Włochy Abruzja



Pobieranie 42.51 Kb.
Data06.05.2016
Rozmiar42.51 Kb.

Włochy

Abruzja


  • Informacje na temat Włoch

  • Profil Regionu Abruzja

  • Położenie

  • Współpraca z województwem lubuskim

  • Galeria

  • Strony internetowe

  • Kontakty


INFORMACJE NA TEMAT WŁOCH

Włochy – Republika Włoska, Repubblica Italiana

Język urzędowy włoski

Język używany włoski, sardyński, oksytański, retoromański

Stolica Rzym

Ustrój polityczny republika

Głowa państwa prezydent Giorgio Napolitano

Szef rządu premier Romano Prodi

Powierzchnia
 • całkowita - 301 300 km²

 • wody śródlądowe - 2,4%



Liczba ludności (2007)

 • całkowita -59 545 000

 • gęstość zaludnienia - 198 osób/km²

Zjednoczenie Włoch 17 marca 1861

Jednostka monetarna 1 euro = 100 eurocentów (EUR, €)

(do 31.12.2001 r. 1 lir włoski = 100 centesimów (ITL))



Strefa czasowa

UTC +1 – zima

UTC +2 – lato

Kod ISO 3166 IT

Domena internetowa .it

Kod samochodowy I

Kod telefoniczny +39


HISTORIA
Włochy - jako zjednoczone państwo istnieją dopiero od 1861. Od średniowiecza do Risorgimento, pomimo że Półwysep Apeniński był względnie spójny pod względem językowym i kulturowym, jego historia składała się z dziejów niezależnych republik i księstw oraz obcych posiadłości i stref wpływów
GOSPODARKA

Włochy należą pod względem gospodarczym do najważniejszych krajów Europy i świata, chociaż od połowy lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku ich gospodarka rozwija się wyraźnie wolniej niż przeciętna dla krajów UE. Wartość PKB w 2005 roku wyniosła szacunkowo 1407,2 mld euro, czyli 24,52 tys. na mieszkańca (29,7 tys. dolarów). Udział poszczególnych gałęzi gospodarki w tworzeniu PKB był następujący (2003 rok, w %): rolnictwo i leśnictwo 2,6, przemysł i rzemiosło 28,3, handel 18,4, budownictwo 6,9, usługi finansowe i bankowość 9,5, pozostałe 41,2. Poważnym problemem gospodarczym jest znaczne bezrobocie (8,3% zasobów siły roboczej w 2003 roku) oraz zadłużenie wewnętrzne kraju przewyższające wartość PKB i wynoszące w 2003 roku ok. 1,38 biliona euro. Średni wzrost gospodarczy w ostatnich pięciu latach oscyluje wokół 1%, zaś wzrost cen przekraczał zazwyczaj 1,5% rocznie.

Olbrzymim problemem gospodarki włoskiej jest wybitnie nierównomierny poziom rozwoju poszczególnych regionów kraju. Gospodarczo Włochy wyraźnie dzielą się na wysoko rozwiniętą północ i do niedawna zacofane, dziś nadal słabiej rozwinięte południe. Region przemysłowy Lombardii i Piemontu należy do najbogatszych obszarów świata, a przemysł jest tu bardzo dobrze rozwinięty i nowoczesny, zaś rolnictwo wysokowydajne. Na południu przeważają tradycyjne uprawy oraz małe i nisko wydajne gospodarstwa rolne, natomiast przemysł jest znacznie słabiej rozwinięty i bezrobocie wysokie. Mimo tych różnic Włochy są siódmą potęgą gospodarczą świata.

Włochy obfitują w rozmaite bogactwa naturalne i mineralne, które jednak  nie  zawsze całkowicie zaspokajają rosnące potrzeby gospodarki. Wydobycie różnych gatunków węgla kamiennego obecnie zanika - rocznie poniżej pół miliona ton – i jest prowadzone głównie na Sardynii ok. Iglesiente oraz w regionie Friuli, ponadto węgiel brunatny wydobywa się w Umbrii oraz koło Grosseto. Odkrycie po II wojnie światowej poważnych zasobów ropy naftowej i gazu ziemnego znacznie poprawiło bilans energetyczny kraju. Około 80% wydobycia tych surowców daje Sycylia - okolice Geli i Raguzy oraz szelf przybrzeżny w tym rejonie, ponadto gaz eksploatuje się na Nizinie Padańskiej. Niegdysiejsza intensywna eksploatacja rud żelaza na Elbie została wstrzymana, bogate złoża rud cynku i ołowiu są na Sardynii koło Iglesiente. Sycylia jest zasobna w złoża siarki, które stały się podstawą rozwoju wielkich fabryk kwasu i ciężkiej chemii. Ogromne zasoby kamieni budowlanych oraz żwirów, piasków są podstawą wysoko rozwiniętego przemysłu cementowego i wapienniczego, a także przedmiotem intensywnej eksploatacji dla potrzeb budownictwa. Surowce budowlane występują powszechnie w całym kraju, lecz najbardziej znane obszary wydobycia to przedgórze Alp oraz środkowe Apeniny, w tym słynne marmury carraryjskie. Do zaspokojenia potrzeb energetycznych wykorzystuje się energię wód płynących (alpejskie dopływy Padu i Adygi); elektrownie wodne dostarczają ogółem 15% produkcji energii elektrycznej. Ograniczone znaczenie ma również wydobycie boksytów, niklu i soli oraz wykorzystanie energii geotermicznej - na przykład elektrownia Larderello – w okolicach wulkanów oraz energię atomową.



TURYSTYKA

Niezwykle ważną dziedziną gospodarki włoskiej jest turystyka, która ma znakomite możliwości rozwoju dzięki niewątpliwym walorom krajobrazu, bardzo długiemu wybrzeżu oraz niebywałemu nagromadzeniu zabytków z różnych epok. Od lat Włochy znajdują się na 3-4 miejscu pod względem liczby przyjeżdżających turystów zagranicznych, jak i wpływów, które sięgają 2 % PKB. W 2003 roku liczba osób odwiedzających Włochy osiągnęła 39,6 mln, zaś dochody z turystyki zagranicznej 28,8 mld dolarów USA. Na potrzeby obsługi ruchu turystycznego zbudowano ogromną ilość obiektów noclegowych, restauracji i barów, a coroczne wydatki promocyjne i reklamowe wynoszą ponad 230 mln euro. Baza noclegowa osiągnęła 2 mln łóżek w obiektach o rozmaitym standardzie.

Włochy to jeden z najczęściej odwiedzanych przez turystów krajów na świecie. Znajdują się tu takie słynne miejscowości jak: Rzym, Wenecja, Florencja, Rimini, Siena, Piza, Mediolan, Neapol, Sorrento czy Portofino, bogate w zabytki sięgające od czasów Imperium Rzymskiego, poprzez średniowiecze i renesans (którego Włochy były kolebką), po okres baroku. Światową sławą cieszą się tak ruiny w Pompejach, Koloseum w Rzymie oraz Krzywa wieża w Pizie, jak i bazylika Asyżu, czy klasztor na Monte Cassino. Szacuje się, że we Włoszech jest tyle zabytków klasy "0" co w pozostałej części Europy. Włochy to także nieprzebrane dzieła sztuki, zgromadzone w licznych galeriach, pałacach i kościołach, z pierwszą w dziejach galerią Uffizi na czele.

Turystów przyciąga także kuchnia i wina włoskie, tak słynne jak toskańskie Chianti, czy sycyliskie Marsala i "corvo nero". Łagodny klimat, ciepłe morza, zagospodarowane plaże i cudowne krajobrazy to naturalne atuty Włoch. Zimą powodzeniem cieszą się Alpy, idealne dla sportów narciarskich, latem natomiast Sardynia, Sycylia, Capri, Amalfi, czy wybrzeże Adriatyku.



KUCHNIA WŁOSKA

Jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej.

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 29 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d'Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą.

Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i risotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z "eksportem" kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę.

Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo zupa); główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem.



PODSTAWOWE ZWROTY JĘZYKA WŁOSKIEGO


  • Tak - si

  • Nie - no

  • Dziękuję – Grazie 

  • Dziękuję bardzo - grazie mille

  • Proszę – prego

  • Cześć (powitanie) - salve; ciao

  • Przepraszam – scusa

  • Dzień dobry - buon giorno

  • Do zobaczenia - arrivederci;

  • Dobry wieczór - buona sera

  • Dobranoc - buona notce

  • Nie rozumiem - no capisco



PROFIL REGIONU ABRUZJA

PROFIL REGIONU

Państwo

Republika Włoska

Flaga Państwa



Nazwa

Abruzzo

Data podpisania porozumienia o współpracy

2 lipca 2003

Stolica

L’Aquila

Powierzchnia

10 794 km²

Ludność

1 289 800

Język urzędowy

Włoski

Jednostka monetarna

Euro

Kod telefoniczny

+39

Domena internetowa

.it

Strona internetowa

www.regione.abruzzo.it

POŁOŻENIE
Abruzja region administracyjny w centralnych Włoszech nad Morze Adriatyckim.

Ważniejsze miasta: Pescara (główny port), Chieti, Teramo.

Większą część powierzchni obejmują Apeniny Środkowe (Corno Grande 2912 m n.p.m. oraz Monte Amaro 2795 m n.p.m.). Głównymi rzekami są Vomano, Pescara, Sangro i Trigno.

W Apeninach znajduje się jezioro Fucino.

Nad morzem występują liczne kąpieliska, a w górach ośrodki sportów zimowych.

W skład Abruzji wchodzą 4 prowincje: prowincja L'Aquila, prowincja Chieti, prowincja Pescara, prowincja Teramo.





WSPÓŁPRACA Z WOJEWÓDZTWEM LUBUSKIM
Kontakty województwa lubuskiego z regionem Abruzji sięgają początku lat dziewięćdziesiątych. 2 lipca 2003 roku podpisano Porozumienie o współpracy pomiędzy Województwem Lubuskim a Abruzją.

Współpraca pomiędzy regionami koncentruje się na wymianie doświadczeń w zakresie polityki regionalnej, współdziałania w ramach przedstawicielstw obu regionów w Brukseli, promocji oraz udziału w imprezach targowych.

We wrześniu 2006 roku zorganizowano lubuską misję samorządowo-gospodarczą w L’Aquilii. Grupa lubuskich przedsiębiorców uczestniczyła w spotkaniach biznesowych z przedstawicielami włoskiej Izby Przemysłowo-Handlowej oraz w targach MT BIAS 2006 w Mediolanie.

GALERIA
Krajobraz Abruzyjski

Góra CORNO GRANDE



Park Krajobrazowy ABRUZZO




Jezioro BOMBA

PESCARA


PESCARA


PIAZZA DEL DUOMO – L’AQUILA



CHIETI


JEŹDZIECTWO – L’AQUILA




STRONY INTERNETOWE

  • - Strona internetowa Regionu Abruzzo - www.regione.abruzzo.it

  • - strona internetowa miasta L’Aquila - www.laquila.com

  • - Ambasada RP w Rzymie - www.rzym.polemb.net

  • - Portal informacyjny o Regionie Abruzzo – www.inside-abruzzo.com


KONTAKTY

Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego

Departament Rozwoju Regionalnego i Planowania Przestrzennego

Wydział Współpracy Zagranicznej
Małgorzata Gogół

tel. 068 / 45 65 269

e-mail: m.gogol@lubuskie.pl
Karina Popiołek

tel. 068 / 45 65 227

e-mail: k.popiolek@lubuskie.pl
Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego

Departament Rozwoju Regionalnego i Planowania Przestrzennego

Dyrektor Maciej Nowicki
tel. 068 / 45 65 289

fax 0.68 / 327 14 29



email: m.nowicki@lubuskie.pl

Biuro Informacyjne Województwa Lubuskiego w Brukseli
Avenue Palmerston 3
B-1000 Brussels
Tel./Fax: +32 2 234 68 56
GSM: +32 485 750 004
e-mail: bruksela@lubuski.pl

Ambasada RP przy Kwirynale
Via Pietro Paolo Rubens 20, 00197 Roma
Tel.: +39/0636204200 Fax:
www.rzym.polemb.net

Ambasada RP przy Stolicy Apostolskiej
Via dei Delfini 16, 00186 Roma
Tel.: +39/066990958, 066994168 Fax.: +39/066990978
J. E. Ambasador Hanna Suchocka
Ambasada Włoch w Warszawie
Pl. Dąbrowskiego 6,
tel. +48 22 826 34 71
fax +48 22 827 85 07


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna