Skąd się wzięła nazwa „mleko A2”?



Pobieranie 4.04 Kb.
Data28.04.2016
Rozmiar4.04 Kb.
Skąd się wzięła nazwa „mleko A2”?
1. Mleko zwierząt (różnych ras, także u człowieka) składa się z różnych komponentów,

między innymi białek. Jednym z głównych białek mleka krowiego jest beta-kazeina.

2. Beta-kazeina może występować w różnych wariantach genetycznych, te najważniejsze to A1 i A2.

3. Mleko A2 oznacza, że u krowy, która daje to mleko, występuje wariant A2 beta kazeiny.



4. W związku z tym, że wariant A1 i A2 są uwarunkowane genetycznie, aby określić, która krowa posiada jeden z tych wariantów należy wykonać test genetyczny (krew od krowy).

5. Nie ma znaczenia, do jakiej rasy należą krowy, bo w każdej rasie znajdują się osobniki z wariantem A2 oraz z wariantem A1. Są też osobniki, które posiadają wariant A1A2 – właściwości mleka mają zbliżone do wariantu A1. W niektórych rasach (jak Guernsey czy Jersey) wariant A2 przeważa, ale nie ma gwarancji (bez testu genetycznego), że to na pewno krowa A2. Tak samo ma się sprawa np. z bydłem czarno-białym – są tam krowy A2, A1 i A1A2, dlatego aby wybrać odpowiednie, konieczny jest test genetyczny [można to sobie wyobrazić podobnie do testu na ojcostwo, oczywiście dużo tańszy]


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna