Test na etap centralny VII olimpiady Wiedzy Hotelarskiej 20-23 kwietnia 2015 roku



Pobieranie 93.31 Kb.
Data28.04.2016
Rozmiar93.31 Kb.

Test na etap centralny VII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej 20-23 kwietnia 2015 roku

  1. Wg. danych UNWTO (2013) dla transportu turystycznego i pasażerskich przewozów na świecie, największym rodzajem transportu jest transport:

    1. samochodowy,

    2. powietrzny,

    3. morski i rzeczny,

    4. kolejowy,

  2. Armator/operator obsługujący połączenie promowe Polska- Szwecja pomiędzy portami Gdańsk i Nyneshamn, to:

    1. Unity Line,

    2. Stena Line,

    3. PŻB,

    4. Finnlines.

  3. Najnowszy i największy statek pasażerski Wielkiej Brytanii, będący jednocześnie najnowocześniejszym nabytkiem P&O Cruises, wyruszył w marcu br. w swój pierwszy rejs. Statek ten nosi nazwę:

    1. Britannia,

    2. Britannic,

    3. Titanic,

    4. Oceanic.

  4. Wymieniony powyżej statek, o długości 330m oraz szerokości 38m może zabrać na pokład 4,324 pasażerów (oraz 1,376 członków załogi), do dyspozycji których pozostaje 1,837 luksusowych kabin, kosztował:

    1. 900 mln funtow angielskich,

    2. 900 mln dolarów amerykańskich,

    3. 500 mln funtów angielskich,

    4. 500 mln dolarów amerykańskich,

  5. Wg aktualnych danych, budowany dla Royal Caribbean International w stoczni STX France w St Nazaire (Francja) statek pasażerski klasy Oasis będzie po zakończeniu budowy w kwietniu 2016 roku największym statkiem pasażerskim świata. Będzie mógł zabrać na swoje 16 pokładów 5 479 pasażerów. Statek ten otrzyma nazwę:

    1. Oasis of the Seas,

    2. Allure of the Seas,

    3. Harmony of the Seas,

    4. Quantum of the Seas.

  6. W bieżącym miesiącu planowane jest oddanie do użytku armatorowi Royal Caribbean International nowego statku pasażerskiego mogącego zabrać na 18 pokładów 4 180 pasażerów. Statek ten nosi nazwę:

    1. Quantum of the Seas,

    2. Anthem of the Seas,

    3. Ovation of the Seas.

    4. Glory of the Seas.

  7. Royal Caribbean International to dziś największy armator statków wycieczkowych. W swojej ofercie ma już 25 nowoczesnych statków należących do 7 klas. Statek który reprezentuje jako jedyny swoja klasę to:

    1. Majesty of the Seas,

    2. Legend of the Seas,

    3. Vision of the Seas.

    4. Freedom of the Seas.

  8. Jedna z marek hotelowych nawiązała współpracę z liniami lotniczymi Air France, odnośnie wprowadzenia do kabin pierwszej klasy „La Premiere” zestawów składających się z kołdry i dużej poduszki wypchanej najlepszej jakości puchem. Tą marką jest:

    1. Sofitel,

    2. Grand Mercure,

    3. Mercure,

    4. Pullman.

  9. Statek pasażerski który zainauguruje w Gdyni sezon 2015 r. zawinie do tego portu 07 maja br. i nosi nazwę:

    1. Celebrity Eclipse,

    2. AIDAdiva,

    3. Costa Pacifica,

    4. Aidacara.

  10. „Stena Spirit” i „Stena Vision” - promy obsługujące aktualnie linię Gdynia Karlskrona wybudowano w latach osiemdziesiątych XX wieku w:

    1. Helsinkach,

    2. Gdańsku,

    3. Gdyni,

    4. Szczecinie.

  11. Ostatni Polski liniowiec (transatlantyk) to:

    1. TSS Stefan Batory,

    2. MS Batory,

    3. MS Mazowsze,

    4. SS Kościuszko.

  12. Naddźwiękowy samolot pasażerski (wycofany ze służby w 2003 roku, nie wykonujący już lotów komercyjnych) to:

    1. TU-140C

    2. Concorde,

    3. Boeing 729 – speed,

    4. Airbus A240 – sonic.

  13. Dwupokładowy samolot pasażerski, który ma najwięcej miejsc pasażerskich to:

    1. Airbus A380.

    2. Boeing 747,

    3. Boeing 746,

    4. Airbus A350.

  14. Koleje dużych prędkości – TGV kursują w:

    1. Belgii,

    2. Włoszech,

    3. Niemczech,

    4. Francji.

  15. Autobusy przystosowane do odbywania bardzo długich podróży, to:

    1. rotele,

    2. busele,

    3. autokary,

    4. autosani.

  16. Główny szlak kolei transsyberyjskiej - linia transsyberyjska, prowadzi do:

    1. Władywostoku,

    2. Pekinu,

    3. Ułan Bator,

    4. Anchorage.

  17. Najbardziej luksusowa klasa podróżowania w samolotach pasażerskich to:

    1. Klasa pierwsza,

    2. Klasa hotelowa,

    3. Biznes klasa,

    4. Klasa Premium.

  18. Pierwsze hotele kabinowe oferujące pokoje-kabiny m.in. na lotniskach, powstały w 2007 roku w Londynie na dwóch lotniskach: Gatwick i Heathrow. Noszą nazwę:

    1. Airportotel,

    2. Yotel,

    3. Airhotel,

    4. Room-in-hub.

  19. Kuszetka to:

    1. wagon z miejscami do leżenia,

    2. wagon z miejscami do spania,

    3. wagon z fotelami do siedzenia,

    4. wagon z przedziałami 4-osobowymi z prysznicem.

  20. Historyczna pełna nazwa przedsiębiorstwa WARS z 1960 r. to:

    1. Przedsiębiorstwo Wagonów Sypialnych i Restauracji "Wars",

    2. Przedsiębiorstwo Restauracji Kolejowych i Wagonów Sypialnych "Wars",

    3. Przedsiębiorstwo Wagonów Sypialnych i Restauracyjnych "Wars",

    4. Przedsiębiorstwo Wagonów Restauracyjnych "Wars".

  21. Prędkość japońskiego pociągu MLX01 Magleva, który porusza się na poduszce magnetycznej Shinkansen (światowy rekord prędkości) wynosi:

    1. 581,6 km/h,

    2. 481,6 km/h,

    3. 681,6 km/h,

    4. 381,6 km/h.

  22. Najbardziej luksusowa linia lotnicza w zakresie usług gastronomicznych i hotelowych wg. Forbes Business Insider to:

    1. Emirates Airlines,

    2. Swissair,

    3. Singapore Airlines,

    4. Qatar Airlines.

  23. Program lojalnościowy oferowany przez rejsowe linie lotnicze swoim pasażerom, także Polskie Linie Lotnicze „LOT”, to:

    1. Sky Team Frequent Foyer,

    2. Ready To Fly,

    3. Oneword Benefis,

    4. Miles & More.

  24. Ptak występuje w logo Polskich Liniach Lotniczych „LOT”, to:

    1. czapla,

    2. bocian,

    3. orzeł,

    4. żuraw.

  25. Najnowszy samolot pasażerski, który został zakupiony przez Polskie Linie Lotnicze „LOT”m to:

    1. Boeing B377 Stratocruiser,

    2. Boeing B787 Dreamliner,

    3. Boeing B-52 Flying Fortress,

    4. Boeing b307 Stratoliner.

  26. Skrót PKP oznacza,

    1. Pasażerskie Koleje Przewozowe,

    2. Powszechne Koleje Polskie,

    3. Polskie Koleje Państwowe,

    4. Pierwsze Koleje Polskie.

  27. Skrót TLK oznacza dzisiaj:

    1. Tanie Linie Kolejowe,

    2. Twoje Linie Kolejowe,

    3. inTerregionalne Linie Kolejowe,

    4. Towarzystwo Linii Kolejowych SA

  28. Pierwsze pełnomorskie polskie statki pasażerskie to bliźniacze jednostki:

    1. SS Kościuszko, SS Pułaski, SS Polonia,

    2. MS Piłsudzki, MS Batory,

    3. MS Chrobry, MS Sobieski,

    4. SS Gdynia, SS Gdańsk.

  29. Zacumowany na stałe statek pasażerski wykorzystywany do świadczenia usług hotelarskich to:

    1. yotel,

    2. rotel,

    3. botel,

    4. wotel.

  30. Informacja OPEN na bilecie oznacza, że został wykupiony:

    1. bez określenia osoby dla której jest przeznaczony,

    2. bez określonego terminu powrotu,

    3. na przejazd tam i z powrotem,

    4. bez określenia przewoźnika.

  31. Największa szybkość jaką uzyskał Pendolino podczas testów w Polsce to:

    1. 227 km/h,

    2. 291 km/h,

    3. 302 km/h,

    4. 321 km/h.

  32. Oficer odpowiedzialny na statku pasażerskim za cały dział hotelowy to:

    1. Intendent,

    2. Ochmistrz,

    3. Płatnik,

    4. Steward.

  33. Jedna mila morska to około:

    1. 2,220 km

    2. 1,855 km

    3. 1,852 km,

    4. 1,634 km

  34. Orbis zakupił w grudniu 2014 roku działkę w Krakowie za 18,8 mln złotych w celu budowy i otworzenia na koniec roku 2016 hotelu marki:

    1. Mercure,

    2. Sofitel,

    3. Novotel,

    4. Ibis.

  1. W ubiegłym roku Spółka Hotele Diament zwiększyła ilość swoich obiektów do 14, przejmując 100% udziałów Style Hotels. Style Hotels dysponowało następującymi hotelami:

  1. 2 hotele 4* i 2 hotele 3*,

  2. 1 hotel 4*, 2 hotele 3* i 2 hotele 2*,

  3. 2 hotele 4*, 3 hotele 3*

  4. 2 hotele 3*, 3 hotele 2*.

  1. Jeszcze przed sezonem 2015 rusza w Suwałkach nowy hotel 3* „Loft 1898”. Jest to pierwszy hotel w województwie podlaskim zlokalizowany w zabytkowym obiekcie:

  1. koszarów,

  2. klasztoru,

  3. browaru,

  4. młyna.

  1. Na początku kwietnia br., w województwie łódzkim spłonęła część hotelu. Straty szacowane są na 2 miliony złotych, nie ma ofiar w ludziach, przyczyna pożaru na razie nie jest znana. Obiekt ten znajduje się w miejscowości:

  1. Spała,

  2. Piotrków Trybunalski,

  3. Włodzimierzowo,

  4. Sulejów.

  1. Hotel Gdynia należący do marki ORBIS, po modernizacji został „przebrandowiony” i otrzymał nazwę MERCURE GDYNIA CENTRUM. Remont kosztował:

  1. 18 mln złotych

  2. 23 mln złotych,

  3. 32mln złotych,

  4. 39 mln złotych.

  1. Wg danych z IV kwartału ubiegłego roku kolejne pięć największych (wg. liczby jm) polskich (o polskim kapitale) grup hotelowych to:

  1. Diament, Gromada, Satoria, Grupa WAM, Gołębiewski,

  2. Gromada, Diament, Gołębiewski, Grupa WAM, Satoria,

  3. Gołębiewski, Diament, Grupa WAM, Gromada, Satoria,

  4. Gołębiewski, Gromada, Grupa WAM, Satoria, Diament.

  1. Wg danych z końca ub. roku, w ciągu ostatnich dziesięciu lat liczba hoteli w Polsce wzrosła o tysiąc. W tym samym czasie liczba hoteli o standardzie jednej gwiazdki:

  1. zwiększyła się o 5 obiektów,

  2. zwiększyła się o 25 obiektów,

  3. zwiększyła się o 55 obiektów,

  4. zwiększyła się o 155 obiektów.

  1. Co roku odnotowuje się anonsowanie przez inwestorów budowy wielu hoteli. W Polsce co piąty z anonsowanych hoteli nie powstaje nigdy. Od 2007 roku nie powstało w Polsce z zapowiadanych hoteli:

  1. ponad 750,

  2. ponad 850,

  3. ponad 1050,

  4. ponad 1200.

  1. W roku 2014 najwyższe miejsce pod względem wskaźnika stosunku jakości do ceny za jm w hotelach polskich (7,82 na 10 możliwych)miały miasta:

  1. Poznań i Kraków,

  2. Poznań i Warszawa,

  3. Łódź i Kraków.

  4. Wrocław i Poznań.

  1. Wg. danych z połowy ub. roku w Polsce pod markami sieci międzynarodowych działa około:

  1. 380 hoteli,

  2. 240 hoteli,

  3. 140 hoteli,

  4. 80 hoteli.

  1. Cztero * Hotel Dyplomat w Olsztynie będzie pierwszym olsztyńskim hotelem sieciowym. Ta sieć to:

  1. Best Western,

  2. Best Western Plus,

  3. Hilton,

  4. Holiday Inn.

  1. Hotel Courtyard Warsaw Airport należy do sieci:

  1. Hilton,

  2. Holiday Inn,

  3. Mariott,

  4. Accor.

  1. Pierwsze miejsce w 2014 roku w Konkursie „Hotel z Pomysłem” uzyskał:

  1. Stary Browar,

  2. Hotel Arłamów,

  3. Zamek Kliczków,

  4. Hotel Narvil.

  1. Grupa ORBIS podała wyniki finansowe za rok 2014. W porównaniu z rokiem 2013 nastąpił wzrost zysku netto o:

    1. 8.9 %

    2. 13,9 %

    3. 28,3 %

    4. 34,7 %

  1. W Polsce mamy trzy hotele DoubleTree by Hilton, zlokalizowane w:

  1. Warszawie, Krakowie, Łodzi

  2. Świnoujściu, Gdańsku, Krakowie,

  3. Warszawie, Krakowie, Poznaniu,

  4. Warszawie, Gdańsku, Krakowie.

  1. Grupa Hilton jest reprezentowana w Polsce przez 12 hoteli należących do różnych marek. Najwięcej należy do marki :

  1. Hilton,

  2. Hampton by Hilton,

  3. Hilton Garden Inn,

  4. DoubleTree by Hilton.

  1. Best Western firmuje aktualnie w Polsce łącznie (BW, BW Premier, BW Plus):

  1. 15 obiektów,

  2. 18 obiektów,

  3. 23 obiekty,

  4. 28 obiektów.

  1. Prezesem PIH od 01 stycznia br. jest Pan Mariusz Malicki. Jego poprzednik, prezes Krzysztof Milski:

  1. odszedł na emeryturę,

  2. został Prezesem Spółki „PIH-Projekt”,

  3. przeszedł na stanowisko Dyrektora Generalnego,

  4. został Prezesem Spółki organizującej sieć Hoteli „Łan”.

  1. W marcu br. zawaliła się jedna ze ścian hotelu budowanego we Wrocławiu w ramach kompleksu OVO. Marką tego hotelem ma być:

  1. Sheraton,

  2. Qubus,

  3. DoubleTree by Hilton,

  4. Ibis.

  1. W lutym br. otwarty został nowy hotel sieci Qubus. Jest to obiekt o całkowicie nowej koncepcji realizacji usług, to zwiastun nowej marki – „Alto”. Hotel ten znajduje się w:

  1. Żaganiu,

  2. Żorach,

  3. Żarach,

  4. Żarowie.

  1. W ubiegłym roku ORBIS SA posiadał 52 własne hotele, trzema zarządzał, w jedenastu był franczyzodawcą i jeden w leasingu (razem 67) oraz 3 hotele na Litwie i 2 hotele na Łotwie – wszystko w ramach 7 marek hotelowych. Najwięcej hoteli orbisowskich należy do marki:

  1. Ibis budżet,

  2. Ibis,

  3. Nowotel,

  4. Mercure.

  1. Zaszeregowanie obiektu hotelarskiego do określonego rodzaju oraz nadanie kategorii następuje na wniosek:

  1. Wojewody,

  2. Marszałka województwa,

  3. przedsiębiorcy,

  4. samorządu branżowego.

  1. By zwrócić uwagę na problem dostępu ludzi do wody pitnej, jedna ze znanych marek hotelowych organizuje w dniach 22-24 kwietnia br, „Marsze dla Wody” – dochód przeznaczony jest na cel organizacji „Just a Drop”. Tą marką jest:

  1. Radisson Blue,

  2. Mariott,

  3. Holiday Inn,

  4. Mercure.

  1. W połowie ubiegłego roku w Polsce było 2458 hoteli. Najmniej hoteli było w województwie podlaskim – 38. Najmniej miejsc noclegowych – 3051, było w hotelach województwa:

  1. podlaskiego,

  2. lubelskiego,

  3. opolskiego,

  4. lubuskiego.

  1. Najwięcej hoteli uruchomiono w I półroczu ub. roku, w województwie mazowieckim – 9 hoteli z 735 miejscami noclegowymi. Jeden hotel o 11 jm i 18 miejscach noclegowych został otwarty w województwie:

  1. podlaskim,

  2. lubelskim,

  3. opolskim,

  4. lubuskim.

  1. Usługa hotelarska jest:

  1. wynajmowaniem miejsc do spania,

  2. świadczona w obiektach hotelarskich,

  3. krótkotrwałym, ogólnodostępnym wynajmowaniem miejsc do spania i usługami z tym związanymi,

  4. świadczona w hotelach.

  1. Skrót „OB” oznacza:

  1. jednostkę mieszkalną z jednym łóżkiem,

  2. taryfę obejmującą tylko zakwaterowanie, bez wyżywienia.

  3. taryfę obejmującą zakwaterowanie i wszystkie usługi świadczone w hotelu.

  4. jedno śniadanie podawane do pokoju dwuosobowego.

  1. Hotel osiągnął w miesiącu wrześniu wskaźnik frekwencji 50%, sprzedając 600 pokoi. Ile pokoi ma ten hotel?

  1. 1200,

  2. 300,

  3. 150,

  4. 40.

  1. Międzynarodowe łańcuchy hotelowe zaczęły działać w Polsce w latach:

  1. sześćdziesiątych ub. wieku,

  2. siedemdziesiątych ub wieku,

  3. osiemdziesiątych ub wieku,

  4. dziewięćdziesiątych ub wieku,

  1. Minimalny zakres usług związanych z pobytem klientów świadczą obiekty:

  1. schroniska i domy wycieczkowe,

  2. schroniska młodzieżowe i schroniska,

  3. domy wycieczkowe i schroniska młodzieżowe,

  4. schroniska i pola biwakowe.

  1. Zespół norm, wymagań, cech jakościowych przyjętych dla danej grupy zakładów hotelarskich, to:

  1. kategoria,

  2. standard,

  3. jakość,

  4. regulamin.




  1. Punkt rentowności działalności hotelarskiej to:

  1. minimalna liczba jm jaką należy sprzedać aby zapewnić pokrycie kosztów stałych,

  2. osiągniecie przychodów w wysokości równej poniesionym kosztom na budowę i prowadzenie hotelu,

  3. sytuacja w której WAN (wartość aktualna netto) przedsięwzięcia hotelarskiego równa się zeru,

  4. osiągniecie przychodów w wysokości równej płaconym podatkom.

  1. Podstawowym wskaźnikiem w hotelarstwie jest RevPar. Obliczany jest następująco:

  1. iloraz liczby sprzedanych pokojonocy i ADR,

  2. iloczynu współczynnika wynajmu pokoi i średniej ceny za jm,

  3. iloczynu liczby pokoi i ceny za jm.

  4. iloraz współczynnika wynajmu pokoi i średniej ceny za jm,

  1. Usługa „Room service 24 h” jest obowiązkową usługa w hotelach:

  1. 3*, 4* i 5*,

  2. 4*, 5*,

  3. 5*,

  4. nie jest obowiązkową usługą w hotelach.

  1. System HACCP służy zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego:

  1. usług,

  2. gości hotelowych,

  3. żywności,

  4. gości hotelowych i pracowników.

  1. Hotel w którym jednostki mieszkalne są własnością dowolnych osób fizycznych i prawnych to:

  1. hotel modułowy,

  2. condohotel,

  3. hotel butikowy,

  4. hotel rezydencyjny.

  1. Wskaźnik RevPAR przy 30 sprzedanych pokojach i przychodzie o wysokości 7500 zł w 50 pokojowym hotelu to:

  1. 150,

  2. 175,

  3. 250,

  4. 275.

  1. Enologia to:

    1. wiedza o hotelarstwie,

    2. wiedza o żywieniu ekologicznym,

    3. wiedza o winach i ich produkcji,

    4. wiedza i umiejętność doboru składników potrawy dla maksymalnego wykorzystania składników odżywczych.

  1. Dekantacja to:

  1. schładzanie win,

  2. podgrzewanie win,

  3. prasowanie obrusów by zlikwidować zagięcia,

  4. zlewanie wina znad osadu.

  1. W karcie dań, potrawy gorące powinny być podane w kolejności wg technologii przygotowania:

  1. duszone, pieczone, smażone, gotowane,

  2. gotowane, duszone, pieczone, smażone,

  3. pieczone, smażone, gotowane, duszone,

  4. smażone, gotowane, duszone, pieczone.

  1. Podczaszy oznacza to samo co:

  1. barman,

  2. sommelier,

  3. kierownik sali,

  4. szef kuchni.

  1. Croissant to:

  1. pomocnik kelnera,

  2. rogalik z ciasta francuskiego,

  3. passant po francusku,

  4. metalowa podstawka pod sztućce (koziołek).

  1. Carving to:

  1. rodzaj turystyki aktywnej,

  2. firma budująca nadwozia samochodów do karawaningu,

  3. sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach,

  4. jeden ze sposobów tranżerowania.

  1. Jak podaje się Calvados w Bretanii i Normandii?

  1. w typowym kieliszku do koniaku (tulipan),

  2. w małym kieliszku do wódki naturalnej (na nóżce),

  3. w małej szklaneczce,

  4. w kieliszku bez stopki - kulawce.

  1. Usługi gastronomiczne określane często w literaturze jako należące do podstawowych usług hotelarskich są:

  1. podstawową usługą w hotelach,

  2. podstawową usługą w pensjonatach,

  3. podstawową usługą w motelach,

  4. podstawową usługą w domach wycieczkowych.

  1. Precedencja to:

  1. zasada serwowania posiłków na przyjęciu dyplomatycznym,

  2. zasada serwowania posiłków z poszczególnych stron gościa,

  3. porządek witania, przemawiania, zajmowania miejsc podczas oficjalnych spotkań,

  4. kolejność serwowania napojów alkoholowych, zwłaszcza win.

  1. Maitre d'hotel to:

  1. Kierownik hotelu,

  2. Kierownik sali restauracyjnej,

  3. Kierownik recepcji,

  4. Kierownik służb pięter.

  1. Trwała wędlina kuchni litewskiej to:

  1. kołdun,

  2. kugel,

  3. kindziuk,

  4. kartacz.

  1. Zupy typu consomme to:

  1. zupy przecierane z dodatkiem żółtka,

  2. zupy czyste, mocne z dodatkiem śmietanki,

  3. zupy czyste, mocne, esencjonalne,

  4. zupy zagęszczane podprawą zacierną.

  1. Białe wino należy podać do:

  1. kaczki w pomarańczach,

  2. carpaccio z łososia,

  3. żołądków drobiowych,

  4. schabu z morelą.

  1. Profitrolki to:

  1. drobne zakąski, ptysie – kuleczki, często z nadzieniem (na jeden kęs)

  2. drobne ciasteczka bardzo ozdobne,

  3. inaczej ptifurki,

  4. małe koziołeczki (podpórki) na sztućce, element ekskluzywnej zastawy stołowej.




  1. Armaniak to:

  1. wódka naturalna pędzona z jabłek z regionu Armaniak,

  2. wódka naturalna pędzona z winogron w regionie Armaniak,

  3. wódka naturalna pędzona z winogron w regionie Armaniak poddana leżakowaniu w dębowych beczkach,

  4. wódka ze spirytusu otrzymanego z czerwonych winogron w regionie Armaniak, rozcieńczanego wodą.

  1. Marsala to:

  1. wino charakterystyczne dla południa Włoch ,

  2. wędlina z Toskanii,

  3. ser o smaku zbliżonym do Mozzareli,

  4. cielęcina w sosie z tuńczyka i anchois - potrawa neapolitańska.

  1. Calwados to:

  1. wódka pędzona z cidru w Normandii, poddana leżakowaniu,

  2. wódka pędzona z jabłek w Bretanii,

  3. wódka typu brandy pędzona z winogron,

  4. wino jabłkowe.

  1. Nazwisko autora „Fizjologia smaku” to:

  1. Chateaubriand,

  2. Savarin,

  3. Rossini,

  4. Navarin.

  1. Wskaźnik RCR to:

  1. Restaurant capacity ratio – wskaźnik frekwencji w gastronomii,

  2. Poziom białka reaktywnego – wskaźnik procesu zapalnego w organizmie – prawidłowy 0,08-3,1,

  3. Reservation current ratio – wskaźnik poziomu rezerwacji w hotelu,

  4. Reply Convertion Rate - wskaźnik zainteresowania ofertą hotelu w internecie (wskaźnik „kliknięć”),

  1. Wskaźnik RevPASH to

  1. inaczej rack rate,

  2. przychód przypadający na jeden dostępny pokój,

  3. przychód przypadający na jedną godzinę, na jedno miejsce siedzące,

  4. przychód przypadający na jedna dobę hotelową.

  1. Bemar to:

  1. kredens barowy,

  2. wózek do przewożenia potraw,

  3. taboret podgrzewaczy,

  4. łaźnia wodna.

  1. Fidybus to:

  1. gilotyna do cygar,

  2. nożyk do cygar,

  3. złożony skrawek papieru do zapalania cygara, fajki,

  4. świeczka do zapalania cygara.

  1. Podanie w karcie zaproszenia na przyjęcie godzin w których się odbywa „od…do…” - może być stosowane jest w przyjęciach:

  1. w salach restauracji lub restauracji hotelowej,

  2. na stojąco,

  3. z okazji wizyty ministra, premiera, prezydenta

  4. w salach recepcyjnych ambasady,

  1. Najbardziej uroczysta forma przyjęcia dyplomatycznego to:

  1. cocktail,

  2. cocktail reception,

  3. lunch,

  4. dinner,

  1. Skrót R.S.V.P na zaproszeniach oznacza:

  1. proszę odpowiedzieć…,

  2. nie mogę przybyć ....,

  3. przyjęcie odbędzie się ....,

  4. serdeczne zapraszamy.

  1. Zarządzanie polegające na wykorzystywaniu najlepszych z podpatrzonych u konkurencji rozwiązań to:

  1. Reengineering,

  2. Lean Management,

  3. TQM,

  4. Benchmarking.

  1. Empatia to jedna z cech psychofizycznych hotelarza, dzięki której łatwiej rozpoznaje potrzeby gościa. Polega na:

  1. wysłuchaniu problemów gościa,

  2. wczuciu się w sytuację gościa,

  3. spełnianiu wybranych życzeń gościa,

  4. rozpoznaniu cech charakteru gościa.

  1. Jako Bardzo Ważną Osobę należy traktować:

  1. Kobiety w ciąży,

  2. Przedstawicieli rządu,

  3. Gości zagranicznych,

  4. Wszystkich gości.

  1. Karty zaproszeniowe na przyjęcie dyplomatyczne są drukowane, kilka słów powinno być dopisywane ręcznie. Są to:

  1. miejsce i data przyjęcia,

  2. imię i nazwisko osoby zapraszanej oraz data i godzina przyjęcia,

  3. miejsce, data i godzina przyjęcia oraz podpis zapraszającego,

  4. dopisek R.S.V.P lub P.M.

  1. Honorowe miejsce w samochodzie to miejsce:

  1. kierowcy,

  2. obok kierowcy,

  3. po lewej stronie na tylnym siedzeniu,

  4. po prawej stronie na tylnym siedzeniu.

Patronaty honorowe:


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna