*Światowa prod owoców



Pobieranie 19.66 Kb.
Data10.05.2016
Rozmiar19.66 Kb.
*Światowa prod.owoców:

-owoce cytrusowe 21,5% (pomarańcze,cytryny,grejfrut,mandarynki)

-banany 20,1%

-winogrona 13,5%

-jabłka 11,9%

-orzechy kokosowe 9,1%

-mango 4,6%

-ananas 3,2%

-gruszki 3,2%

-brzoskwinie 2,5%

-oliwki 1,5%

-pozostałe: śliwki,papaje,daktyle,truskawki,morele,awokado,czereśnie,wiśnie, figi,migdały,

orzechy włoskie

*Miejsce Polski w świecie i Europie:

Europa Swiat

Porzeczka 2 2

Agrest 2 2

Malina 3 4

Truskawka 3 5

Jabłoń 1 3

Wiśnia 2 2

Śliwa 8 12

Czereśnia 9 14

Grusza 13 26

*Wartość odżywcza owoców:

1.skład chemiczny:

-b.dużo wody nawet do 94%, orzechy włoskie 7% ; morele,śliwki,brzoskwinie-najmniej

-mała wartośc kaloryczna-tylko orzechy zawierają dużo tłuszczu (2884 KJ)

-białko-mało, orzechy więcej

-węglowodany-jabłka 12,6g/100g

-cukry-glukoza i fruktoza w śliwkach, sacharoza w brzoskwiniach



2.witaminy:

-C-porzeczka czarna,Jonagold dużo, Red Delicious mało

-A-najwięcej morela i truskawki

-B

-PP-morele,brzoskwinie



-B1-porzeczki, agrest

-B2-truskawki



3.pektyny-rozpuszzcalne w wodzie części błonnika

-najwiecej-porzeczki czarne,śliwki,brzoskwinie,jabłka



4.kw.organiczne

-najwiecej-porzeczka czarna

-najmniej-maliny,agrest,jabłka

5.potas i żelazo:

-cenne źródło-porzeczka

cenne źródlo potasu-jabłka

6.wartośc biologiczna:

-zawartość subst.wykazujących biol.aktywność, o stwierdzonym działaniu pozytywnym na zdrowi człowieka: wit.,polifenole,flawonoidy,izoflawony,wit.E

-wolne rodniki-to niezrównoważone czyli mające o 1 elektron za mało lub za dużo, atomy O lub cząsteczki zawierające aktywny O, które są ubocznym produktem w ludzkim organizmie. Dążąc do przyłączenia lub oddania elektrony wykazują dużą akt.chem. utleniajac każdy zw. Z którym mają kontakt. Do reaktywnych subst.utleniajacych naleza: rodnik hydroksylowy(niszczy kom), rodnik ponadtlenkowy(niszczy mitochondria,chromosomy)

-antyoksydanty(przeciwutlwniacze)-to substancje,które zwalczają reaktywne atomy lub cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Ograniczja ilość powstających w organizmie wolnych rodnikow

-najważniejsze antyoksydanty:

wit.C


wit.E(najwięcej orzechy i migdały)

karotenoidy(B karoten morela)

zw.polifenolowe(flawonoidy-flawony i flawonole, flawanony)

antocyjany-w owocach ciemnych, borówka amerykańska,wiśnia,czereśnia,jeżyna,aronia, truskawka,porzeczka czarna i czerwona, śliwka

kw.ellagowy-malina, truskawka,winogrona,granat,orzechy włoskie

katechiny, proantocyjanidyny, enzymy(skł.min.enzymów: F,Mn,Cu)



*od czego zależy dawka herbicydu?

-stanu zachwaszczenia(im więcej tym większa dawka)

-wieku sadu lub plantacji(w młodszych sadach niższe dawki)

-od adiuwantów(zwilżaczy) zwiększających przyczepność herbicydu-niższe dawki

-rodzaju gleby(na cięższych większe dawki)

*sposoby eliminujące stosowanie herbicydów:

-uprawa mechaniczna-podcinanie korzeni do gł.5cm (chwastownik), uszkodzenie systemu korzeniowego, stymulacja rozwoju podciętych kłączy chwastów, erozja gleby, trudności w wykonywaniu tego zabiegu podczas suszy

-termiczne niszczenie chwastów-wys.temp.(promieniowanie podczerwone, mikrofale, laser, para pod ciśnieniem, prąd el., palniki gazowe) ; niska temp.(ciekły azot, ciekły CO2)

-ściółkowanie (ściółki syntetyczne,organiczne żywe ściólki)

Zalety ściółek


-wzrost plonu

-eliminacja zachwaszczenia

-mniejsze zużycie wody przy nawadnianiu plantacji

-mniejsze porażenie roślin przez szkodniki i choroby

-ochrona gleby przed niekorzystnym działaniem czynników atmosferycznych:erozja wietrzna i wodna,rozmywanie gruzełków glebowych, zaskorupienie

-ograniczenie wypłukiwania skł.pokarmowych z gleby->efekt:mniejsze zużycie nawozów N

-wzbogacenie atmosfery wokół rośliny w CO2

Materiały do ściółkowania


1.Ściólki organiczne:słoma,chwasty,liście drzew, igliwie sosny,obornik,torf,kora drzew,trociny, czarny papier impregnowany

2.Sciólki syntetyczne:folia polietylenowa czarna, biała,przeźroczysta,folie fotoselektywne, f.aluminiowa,



*sposoby ograniczające stosowanie herbicydów:

-wąskie pasy ugoru herbicydowego

-odpowiedni dobór herbicydów

-stosowanie wspomagaczy- adiuwantów

-ugór herbicydowy do polowy lata, potem swobodny wzrost chwastów

*Cięcie i formowanie drzew owocowych

1.Cele cięcia

-nadanie drzewom właściwej formy

-utrzymanie właściwego kształtu i rozmiarów korony

-utrzymanie właściwej proporcji między pędami starymi a młodymi

-poprawa jakości owoców, wybarwienia i wielkości

-zabieg fitosanitarny

odmładzane drzew-wybijanie młodych pędów

2.wpływ cięcia na drzewa i owoce

-siła wzrostu

-tworzenie się pąków kwiatowych

-zawiązywanie owoców

-wys.plonu

-jakość owoców

-regularność owocowania

-zdrowotność drzew



3.Terminy cięcia

*zimowe-tnie się jabłoń, grusze i śliwy (w stanie spoczynku drzew)

-sady duże-I do pol.IV zaczynając od odmian odpornych na mróz

-sady małe-III do pol.IV

*po kwitnieniu drzew lub w czasie kwitnienia w V-zaleca się przy zbyt intensywnym wzroście drzew gęsto sadzonych

*cięcie letnie-jabłoń,grusza-wykonane w okresie wegetacji drzew

-dla odmian letnich-2 tyg.przed zbiorem owocow, pocz.VII do pol.VIII

-dla odmian zimowych-4-5tyg. Przed zbiorem owocow, pol.VIII do pol.IX

-dla pestkowych (czereśnia,wiśnia,brzoskwonia,morela)-po zbiorach owocow-VIII, nie można dopuścić do wtórnego wzrostu pędów

*Kombinowane- zimowe a w lecie tylko wycinanie wilków nadmiernie zagęszczających korony i zacieniających owoce- zwłaszcza u jabloni

4.Rodzaje cięcia drzew

*cięcie po posadzeniu

-cel:1 etap formowania korony drzewa, wyrównanie dysproporcji między systemem korzeniowym a nieuszkodzoną częścią nadziemną

-termin: tylko na wiosnę (bez względu na termin sadzenia drzew)

-zasady:dla korony wrzecionowej- okulanty nierozgałęzione (przycięcie przewodnika na wys.70-85cm od miejsca uszlachetnienia) ; okulanty rozgałezione (usuwamy wszystkie pędy boczne do wys.50-60cm od ziemi, pozostawiamy od 3-5 pędów bocznych w jednym piętrze, jeżeli pędów jest więcej to słabsze wycinamy, skracamy wszystkie pędy boczne >50cm, krótszych pędów nie skracamy, wycinamy pędy rosnące pod zbyt ostrym kątem do przewodnika i zblizone do niego grubością, skracamy przewodnik, jeśli tylko1-2 pędy boczne to je wycinamy->okulant nierozgałęziony

*cięcie formujące (od 1-4 roku po posadzeniu)- mało cięcia a dużo przyginania

-cel:zapewnienie koronie silnej konstrukcji, która zapobiegnie się rozłamaniu drzewa (tzw.mocna korona)

-konary muszą odchodzić od pnia pod kątem zbliżonym do prostego

-konary muszą być znacznie cieńsze od przewodnika

-luźne rozmieszczenie

-przypina się;klamerkami, gumkami, taśmami, sznurkami, betonowymi ciężarkami

*cięcie regulujące (od 5 roku po posadzeniu)

-cel:reguluje wzrost i owocowanie drzew- stosuje się go po zakończeniu formowania

-sposoby: prześwitlające, odmładzające, odnawiające, Lorette’a (na krótkopędy)

-przy cięciu odmładzającym przycina się konary na czop

*Podział koron drzew owocowych



1.wg kształtu przekroju poprzecznego korony

-kolista (korona naturalna bez cięcia i przyginania)

-owalna (korona mocno ścięta z 2 stron, niewielkie przyginanie)

-szpalerowa (pędy silnie przyginane do drutów, niewielkie cięcie)



2.ze względu na obecność przewodnika

-przewodnikowa (mocna konstrukcja, słabe nasłonecznienie dolnych konarów)

-bezprzewodnikowa (kotłowa, pucharowa, wazowa)- słaba konstrukcja, dobre nasłonecznienie całej korony

-ze skróconym przewodnikiem (mniej konarów, mocna konstrukcja, dobre nasłonecznienie)



3.ze względu na rozmieszczenie konarów

-okółkowa (słaba konstrukcja, naturalna korona dla drzew owocowych)

-piętrowa (3-4 konary w piętrze)

-luźnopiętrowa (najwyżej 2-3 konary w piętrze)

-bezpiętrowa (konary poj. Na przewodniku)

4.ze względu na system konarów

-prawie naturalna (b.słabe cięcie, bez przyginania, mało konarów)

-swobodna (6-10 konarów, umiarkowane cięcie i przyginanie, krótkopędy na rozgałęzieniach II rzędu odchodzących od konara)

-regulowana (ok.10 konarów , silnie cięta i przyginana, krótkopędy na rozgałęzieniach I rzędu odchodzących od konara)



-sztuczna (do 20 konarów, korona silnie cięta na krótkopędy, cięcie Lorette’a krótkopędy wyrastają bezpośrednio z konarów)


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna