Poznań, 12 września 2013 r. Informacja prasowa

Data08.05.2016

Poznań, 12 września 2013 r.

INFORMACJA PRASOWA

Targi ze smakiem

W dniach 21-26 września w Poznaniu odbędzie się największe
i najważniejsze wydarzenie jakie w Europie Środkowo-Wschodniej organizowane jest dla przedstawicieli branży spożywczej, gastronomicznej
i hotelarskiej. Odbywające się w tym samym miejscu i czasie Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD, Międzynarodowe Targi Gastronomii POLAGRA GASTRO, Targi SMAKI REGIONÓW, Targi Wyposażenia Hoteli INVEST HOTEL, Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH oraz Międzynarodowe Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego PAKFOOD są doskonałą okazją do zapoznania się z najnowszymi trendami obowiązującymi w tym sektorze gospodarki. Honorowy patronat nad targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba.

O rozmachu wydarzeń świadczą przede wszystkim liczby, ale także prawdziwie międzynarodowy charakter imprezy, w której udział bierze niespełna 1000 wystawców z 32 krajów świata. Nagromadzenie na jednej przestrzeni wystawienniczej kilkuset nowości rynkowych, wydarzeń tematycznych, spotkań biznesowych oraz kultur sprawia, że wrześniowy przyjazd do Poznania daje niepowtarzalną szansę znalezienia się w niezwykłym branżowym tyglu i wyciągnięcie z niego tego, co najcenniejsze. Wystawcy z całego świata przywiozą na targi swoje nowości. Będą wśród nich również te nagrodzone Złotym Medalem Międzynarodowych Targów Poznańskich, który przyznawany jest produktom wyróżniającym się najwyższą jakością i innowacyjnością.
Od lat wrześniowe targi są dla wielu źródłem inspiracji do dalszej działalności biznesowej – wskazówką,
jak lepiej funkcjonować w środowisku krajowym i międzynarodowym oraz jak płynnie dostosowywać się do zmieniających się warunków gospodarczych. Również w tym roku szeroka współpraca z wystawcami
i partnerami branżowymi sprawia, że organizator zapowiada ciekawy program wydarzeń, w którym z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Głodni profesjonalnej wiedzy przyjadą do Poznania, aby zapoznać się z kompleksową ofertą wystawienniczą wydarzeń:

• Targi SMAKI REGIONÓW

• Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD

• Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH

• Międzynarodowe Targi Gastronomii POLAGRA GASTRO

• Targi Wyposażenia Hoteli INVEST HOTEL

• Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego PAKFOOD

Smaczny start

Pyszny blok targowy w Poznaniu rozpocznie wyjątkowo smakowity epilog - startujące już 21 września Targi SMAKI REGIONÓW, które są kwintesencją koncepcji Slow Food w czystej postaci. Odwiedzająca je publiczność spotka się z feerią smaków i zapachów rodem z babcinej kuchni. Tu także zapoznamy się ze smakiem chleba na zakwasie, domowego smalcu, słodyczy nie mających nic wspólnego z nienaturalnie kolorowymi jaskrawymi produktami wabiącymi przy kasach hipermarketów. Targi SMAKI REGIONÓW organizowane corocznie wspólnie ze Związkiem Województw Rzeczypospolitej Polskiej są miejscem, gdzie kupcy, restauratorzy lub osoby odpowiedzialne za zaopatrzenie w placówkach handlowych, znajdują dla swoich sklepów i restauracji prawdziwe kulinarne rarytasy. To także wydarzenie, którego nadrzędnym celem jest promocja żywności regionalnej, certyfikowanej, coraz częściej poszukiwanej i cenionej przez klienta ostatecznego.

W międzynarodowym gronie

Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD to idealne miejsce i czas, aby stworzyć fundament pod przyszłe długoterminowe kontakty między profesjonalnymi zwiedzającymi targi – dystrybutorami, handlowcami - a ich wystawcami. POLAGRA FOOD proponuje przede wszystkim pełny przegląd międzynarodowej oferty rynkowej z sektora mleczarskiego, mięsnego, przetwórstwa owocowo-warzywnego. Nie zabraknie także znaczącej liczby wystawców z branży używek – kawy i herbaty, napoi, słodyczy od cukru począwszy, a na delikatesowych wyrobach skończywszy. Goście targów mogą się także spodziewać szerokiej oferty oliwy, oliwek, przypraw liofilizowanych, żywności ekologicznej i alkoholi. Organizatorzy zapewniają szeroką gamę innowacyjnych rozwiązań w formie nowości prezentowanych po raz pierwszy podczas targów. Sektor mleczarski – wyzwania i szanse, konsekwencje zmian w regulacjach prawnych, dynamicznej ewolucji trendów i gustów klienta ostatecznego – to tylko niektóre z tematów dyskusji na polu najważniejszych rozmów branży spożywczej, które będą miały miejsce podczas tegorocznej edycji wydarzenia. Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD przyciągają profesjonalistów zarówno z rodzimego rynku jak i z całego świata. Także i tym razem nie zabraknie licznego grona przedstawicieli sieci handlowych, kupców, kadry zarządczej najwyższego szczebla, hurtowni spożywczych typu Cash&Carry, a także reprezentantów mniejszych podmiotów, których działania często wpływają na ostateczny sukces produktu.

Salon Technologii Mięsnych

W ramach targów POLAGRA TECH zaprezentowane będą najnowsze maszyny i urządzenia dla branży mięsnej

i wędliniarskiej, dodatki, przyprawy, osłonki i komponenty. Wiele z tych zaawansowanych i niezwykle precyzyjnych urządzeń będziemy mogli podziwiać w ruchu, a także zobaczyć całe linie technologiczne dające pełny obraz procesów zachodzących podczas produkcji. To niepowtarzalna okazja, by szczegółowo poznać wszystkie zalety tych urządzeń. Wśród najbardziej innowacyjnych rozwiązań znajdą się urządzenia do kontroli jakości mięsa, maszyny skanujące pod kątem optymalizacji kosztów produkcji czy też rozwiązania ułatwiające automatyczną zmianę pozycji mięsa na krajalnicy. Dodatkowo cztery targowe dni będą doskonałą okazją, aby zobaczyć ‘najlepszych z najlepszych’ na żywo – produkty nagrodzone prestiżową nagrodą Złotego Medalu MTP. Ciekawie zapowiada się również konferencja pt. „Polski przemysł mięsny na rynkach europejskich
i światowych” z udziałem przedstawicieli agencji rządowych, tj. Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Rynku Rolnego, Głównego Inspektora Weterynarii oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych. Konferencja odbędzie się w ramach Przestrzeni Forum Rzeźników i Wędliniarzy
w Pawilonie 5G w środę, 25 września.
Co nowego w przemyśle spożywczym?

Na to pytanie odpowiedź znajdziemy podczas Salonu Technologii Spożywczych. W pawilonie

nr 4 przedstawiona zostanie bogata oferta skierowana m.in. do takich branż jak owocowo-warzywna, makaronowa czy napojów, nie wyłączając ‘wyskokowych’, a ekspozycja obejmie również aparaturę kontrolno-pomiarową, wagi, urządzenia i technologie z zakresu chłodnictwa, transportu oraz BHP
i walki ze szkodnikami. Pawilon ten obfitować będzie w wiele nowości produktowych m.in. tunel zamrażalniczy, odszypułczarka, instalacje ozonowania, bio-gazownie – to kilka wybranych pozycji, które podziwiać będzie można podczas targowych dni, wśród setek innych innowacyjnych produktów. Wiele pytań i nieścisłości przynoszą trwające obecnie prace w Parlamencie Europejskim oraz w Polsce nad nową legislacją dotyczącą stosowania czynników chłodniczych, powszechnie wykorzystywanych w przemyśle mięsnym oraz spożywczym w instalacjach chłodniczych. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych tematem nowej legislacji do Punktu Konsultacyjnego, gdzie odpowiedzi na nurtujące pytania udzielać będą specjaliści m.in. z Fundacji Ochrony Warstwy Ozonowej PROZON.
Targi z aromatem kawy

Magnesem przyciągającym profesjonalistów na wrześniowe wydarzenia w Poznaniu są przede wszystkim: bogata oferta wystawiennicza oraz nowości produktowe. Tegoroczni wystawcy Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO zapewniają szeroką gamę innowacyjnych rozwiązań w formie nowości prezentowanych po raz pierwszy podczas targów. Są to zarówno rozwiązania techniczne – wyposażenie zaplecza kuchennego restauracji, perfekcyjnie palona kawa, ekspresy ciśnieniowe najnowszej generacji

czy piece konwekcyjne, ale także szereg produktów spożywczych niezbędnych w gastronomii.
Podczas tegorocznej szóstej edycji Targów POLAGRA GASTRO odbędzie się szereg wydarzeń poświęconych tematyce kawy – napoju, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie codziennej egzystencji. POLAGRA GASTRO słynie z wyjątkowej dbałości o sektor kawowy i szerzenie profesjonalnej wiedzy wśród odwiedzających wydarzenie specjalistów z branży. Z każdym rokiem jesień na Międzynarodowych Targach Poznańskich obfituje w nowe świeże owoce w postaci soczystych warsztatów oraz smakowitych konferencji. Zapach świeżo palonych ziaren najbardziej cenionych odmian: arabiki czy robusty przyciągnie nie mniej niż najwyższy poziom wydarzeń. Już pierwszego dnia targów odbędzie się inauguracyjna runda eliminacji do Mistrzostw Polski Barista 2014.
To pierwsza z czterech batalii, w której sześciu najlepszych zawodników otrzyma prawo do udziału
w przyszłorocznych polskich finałach konkursu.
Alternatywne metody zaparzania kawy będą tematem kolejnej odsłony Wielkopolskich Mistrzostw Brewers Cup. Specjalistów parzenia kawy z pomocą aeropressu, dripu, chemexu czy syfonu zachęcamy do walki o miano mistrza. Zarówno baristów jak i obserwatorów zapraszamy na trzeci dzień targów. Właśnie tu wielbiciele napojów z solidną dawką kofeiny przekonają się, że dobra kawa smakuje także bez dodatku cukru czy mleka.
Na targach zostanie doceniona także herbata, której zawodowi tasterzy podlegają surowym procedurom,
a nawet standardom ISO przy ocenianiu gatunków, także w kwestii wyposażenia. Zasadom podlegają też ilość zaparzanej herbaty, proporcje, temperatura wody czy czas upływający od zaparzenia herbaty
do jej smakowania. To tylko ułamek teorii, a praktyczne pokazy już od 23 września podczas I Mistrzostw Polski Cup Tastingu Herbaty.
Kto zdobędzie Kulinarny Puchar Polski?

Odbywający się na Międzynarodowych Targach Poznańskich w trakcie Targów POLAGRA GASTRO Kulinarny Puchar Polski to okazja do zetknięcia się ze smakami najwybitniejszych szefów kuchni młodego pokolenia. Wybrani na przestrzeni całego poprzedniego roku zwycięzcy kilkunastu Konkursów Nominowanych

w dniu 24 września będą oceniani w Półfinale przez przedstawicieli polskiego środowiska gastronomicznego. Reprezentują je takie znakomitości, jak między innymi: Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, Zenon Hołubowski, członek Amerykańskiej Federacji Kulinarnej, posiadający certyfikację sędziowską Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (WACS) czy Paweł Oszczyk, wybitny szef kuchni, prowadzący warszawską restaurację La Rotisserie.
Dzień później, 25 września, ci, którzy zdołają przekonać sędziów do swojej sztuki kulinarnej, będą kontynuować zmagania w Finale oraz zaprezentują się przed najwybitniejszymi przedstawicielami świata gastronomii. Wśród nich znajdzie się między innymi Gissur Gudmundsson, prezes Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (WACS) oraz Armand Steinmetz, prezes Vatel Club Luxembourg, organizator Kulinarnych Mistrzostw Świata,
w których od 2002 r. z powodzeniem występują Polacy.

Opakowanie to podstawa

Odbywające się co dwa lata Targi PAKFOOD (naprzemiennie z Targami TAROPAK) stanowią miejsce prezentacji najnowszych rozwiązań, będąc jednocześnie areną promującą światowe trendy w technice i technologii pakowania żywności. Spotkanie wystawców ze swoimi obecnymi oraz potencjalnymi klientami

w międzynarodowym gronie to przede wszystkim okazja do ciekawych rozmów, m.in. o sposobach budowania przewagi konkurencyjnej poprzez stosowanie innowacyjnych opakowań. Oprócz możliwości spotkania kluczowych na rynku producentów i dostawców opakowań, zwiedzający Targi PAKFOOD będą mieli okazję
do uczestnictwa w kilku ciekawych konferencjach o specjalistycznej tematyce. Wśród nich wymienić należy spotkania organizowane przez Polską Izbę Opakowań, która jest organizacją samorządu przedsiębiorców skupiającą ponad 100 producentów opakowań. Uczestnicy seminarium pt. „Kierunki i warunki rozwoju przemysłu opakowań w Polsce” (23.09, g.13.30) dowiedzą się, jakie czynniki determinują rozwój przemysłu
i rynku opakowań, poznają badania naukowe wspierające rozwój tej branży, a także bieżące zagadnienia dotyczące ochrony prawnej wzornictwa. Ciekawie zapowiada się także seminarium pt. „Opakowania
dla żywności – bezpieczeństwo i trwałość produktu” (25.09, g.10.30), gdzie przedstawiciele Izby zapowiadają omówienie wymagań wobec opakowań do żywności w świetle przepisów, rolę opakowań
w kształtowaniu jakości, a także metody przedłużania okresu przydatności poprzez stosowanie opakowań aktywnych.
Dla hotelarzy i nie tylko

W tym samym miejscu i terminie trwać będzie najważniejsze w Polsce wydarzenie targowe dla branży hotelarskiej – INVEST HOTEL. Dla zebranych organizatorzy przygotowali nie tylko najnowszą ofertę rynkową,

ale również bogaty program merytoryczny. Wszystko to ma na celu integrację krajowych przedstawicieli HoReCa. INVEST HOTEL to branżowe know-how dla osób decyzyjnych w firmach, gestorów bazy noclegowej, projektantów, inwestorów oraz generalnych wykonawców. Udział w targach to dla nich doskonała okazja
do zapoznania się z ofertą, która znacząco może podnieść jakość oferowanych usług. Zwiedzający – zarówno doświadczone lwy branży, jak i planujący dopiero rozpoczęcie działalności, zetkną się z najnowszymi technologiami oraz dowiedzą się jak skuteczniej zarządzać infrastrukturą hotelu. Swoimi produktami pochwalą się firmy zajmujące się marketingiem hotelarskim, doradztwem inwestycyjnym, wdrażaniem nowatorskich technologii komputerowych, zarządzaniem jakością oraz finansowaniem inwestycji. Program targów INVEST HOTEL obejmuje szkolenia, konferencje, sympozja, dzięki którym zwiedzający zdobędą wiedzę i wymienią
się cennymi doświadczeniami.

Strefa Mistrzów

W trakcie trwania imprezy zobaczyć będzie można produkty, które otrzymały prestiżową nagrodę Złotego Medalu MTP. Nagrodzone produkty zostaną zaprezentowane na ekskluzywnym stoisku – tak zwanej Strefie Mistrzów – podczas dni targowych. Wszyscy zainteresowani konkursem będą mogli oddać swój głos

w konkursie o Złoty Medal MTP – Wybór Konsumentów.

Lista produktów nagrodzonych Złotym Medalem Międzynarodowych Targów Poznańskich:

INVEST –HOTEL 2013

Ganbanyoku Double Bed for SPA Tech sp. z o.o., Łódź
Pawilon 7, stoisko 53
POLAGRA GASTRO 2013

MasterBAR
Komat Mieczysław Kozłowski, Romanowo Dolne
Pawilon 7, stoisko 21/22
        1. POLAGRA - FOOD 2013

Kajmak o smaku waniliowym – gotowa masa

Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu, Gostyń

Zakład Mięsny LENARCIK Sławomir Lenarcik, Gotardy