Załącznik II do rozporządzenia we (nr) 1333/2008 otrzymuje brzmienie



Pobieranie 0.62 Mb.
Strona1/5
Data07.05.2016
Rozmiar0.62 Mb.
  1   2   3   4   5


ZAŁĄCZNIK

Załącznik II do rozporządzenia WE (nr) 1333/2008 otrzymuje brzmienie:

ZAŁĄCZNIK II

Unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania

Część A: Error: Reference source not found

1. Wprowadzenie Error: Reference source not found

2. Przepisy ogólne dotyczące dodatków do żywności zawartych w wykazie oraz warunków ich stosowania Error: Reference source not found

Część B: Wykaz wszystkich dodatków Error: Reference source not found

Część C: definicje grup dodatków Error: Reference source not found

Część D: kategorie żywności Error: Reference source not found

Część E: dopuszczone dodatki do żywności oraz warunki ich stosowania w kategoriach żywności Error: Reference source not found



Część A:

1.Wprowadzenie


Niniejszy unijny wykaz zawiera:

  • nazwę dodatku do żywności i jego numer E;

  • określenie żywności, do których dany dodatek może być dodawany;

  • warunki stosowania dodatku;

  • ograniczenia sprzedaży dodatku do żywności bezpośrednio konsumentom końcowym.

2.Przepisy ogólne dotyczące dotatków do żywności zawartych w wykazie oraz warunków ich stosowania


1. Tylko substancje wymienione w części B mogą być stosowane jako dodatki do żywności.

2. Dodatki mogą być stosowane wyłącznie w żywności i na warunkach określonych w części E niniejszego załącznika.

3. W części E niniejszego załącznika wymieniono żywność w oparciu o kategorie żywności zawarte w części D niniejszego załącznika; dodatki pogrupowano na podstawie definicji określonych w części C niniejszego załącznika.

4. Laki aluminiowe wytwarzane z barwników zawartych w wykazie są dopuszczone do stosowania.

5. Barwniki E 123, E 127, E 160b, E 173 i E 180 nie mogą być sprzedawane bezpośrednio konsumentowi.

6. Substancje zawarte w wykazie pod numerami E 407, E 407a i E 440 mogą być standaryzowane cukrami, pod warunkiem że taka informacja będzie dodana do ich numeru i określenia.

7. Określenie „do stosowania w żywności” oznacza, że azotyn może być sprzedawany tylko w mieszance z solą lub substytutem soli.

8. Zasada przenoszenia określona w art. 18 ust. 1) lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 nie ma zastosowania do żywności wymienionej w tabeli 1 w odniesieniu do żadnego rodzaju dodatków do żywności i w tabeli 2 w odniesieniu do barwników.



Tabela 1: Żywność, w której obecność dodatku nie może być dopuszczana na podstawie zasady przenoszenia określonej w art. 18 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008

1

Żywność nieprzetworzona w rozumieniu art. 3 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008

2

Miód w rozumieniu dyrektywy 2001/110/WE1

3

Niezemulgowane oleje i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

4

Masło

5

Mleko pasteryzowane i sterylizowane (włączając sterylizację UHT), bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, i śmietanka pasteryzowana bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących (z wyłączeniem śmietanki o obniżonej zawartości tłuszczu)

6

Fermentowane przetwory mleczne bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, niepoddane obróbce termicznej po fermentacji

7

Maślanka bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących (z wyłączeniem maślanki sterylizowanej)

8

Naturalna woda mineralna w rozumieniu dyrektywy 2009/54/WE2 oraz woda źródlana i wszystkie inne wody w butelkach lub innych opakowaniach

9

Kawa (z wyłączeniem kawy rozpuszczalnej z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi) i ekstrakty z kawy

10

Herbata liściasta bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących

11

Cukry w rozumieniu dyrektywy 2001/111/WE3

12

Suchy makaron, z wyłączeniem makaronów bezglutenowych lub makaronów przeznaczonych do diet niskobiałkowych, zgodnie z dyrektywą 2009/39/WE4

Tabela 2: Żywność, w której obecność dodatku nie może być dopuszczana na podstawie zasady przenoszenia określonej w art. 18 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008

1

Żywność nieprzetworzona w rozumieniu art. 3 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008

2

Wszystkie wody w butelkach i innych opakowaniach

3

Mleko, pełnotłuste, półtłuste i odtłuszczone, pasteryzowane lub sterylizowane (włączając sterylizację UHT) (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących)

4

Mleko czekoladowe

5

Mleko fermentowane (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących)

6

Mleko konserwowane, o którym mowa w dyrektywie 2001/114/WE5 (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących)

7

Maślanka (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących)

8

Śmietanka oraz śmietanka w proszku (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących)

9

Oleje i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

10

Sery dojrzewające i niedojrzewające (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących)

11

Masło z mleka owczego i koziego

12

Jaja i produkty jajeczne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/20046

13

Mąka i inne produkty przemiału zbóż oraz skrobie

14

Chleb i produkty podobne

15

Makarony i gnocchi

16

Cukier, włączając wszystkie mono- i disacharydy

17

Pasty pomidorowe oraz pomidory w puszkach i słoikach

18

Sosy na bazie pomidorów

19

Soki owocowe i nektary owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE7 oraz soki warzywne i nektary warzywne

20

Owoce, warzywa (włączając ziemniaki) i grzyby — w puszkach, w słoikach lub suszone; przetworzone owoce, warzywa (włączając ziemniaki) i grzyby

21

Dżemy ekstra, galaretki ekstra i przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE8; crème de pruneaux

22

Ryby, mięczaki i skorupiaki, mięso, drób i dziczyzna oraz ich przetwory, nie włączając gotowych posiłków zawierających te składniki

23

Wyroby kakaowe i składniki czekoladowe w wyrobach czekoladowych, o których mowa w dyrektywie 2000/36/WE9

24

Kawa palona, herbata, napary ziołowe i owocowe, cykoria; ekstrakty z herbaty, naparów ziołowych i owocowych oraz cykorii; herbata, napary ziołowe i owocowe oraz preparaty ze zbóż do przygotowywania naparów, a także mieszanki i mieszanki rozpuszczalne tych produktów

25

Sól, substytuty soli, przyprawy i mieszanki przypraw

26

Wino i inne produkty objęte rozporządzeniem (WE) nr 1234/2007, wymienione w części XII załącznika I do tego rozporządzenia10

27

Napoje spirytusowe zdefiniowane w pkt 1–14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/200811, okowity (uzupełnione nazwą owocu) otrzymywane w wyniku maceracji i destylacji, London gin (odpowiednio pkt 16 i 22 załącznika II)

Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà zdefiniowane odpowiednio w pkt 38, 39 i 43 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008

28

Sangria, Clarea i Zurra w rozumieniu rozporządzenia (EWG) nr 1601/9112

29

Ocet winny objęty rozporządzeniem (WE) nr 1234/2007, wymieniony w części XII załącznika I do tego rozporządzenia

30

Żywność dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu dyrektywy 2009/39/WE, włączając żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci

31

Miód w rozumieniu dyrektywy 2001/110/WE

32

Słód i produkty słodowe

Część B: Wykaz wszystkich dodatków

1. Barwniki

Numer E

Nazwa

E 100

Kurkumina

E 101

Ryboflawiny

E 102

Tartrazyna

E 104

Żółcień chinolinowa

E 110

Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S

E 120

Koszenila, kwas karminowy, karminy

E 122

Azorubina, karmoizyna

E 123

Amarant

E 124

Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A

E 127

Erytrozyna

E 129

Czerwień Allura AC

E 131

Błękit patentowy V

E 132

Indygotyna, indygokarmin

E 133

Błękit brylantowy FCF

E 140

Chlorofile i chlorofiliny

E 141

Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin

E 142

Zieleń S

E 150a

Karmel13

E 150b

Karmel siarczynowy

E 150c

Karmel amoniakalny

E 150d

Karmel amoniakalno-siarczynowy

E 151

Czerń brylantowa BN, czerń PN

E 153

Węgiel roślinny

E 155

Brąz HT

E 160a

Karoteny

E 160b

Annato, biksyna, norbiksyna

E 160c

Ekstrakt z papryki, kapsantyna, kapsorubina

E 160d

Likopen

E 160c

Beta-apo-8’-karotenal (C 30)

E 161b

Luteina

E 161g

Kantaksantyna*

E 162

Czerwień buraczana, betanina

E 163

Antocyjany

E 170

Węglan wapnia

E 171

Dwutlenek tytanu

E 172

Tlenki i wodorotlenki żelaza

E 173

Glin

E 174

Srebro

E 175

Złoto

E 180

Czerwień litolowa BK

(*): Kantaksantyna nie jest dopuszczona w kategoriach żywności wymienionych w częściach D i E. Substancja ta znajduje się w wykazie B1, ponieważ jest stosowana w produktach leczniczych zgodnie z dyrektywą 2009/35/WE.

2. Substancje słodzące

Numer E

Nazwa

E 420

Sorbitol

E 421

Mannitol

E 950

Acesulfam K

E 951

Aspartam

E 952

Cyklaminiany

E 953

Izomalt

E 954

Sacharyny

E 955

Sukraloza

E 957

Taumatyna

E 959

Neohesperydyna DC

E 961

Neotam

E 962

Sól aspartamu i acesulfamu

E 965

Maltitol

E 966

Laktitol

E 967

Ksylitol

E 968

Erytrytol

3. Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące

Numer E

Nazwa

E 170

Węglan wapnia

E 200

Kwas sorbowy

E 202

Sorbinian potasu

E 203

Sorbinian wapnia

E 210

Kwas benzoesowy14

E 211

Benzoesan sodu29

E 212

Benzoesan potasu29

E 213

Benzoesan wapnia29

E 214

p-hydroksybenzoesan etylu

E 215

Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu

E 218

p-hydroksybenzoesan metylu

E 219

Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu

E 220

Dwutlenek siarki

E 221

Siarczyn sodu

E 222

Wodorosiarczyn sodu

E 223

Pirosiarczyn sodu

E 224

Pirosiarczyn potasu

E 226

Siarczyn wapnia

E 227

Wodorosiarczyn wapnia

E 228

Wodorosiarczyn potasu

E 234

Nizyna

E 235

Natamycyna

E 239

Heksametylenotetraamina

E 242

Dimetylodiwęglan

E 249

Azotyn potasu

E 250

Azotyn sodu

E 251

Azotan sodu

E 252

Azotan potasu

E 260

Kwas octowy

E 261

Octan potasu

E 262

Octany sodu

E 263

Octan wapnia

E 270

Kwas mlekowy

E 280

Kwas propionowy

E 281

Propionian sodu

E 282

Propionian wapnia

E 283

Propionian potasu

E 284

Kwas borowy

E 285

Czteroboran sodu (boraks)

E 290

Dwutlenek węgla

E 296

Kwas jabłkowy

E 297

Kwas fumarowy

E 300

Kwas L-askorbinowy

E 301

L-askorbinian sodu

E 302

L-askorbinian wapnia

E 304

Estry kwasów tłuszczowych i kwasu L-askorbinowego

E 306

Mieszanina tokoferoli

E 307

Alfa-tokoferol

E 308

Gamma-tokoferol

E 309

Delta-tokoferol

E 310

Galusan propylu

E 311

Galusan oktylu

E 312

Galusan dodecylu

E 315

Kwas izoaskorbinowy (kwas erytrobowy)

E 316

Izoaskorbinian sodu

E 319

Tert-butylohydrochinon (TBHQ)

E 320

Butylohydroksyanizol (BHA)

E 321

Butylohydroksytoluen (BHT)

E 322

Lecytyny

E 325

Mleczan sodu

E 326

Mleczan potasu

E 327

Mleczan wapnia

E 330

Kwas cytrynowy

E 331

Cytryniany sodu

E 332

Cytryniany potasu

E 333

Cytryniany wapnia

E 334

Kwas winowy (L(+)-)

E 335

Winiany sodu

E 336

Winiany potasu

E 337

Winian potasowo-sodowy

E 338

Kwas fosforowy

E 339

Fosforany sodu

E 340

Fosforany potasu

E 341

Fosforany wapnia

E 343

Fosforany magnezu

E 350

Jabłczany sodu

E 351

Jabłczan potasu

E 352

Jabłczany wapnia

E 353

Kwas metawinowy

E 354

Winiany wapnia

E 355

Kwas adypinowy

E 356

Adypinian sodu

E 357

Adypinian potasu

E 363

Kwas bursztynowy

E 380

Cytrynian triamonowy

E 385

Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (sól wapniowo-disodowa EDTA)

E 392

Wyciągi z rozmarynu

E 400

Kwas alginowy

E 401

Alginian sodu

E 402

Alginian potasu

E 403

Alginian amonu

E 404

Alginian wapnia

E 405

Alginian propylenowo-glikolowy

E 406

Agar

E 407a

Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma

E 407

Karagen

E 410

Mączka chleba świętojańskiego

E 412

Guma guar

E 413

Tragakanta

E 414

Guma arabska (guma akacjowa)

E 415

Guma ksantanowa

E 416

Guma karaya

E 417

Guma tara

E 418

Guma gellan

E 422

Glicerol (gliceryna)

E 425

Konjac

E 426

Hemiceluloza sojowa

E 427

Guma kasja

E 431

Stearynian polioksyetylenu (40)

E 432

Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 20)

E 433

Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80)

E 434

Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 40)

E 435

Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60)

E 436

Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 65)

E 440

Pektyny

E 442

Fosfatydy amonu

E 444

Octan izomaślanu sacharozy

E 445

Estry glicerolu i kalafonii

E 450

Difosforany

E 451

Trifosforany

E 452

Polifosforany

E 459

Beta-cyklodekstryna

E 460

Celuloza

E 461

Metyloceluloza

E 462

Etyloceluloza

E 463

Hydroksypropyloceluloza

E 464

Hydroksypropylometyloceluloza

E 465

Etylometyloceluloza

E 466

Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa

E 468

Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana, guma celulozowa usieciowana

E 469

Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza, enzymatycznie zhydrolizowana guma celulozowa

E 470a

Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych

E 470b

Sole magnezowe kwasów tłuszczowych

E 471

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

E 472a

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym

E 472b

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym

E 472c

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym

E 472d

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym

E 472e

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym

E 472f

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego

E 473

Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych

E 474

Sacharoglicerydy

E 475

Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu

E 476

Polirycynooleinian poliglicerolu

E 477

Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego

E 479b

Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych

E 481

Stearoilomleczan sodu

E 482

Stearoilomleczan wapnia

E 483

Winian stearylu

E 491

Monostearynian sorbitolu

E 492

Tristearynian sorbitolu

E 493

Monolaurynian sorbitolu

E 494

Monooleinian sorbitolu

E 495

Monopalmitynian sorbitolu

E 500

Węglany sodu

E 501

Węglany potasu

E 503

Węglany amonu

E 504

Węglany magnezu

E 507

Kwas chlorowodorowy (kwas solny)

E 508

Chlorek potasu

E 509

Chlorek wapnia

E 511

Chlorek magnezu

E 512

Chlorek cynawy

E 513

Kwas siarkowy

E 514

Siarczany sodu

E 515

Siarczany potasu

E 516

Siarczan wapnia

E 517

Siarczan amonu

E 520

Siarczan glinu

E 521

Siarczan glinowo-sodowy

E 522

Siarczan glinowo-potasowy

E 523

Siarczan amonowo-glinowy

E 524

Wodorotlenek sodu

E 525

Wodorotlenek potasu

E 526

Wodorotlenek wapnia

E 527

Wodorotlenek amonu

E 528

Wodorotlenek magnezu

E 529

Tlenek wapnia

E 530

Tlenek magnezu

E 535

Żelazocyjanek sodu

E 536

Żelazocyjanek potasu

E 538

Żelazocyjanek wapnia

E 541

Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny

E 551

Dwutlenek krzemu

E 552

Krzemian wapnia

E 553a

Krzemian magnezu

E 553b

Talk

E 554

Krzemian glinowo-sodowy

E 555

Krzemian glinowo-potasowy

E 556

Krzemian glinowo-wapniowy

E 558

Bentonit

E 559

Krzemian glinu (kaolin)

E 570

Kwasy tłuszczowe

E 574

Kwas glukonowy

E 575

Lakton kwasu glukonowego

E 576

Glukonian sodu

E 577

Glukonian potasu

E 578

Glukonian wapnia

E 579

Glukonian żelazawy

E 585

Mleczan żelazawy

E 586

4-heksylorezorcynol

E 620

Kwas glutaminowy

E 621

Glutaminian monosodowy

E 622

Glutaminian monopotasowy

E 623

Diglutaminian wapnia

E 624

Glutaminian monoamonowy

E 625

Diglutaminian magnezu

E 626

Kwas guanylowy

E 627

Guanylan disodowy

E 628

Guanylan dipotasowy

E 629

Guanylan wapnia

E 630

Kwas inozynowy

E 631

Inozynian disodowy

E 632

Inozynian dipotasowy

E 633

Inozynian wapnia

E 634

5'-rybonukleotydy wapnia

E 635

5'-rybonukleotydy disodowe

E 640

Glicyna i jej sól sodowa

E 650

Octan cynku

E 900

Dimetylopolisiloksan

E 901

Wosk pszczeli biały i żółty

E 902

Wosk candelilla

E 903

Wosk carnauba

E 904

Szelak

E 905

Wosk mikrokrystaliczny

E 907

Uwodorniony poli-1-deken

E 912

Estry kwasu montanowego

E 914

Wosk polietylenowy utleniony

E 920

L-cysteina

E 927b

Karbamid

E 938

Argon

E 939

Hel

E 941

Azot

E 942

Podtlenek azotu

E 943a

Butan

E 943b

Izobutan

E 944

Propan

E 948

Tlen

E 949

Wodór

E 999

Ekstrakt Quillaia

E 1103

Inwertaza

E 1105

Lizozym

E 1200

Polidekstroza

E 1201

Poliwinylopirolidon

E 1202

Poliwinylopolipirolidon

E 1203

Alkohol poliwinylowy (PVA)

E 1204

Pullulan

E 1205

Zasadowy kopolimer metakrylanu

E 1404

Skrobia utleniona

E 1410

Fosforan monoskrobiowy

E 1412

Fosforan diskrobiowy

E 1413

Fosforowany fosforan diskrobiowy

E 1414

Acetylowany fosforan diskrobiowy

E 1420

Skrobia acetylowana

E 1422

Acetylowany adypinian diskrobiowy

E 1440

Hydroksypropyloskrobia

E 1442

Hydroksypropylofosforan diskrobiowy

E 1450

Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego

E 1451

Acetylowana skrobia utleniona

E 1452

Sól glinowa oktenylobursztynianu skrobiowego

E 1505

Cytrynian trietylowy

E 1517

Dioctan glicerolu (diacetyna)

E 1518

Trioctan glicerolu (triacetyna)

E 1519

Alkohol benzylowy

E 1520

Alginian propylenowo-glikolowy

E 1521

Glikol polietylenowy
  1   2   3   4   5


©absta.pl 2016
wyślij wiadomość

    Strona główna