Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Regionalnego



Pobieranie 63.22 Kb.
Data09.05.2016
Rozmiar63.22 Kb.



Projekt współfinansowany przez

Unię Europejską ze środków

Europejskiego Funduszu Regionalnego

Numer projektu: WKP 1/1.4.3/2/2005/60/179/364/2007





Możliwości analityczne aparatury badawczej

MILKOSCAN FT2


Pozwala w sposób szybki i łatwy przeprowadzić analizę następujących składników:

L.P.

BADANY
PRODUKT


BADANA CECHA/

1.

Mleko spożywcze, surowe, pasteryzowane, sterylizowane, regenerowane

białko, tłuszcz, laktoza, kazeina w mleku surowym, sucha masa, kwas cytrynowy, punkt zamarzania, kwas mlekowy, mocznik, kwasowość, gęstość, wolne kwasy tłuszczowe.

2.

Napoje fermentowane

białko, tłuszcz, laktoza, sucha masa, kwas mlekowy, glukoza, sacharoza, fruktoza.

3.

Śmietanka

białko, tłuszcz, laktoza, sucha masa.

4.

Roztwory cukrów


glukoza, sacharoza, fruktoza, galaktoza, laktoza.

5.

Odżywki dziecięce

tłuszcz, sucha masa.

6.

Mleko zagęszczone

tłuszcz, sucha masa.

7.

Desery

białko, tłuszcz, laktoza, sucha masa, glukoza, sacharoza, fruktoza.

8.

Serwatka

białko, tłuszcz, laktoza, sucha masa.

9.

Koncentrat serwatki

białko, kwasowość, sucha masa.

10.

Sery miękkie

białko, tłuszcz, sucha masa, sól.

11.

Sery dojrzewające

białko, tłuszcz, sucha masa, sól.

12.

Sery twarogowe

białko, tłuszcz, sucha masa.


ANALIZATOR TEKSTURY TA.XT PLUS
Analizator tekstury jest urządzeniem, które pozwala na bardzo szeroki zakres badań produktów spożywczych pod względem tekstury i ich właściwości reologicznych. Jest ono urządzeniem służącym do precyzyjnych badań mechanicznych cech produktów związanych z naciskiem.

Na analizatorze tekstury można wykonywać następujące testy:

  1. Test penetracji-cylindryczny, igłowy, stożkowy do badania twardości, kruchości, zwięzłości w produktach mleczarskich, owocach i warzywach.

  2. Test ściskania – ciasta, sery,

  3. Test ścinania do badania konsystencji, twardości – sery,

  4. Test ekstruzji do badania lepkości, konsystencji – tłuszcze, produkty płynne, pastowane, żelowe

  5. Test do badania konsystencji, lepkości, zwięzłości, spójności w produktach o wysokiej lepkości - napoje fermentowane, lody, sosy, dżemy, majonezy.

  6. Test cięcia przy zastosowaniu różnego rodzaju noży.

  7. Test elastyczności i wytrzymałości na zgniatanie, pękanie i łamanie środków spożywczych.


CHROMATOGRAF CIECZOWY HPLC AGILENT TECHNOLOGIES SERIA 1200
C
hromatograf cieczowy umożliwia oznaczanie śladowych ilości związków organicznych w surowcach i produktach spożywczych. Aparat tego typu wykazuje wiele zastosowań do separacji, identyfikacji oraz analizy ilościowej różnych związków w złożonych matrycach, pozwalając na kompleksowe prowadzenie prac rozwojowych, wychodząc naprzeciw potrzebom sektora spożywczego.

Zestaw HPLC Agilent Technologies seria 1200 wyposażony jest w detektor spektrofotometryczny UV-Vis typu DAD, detektor fluorescencyjny (FLD) i elektrochemiczny (EC). Wykorzystywany jest w analizie żywności do oznaczania składu i zawartości: sacharydów, kwasów organicznych, witamin A, D, E oraz witamin z grupy B i C, kwasu foliowego i jego pochodnych, kwasów fenolowych, produktów powstających podczas nieenzymatycznego brunatnienia żywności – furozyny i 5-hydroksymetylofurfuralu, wybranych mykotoksyn występujących w sokach owocowych i owocowo-warzywnych –patulina, niskocząsteczkowych związków azotowych, jak białka serwatkowe, glikomakropeptyd uwalniany z kazeiny pod wpływem działania podpuszczki, a także konserwantów stosowanych w produkcji żywności – sole kwasu benzoesowego i sorbowego


oraz innych substancji chemicznych obecnych w żywności.
MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWAŃ APARATU HPLC DO BADAŃ ŻYWNOŚCI:

L.P.

BADANY
PRODUKT


BADANA CECHA/

METODA HPLC

1.

Mleko spożywcze, surowe, pasteryzowane, sterylizowane

5-hydroksymetylofrural (5-HMF), furozyna, białka serwatkowe, laktuloza

2.

Mleko modyfikowane dla niemowląt

5-hydroksymetylofrural (5-HMF), furozyna

3.

Mleko zagęszczone niesłodzone i słodzone

Węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza)

4.

Mleko w proszku

glikomakropeptyd (wskaźnik udziału serwatki w produkcie)

5.

Miód

węglowodany, witamina C

6.

Masło

Witaminy A D E

7.

Margaryna

Witaminy A D E, kwas benzoesowy i jego sole, kwas sorbowy i jego sole

8.

Makarony

mykotoksyny

9.

Mięso grilowane

WWA, akrylamid

10.

Kaszki dla dzieci i niemowląt

furozyna

11.

Słodziki

Sztuczne środki słodzące: Aspartam, sacharyna, acesulfam-K

12.

Odżywki dla dzieci

Mykotoksyny, furozyna

13.

Soki owocowe, owocowo –warzywne, warzywne

węglowodany, 5-hydroksymetylofrural (5-HMF), witamina C, mykotoksyny (patulina), kwas foliowy, kwas sorbowy i benzoesowy i jego sole, kwas mlekowy i fumarowy, flawonoidy, witamina C

14.

Batony

Mykotoksyny, furozyna

15.

Produkty mleczne (jogurty, desery itp.)

Mykotoksyny (aflatoksyna M1)

16.

Syropy

węglowodany

17.

Wino

Kwasy fenolowe, mykotoksyny (ochratoksyna)

18.

Ziarna zbóż (pszenica, orkisz)

Kwas foliowy i pochodne

19.

Mąka

Mykotoksyny, kwas foliowy

20.

Konfekcja śniadaniowa (musli, płatki zbożowe śniadaniowe)

Mykotoksyny, kwas foliowy, akrylamid

21.

Przetwory ziemniaczane (snacki, chipsy, frytki)

akrylamid

22

Przetwory owocowe, warzywne, owocowo - warzywne

Kwasy organiczne, mykotoksyny (patulina), witaminy z grupy B

23.

Kawa

Mykotoksyny (ochratoksyna)

Zakres oznaczeń może być prowadzony w takich produktach jak mleko i produkty mleczne, soki owocowe i warzywne, przetwory zbożowe, wina, produkty przeznaczone do żywienia niemowląt i dzieci.


C
HROMATOGRAF GAZOWY GC AGILENT TECHNOLOGIES SERIA 7890
Z PRZYSTAWKĄ HEAD SPACE SERIA 7694 E

Zestaw do chromatografii gazowej poza podstawowym wyposażeniem posiada przystawkę „head space” pozwalająca na oznaczanie składu i zawartości lotnych związków smakowo-zapachowych uwalnianych bezpośrednio z badanej próbki. Jest to nowoczesne, unikalne narzędzie badawcze, wykorzystywane do oznaczania: składu i zawartości kwasów tłuszczowych z uwzględnieniem ich form E i Z, składu acylogliceroli tłuszczów naturalnych


i modyfikowanych, pozostałości pestycydów oraz polichlorowanych bifenyli w materiale biologicznym, steroli, alkoholi.

Przedstawiony zakres oznaczeń prowadzony jest w takich produktach, jak mleko


i produkty mleczne, soki owocowe i warzywne, przetwory zbożowe, wina, produkty przeznaczone do żywienia niemowląt i dzieci.

Na podstawie wyników prowadzonych badań można charakteryzować skład, jakość


i trwałość produktów spożywczych, wykrywać zafałszowania tłuszczów naturalnych dodatkiem innych tańszych tłuszczów, w tym wykrywać fałszowanie masła dodatkiem innych tłuszczów, określać dodatek proszku serwatkowego do proszku mlecznego, charakteryzować bezpieczeństwo żywności z tytułu występowania w niej substancji szkodliwych.

MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWAŃ APARATU GC DO BADAŃ ŻYWNOŚCI:

L.P.

BADANY
PRODUKT


BADANA CECHA/

METODA GC

1.

Mleko spożywcze, surowe, pasteryzowane, sterylizowane

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne, triacyloglicerole

2.

Mleko modyfikowane dla niemowląt

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne, triacyloglicerole

3.

Mleko zagęszczone niesłodzone
i słodzone

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne, triacyloglicerole

4.

Mleko w proszku

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne, triacyloglicerole

5.

Masło

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne, triacyloglicerole

6.

Margaryna

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne, triacyloglicerole

7.

Makarony

polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne

8.

Mięso grilowane (kiełbasy grilowane)

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne

9.

Kaszki dla dzieci i niemowląt

Kwasy tłuszczowe

10.

Odżywki dla dzieci

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne

11.

Soki owocowe, owocowo –warzywne, warzywne, owoce, warzywa

polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne

12.

Ryby

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne, triacyloglicerole

13.

Produkty mleczne (jogurty, desery itp.)

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne, triacyloglicerole

14.

Jaja

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne, triacyloglicerole

15.

Ziarna zbóż (pszenica, orkisz)

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne

16.

Mąka

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne

17.

Konfekcja śniadaniowa (musli, płatki zbożowe śniadaniowe itp.)

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne

18.

Przetwory ziemniaczane (snacki, chipsy, frytki)

Kwasy tłuszczowe, polichlorowane bifenyle, pestycydy chloroorganiczne


ELEKTRONOWY MIKROSKOP SKANINGOWY FEI QUANTA 200

Jest to sprzęt umożliwiający odwzorowywanie morfologii i powierzchni badanych próbek, pośrednio także pozwalający na uzyskanie informacji o zróżnicowaniu składu chemicznego oglądanych obiektów. Duże możliwości stwarza mikroskopia skaningowa w zakresie oceny mikrostruktury różnych środków spożywczych i wpływ na nią procesów technologicznych. Mikroskop elektronowy pozwala dokonywać obserwacji preparatów przy powiększeniu do 100 000 razy.





  1. Umożliwia określenie składu pierwiastkowego danego materiału (punktowo, liniowo oraz obszarowo) z dokładnością do 0,5 %.

  2. Wykorzystywany w szczególności w metalurgii, obserwacjach minerałów, ale również materiałów biologicznych.

  3. Istnieje możliwość obserwowania preparatów nie tylko w wysokiej próżni, ale także pod ciśnieniem do 20 Tor. Zdolność rozdzielcza do 3,5 nm.

  4. Umożliwia obserwację preparatów wilgotnych, np. biologicznych, artykułów spożywczych jak i emulsji typu O/W i W/O, zachowanie się ich przy przechodzeniu od stanu suchego do wilgotnego i na odwrót tj. badanie zmian dynamicznych, np. wpływu wilgotności na rozmiary komórek,

  5. Pokazuje zachowanie się produktu spożywczego pod wpływem zmiany wilgotności i temperatury (od -25C do 55C).

  6. Pokazuje obraz krystalizacji tłuszczów i ich mieszanek.

  7. Pozwala na badanie naturalnych i rekombinowanych emulsji tłuszczowych.

  8. Umożliwia badanie szeroko pojętego materiału biologicznego, w tym także mikrobiologicznego.





©absta.pl 2019
wyślij wiadomość

    Strona główna