Sprawozdanie Kapitana Sportowego Koła za rok 2011

Data08.05.2016
Sprawozdanie Kapitana Sportowego Koła za rok 2011

W mijającym roku nie małym wyczynem dla kapitanatu i sędziów było zorganizowanie 23 imprez wędkarskich .Zgodnie z założeniami zadania publicznego które koło otrzymało do wykonania w temacie Popularyzacja Sportu Wędkarskiego, Zarząd Koła zorganizował zawody wędkarskie dla członków naszego koła , zgodnie z międzynarodowym wędkarskim regulaminem sportowym z małymi odstępstwami dotyczącymi zmniejszenia czasu przygotowania zawodników czy nie mierzenia zanęty . Do tego celu zostały zaangażowane pieniądze z konkursu gminnego w wysokości 2 tys. zł. Pieniądze zostały przeznaczone na zakup pucharów , medali i rzeczowych nagród.

Za większą część w/w pieniędzy przeprowadzono następujące zawody:

-Muchowe Mistrzostwa Koła uczestniczyło 5 osób

-Spinningowe Mistrzostwa Koła uczestniczyło 11 osób

-Spławikowe Mistrzostwa Koła uczestniczyło 11 osób

-Spławikowe Zawody o Nagrodę Przewodni. Rady Gminy Stronie Śl. uczestniczyło 14 osób

-Spławikowe zawody Z Okazji Dnia Dziecka uczestniczyło 32 osób

-Czterokrotnie zawody z cyklu Spławikowe Grand Prix 2011 uczestniczyło 13 osób

-Czterokrotnie zawody z cyklu Muchowe Grand Prix 2011 uczestniczyło 5 osób

-Muchowe Zawody o Nagrodę Burmistrza Stronia Śl. uczestniczyło 6 osób

-Spinningowe zawody O Puchar Stronia Śl. uczestniczyły 5 osób.

Starty naszych reprezentacji w zawodach o Mistrzostwo Okręgu w dyscyplinach muchowej, spinningowej oraz spławikowej także w części zostały pokryte z pieniędzy z zadania publicznego a mianowicie zwrot kosztów dojazdu na zawody.

Reprezentant naszego koła Kolega Zbigniew Stolarz zdobył Muchowe Mistrzostwo Okręgu .

Reprezentował nasze miasto i okręg wałbrzyski na Muchowych Mistrzostwach Polski na Łupawie .Reprezentanci spławika i spinningu w porównaniu z osiągnięciem Zbyszka wypadli blado nie zajmując istotnych pozycji na zawodach okręgu Wałbrzych.

Reprezentanci naszego koła startują także co roku na Spławikowych Mistrzostwach Dolnego Śląska są to starty na własny koszt.

Na terenie gminy zorganizowano zawody towarzyskie o charakterze rekreacyjnym.

-Zawody z Okazji Rozpoczęcia Sezonu Wędkarskiego

-Zawody Nocne

-Zawody Rodzinne

-Pożegnanie Lata

-Zakończenie sezonu Spławikowego

-Zakończenie sezonu spinningowego

- Spotkanie Zaduszkowe

Najbardziej udanymi zawodami jak co roku były zawody z okazji Dnia Dziecka w których udział wzięło 32 dzieci gdzie wszyscy uczestnicy byli zadowoleni co nierzadko się to zdarza po zawodach. Większość zawodów odbyło się na naszym dużym stawie w Stroniu Śląskim ale część zawodów rozegrano na Zbiorniku Stara Morawa co ciągle nie zyskuje aprobaty wśród naszych wędkarzy. Kompromisem było rozegranie Spławikowych Mistrzostw Koła w dwóch turach , pierwsza na Zbiorniku Stara Morawa ,druga na stawie w Stroniu Śląskim.

Chętnych na niektórych zawodach było niewielu a zwłaszcza w dyscyplinie muchowej i spinningu a także na zawodach spławikowych na zalewie Stara Morawa co na pewno obniżyło wartość tych zawodów . Należy dołożyć wszelkich starań aby w zawodach startowała młodzież i dzieci. Wszystkie starty w zawodach dla dzieci i młodzieży zwolnić z opłaty startowej. Należy wznowić szkolenie dla dzieci w tak zwanych Szkółkach Wędkarskich. Dla najlepszych dzieci i młodzieży zakupić wędki wyczynowe do użytku na czas treningu i zawodów.

Naszym celem na 2012 rok jest złożenie oferty do gminy aby uzyskać dotację na działalność sportową koła i co za tym idzie utrzymać ilość rozgrywanych zawodów.

Wystawić pełne drużyny na Mistrzostwa Okręgu we wszystkich dyscyplinach. Wnieść wniosek do Zarządu Okręgu Wałbrzych o organizację w 2012 r. Wnosimy wniosek do Zarządu Okręgu o zorganizowanie w 2012r. Spławikowego Grand Prix indywidualnie na koszt uczestnika .

Kaźmierczak Krzysztof