Scenariusz Maciej Sobieszczański występują



Pobieranie 70.72 Kb.
Data10.05.2016
Rozmiar70.72 Kb.
PROSTA HISTORIA O MIŁOŚCI

Film Arkadiusza Jakubika





GRAND PRIX w Konkursie Kina Niezależnego

na 35. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni




pressbook

Prosta historia o miłości

reżyseria Arkadiusz Jakubik

scenariusz Maciej Sobieszczański
występują
Magdalena Popławska, Rafał Maćkowiak, Bartłomiej Topa,

Andrzej Andrzejewski, Henryk Gołębiewski, Jacek Lenartowicz, Ewa Lorska,

Artur Kruczek, Konrad Marszałek, Agnieszka Matysiak, Arkadiusz Jakubik,

Edyta Olszówka

i inni

montaż Paweł Laskowski
zdjęcia Mirosław Jakubik
scenografia Włodzimierz Szyrle
kostiumy Agnieszka Kaczyńska
muzyka Jarosław Wójcik
dźwięk Jacek Kuśmierczyk, Kamil Pudlik
charakteryzacja Magdalena Kakietek, Aleksandra Dudkiewicz


producenci
Studio Filmowe Tramway

Wiesław Łysakowski


Agencja Off

Arkadiusz Jakubik



koproducenci

Telewizja Kino Polska

Monternia.pl

Studio Melange

Genetix Studio

Teatr na Woli

Prosta historia o miłości
o filmie
Dwoje scenarzystów /On i Ona/ podczas podróży pociągiem wymyśla scenariusz „prostej historii o miłości”. Na początku bohaterowie ich historii funkcjonują w sali prób, z umowną scenografią plenerów i wnętrz, by wreszcie przesiąść się do prawdziwego pociągu. Mamy zagubioną kobietę /Martę/, pewnego siebie mężczyznę /Aleksa/ i ich przypadkowe spotkanie, w które niespodziewanie ingeruje reżyser /Patryk/. Jesteśmy w pociągu na planie filmowym. Historia odwraca się o 180 stopni, postacie zyskują nową tożsamość. Marta jest uznaną aktorką i partnerką Patryka, Aleks debiutuje w filmie. Z każdą sceną obserwujemy rodzącą się namiętność między Martą a Aleksem, ale nie wiemy czy „filmową”, czy „realną”. Te dwa plany przeplatają się wzajemnie i uzupełniają. To konstrukcja rozrywana retrospekcjami i ingerencjami scenarzystów-demiurgów. Oni wymyślają fabularny trójkąt i stawiają swoich bohaterów /również i siebie!/ w sytuacjach zdrady, kłamstw, rozstań i namiętności. To film o miłości i o opowiadaniu
o miłości. Film, w którym bohaterowie są niepewni i głodni prawdziwych uczuć, aż po zaskakujący finał, w którym każdy z nich odnajduje swój cel i tożsamość.

Słowo od reżysera

„Prosta historia o miłości”. Słowa zawarte w tytule doskonale opisują


o czym jest ten film: „miłość” – bo to film o miłości, „historia” – bo to film
o opowiadaniu o miłości i „prosta” – bo to opowiadanie nie jest wcale takie proste. Siłą tego filmu jest z całą pewnością odważna, oryginalna, wielopłaszczyznowa forma narracji, którą posłużyłem się w moim debiucie.
Ile to razy jechałem pociągiem, wymyślałem w Warsie jakieś historie
i zapisywałem je w starym laptopie. Dlatego świetnie rozumiem narratorów-scenarzystów, którzy na naszych oczach wymyślają tę „prostą historię”. Znam również doskonale świat, w którym żyją ich bohaterowie. Na planie filmowym doświadczenie zdobyłem przecież jako aktor. A zawód reżysera teatralnego, który od dziewięciu lat uprawiam, jest tego doświadczenia dopełnieniem. Stanowię skrzyżowanie cech głównych postaci, pół we mnie Aleksa – młodego aktora i pół Patryka – reżysera na starcie, „nadziei polskiej kinematografii”. Może tylko Marty jest we mnie ilość śladowa... Reasumując, dobrze znam środowisko i świat,
o którym opowiadam w tym filmie, a parę razy jako reżyserowi czy scenarzyście udało mi się dobrze opowiedzieć jakąś historię. Teraz czas na „Prostą historię
o miłości”…
Ten film rozgrywa się na kilku poziomach. Bazą jest klasyczna love story: chłopak poznaje dziewczynę, zakochuje się, traci ją i odzyskuje. I jest ten trzeci,
z którym nasz bohater musi walczyć, żeby miłość zwyciężyła. I to jest poziom dla normalnego widza, który chce zobaczyć w kinie „prostą historię o miłości”.
Ale cała reszta adresowana jest do widza bardziej wymagającego, nazwałbym go widzem „festiwalowym”, który podejmie intelektualną zabawę
w rozszyfrowywanie filmowej łamigłówki.
Ten film będzie zrozumiały, będzie wzbudzał emocje u widza z każdego zakątka Europy. Historia jest na tyle uniwersalna, że mogłaby się wydarzyć
w pociągu z Berlina do Paryża, czy z Pragi do Budapesztu. Pytania o kondycję miłości czy sens uprawiania sztuki nigdy nie stracą na aktualności, niezależne od długości geograficznej.

Prosta historia o miłości

recenzja filmu



Arkadiusz Jakubik, także świetny reżyser

Artur Cichimski, Stopklatka.pl, 27 maja 2010-07-15

Znany, chociażby z ról w filmach Wojciecha Smarzowskiego, aktor Arkadiusz Jakubik nie tylko gra, ale też tworzy. Wymyśla scenariusze, pisze i reżyseruje sztuki teatralne. Kręci też filmy. I tak jego pierwszy pełnometrażowy projekt czyli „Prosta historia o miłości” jest nie tylko ciekawą realizacją, ale też naprawdę udanym przedsięwzięciem.

(…) Jakubik uprawia popularną grę filmu w filmie, ale też teatru w filmie i filmu w teatrze. Czerpie z takich czarodziei, jak chociażby Lars von Trier, wykorzystując scenograficzne rozwiązania rodem z „Manderla”. Inspiruje się też samym Woodym Allenem, który sam często brał na „warsztat”, akurat nowojorską bohemę. Przy tym pomysłodawca „Prostej historii...”
w żadnym razie nie jest bezrefleksyjnym plagiatorem. Nie. Pozostaje sobą. Ba, bawi się doskonale zanurzając się w swoich bohaterów, którzy to są nim, to znów sami kreują kolejne postaci na filmowym planie.

(…) Niewątpliwie obraz ten jest czymś oryginalnym, mimo „zapożyczeń”. Jakubik z żelazną konsekwencją, ale też matematyczną precyzją przeprowadza całą intrygę. Przy tym jest to doskonała robota montażowa i w ogóle koncepcyjna. Mamy tu inteligentny, wysublimowany żart, ale też tony jak najbardziej serio. Całość sprawia niezwykle sugestywne wrażenie i jest po prostu bardzo miłą niespodzianką kina autorskiego, które nie grzęźnie w artystowskiej manierze czy pseudointelektualnej manifestacji. A na koniec, co również warte zaznaczenia, doskonale to wszystko jest zagrane. To się naprawdę ogląda!



Więcej na stronie:

http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=46492&sekcja=recenzja&ri=7338


Magdalena Popławska

jako Marta



Aktorka, urodzona w 1980 w Słupsku.
Nagrody:


  1. Nagroda aktorska za rolę Mirandy w "Kalimforcie" na XLVII Kaliskich Spotkaniach Teatralnych


Wybrana filmografia:
2010 „Usta, usta” – reż. Bartłomiej Ignaciuk/Maciej Kowalczuk – jako Agnieszka Kornatowska

2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik – jako Marta

2010 „Lęk wysokości” – reż. Bartosz Konopka – jako żona Tomka

2009 „Fundacja kultura” – reż. Rafał Kapeliński – jako pani Lila

2008-09 „39 i pół” – reż. Mitja Okorn/Łukasz Palkowski/Łukasz Jaworski – jako Magda, koleżanka Anny z pracy

2008Na kredyt” – reż. Przemysław Nowakowski – jako Wera

2007 „Ekipa” – reż. Agnieszka Holland/Kasia Adamik/Borys Lankosz/ Magdalena Łazarkiewicz – jako porucznik Joanna Sarnowska, psycholog-negocjator ABW

2007 „Benek” – reż. Robert Gliński – jako Otylia, bratowa Benka

2006 „Mrok” – reż. Jacek Boruch – jako Marta Czapska

2006 „Cold Kenya” – reż. Laurence Walsh – jako Basia, narzeczona Mariusza

2005 „Doskonałe popołudnie” – reż. Przemysław Wojcieszek – jako Anna Knysok, narzeczona Mikołaja
Rafał Maćkowiak

jako Aleks



Aktor, urodzony w 1975 w Opolu. W 1999 ukończył Akademię Teatralną w Warszawie.
Nagrody:

2009 Orzeł, Polska Nagroda Filmowa - nominacja w kategorii: Najlepsza Drugoplanowa Rola Męska za rolę Tomka w filmie „33 sceny z życia” w reż. Małgorzaty Szumowskiej

Wybrana filmografia:
2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik – jako Aleks

2009 „Reset” – reż. Rafał Skalski – jako Lucjan

2009 „Janosik. Prawdziwa historia” – reż. Kasia Adamik, Agnieszka Holland – jako baron Revay

2008-09 „Londyńczycy” – reż. Greg Zglinski, Maciej Migas jako Paweł Kozłowski

2008 „Senność” – reż. Magdalena Piekorz – jako Adam Cieślik

200833 sceny z życia” – reż. Małgorzata Szumowska – jako Tomek

2007 „Ekipa” – reż. Agnieszka Holland/Kasia Adamik/Borys Lankosz/ Magdalena Łazarkiewicz – jako Hubert Kowerski, rzecznik rządu

2006 „Cold Kenya” – reż. Laurence Walsh – jako przyjaciel Mariusza

2005 ,,Your name is Justine” – reż. Franco De Pena – jako Artur Bald

2005 „Wieża” – reż. Agnieszka Trzos – jako fotografik Adam

2004 „W dół kolorowym wzgórzem” – reż. Przemysław Wojcieszek –jako Jarek, brat Ryśka

2001 „Głośniej od bomb” – reż. Przemysław Wojcieszek – jako Marcin Koprowski

2000 „Nie ma zmiłuj” – reż. Waldemar Krzystek – jako Piotr Wawrzycki

1998 „Billboard” – reż. Łukasz Zadrzyński – jako Kuba Alchimowicz

1998 „Amok” – reż. Natalia Koryncka-Gruz – jako Maciek Kast

1997 ,,Gniew” – reż. Marcin Ziębiński – jako Piotr "Czacha", brat Pawła

Bartłomiej Topa

jako Patryk



Aktor i producent filmowy. Urodzony w 1967 w Nowym Targu. W 1991 ukończył Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi.
Nagrody:
2002 Najlepszy Aktor Pierwszoplanowy za rolę Majera w spektaklu w reż. Wojtka Smarzowskiego "Kuracja" na Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru Tv "Dwa Teatry"

2002 Najlepszy Aktor za rolę Majera w spektaklu "Kuracja" - Plovdiv. International TV Film Festival
Wybrana filmografia:
2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik – jako Patryk

2009 „Trik” – reż. Jan Hrywniak – jako Szuler

2009 „Hel” – reż. Kinga Dębska – jako pacjent Radek

2009 „Dom Zły” – reż. Wojtek Smarzowski – jako porucznik Mróz

2008 „Boisko Bezdomnych” – reż. Kasia Adamik – jako Górnik

2007 „Ekipa” – reż. Agnieszka Holland/Kasia Adamik/Borys Lankosz/ Magdalena Łazarkiewicz – jako nadkomisarz Barański

2004 „Wesele” – reż. Wojtek Smarzowski – jako Janusz, pan młody

1998 „Demony Wojny wg Goi” – reż. Władysław Pasikowski – jako Max

1995 „Prowokator” – reż. Krzysztof Lang – jako Adam Tański

1993 „Trzy kolory. Biały” – reż. Krzysztof Kieślowski – jako Jacek

1993 „Taranthiller” – reż. Mirosław Dembiński – jako Piotr

1993 „Pożegnanie z Marią” – reż. Filip Zylber – jako Apoloniusz

1992 „Listopad” – reż. L. Karwowski – jako Piotr

1990 „Zakład” – reż. Teresa Kotlarczyk – jako Andrzej Matłak

Arkadiusz Jakubik


reżyseria

Aktor, reżyser filmowy i teatralny, autor musicali i słuchowisk radiowych. Urodzony w 1969 w Strzelcach Opolskich. W 1992 ukończył PWST we Wrocławiu. Wyreżyserował wiele przedstawień teatralnych, m.in. „Cyrk Monty Pythona”, „Pokolenie Porno” i „Kalinę”. Autor m.in. musicalu o biografii Jima Morrisona i The Doors „Jeździec Burzy”. Współpracuje
z warszawskimi teatrami: Rampa, Komedia, Bajka.

Nagrody:



2010 Nagroda Główna (w konkursie kina niezależnego) za „Prostą historię o miłości” na 35. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych

2005 Orzeł, Polska Nagroda Filmowa - nominacja w kategorii: Najlepsza Drugoplanowa Rola Męska za rolę Notariusza w „Weselu” w reż. Wojtka Smarzowskiego
Wybrana filmografia:


2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik – jako Patryk

2009 Dom Zły” – reż. Wojtek Smarzowski – jako Edward Środoń


2008 „Rozmowy nocą” – reż. Maciej Żak – jako radiowiec - seksoholik

2007 „Cztery poziomo” – reż. Konrad Niewolski – jako Bogusław Lubczyk „Bodzio”

2006 „Palimpsest” – reż. Konrad Niewolski – jako lekarz Bogdan

2005 „Emilia” – reż. Piotr Matwiejczyk – jako Pan Idiotko

2004 „Wesele” – reż. Wojtek Smarzowski – jako notariusz Jan Janocha

2003 „Nienasycenie” – reż. Wiktor Grodecki – jako pisarz Sturfan Abnol i mandaryn Wang

2002 „Jak to się robi z dziewczynami” – reż. Przemysław Angerman – jako Karol

1977 „Okrągły tydzień” – reż. Tadeusz Kijański, jako Gustlik – wnuk Karola

Maciej Sobieszczański

scenariusz


Wybrana filmografia:
2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik

2009 „Dom nad rozlewiskiem”(odc.1) – reż. Adek Drabiński

2009Sprawa Janusza W.” w „Dekalog 89+” – reż. Wojciech Jagiełło – konsultacja scenariuszowa

2005-08 „Egzamin z życia” (odc. 37, 40, 43, 47, 49, 51) – reż. Teresa Kotlarczyk/Filip Zylber/Urszula Urbaniak/Marcin Krzyształowicz/Andrzej Kotkowski/Waldemar Krzystek/Rafał Gliński


Paweł Laskowski

montaż
Nagrody filmowe:


2010 Orzeł, Polska Nagroda Filmowa - nominacja w kategorii: Najlepszy Montaż za film „Dom Zły” w reż. Wojtka Smarzowskiego

2009 Nagroda za montaż filmu „Dom Zły” w reż. Wojtka Smarzowskiego na 34. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych

2005 Orzeł, Polska Nagroda Filmowa - nominacja w kategorii: Najlepszy Montaż za film „Wesele” w reż. Wojtka Smarzowskiego
Wybrana filmografia:
2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik – montaż

2009 „Dom Zły” – reż. Wojtek Smarzowski – montaż


2005- 08 „Pitbiull” (serial tv) – reż. Patryk Vega – montaż (odc. 18-20, 24, 26)

2004 „Wesele” – reż. Wojtek Smarzowski – montaż

2000 „Weiser” – reż. Wojciech Marczewski – montaż II

1999 „Dług” – reż. Krzysztof Krauze – współpraca montażowa

Mirosław Jakubik

zdjęcia
Filmografia:


2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik

Włodzimierz Szyrle

scenografia


Wybrana filmografia:
2010 „Usta, usta” – reż. Bartłomiej Ignaciuk/Maciej Kowalczuk – scenograf II

2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik – scenograf

2008 „Boisko Bezdomnych” – reż. Kasia Adamik – scenograf II

2006 „Ja wam pokażę!” – reż. Denis Delic – scenograf II

2002 „The Pianist” – reż. Roman Polański – współpraca scenograficzna

2002 „Zemsta” – reż. Andrzej Wajda – scenograf II,

2002 „Quo Vadis” (serial tv) – reż. Jerzy Kawalerowicz – asystent scenografa

2001 „Wiedźmin” – reż. Marek Brodzki – współpraca scenograficzna

2001 „Quo Vadis”– reż. Jerzy Kawalerowicz – asystent scenografa

1999 „Wrota Europy” – reż. Jerzy Wójcik – scenograf II

1999 „Pan Tadeusz” – reż. Andrzej Wajda – asystent scenografa

1996 „Gry uliczne” – reż. Krzysztof Krauze – współpraca scenograficzna

Agnieszka Kaczyńska

kostiumy
Wybrana filmografia:


2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik – kostiumy

2010 „Belcanto” – reż. Ryszard Maciej Nyczka – kostiumy

2006 „Fałszerze. Powrót sfory” – reż. Wojciech Wójcik – dekoracja wnętrz

2005 „Fale. Wyjazd” – reż. Maciej Pisarek – scenografia, kostiumy

2004 „Podróż Niny” – reż. Lena Einhorn – kostiumy

2000 „Nieznana opowieść wigilijna” – reż. Piotr Mularuk – kostiumy

1998 „Sto minut wakacji” – reż. Andrzej Maleszka – współpraca scenograficzna

1998 „Małżowina” – reż. Wojtek Smarzowski – kostiumy

Jarosław Wójcik

muzyka
Wybrana filmografia:



2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik – muzyka

2010 „Projekt dziecko, czyli ojciec potrzebny od zaraz” – reż. Adam Dobrzycki – dźwięk

2009 „Synowie” – reż. Krzysztof Jaroszyński – dźwięk

2009 „Hanoi - Warszawa” – reż. Katarzyna Klimkiewicz – dźwięk

2006 „Jasne błękitne okna” – reż. Bogusław Linda – konsultacja muzyczna

2003 „Die Stunde Der Offiziere” – reż. Hans-Erich Viet – asystent operatora dźwięku



Studio Filmowe Tramway

Wiesław Łysakowski

producent


2010 „Wenecja” – reż. Jan Jakub kolski – koprodukcja

2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik – produkcja

  1. „Fale. Wyjazd” – reż. Maciej Pisarek – produkcja wykonawcza





Agencja Off

Arkadiusz Jakubik

producent



2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik – produkcja


Telewizja Kino Polska

koproducent


Od marca 2007 roku Telewizja Kino Polska jest częścią Grupy Multimedialnej SPI International Polska. Telewizja Kino Polska to najlepszy polski kanał filmowy prezentujący dorobek polskiej kinematografii. Realizuje misję popularyzacji i promocji polskiego kina. Propozycje programowe stacji obejmują pełne spektrum polskiej twórczości filmowej i telewizyjnej. Telewizja Kino Polska to jedyny kanał tematyczny ze stałym pasmem polskiego kina niezależnego. Stacja jest w wielu wypadkach jedyną platformą do prezentacji twórczości polskich nie tylko uznanych filmowców, ale także początkujących twórców awangardowych i niezależnych.
Telewizja Kino Polska nagrodzona została w 2005 roku Satelitarnym Oscarem – prestiżową nagrodą Hot Bird TV Award przyznawaną najlepszym kanałom tematycznym. Uhonorowana została także Nagrodą Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej w 2007 roku w kategorii „Program telewizyjny" za całokształt.


  1. „Hanoi-Warszawa” (krótkometrażowy film fabularny) – reż. Katarzyna Klimkiewicz – produkcja


Nagrody:
2010 Złoty Anioł w kategorii Shortcut na 8. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym Tofifest

2010 Europejska Nagroda Filmowa – nominacja w kategorii: Krótkometrażowy Film Fabularny

2010 „Prosta historia o miłości” – reż. Arkadiusz Jakubik – koprodukcja


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna