3) inne konserwanty, dla których określa się maksymalną dawkę w środku spożywczym określa tabela nr 12;
Tabela nr 12
|
Numer wg systemu oznaczeń Unii
Europejskiej | Nazwa |
Środek spożywczy
|
Maksymalna dawka
| -
|
E 230
|
Bifenyl, difenyl
|
Na powierzchnię owoców cytrusowych
|
70 mg/kg
| -
|
E 231
E 232
|
Ortofenylofenol
Sól sodowa ortofenylofenolu |
Na powierzchnię owoców cytrusowych
|
12 mg/kg
pojedynczo lub
w mieszaninie w przeliczeniu na ortofenylofenol
| -
|
E 234
|
Nizyna (1)
|
Pudingi z semoliny i tapioki i produkty podobne
Sery dojrzewające i sery topione
Clotted cream
Mascarpone
|
3 mg/kg
12,5 mg/kg
10 mg/kg
10 mg/kg
| -
|
E 235
|
Natamycyna
|
Na powierzchnię:
- twardych, półtwardych i pół-
miękkich serów dojrzewających
- suszonych, peklowanych kiełbas
|
1 mg/dm2 powierzchni
(nieobecne w powierzchniowej
5 mm warstwie produktu)
| -
|
E 239
|
Heksametylenoczteroamina
|
Ser Provolone
|
25 mg/kg
jako pozostałość, w przeliczeniu na formaldehyd
| -
|
E 242
|
Dimetylodiwęglan
|
Aromatyzowane napoje bezalkoholowe
Wino bezalkoholowe gronowe i owocowe
Płynny koncentrat herbaty
|
250 mg/l
ilość wprowadzona
do napoju, pozostałość niewykrywalna
| -
|
E 284
|
Kwas borny
|
Kawior (jajeczka jesiotra)
|
4 g/kg
w przeliczeniu na kwas borny
| -
|
E 285
|
Czteroboran sodu (boraks)
|
9)
|
E 280
E 281
E 282
E 283
|
Kwas propionowy
Propionian sodu
Propionian wapnia
Propionian potasu
(2)
|
Chleb paczkowany krojony
i chleb żytni
|
3000 mg/kg
w przeliczeniu na kwas propionowy
|
Chleb o zredukowanej
wartości energetycznej
Częściowo upieczony,
paczkowany chleb
Opakowane pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie (łącznie z mącznymi wyrobami cukierniczymi) o aktywności wody większej niż 0,65
Opakowane Rolls, buns i pitta
|
2000 mg/kg
w przeliczeniu na kwas propionowy
|
Bożonarodzeniowy pudding
Chleb opakowany
|
1000 mg/kg
w przeliczeniu na kwas propionowy
|
Paczkowane pølsebrød, boller
i dansk flutes
|
2 000 mg/kg
w przeliczeniu na kwas propionowy
|
Sery i analogi serów dojrzewających (wyłącznie na powierzchnię)
|
quantum satis
|
10)
|
E 1105
|
Lizozym
|
Sery dojrzewające
|
quantum satis
|
|
(1)Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji
(2 )Kwas propionowy i jego sole mogą być obecne w niektórych fermentowanych produktach w wyniku procesów fermentacyjnych prowadzonych zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną.
|
4) inne konserwanty, dla których określa się ilości wprowadzone w procesie produkcji oraz ich pozostałości w środku spożywczym, określa tabela nr 13;
Tabela nr 13
|
Numer wg systemu oznaczeń Unii
Europejskiej | Nazwa |
Środek spożywczy
|
Ilość wprowa-dzona
|
Pozosta-łość
|
mg/kg
|
1)
|
E 249
E 250
|
Azotyn potasu(1)
Azotyn sodu (1)
|
Przetwory mięsne nie poddane obróbce termicznej, peklowane, suszone
|
150 (2)
|
50 (3)
|
Inne peklowane przetwory mięsne
Konserwy mięsne w puszkach
Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras
|
150 (2)
|
100(3)
|
Bekon peklowany
|
|
175(3)
|
2)
|
E 251
E 252
|
Azotan sodu
Azotan potasu
|
Przetwory mięsne peklowane
Konserwy mięsne w puszkach
|
300
|
250(4)
|
Twarde, półtwarde i półmiękkie sery dojrzewające
Analogi serów na bazie mleka
|
|
50(4)
|
Śledzie i szprotki marynowane w occie
|
|
200(5)
|
Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras
|
|
50(4)
|
|
|
(1) W przypadku znakowania „do celów spożywczych”, azotyn może być sprzedawany wyłącznie
w mieszaninie z solą spożywczą (chlorek sodu) lub substytutem soli spożywczej.
(2) W przeliczeniu na NaNO2.
(3) Pozostałość – w punkcie sprzedaży dla konsumenta finalnego, w przeliczeniu na NaNO2
(4) W przeliczeniu na NaNO3.
(5) Pozostałość, łącznie z azotynami wytworzonymi z dodanych azotananów, w przeliczeniu na NaNO2.
|
|
5) inne przeciwutleniacze i ich zastosowanie określa tabela nr 14; Tabela nr 14 |
Numer wg systemu oznaczeń Unii
Europejskiej | Nazwa |
Środek spożywczy
|
Maksymalna dawka (mg/kg)
|
1)
|
E 310
E 311
E 312
E 320
E 321
|
Galusan propylu
Galusan oktylu
Galusan dodecylu
Butylohydroksyanizol (BHA)
Butylohydroksytoluen (BHT)
|
Tłuszcze i oleje do profesjonalnej produkcji środków spożywczych poddawanych obróbce termicznej
Oleje i tłuszcze do smażenia, z wyjątkiem oleju z wytłoków oliwek
Smalec; olej rybi; tłuszcz wołowy, drobiowy i owczy
|
200*
(galusany i BHA pojedynczo lub łącznie)
100* (BHT)
obydwa w przeliczeniu na tłuszcz
|
|
Mieszanki ciast
Wyroby typu sneksy na bazie zbóż
Mleko w proszku do automatów do napojów
Odwodnione zupy i buliony
Sosy
Suszone mięso
Przetworzone orzechy
Przyprawy kulinarne i dodatki do potraw
Obgotowane kasze
|
200
(galusany i BHA pojedynczo lub łącznie)
w przeliczeniu na tłuszcz
|
Susze ziemniaczane
|
25
(galusany i BHA pojedynczo lub łącznie)
|
Guma do żucia
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę
|
400
(galusany,
BHT i BHA pojedynczo lub łącznie)
|
2)
|
E 315
E 316
|
Kwas izoaskorbinowy
Izoaskorbinian sodu
|
Półkonserwy i konserwy mięsne
|
500
w przeliczeniu na kwas izo-askorbinowy
|
Konserwy i prezerwy rybne
Mrożone i głęboko mrożone ryby o czerwonej skórze
|
1 500
w przeliczeniu na kwas izo-askorbinowy
|
UWAGA: Gwiazdki * w tabeli odnoszą się do zasady proporcjonalności: w przypadku połączonego użycia galusanów, BHA i BHT indywidualne poziomy każdego z nich muszą być odpowiednio zmniejszone
§ 27. Inne dozwolone substancje dodatkowe i ich zastosowanie określa tabela nr 15. Tabela nr 15 |
Numer wg systemu oznaczeń Unii
Europejskiej | Nazwa |
Środek spożywczy
|
Maksymalna dawka
| 1) | E 297
| Kwas fumarowy
|
Nadzienia i polewy do drobnych wyrobów piekarskich
|
2,5g/kg
|
Wyroby cukiernicze
|
1 g/kg
|
Desery podobne do deserów żelujących
Desery z dodatkiem aromatów owocowych
Mieszaniny suchych sproszkowanych deserów
|
4 g/kg
|
Koncentraty w proszku instant do napojów na bazie owoców
|
1 g/l
|
Produkty instant do przygotowania aromatyzowanej herbaty i naparów ziołowych
|
1 g/kg
|
Guma do żucia
|
2 g/kg
| |
| |
Przy następujących zastosowaniach, wskazane maksymalne ilości kwasu fosforowego i fosforanów E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 i E 452 mogą być dodane pojedynczo lub w mieszaninie w przeliczeniu na P2O5
|
| 2) | E 338
E 339
E 340
E 341
E 343
E 450
E 451
E 452
|
Kwas fosforowy
Fosforany sodu
(i) Fosforan monosodowy
(ii) Fosforan disodowy
(iii) Fosforan trisodowy
Fosforany potasu
(i) Fosforan monopotasowy
(ii) Fosforan dipotasowy
(iii) Fosforan tripotasowy
Fosforany wapnia
(i)Fosforan monowapniowy
(ii) Fosforan diwapniowy
(iii) Fosforan triwapniowy
Fosforany magnezu
(i) Fosforan monomagnezowy
(ii) Fosforan dimagnezowy
Difosforany
(i) Difosforan disodowy
(ii) Difosforan trisodowy
(iii) Difosforan tetrasodowy
(v) Difosforan tetrapotasowy
(vi) Difosforan diwapniowy
(vii) Diwodoro-difosforan wapnia
Trifosforany
(i)Trifosforan pentasodowy
(ii) Trifosforan pentapotasowy
Polifosforany
(i) Polifosforan sodu
(ii) Polifosforan potasu
(iii) Polifosforan sodowo -
wapniowy
(iv) Polifosforan wapnia
|
Aromatyzowane napoje bezalkoholowe
Mleko sterylizowane i UHT
Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy niższej niż 28%
Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy wyższej niż 28%
Mleko w proszku i mleko w proszku odtłuszczone
Owoce kandyzowane
Preparaty owocowe
Śmietanka pasteryzowana, sterylizowana i UHT
Analogi ubitej śmietanki i tłuszczu roślinnego
Sery niedojrzewające (z wyjątkiem Mozzarella)
Sery topione i analogi serów topionych
Przetwory mięsne
Napoje dla sportowców i preparowane wody stołowe
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę
Sól i jej zamienniki
Napoje na białkach roślinnych
Zabielacze do napojów
Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn – automatów
Lody spożywcze
Desery
Suszone sproszkowane mieszanki deserów
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
Mąka
Mąka, rosnąca bez drożdży
Soda bread
Płynna masa jaja kurzego (białka, żółtka lub całe jaja)
|
700 mg/l
1 g/l
1 g/kg
1,5 g/kg
2,5 g/kg
800 mg/kg
800 mg/kg
5 g/kg
5 g/kg
2 g/kg
20 g/kg
5 g/kg
0,5 g/l
quantum satis
10 g/kg
20 g/l
30 g/kg
50 g/kg
1 g/kg
3g/kg
7 g/kg
20 g/kg
2,5 g/kg
20 g/kg
20g/kg
10 g/kg
|
|
|
|
Sosy
Zupy i buliony
Napary ziołowe instant i herbata instant
Napoje winopochodne owocowe, napoje winopodobne owocowe, napoje niskoalkoholowe owocowe, w tym cider i perry
Guma do żucia
Środki spożywcze wysuszone sproszkowane
Napoje na bazie mleka czekoladowe i słodowe
Napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina gronowego i piwa)
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia
Sneksy
Surimi
Pasty rybne i pasty ze skorupiaków
Polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów; produkty podobne)
Środki spożywcze specjalnego żywieniowego przeznaczenia o recepturach specjalnych
Glazury do produktów mięsnych i warzywnych
Wyroby cukiernicze
Cukier puder
Kluski
Ciasta o luźnej konsystencji
Filety z nieprzetworzonych ryb mrożone i głęboko mrożone
Nieprzetworzone i przetworzone mięczaki i skorupiaki mrożone i głęboko mrożone
|
5 g/kg
3 g/kg
2 g/kg
2 g/l
quantum satis
10 g/kg
2 g/l
1 g/l
5 g/kg
5 g/kg
1 g/kg
5 g/kg
3 g/kg
5 g/kg
4 g/kg
5 g/kg
10g/kg
2 g/kg
12 g/kg
5 g/kg
5 g/kg
|
|
|
|
Przetworzone produkty ziemniaczane (łącznie z mrożonymi, głęboko mrożonymi, oziębionymi i wysuszonymi produktami przetworzonymi) i wstępnie smażone, mrożone i głęboko mrożone ziemniaki
Smarowne tłuszcze, z wyjątkiem masła
Masło ze śmietanki ukwaszonej (śmietany) Przetwory ze skorupiaków
(w puszkach)
Emulsje wodne w aerozolu do powlekania form piekarskich
Napoje na bazie naturalnej kawy przeznaczone do maszyn – automatów
|
5 g/kg
5 g/kg
2 g/kg
1g/kg
30g/kg
2g/l
|
|
3)
|
E 353
|
Kwas metawinowy
|
Wyroby winiarskie gronowe
Zgodnie z przepisami dotyczącymi sposobu produkcji wyrobów winiarskich gronowych
|
|
|
Made wine
|
100 mg/l
|
|
4)
|
E 355
E 356 E 357 |
Kwas adypinowy
Adypinian sodu
Adypinian potasu
|
Nadzienia i polewy drobnych wyrobów piekarskich
Mieszanki suszonych sproszkowanych deserów
Desery podobne do żelujących
Desery o aromatach owocowych
Proszki do domowego przygotowania napojów
|
2 g/kg
1 g/kg
6 g/kg
1 g/kg
10 g/l
w przeliczeniu na kwas adypinowy
|
| 5) | E 363
|
Kwas bursztynowy
|
Desery
|
6 g/kg
|
|
Zupy i buliony
|
5 g/kg
|
|
Proszki do domowego przygotowania napojów
|
3 g/l
|
| 6) | E 385 |
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetra-octowego (CaNa2EDTA)
|
Zemulgowane sosy
Jadalne nasiona roślin strączkowych, warzywa strączkowe, grzyby i karczochy w puszkach i w opakowaniach szklanych
Skorupiaki i mięczaki w puszkach i w opakowaniach szklanych
Ryby w puszkach i w opakowaniach szklanych
Produkty tłuszczowe do smarowania o zawartości tłuszczu 41% lub mniej (z wyjątkiem tłuszczów mlecznych)
Mrożone i głęboko mrożone skorupiaki
|
75 mg/kg
250 mg/kg
75 mg/kg
75 mg/kg
100 mg/kg
75 mg/kg
|
|
7)
|
E 468 |
Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana
|
Dodatki (suplementy) w postaci stałej, uzupełniające dietę
|
30g/kg
|
|
8)
|
E 405
|
Alginian propylenowo-glikolowy
|
Emulsje tłuszczowe
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
Nadzienia, polewy i powłoki do pieczywa cukierniczego, wyrobów ciastkarskich i deserów
Wyroby cukiernicze
Lody spożywcze wodne
Sneksy zbożowe i ziemniaczane
Sosy
Piwo
Guma do żucia
Preparaty owocowe i warzywne
Napoje bezalkoholowe aromatyzowane
Zemulgowane likiery
Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do specjalnych celów medycznych – produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę
Napój niskoalkoholowy jabłkowy z wyjątkiem cidre bouché
|
3 g/kg
2 g/kg
5 g/kg
1,5 g/kg
3 g/kg
3 g/kg
8 g/kg
100 mg/l
5 g/kg
5 g/kg
300 mg/l
10 g/l
1,2 g/kg
1 g/kg
100 mg/l
|
|
9)
|
E 416 |
Guma karaya
|
Sneksy zbożowe i ziemniaczane
Powłoki orzechów
Nadzienia, polewy i powłoki do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich
Desery
Zemulgowane sosy
Likiery na bazie jaj
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę
Guma do żucia
|
5 g/kg
10 g/kg
5 g/kg
6 g/kg
10 g/kg
10 g/l
quantum satis
5 g/kg
|
|
10)
|
E 425 |
Konjac
(i) Guma Konjac
(ii) Konjac glukomannan
|
Środki spożywcze ogółem
(z wyjątkiem tych określonych w § 8 rozporządzenia lub w
§ 25 rozdziału 3 załącznika nr 2 oraz z wyjątkiem wyrobów cukierniczych żelowych, w tym małych cukierków gumek)
|
10g/kg
pojedynczo lub łącznie
|
|
11)
|
E 432
E 433
E 434
E 435
E 436 |
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbat 20)
Monooleinian
polioksyetylenosorbitolu
(polisorbat 80)
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu
(polisorbat 40)
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu
(polisorbat 60)
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu
(polisorbat 65)
|
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
Emulsje tłuszczowe do celów piekarskich
Analogi mleka i śmietany
Lody spożywcze
Desery
Wyroby cukiernicze
Zemulgowane sosy
Zupy
Guma do żucia
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę
Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do specjalnych celów medycznych – preparaty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała
|
3 g/kg
10 g/kg
5 g/kg
1 g/kg
3 g/kg
1 g/kg
5 g/kg
1 g/kg
5 g/kg
quantum satis
1 g/kg
pojedynczo lub łącznie
|
|
12)
|
E 420
E 421
E 953
E 965
E 966
E 967
|
Sorbitol
(i) Sorbitol
(ii) Syrop sorbitolowy
Mannitol
Izomalt
Maltitol
(i) Maltitol
(ii) Syrop maltitolowy
Laktitol
Ksylitol
|
Środki spożywcze (z wyjątkiem napojów i środków spożywczych określonych w§ 8 rozporządzenia
lub w § 25 rozdziału 3 załącznika nr 2)
Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone ryby, skorupiaki, mięczaki i głowonogi
Likiery
|
quantum satis
(w celach innych
niż słodzenie)
|
|
13)
|
E 442 |
Fosfatydy amonu
|
Wyroby kakaowe i wyroby czekoladowe łącznie z wyrobami nadziewanymi
Wyroby cukiernicze oparte na tych produktach
|
10 g/kg
10 g/kg
|
|
14)
|
E 444 |
Octan izomaślanu sacharozy
|
Napoje bezalkoholowe aromatyzowane nieklarowne (zmętnione)
|
300 mg/l
|
|
15)
|
E 445 |
Estry glicerolu i żywicy roślinnej
|
Napoje bezalkoholowe aromatyzowane nieklarowne (zmętnione)
Napoje spirytusowe nieklarowne (zmętnione): likiery i kremy
Napoje alkoholowe nieklarowne (zmętnione) o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj., z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa
Na powierzchnię owoców cytrusowych
|
100 mg/l
100 mg/l
100 mg/l
50 mg/kg
|
|
16)
|
E 459 |
Beta-cyklodekstryna
|
Środki spożywcze w postaci tabletek i tabletek powlekanych
|
quantum satis
|
|
17)
|
E 473
E 474
|
Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
Sacharoglicerydy
|
Naturalna płynna kawa w puszkach
Przetwory mięsne poddane obróbce cieplnej
Emulsje tłuszczowe do celów piekarskich
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
Zabielacze do napojów
Lody spożywcze
Wyroby cukiernicze
Desery
Sosy
Zupy i buliony
Na powierzchnię owoców świeżych
Napoje bezalkoholowe na bazie nasion anyżku
Napoje bezalkoholowe kokosowe i migdałowe
Napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina gronowego i piwa)
Proszki do sporządzania gorących napojów
Napoje na bazie mleka
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę
Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do specjalnych celów medycznych – produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała
Guma do żucia
Analogi śmietanki
Śmietanka sterylizowana i śmietanka sterylizowana o obniżonej zawartości tłuszczu
|
1 g/l
5 g/kg (na tłuszcz)
10 g/kg
10 g/kg
20 g/kg
5 g/kg
5 g/kg
5 g/kg
10 g/kg
2 g/kg
quantum satis
5 g/l
5 g/l
5 g/l
10 g/l
5 g/l
quantum satis
5g/kg
10 g/kg
5 g/kg
5 g/kg
pojedynczo lub łącznie
|
|
18)
|
E 475 |
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
|
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
Zemulgowane likiery
Produkty jajeczne
Zabielacze do napojów
Guma do żucia
Emulsje tłuszczowe
Analogi mleka i śmietany
Wyroby cukiernicze
Desery
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę
Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do specjalnych celów medycznych – produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała
Śniadaniowe przetwory zbożowe typu Granola
|
10 g/kg
5 g/l
1 g/kg
0,5 g/kg
5 g/kg
5 g/kg
5 g/kg
2 g/kg
2 g/kg
quantum satis
5g/kg
10 g/kg
|
19)
|
E 476 |
Polirycynoleinian poliglicerolu
|
Produkty tłuszczowe do smarowania o zawartości tłuszczu 41% lub mniej
Podobne produkty do smarowania o zawartości tłuszczu 10% lub mniej
Sosy sałatkowe
Wyroby cukiernicze na bazie kakao, łącznie z czekoladą
|
4 g/kg
4 g/kg
4 g/kg
5 g/kg
| 20) | E 477 |
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
|
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
Emulsje tłuszczowe do celów piekarskich
Analogi mleka i śmietany
Zabielacze do napojów
Lody spożywcze
Wyroby cukiernicze
Desery
Ubite deserowe polewy inne niż śmietanka
Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do celów medycznych – produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała
|
5 g/kg
10 g/kg
5 g/kg
1 g/kg
3 g/kg
5 g/kg
5 g/kg
30 g/kg
1 g/kg
|
21)
|
E 479b |
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych
|
Emulsje tłuszczowe przeznaczone do smażenia
|
5 g/kg
| 22) | E 481 E 482 |
Stearyoilomleczan sodu
Stearyoilomleczan wapnia
|
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
Ryż błyskawiczny (szybko gotujący się)
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia
Zemulgowane likiery
Napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa
Sneksy zbożowe
Guma do żucia
Emulsje tłuszczowe
Desery
Wyroby cukiernicze
Zabielacze do napojów
Sneksy zbożowe i ziemniaczane
Konserwy mięsne w puszkach z mięsa zmielonego i pokrojonego w kostkę
Proszki do sporządzania gorących napojów
Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do celów medycznych – produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała
Chleb (z wyjątkiem wyszczegól-nionego w tabeli nr 7
rozdziału3)
Mostarda di frutta
|
5 g/kg
4 g/kg
5 g/kg
8 g/l
8 g/l
2 g/kg
2 g/kg
10 g/kg
5 g/kg
5 g/kg
3 g/kg
5 g/kg
4 g/kg
2 g/l
2 g/kg
3 g/kg
2 g/kg
pojedynczo lub łącznie
|
23)
|
E 483 |
Winian stearylu
|
Wyroby piekarskie (z wyjątkiem chlebów wyszczególnionych w tabeli nr 7 rozdziału 3)
Desery
|
4 g/kg
5 g/kg
|
24)
|
E 491
E 492
E 493
E 494
E 495
|
Monostearynian sorbitolu
Tristearynian sorbitolu
Monolaurynian sorbitolu
Monooleinian sorbitolu
Monopalmitynian sorbitolu
|
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
Polewy i powłoki do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich
Żelowa marmolada
Emulsje tłuszczowe
Analogi mleka i śmietany
Zabielacze do napojów
Koncentraty płynnej herbaty i koncentraty naparów owocowych i ziołowych w płynie
Lody spożywcze
Desery
Wyroby cukiernicze
Wyroby cukiernicze na bazie kakao, łącznie z czekoladą
Zemulgowane sosy
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę
Drożdże piekarskie
Guma do żucia
Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do specjalnych celów medycznych – produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała
|
10 g/kg
5 g/kg
25 mg/kg 1
10 g/kg
5 g/kg
5 g/kg
0,5g/l
0,5 g/kg
5 g/kg
5 g/kg
10 g/kg 2
5 g/kg
quantum satis
quantum satis
5 g/kg
5 g/kg
pojedynczo
lub łącznie
| 25) | E 512 |
Chlorek cynawy
|
Białe szparagi w puszkach
i w opakowaniach szklanych
|
25 mg/kg
jako Sn
|
26)
|
E 520
E 521
E 522
E 523 |
Siarczan glinowy
Siarczan sodowo-glinowy
Siarczan potasowo-glinowy
Siarczyn amonowo-glinowy
|
Białko jaja kurzego
Kandyzowane, krystalizowane
i lukrowane owoce i warzywa
|
30 mg/kg
200 mg/kg
pojedynczo lub łącznie,
w przeliczeniu na glin
| 27) | E 541 |
Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny
|
Scones i wyroby biszkoptowe
|
1 g/kg
w przeliczeniu na glin
|
28)
|
E 535
E 536
E 538
|
Żelazocyjanek sodu
Żelazocyjanek potasu
Żelazocyjanek wapnia
|
Sól i jej zamienniki
|
pojedynczo lub łącznie,
20 mg/kg
jako bezwodny żelazocyjanek potasu
| 29) | E 551
E 552
E 553a
E 553b
E 554
E 555
E 556
E 559
|
Dwutlenek krzemu
Krzemian wapnia
(i) Krzemian magnezu
-
(ii) Trikrzemian magnezu 3
Talk 3
Krzemian glinowo-sodowy
Krzemian glinowo-potasowy
Krzemian glinowo-wapniowy
Krzemian glinu (Kaolin)
|
Środki spożywcze w postaci wysuszonej, sproszkowanej (łącznie z cukrami)
Sól spożywcza i jej zamienniki
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę
Środki spożywcze w postaci tabletek i tabletek powlekanych
Przyprawy do potraw
Produkty natłuszczające blachy
Plasterkowane lub utarte sery twarde, półtwarde i topione
Plasterkowane lub utarte analogi serów dojrzewających i serów topionych
|
10 g/kg
10 g/kg
quantum satis
quantum satis
30g/kg
30g/kg
10 g/kg
10 g/kg
pojedynczo lub łącznie
|
Guma do żucia
Ryż
Kiełbasy (tylko na powierzchnię)
Wyroby cukiernicze z wyjątkiem czekolady (tylko na powierzchnię)
|
quantum
satis 4
|
30)
|
E 579 E 585 |
Glukonian żelazawy
Mleczan żelazawy
|
Oliwki ciemniejące przez utlenianie
|
150 mg/kg
jako Fe
|
31)
|
E 620
E 621
E 622
E 623
E 624
E 625
|
Kwas glutaminowy
Glutaminian sodu
Glutaminian potasu
Diglutaminian wapnia
Glutaminian monoamonowy
Diglutaminian magnezu
|
Środki spożywcze (z wyjątkiem tych wyszczególnionych w § 8 rozporządzenia lub w § 25 rozdziału 3 załącznika nr 2)
|
10 g/kg
pojedynczo lub łącznie
|
Dodatki do potraw i przyprawy kulinarne
|
quantum satis
|
32)
|
E 626
E 627
E 628
E 629
E 630
E 631
E 632
E 633
E 634
E 635
|
Kwas guanylowy
Guanylan disodowy
Guanylan dipotasowy
Guanylan wapnia
Kwas inozynowy
Inozynian disodowy
Inozynian dipotasowy
Inozynian wapnia
Rybonukleotydy wapnia
Rybonukleotydy disodowe
|
Środki spożywcze (z wyjątkiem tych wyszczególnionych w § 8 rozporządzenia lub w § 25 rozdziału 3 załącznika nr 2)
|
500 mg/kg pojedynczo lub łącznie,
w przeliczeniu na kwas guanylowy
|
Dodatki do potraw i przyprawy kulinarne
|
quantum satis
|
33)
|
E 650
|
Octan cynku
|
Guma do żucia
|
1000 mg/kg
|
34)
|
E 900 |
Dimetylopolisiloksan
|
Dżemy, galaretki, dżemy z pomarańczy i dżemy z cytryny i podobne owocowe produkty smarowne, łącznie z produktami niskokalorycznymi
Zupy i buliony
Oleje i tłuszcze do smażenia
Wyroby cukiernicze (z wyjątkiem czekolady)
Aromatyzowane napoje bezalkoholowe
Sok ananasowy
Owoce i warzywa w puszkach
i w opakowaniach szklanych
Guma do żucia
Sød ... Saft
Ciasto o luźnej konsystencji
Napój niskoalkoholowy jabłkowy z wyjątkiem cidre bouché
|
10 mg/kg
10 mg/kg
10 mg/kg
10 mg/kg
10 mg/l
10 mg/l
10 mg/kg
100 mg/kg
10 mg/l
10 mg/kg
10 mg/l
|
35)
|
E 901
E 902
E 903
E 904 |
Wosk pszczeli biały i żółty
Wosk candelilla
Wosk carnauba
Szelak
|
Wyłącznie jako substancja glazurująca do:
- wyrobów cukierniczych (łącznie z czekoladą)
- małych form pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oblewanych czekoladą
- sneksów
- orzechów
- ziarna kawy
|
quantum satis
|
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę
|
quantum satis
|
Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię)
Brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię)
|
quantum satis
|
36)
|
E 905
|
Wosk mikrokrystaliczny
|
Wyłącznie na powierzchnię:
- wyrobów cukierniczych z
wyjątkiem czekolady
- gum do żucia
- melonów, papaja, mango
i awokado
|
quantum satis
|
37)
|
E 912
E 914 |
Estry kwasu montanowego
Wosk polietylenowy utleniony
|
Świeże owoce cytrusowe (wyłącznie na powierzchnię)
Świeży melon, mango, papaja, awokado, ananas (wyłącznie na powierzchnię)
|
quantum satis
|
38)
|
E 927b
|
Karbamid
|
Guma do żucia bez dodatku cukrów
|
30 g/kg
|
39)
|
E 943 a
E 943 b
E 944
|
Butan
Izobutan
Propan
|
Olej roślinny do natłuszczania form do pieczenia, w aerozolu (wyłącznie do profesjonalnego użycia)
Emulsje oparte na wodzie, w aerozolu
|
quantum satis
|
40)
|
E 950
E 951
|
Acesulfam K
Aspartam
|
Guma do żucia z dodatkiem cukru
|
800 mg/kg
2500 mg/kg
wyłącznie jako wzmacniacz aromatu (1)
|
41)
|
E 957
|
Taumatyna
|
Guma do żucia z dodatkiem cukru
Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe
Desery mleczne i bezmleczne
|
10 mg/kg
wyłącznie jako wzmacniacz aromatu (1)
0,5 mg/l
wyłącznie jako wzmacniacz aromatu
5 mg/kg
wyłącznie jako wzmacniacz aromatu
|
42)
|
E 959
|
Neohesperydyna DC
|
Guma do żucia z dodatkiem cukru
|
150 mg/kg (1)
|
Margaryny o różnej zawartości tłuszczu
Minarina
Galaretki owocowe
Białka roślinne
Przetwory mięsne
|
5 mg/kg
wyłącznie jako wzmacniacz aromatu
|
43)
|
E 999 |
Ekstrakty Quillaia
|
Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe
Napój niskoalkoholowy jabłkowy z wyjątkiem cidre bouché
|
200 mg/l
w przeliczeniu na bezwodny ekstrakt
|
44)
|
E 1201
E 1202
|
Poliwinylopirolidon
Poliwinylopolipirolidon
|
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę w postaci tabletek i tabletek powlekanych
|
quantum satis
|
45)
|
E 1505
|
Cytrynian trietylowy
|
Wysuszone białka jaja kurzego
|
quantum satis
|
46)
|
E 1518 |
Trioctan glicerolu
(triacetyna)
|
Guma do żucia
|
quantum satis
|
nie stosuje się w produkcji odwodnionych środków spożywczych, przeznaczonych do ponownego uwodnienia
w trakcie spożycia
(1)– jeżeli E 950, E 951, E 957 i E 959 są stosowane łącznie do gumy do żucia, maksymalny poziom każdego z nich jest proporcjonalnie zredukowany.
tylko E 493
2 tylko E 492
3 wolny od azbestu
4 tylko E 553b
Uwagi:
-wskazane maksymalne poziomy użycia odnoszą się do środków spożywczych gotowych do spożycia przygotowanych zgodnie z instrukcjami producentów.
|