Zagadnienia egzaminacyjne dla kandydatów na studia doktoranckie Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa



Pobieranie 25.72 Kb.
Data10.05.2016
Rozmiar25.72 Kb.

Zagadnienia egzaminacyjne dla kandydatów na studia doktoranckie Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa



Dyscyplina: AGRONOMIA





  1. Potencjalna produkcyjność gleb Polski.

  2. Zasoby glebowe Polski oraz ich regionalne zróżnicowanie.

  3. Procesy glebotwórcze; pozytywne i negatywne oddziaływanie na środowisko.

  4. Gleby zdegradowane i możliwości ich zagospodarowania.

  5. Grunty marginalne; kryteria wydzielania i sposoby zagospodarowania.

  6. Warunki geomorfologiczne Polski.

  7. Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej Polski.

  8. Główne typy siedlisk rolniczych w Polsce oraz ich charakterystyka.

  9. Rolnicza degradacja środowiska przyrodniczego.

  10. Problem mechanicznej degradacji gleb i możliwości przeciwdziałania.

  11. Gospodarowanie ziemią we współczesnej Europie.

  12. Krajobraz rolniczy i jego elementy składowe.

  13. Ekosystemy polne i ich charakterystyka.

  14. Charakterystyka ekosystemów łąkowo – pastwiskowych.

  15. Typologiczna klasyfikacja użytków zielonych.

  16. Rola użytków zielonych w środowisku.

  17. Czynniki siedliskowe i ich wpływ na zbiorowiska trawiaste

  18. Znaczenie pratotechniki w kształtowaniu ekosystemów łąkowo-pastwiskowych.

  19. Produkcja pierwotna i przepływ energii w ekosystemach trawiastych.

  20. Surowce roślinne jako pasza; możliwości konserwacji, przetwarzania i wykorzystania. w żywieniu zwierząt

  21. Ugory i odłogi w krajobrazie rolniczym.

  22. Ekosystemy leśne i ich wpływ na środowisko.

  23. Lasy w Polsce; przestrzenne zróżnicowanie oraz gospodarcze znaczenie.

  24. Zadrzewienia i ich funkcje.

  25. Ekosystemy wodne – przyczyny eutrofizacji wód.

  26. Ekologiczne i gospodarcze znaczenie śródpolnych oczek wodnych.

  27. Melioracje – podział i zadania.

  28. Zasoby i gospodarowanie wodą w rolnictwie.

  29. Specyfika produkcji rolniczej.

  30. Struktura agrarna polskiego rolnictwa i możliwości jej zmian.

  31. Struktura użytkowania gruntów w Polsce i w Europie.

  32. Kierunki zmian w strukturze zasiewów w Polsce.

  33. Regionalizacja rolnictwa – pojęcie, znaczenie i kryteria podziału.

  34. Regionalne zróżnicowanie poziomu produkcji rolniczej w kraju.

  35. Funkcje płodozmianu we współczesnym rolnictwie.

  36. Monokulturowa uprawa roślin – zagrożenia i sposoby przeciwdziałania.

  37. Międzyplony; ich gospodarcze i ekologiczne znaczenie.

  38. Rośliny fitosanitarne.

  39. Allelopatia i jej znaczenie w agrocenozach.

  40. Systemy gospodarowania w rolnictwie.

  41. Główne wyróżniki rolnictwa konwencjonalnego.

  42. Główne wyróżniki rolnictwa ekologicznego.

  43. Główne wyróżniki rolnictwa zintegrowanego (zrównoważonego).

  44. Główne czynniki produkcji roślinnej.

  45. Zaangażowanie czynników produkcji a rodzaj technologii.

  46. Światowy i krajowy rynek ziarna zbóż, tendencje zmian.

  47. Światowy i krajowy rynek skrobi i cukru, tendencje zmian.

  48. Światowy i krajowy rynek roślin strączkowych, tendencje zmian.

  49. Światowy i krajowy rynek nasion roślin oleistych, tendencje zmian.

  50. Systemy uprawy roli.

  51. Siew bezpośredni, jego uwarunkowania.

  52. Specyfika uprawy gleb w różnych warunkach siedliskowych.

  53. Możliwości uproszczeń w uprawie roli i roślin.

  54. Sposoby przeciwdziałania negatywnym skutkom uproszczeń w uprawie roślin rolniczych.

  55. Meteorologiczne i fenologiczne pory roku – rodzaje i kryteria wyodrębniania.

  56. Agroklimat a polowa produkcja roślinna.

  57. Pogodowe czynniki ryzyka w uprawie roślin.

  58. Erozja wodna i wietrzna, skutki dla rolnictwa.

  59. Chwasty jako element agrofitocenozy.

  60. Metody regulacji zachwaszczenia.

  61. Ochrona roślin a ochrona środowiska.

  62. Dobre praktyki w ochronie roślin.

  63. Mechanizmy odporności roślin na agrofagi.

  64. Metody biologiczne w zwalczaniu organizmów szkodliwych w agrocenozach.

  65. Ochrona roślin przed agrofagami w różnych systemach gospodarowania rolniczego.

  66. Bioróżnorodność ekosystemów i jej rola w ochronie przed agrofagami.

  67. Ochrona bioróżnorodności i jej substytuty we współczesnej produkcji roślinnej.

  68. Znaczenie programów rolno-środowiskowych w ochronie przyrody i zachowaniu różnorodności biologicznej.

  69. Stres u roślin.

  70. Choroby fizjologiczne.

  71. Zimotrwałość; jej znaczenie dla produkcji roślinnej.

  72. Mikotoksyny – występowanie i zagrożenie bezpieczeństwa żywności.

  73. Integrowana produkcja owoców i warzyw.

  74. Obserwacja i eksperyment w badaniach rolniczych.

  75. Źródła zmienności w doświadczeniach polowych.

  76. Kierunki zmian w produkcji i zużyciu nawozów w rolnictwie polskim.

  77. Postęp technologiczny i jego uwarunkowania.

  78. Udział czynników technologii w kształtowaniu plonu różnych ziemiopłodów.

  79. Czynniki kształtujące jakość surowców roślinnych. Ocena jakości.

  80. Zastosowania rachunku energetycznego w rolnictwie.

  81. Sprawność energetyczna różnych kierunków produkcji rolniczej.

  82. Nakładowe i beznakładowe elementy technologii produkcji.

  83. Miary efektywności nawożenia roślin rolniczych.

  84. Miary efektywności chemicznej ochrony roślin.

  85. Koszty bezpośrednie w produkcji głównych grup roślin rolniczych.

  86. Postęp biologiczny, hodowlany i odmianowy.

  87. System doradztwa odmianowego w UE i w Polsce.

  88. GMO – stan prawny, korzyści i zagrożenia.

  89. Doradztwo technologiczne w rolnictwie polskim.

  90. Efektywność agronomiczna i ekonomiczna czynników plonotwórczych jako kryterium wyboru technologii produkcji.

  91. Efektywność agronomiczna i ekonomiczna czynników plonochronnych jako kryterium wyboru technologii produkcji.

  92. Pozarolnicze funkcje obszarów wiejskich.

  93. Konwencjonalne i niekonwencjonalne źródła energii.

  94. Rolnictwo nieżywnościowe.

  95. Surowce rolnicze do produkcji paliw stałych i płynnych.

  96. Biopaliwa ciekłe a środowisko.

  97. Biomasa jako źródło energii odnawialnej dziś i jutro.

  98. Metody konwersji biomasy na cele energetyczne.

  99. Specyfika produkcji nasiennej roślin rolniczych.

  100. Rośliny alternatywne.









©absta.pl 2019
wyślij wiadomość

    Strona główna