Rodzdział V stosowane dodatki



Pobieranie 376.54 Kb.
Strona1/6
Data07.05.2016
Rozmiar376.54 Kb.
  1   2   3   4   5   6

- -

Rodzdział V STOSOWANE DODATKI


5.1. SOKI OWOCOWE
Naturalne Soki świeże i odtworzone z zagęszczonych soków i/lub przecierów




a) Naturalne Składniki

Lp.


Dodatek-jako składnik

Ilość


Uwagi

1

woda

  • ilość niezbędna do odtworzenia soku i/lub przecieru z zagęszczonego soku i/lub przecieru, aby otrzymany sok posiadał cechy analityczne odpowiadające co najmniej średniej jakości soku owocowego uzyskanego z owoców tego samego rodzaju



Do soków odtworzonych z soku/ przecieru zagęszczonego


2

aromaty naturalne wymienione w rozdziale nr 3


Do przywrócenia naturalnego aromatu

Do soków odtworzonych z soku/ przecieru zagęszczonego

jako rozpuszczalniki aromatów

jak oraz podczas ekstrakcji naturalnych aromatów

może być użyta woda, dwutlenek węgla do produkcji żywności jak również alkohol etylowy pochodzący z surowców niemodyfikowanych genetycznie




3

sok cytrynowy lub sok cytrynowy zagęszczony

max. 3 g/litr w przeliczeniu na bezwodny kwas cytrynowy do soków owocowych


Do soków świeżych i odtworzonych z soku/ przecieru zagęszczonego w celu korekcji smaku kwaśnego

4

Cukry:

Cukry wymienione w rozdziale nr 3



w ilości nie większej niż 15 gram na litr soku

Do soków świeżych i odtworzonych z soku/ przecieru zagęszczonego w celu korekcji smaku kwaśnego, do wszystkich soków z wyjątkiem wytworzonych z gruszek i winogron


5

Cukry wymienione w rozdziale nr 3


w ilości nie większej niż 150 gram na litr soku

Do soków świeżych i odtworzonych z soku/ przecieru zagęszczonego celem słodzenia



b) Substancje dodatkowe

Lp.

SUBSTANCJA DODATKOWA


Numer wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej

MAKSYMALNA DAWKA


FUNKCJA


UWAGI

1

Kwas askorbinowy

E 300

Quantum satis



Funkcja przeciwutleniająca

Soki owocowe

2

Kwas jabłkowy

E 296

3 g /l*

Korekta smaku

Sok ananasowy

3

Węglan wapnia

E 170

Quantum satis

Korekta smaku

Sok winogronowy

4

Winiany potasu

E 336

Quantum satis

Korekta smaku

Sok winogronowy

5

Kwas cytrynowy

E 330

3 g /l*

Korekta smaku


Soki owocowe

6

Dimetylopolisiloksan

E900

10mg/l




Sok ananasowy

7

SO2, siarczyny

/maksymalny poziom odpowiednio w przeliczeniu na SO2/



E200

50 mg/l


50 mg/l

50mg/l


50mg/l

---------------------

350mg/l

350mg/l


Ułatwiająca rozpuszczanie



Sok

ananasowy,

jabłkowy,

grejpfrutowy,

pomarańczowy

w dużych opakowaniach

przeznaczonych do cateringu

-------------------------

Sok cytrynowy,

Sok z limonek,




70mg/l

Względy religijne

Sok winogronowy nieferementowany

8

dwutlenek węgla,

-----------------------------

gazy :

argon


hel,

azot


podtlenek azotu

tlen


wodór

E290

E938


E939

E941


E942

E948


E949

Quantum satis

Utrwalająca, sensoryczna

Utrwalająca



Do soków świeżych i otrzymanych z soku i/ lub przecieru zagęszczonego


9

Pektyny

E 440

3 g /l

Funkcja zagęszczająca

Soki z ananasa oraz owoców passiflory


*-maxymalna dawka dotyczy także sumy dodanego kwasu jabłkowego lub cytrynowego wraz z sokiem z cytryn


  1. Zabronione jest




  • Rozcieńczanie nadmierne wodą

  • Barwienie soków .

  • Dodawanie innych niż cukry substancji słodzących

  • Jednoczesne dodawanie cukrów i kwasów do tego samego soku owocowego

  • Dodatek wyekstrahowanej miazgi wodą

  • Dodawanie aromatów naturalnych innych niż podane w tabeli

  • Dodawanie aromatów identycznych z naturalnymi i innych dodatków nie wymienionych w tabeli

  1   2   3   4   5   6


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna