzyskania etanolu
+ H2 CH3 – CH2 – OH

Etanol


Otrzymywanie metanolu
1. Metoda przemysłowa – z gazu syntezowanego
CO + 2H2 CH3OH

gaz syntezowy metanol



2. Z chlorowcopochodnych w wyniku nukleofilowego podstawienia
CH3Cl + H2O CH3OH + HCl


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna