Rośliny modyfikowane genetycznie (gmp) Cechy zmodyfikowanych genetycznie odmian roślin



Pobieranie 17.09 Kb.
Data10.05.2016
Rozmiar17.09 Kb.
Rośliny modyfikowane genetycznie (GMP)

  1. Cechy zmodyfikowanych genetycznie odmian roślin

  • większa odporność na choroby i szkodniki

Modyfikacja Bt uodparnia kukurydzę na szkodniki.

Tytoń odporny na wirusa mozaiki tytoniowej (TMV), ogórka na wirusa mozaiki ogórka, kalafiora na wirusa mozaiki kalafiora.




  • większa odporność na niekorzystne warunki środowiskowe

Pomidory o większej trwałości. Truskawki odporne na przymrozki.


Tytoń jest w stanie usuwać toksyczne metale ciężkie z gleby.


  • odporność na środki chwastobójcze (herbicydy)

Modyfikacja ta jest jedną z najczęściej stosowanych, tak zmodyfikowano już bardzo wiele roślin: soję (najczęściej uprawiana roślina transgeniczna), kukurydzę, rzepak, tytoń, pomidory.


  • zmniejszona zawartość białek powodujących alergie

  • poprawa cech jakościowych oraz użytkowych roślin, zwiększona zawartość witamin

Złoty ryż” (Golden rice) o zwiększonej zawartości beta-karotenu prekursora witaminy A. Twórcy nowej odmiany “złotego ryżu” mają nadzieję, iż jej uprawa pozwoli zmniejszyć występujący niedobór witaminy A, zapobiegając dziecięcej ślepocie.

Polskim akcentem jest modyfikowana sałata produkująca szczepionkę przeciw WZW typu B - została ona opracowana przez naukowców z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu pod kierownictwem prof. Legockiego.



Ziemniaki produkujące białka osocza krwi (albumina).


  1. Do genetycznej modyfikacji roślin wykorzystuje się Agrobacterium tumefaciens, która ma zdolność zakażania rośliny, wbudowując obcy gen w jej genom.




Źródło: http://pl.wikibooks.org/wiki/Plik:GMOwektor.svg

Rodzaje modyfikacji

Organizm

Uzyskana cecha

wprowadzenie genu

kodującego białko

rozkładające związek

chwastobójczy





odporności na herbicydy (chemiczne środki zwalczające chwasty)

wprowadzenie genów

kodujących białka odpowiedzialne za produkcję barwnika






nietypowy kolor kwiatu

wprowadzenie genu

kodującego białko toksyczne

dla owadów




odporność na szkodniki

Zablokowanie genu kodującego białko odpowiedzialne za dojrzewanie owoców



dłużej zachowana świeżość

owoców


Źródło: http://www.biotechnolog.pl/gmo-15.htm

Powierzchnia upraw roślin transgenicznych na świecie z roku na rok szybko wzrasta. W 2006 roku wyniosła 102 mln hektarów, co względem roku 2005 oznacza wzrost o 13%. Krajem o największej powierzchni upraw transgenicznych są Stany Zjednoczone, najczęściej uprawianą rośliną transgeniczną jest soja, a stosowaną modyfikacją odporność na środki chwastobójcze. Rośliny transgeniczne uprawiane są w 22 krajach, na wszystkich kontynentach.



„ZŁOTY RYŻ”



Źródło:http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Rosliny-modyfikowane-genetycznie/

Źródło:

- http://www.biotechnolog.pl

- http://pl.wikipedia.org

- http://pl.wikibooks.org/wiki



- Biologia na czasie. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy. Autorzy: E. Bonar, W. Krzeszowiec-Jeleń, S. Czachorowski. Wydawnictwo: Nowa Era.


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna