Program nauczania higieny w technikum usług fryzjerskich (3 godziny w tygodniu) Cele kształcenia



Pobieranie 30.29 Kb.
Data08.05.2016
Rozmiar30.29 Kb.
PROGRAM NAUCZANIA HIGIENY W TECHNIKUM USŁUG FRYZJERSKICH (3 godziny w tygodniu)

Cele kształcenia

W wyniku procesu kształcenia uczeń powinien:



  • Określić znaczenie higieny w realizacji zadań zawodowych

  • wymienić elementy higieny pod kątem pracy w salonie fryzjerskim

  • znać elementy anatomii i fizjologii człowieka pod kątem pracy fryzjera

  • posiadać wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii funkcjonowania skóry, włosów i poszczególnych układów funkcjonujących w organizmie człowieka

  • znać zagrożenia na jakie mogą wystąpić w salonie fryzjerskim

  • wiedzieć na czym polega higiena i bezpieczeństwo w salonie fryzjerskim

  • wiedzieć jaką opieką zdrowotna otoczony jest pracownik

  • umieć wyposażyć zakład w bieliznę ochronną



Treści nauczania

Materiał nauczania




KLASA I




103 godziny

Kształtowanie higieny osobistej i społecznej pod kątem pracy w salonie fryzjerskim.

  1. Higiena i jej aspekty

  2. Elementy higieny osobistej

  3. Elementy higieny najbliższego otoczenia ,

  4. Elementy higieny społecznej

  5. Powtórzenie i utrwalenie, sprawdzian

6

Elementy anatomii i fizjologii człowieka pod kątem pracy fryzjera

  1. Układ ruchu,

  2. Układ oddechowy,

  3. Układ pokarmowy,

  4. Układ krążenia,

  5. Układ moczowy,

  6. Układ nerwowy,

  7. Układ narządy zmysłów.

  8. Lekcja wg inwencji ucznia

  9. Powtórzenie i utrwalenie, sprawdzian

12

Skóra




  1. Budowa i fizjologia skóry.

  2. Cechy i funkcje skóry.

  3. Barwnik i zaburzenia barwnikowe.

  4. Twory nabłonkowe skóry.

  5. Korzeń włosa. Łodyga (trzon) włosa: łuski, kora, rdzeń.

  6. Budowa keratyny.

  7. Zmiany i choroby barwnikowe skóry.

  8. Zmiany naczyniowe skóry.

  9. Trądzik pospolity i różowaty.

  10. Choroby bakteryjne: stany zapalne mieszków włosowych, liszajec, róża, czyrak.

  11. Choroby wirusowe: opryszczka, ospa, brodawki skórne.

  12. Grzybice i drożdżyce.

  13. Choroby pasożytnicze: wszawica, świerzb.

  14. Choroby łojotokowe.

  15. Łuszczyca i nadmierne rogowacenie. Rybia łuska.

  16. Alergie.

  17. Mechaniczne uszkodzenia skóry.

  18. Oparzenia termiczne i środkami chemicznymi. Odmrożenia.

  19. Uszkodzenia wywołane promieniami słonecznymi i nadfioletowymi.

  20. Znamiona i nowotwory

  21. Lekcja wg inwencji ucznia

  22. Powtórzenie i utrwalenie, sprawdzian

26

Włosy




  1. Budowa i fizjologia włosa, cechy charakterystyczne, ,

  2. Barwnik włosa: eumelanina, feomelanina.

  3. Zmiany barwnikowe włosów

  4. Rodzaje włosów ludzkich. Rodzaje owłosienia: pierwotne, wtórne, ostateczne.

  5. Fazy wzrostu włosa.

  6. Kierunki porastania włosów na ciele człowieka.

  7. Właściwości włosów.

  8. Uszkodzenia włosów: mechaniczne, termiczne i chemiczne.

  9. Uszkodzenia trzonu włosa: włosy bambusowate, tulipanowate, skręcone, obrączkowate, rozszczep włosa.

  10. Przyczyny, obraz kliniczny, przebieg i profilaktyka: łojotoku, łupieżu suchego, tłustego i pstrego.

  11. Wygląd i właściwości włosów normalnych (zdrowych), suchych, zniszczonych i przetłuszczających się.

  12. Wypadanie włosów – przyczyny egzogenne i endogenne.

  13. Łysienie odwracalne: plackowate, miejscowe, spowodowane chorobami skórnymi, wypadanie włosów po ciąży, po przebytych chorobach i zażywanych lekach, po radioterapii.

  14. Rodzaje łysienia nieodwracalnego: androgenowe męskie, wrodzone, miejscowe, plackowate.

  15. Przyczyny nadmiernego owłosienia. Hirsutyzm. Atawizm.

  16. Lekcja wg inwencji ucznia

  17. Powtórzenie i utrwalenie, sprawdzian



22

Podstawy żywienia



  1. Zasady bezpiecznego i zdrowego żywienia. Składniki odżywcze

  2. Odżywianie włosów. Wpływ odżywiania na kondycję włosów.

  3. Zatrucia pokarmowe i pasożyty

  4. Lekcja wg inwencji ucznia

  5. Powtórzenie i utrwalenie, sprawdzian




7

Zagrożenia w salonie fryzjerskim

  1. Zagrożenia mikrobiologiczne,

  2. Uszkodzenia mechaniczne, termiczne i chemiczne.

  3. Działanie preparatów fryzjerskich na organizm człowieka

  4. Lekcja wg inwencji ucznia

  5. Powtórzenie i utrwalenie, sprawdzian

7

Higiena i bezpieczeństwo w salonie fryzjerskim

  1. Bezpieczne projektowanie salonu fryzjerskiego.

  2. Bezpieczne stosowanie i przechowywanie preparatów fryzjerskich.

  3. Zasady i bezpieczeństwo dezynfekcji.

  4. Dezynfekcja i sterylizacja w salonie fryzjerskim. Preparaty do dezynfekcji i sterylizacji

  5. Pojecie aseptyki i antyseptyki

  6. Udzielanie pierwszej pomocy.

  7. Lekcja wg inwencji ucznia

  8. Powtórzenie i utrwalenie, sprawdzian




11

Opieka zdrowotna nad pracownikami

  1. Badania profilaktyczne. Badania okresowe.

  2. Wpływ szkodliwości i alergii na pracę fryzjera.

  3. Choroby zawodowe. Bóle kręgosłupa.

  4. Szczepienia profilaktyczne

  5. Lekcja wg inwencji ucznia

  6. Powtórzenie i utrwalenie, sprawdzian

9

Podczas realizacji treści programowych oceniać uczniów będzie się na podstawie:

  • sprawdzianów ustnych ,

  • sprawdzianów pisemnych,

  • testów dydaktycznych,

  • aktywności na lekcji

  • referatów

  • zebranych materiałów w teczkach poglądowych

  • obserwacji pracy uczniów w trakcie wykonywania ćwiczeń.

Oceniając wypowiedzi uczniów należy zwracać uwagę na: merytoryczną jakość wypowiedzi, operowanie wiedzą, poprawne posługiwanie się terminologią, wnioskowanie. Ważnym elementem sprawdzania i oceny osiągnięć edukacyjnych uczniów jest umiejętność sporządzania schematów obrazujących budowę skóry i włosów. Szczególnej ocenie powinny podlegać umiejętności rozpoznawania rodzajów włosów oraz określania ich właściwości. Kontrolę poprawności wykonania ćwiczenia należy przeprowadzać w trakcie jego realizacji oraz po wykonaniu.

W ocenie końcowej należy uwzględnić wyniki wszystkich stosowanych metod sprawdzania osiągnięć uczniów.



Opracowała: Iwona Żola


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna