Warszawa, sierpień 2014 r. Informacja prasowa

Data04.05.2016

Warszawa, sierpień 2014 r.

Informacja prasowa

Benefit Systems S.A nie daje się puszczać z dymem

Przedsiębiorstwa z Europy Zachodniej rozpoczęły walkę

z uzależnieniem od nikotyny w miejscach pracy kilkanaście lat temu. Dziś organizowane na ich terenie psychoterapie antytytoniowe są standardem w Wielkiej Brytanii, Holandii, Niemczech czy w krajach skandynawskich. Pracodawcy czują odpowiedzialność za zdrowie zatrudnionych i inwestują w ten obszar, wiedząc, że to lokata, która procentuje, przekładając się na lepszą kondycję firmy. Zaangażowanie w działania, które wspierają pracownika w walce
z nałogiem nikotynowym wpisują się w założenia polityki z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu CSR i stają się obecnie coraz bardziej powszechne. Również w Polsce coraz więcej pracodawców dostrzega taką potrzebę. Jednym z przykładów jest firma Benefit Systems S.A., która postanowiła sfinansować swoim pracownikom grupowe terapie antynikotynowe prowadzone metodą behawioralno - poznawczą.

Terapia z udziałem kilkunastu pracowników odbyła się w siedzibie firmy. Po kilku miesiącach od jej zakończenia 60% osób deklarowało brak powrotu do palenia. Wynik ten potwierdza badania Wiedeńskiego Uniwersytetu Medycznego, z których wynika, że grupowe terapie, organizowane w środowisku zawodowym to najbardziej efektywny sposób w walce z uzależnieniem od nikotyny. Podczas gdy rzucanie palenia siłą woli daje skuteczność na poziomie 3,4%, akupunktura – 3,9%, plastry nikotynowe – 6,2%, a leki psychotropowe blokujące głód nikotyny w 7,1%, to terapie behawioralno - poznawcze przeprowadzone w środowisku pracowniczym dają aż 58,9-procentową szansę powodzenia. Koszt wdrożenia takiej terapii dla jednej osoby to kilkaset złotych, ale już w pierwszym roku po jej zakończeniu otrzymamy zwrot z inwestycji na poziomie kilkuset procent.

Co więcej – wśród osób, biorących udział w projekcie, obserwowana jest znaczna poprawa wydajności pracy. Osoby te lepiej się koncentracją i są bardziej zdyscyplinowane. Kolejną korzyścią jest spadek absencji wywołany chorobami, będącymi efektem uzależnienia od nikotyny.
Zdecydowaliśmy się na program antynikotynowy w firmie z prostego powodu – zdrowie naszych pracowników jest dla nas bardzo ważne. Przekonano nas, że grupowa terapia antynikotynowa metodą behawioralno - poznawczą, organizowana przez pracodawcę, przynosi wyjątkowe rezultaty. Działa bowiem wzajemne wzmocnienie wśród spotykających się na co dzień w pracy członków grupy. Teraz sam mogę to potwierdzić. Podczas rozmów z uczestnikami terapii słyszałem w ich wypowiedziach radość z odzyskanej wolności od nałogu. Od terapii minęło kilka miesięcy i nadal większość uczestników nie pali. Z naszych obserwacji wynika, że terapie przynoszą korzyści nie tylko pojedynczym jej uczestnikom, ale
i finansowe oraz społeczne korzyści naszej firmie. Wierzymy w sensowność takich działań i rekomendujemy sesje antynikotynowe przedsiębiorstwom, którym zdrowie pracowników nie jest obojętne –
komentuje Adam Kędzierski członek zarządu firmy Benefit Systems S.A.
Na świecie działania z zakresu walki z nałogiem nikotynowym w miejscu pracy to działania powszechne, wpisane w standardową działalność firmy. Walka z nałogiem w biurze wraz z pozostałymi pracownikami to dla wielu palaczy jedyna szansa na osiągnięcie sukcesu i skuteczne rozstanie z uzależnieniem nikotynowym – mówi przedsiębiorca Michał Lach, inicjator kampanii na rzecz walki
z nałogiem nikotynowym „Nie rzucaj bo wróci. Skutecznie rozstań się z nałogiem”, założyciel Kliniki i Ośrodka Badań nad Nikotynizmem Free Forever. – Nasza metoda skupia się na uzależnieniu mentalnym, wyjaśnia i pozwala zrozumieć psychologiczny mechanizm pułapki nikotynowej. Zamiast powtarzać to, co i tak wszyscy już wiedzą – że palenie zabija, skupiamy się raczej na uświadomieniu osobie palącej dlaczego wciąż jeszcze pali. Nasza metoda jest połączeniem najbardziej wartościowych elementów znanych terapii behawioralno
- poznawczych, jak: narzędzia poznawcze Aarona Becka do pracy nad odruchami
i myślami automatycznymi, identyfikacja dialogu wewnętrznego techniką autoinstrukcji Meichebauma i rozbrajanie fałszywych przekonań w oparciu