3 inne konserwanty, dla których określa się maksymalną dawkę w środku spożywczym określa tabela nr 12



Pobieranie 252.93 Kb.
Data09.05.2016
Rozmiar252.93 Kb.

3) inne konserwanty, dla których określa się maksymalną dawkę w środku spożywczym określa tabela nr 12;




Tabela nr 12




Numer wg systemu oznaczeń Unii

Europejskiej

Nazwa


Środek spożywczy

Maksymalna dawka


E 230

Bifenyl, difenyl


Na powierzchnię owoców cytrusowych


70 mg/kg



E 231


E 232

Ortofenylofenol


Sól sodowa ortofenylofenolu

Na powierzchnię owoców cytrusowych


12 mg/kg


pojedynczo lub

w mieszaninie w przeliczeniu na ortofenylofenol


E 234

Nizyna (1)

Pudingi z semoliny i tapioki i produkty podobne

Sery dojrzewające i sery topione

Clotted cream

Mascarpone


3 mg/kg


12,5 mg/kg

10 mg/kg


10 mg/kg


E 235

Natamycyna

Na powierzchnię:


- twardych, półtwardych i pół-

 miękkich serów dojrzewających

- suszonych, peklowanych kiełbas

1 mg/dm2 powierzchni



(nieobecne w powierzchniowej

5 mm warstwie produktu)


E 239

Heksametylenoczteroamina

Ser Provolone


25 mg/kg


jako pozostałość, w przeliczeniu na formaldehyd


E 242

Dimetylodiwęglan

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

Wino bezalkoholowe gronowe i owocowe

Płynny koncentrat herbaty


250 mg/l



ilość wprowadzona

do napoju, pozostałość niewykrywalna


E 284

Kwas borny


Kawior (jajeczka jesiotra)


4 g/kg


w przeliczeniu na kwas borny


E 285

Czteroboran sodu (boraks)




9)

E 280
E 281


E 282
E 283


Kwas propionowy


Propionian sodu
Propionian wapnia
Propionian potasu
(2)

Chleb paczkowany krojony

i chleb żytni

3000 mg/kg



w przeliczeniu na kwas propionowy

Chleb o zredukowanej

wartości energetycznej

Częściowo upieczony,

paczkowany chleb

Opakowane pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie (łącznie z mącznymi wyrobami cukierniczymi) o aktywności wody większej niż 0,65

Opakowane Rolls, buns i pitta


2000 mg/kg



w przeliczeniu na kwas propionowy

Bożonarodzeniowy pudding

Chleb opakowany

1000 mg/kg



w przeliczeniu na kwas propionowy

Paczkowane pølsebrød, boller

i dansk flutes

2 000 mg/kg



w przeliczeniu na kwas propionowy

Sery i analogi serów dojrzewających (wyłącznie na powierzchnię)





quantum satis

10)

E 1105

Lizozym

Sery dojrzewające





quantum satis







(1)Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji

(2 )Kwas propionowy i jego sole mogą być obecne w niektórych fermentowanych produktach w wyniku procesów fermentacyjnych prowadzonych zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną.



4) inne konserwanty, dla których określa się ilości wprowadzone w procesie produkcji oraz ich pozostałości w środku spożywczym, określa tabela nr 13;

Tabela nr 13


Numer wg systemu oznaczeń Unii

Europejskiej

Nazwa



Środek spożywczy

Ilość wprowa-dzona

Pozosta-łość

mg/kg


1)

E 249
E 250


Azotyn potasu(1)


Azotyn sodu (1)

Przetwory mięsne nie poddane obróbce termicznej, peklowane, suszone


150 (2)


50 (3)


Inne peklowane przetwory mięsne

Konserwy mięsne w puszkach

Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras

150 (2)


100(3)


Bekon peklowany






175(3)



2)

E 251
E 252



Azotan sodu


Azotan potasu

Przetwory mięsne peklowane

Konserwy mięsne w puszkach

300

250(4)

Twarde, półtwarde i półmiękkie sery dojrzewające

Analogi serów na bazie mleka




50(4)


Śledzie i szprotki marynowane w occie





200(5)




Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras




50(4)









(1) W przypadku znakowania „do celów spożywczych”, azotyn może być sprzedawany wyłącznie

w mieszaninie z solą spożywczą (chlorek sodu) lub substytutem soli spożywczej.

(2) W przeliczeniu na NaNO2.

(3) Pozostałość – w punkcie sprzedaży dla konsumenta finalnego, w przeliczeniu na NaNO2

(4) W przeliczeniu na NaNO3.

(5) Pozostałość, łącznie z azotynami wytworzonymi z dodanych azotananów, w przeliczeniu na NaNO2.








5) inne przeciwutleniacze i ich zastosowanie określa tabela nr 14;

Tabela nr 14

Numer wg systemu oznaczeń Unii

Europejskiej

Nazwa


Środek spożywczy

Maksymalna dawka (mg/kg)

1)

E 310


E 311

E 312


E 320

E 321

Galusan propylu

Galusan oktylu

Galusan dodecylu

Butylohydroksyanizol (BHA)

Butylohydroksytoluen (BHT)

Tłuszcze i oleje do profesjonalnej produkcji środków spożywczych poddawanych obróbce termicznej

Oleje i tłuszcze do smażenia, z wyjątkiem oleju z wytłoków oliwek
Smalec; olej rybi; tłuszcz wołowy, drobiowy i owczy

200*



(galusany i BHA pojedynczo lub łącznie)

100* (BHT)


obydwa w przeliczeniu na tłuszcz





Mieszanki ciast

Wyroby typu sneksy na bazie zbóż

Mleko w proszku do automatów do napojów

Odwodnione zupy i buliony

Sosy


Suszone mięso

Przetworzone orzechy

Przyprawy kulinarne i dodatki do potraw

Obgotowane kasze


200


(galusany i BHA pojedynczo lub łącznie)

w przeliczeniu na tłuszcz


Susze ziemniaczane


25


(galusany i BHA pojedynczo lub łącznie)

Guma do żucia

Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę


400

(galusany,

BHT i BHA pojedynczo lub łącznie)

2)

E 315


E 316

Kwas izoaskorbinowy

Izoaskorbinian sodu

Półkonserwy i konserwy mięsne



500


w przeliczeniu na kwas izo-askorbinowy

Konserwy i prezerwy rybne

Mrożone i głęboko mrożone ryby o czerwonej skórze

1 500


w przeliczeniu na kwas izo-askorbinowy

UWAGA: Gwiazdki * w tabeli odnoszą się do zasady proporcjonalności: w przypadku połączonego użycia galusanów, BHA i BHT indywidualne poziomy każdego z nich muszą być odpowiednio zmniejszone

§ 27. Inne dozwolone substancje dodatkowe i ich zastosowanie określa tabela nr 15.

Tabela nr 15

Numer wg systemu oznaczeń Unii

Europejskiej

Nazwa


Środek spożywczy

Maksymalna dawka

1)

E 297



Kwas fumarowy



Nadzienia i polewy do drobnych wyrobów piekarskich



2,5g/kg

Wyroby cukiernicze

1 g/kg

Desery podobne do deserów żelujących

Desery z dodatkiem aromatów owocowych

Mieszaniny suchych sproszkowanych deserów

4 g/kg

Koncentraty w proszku instant do napojów na bazie owoców

1 g/l

Produkty instant do przygotowania aromatyzowanej herbaty i naparów ziołowych

1 g/kg

Guma do żucia

2 g/kg





Przy następujących zastosowaniach, wskazane maksymalne ilości kwasu fosforowego i fosforanów E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 i E 452 mogą być dodane pojedynczo lub w mieszaninie w przeliczeniu na P2O5



2)
E 338



E 339


E 340



E 341


E 343


E 450


E 451

E 452




Kwas fosforowy
Fosforany sodu

(i) Fosforan monosodowy

(ii) Fosforan disodowy

(iii) Fosforan trisodowy


Fosforany potasu

(i) Fosforan monopotasowy

(ii) Fosforan dipotasowy

(iii) Fosforan tripotasowy

Fosforany wapnia

(i)Fosforan monowapniowy

(ii) Fosforan diwapniowy

(iii) Fosforan triwapniowy


Fosforany magnezu

(i) Fosforan monomagnezowy

(ii) Fosforan dimagnezowy
Difosforany

(i) Difosforan disodowy

(ii) Difosforan trisodowy

(iii) Difosforan tetrasodowy

(v) Difosforan tetrapotasowy

(vi) Difosforan diwapniowy

(vii) Diwodoro-difosforan wapnia

Trifosforany

(i)Trifosforan pentasodowy

(ii) Trifosforan pentapotasowy


Polifosforany

(i) Polifosforan sodu

(ii) Polifosforan potasu

(iii) Polifosforan sodowo -


wapniowy

(iv) Polifosforan wapnia




Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

Mleko sterylizowane i UHT

Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy niższej niż 28%

Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy wyższej niż 28%

Mleko w proszku i mleko w proszku odtłuszczone

Owoce kandyzowane


Preparaty owocowe


Śmietanka pasteryzowana, sterylizowana i UHT

Analogi ubitej śmietanki i tłuszczu roślinnego

Sery niedojrzewające (z wyjątkiem Mozzarella)

Sery topione i analogi serów topionych

Przetwory mięsne

Napoje dla sportowców i preparowane wody stołowe

Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę

Sól i jej zamienniki

Napoje na białkach roślinnych

Zabielacze do napojów

Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn – automatów

Lody spożywcze

Desery

Suszone sproszkowane mieszanki deserów



Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

Mąka


Mąka, rosnąca bez drożdży

Soda bread

Płynna masa jaja kurzego (białka, żółtka lub całe jaja)



700 mg/l

1 g/l

1 g/kg


1,5 g/kg
2,5 g/kg

800 mg/kg

800 mg/kg
5 g/kg
5 g/kg
2 g/kg
20 g/kg

5 g/kg
0,5 g/l



quantum satis

10 g/kg


20 g/l

30 g/kg


50 g/kg

1 g/kg


3g/kg
7 g/kg
20 g/kg

2,5 g/kg


20 g/kg

20g/kg
10 g/kg










Sosy


Zupy i buliony

Napary ziołowe instant i herbata instant

Napoje winopochodne owocowe, napoje winopodobne owocowe, napoje niskoalkoholowe owocowe, w tym cider i perry

Guma do żucia


Środki spożywcze wysuszone sproszkowane

Napoje na bazie mleka czekoladowe i słodowe

Napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina gronowego i piwa)

Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia

Sneksy

Surimi


Pasty rybne i pasty ze skorupiaków

Polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów; produkty podobne)

Środki spożywcze specjalnego żywieniowego przeznaczenia o recepturach specjalnych

Glazury do produktów mięsnych i warzywnych

Wyroby cukiernicze

Cukier puder

Kluski

Ciasta o luźnej konsystencji



Filety z nieprzetworzonych ryb mrożone i głęboko mrożone

Nieprzetworzone i przetworzone mięczaki i skorupiaki mrożone i głęboko mrożone


5 g/kg


3 g/kg
2 g/kg

2 g/l


quantum satis
10 g/kg
2 g/l

1 g/l


5 g/kg

5 g/kg


1 g/kg
5 g/kg

3 g/kg


5 g/kg
4 g/kg

5 g/kg


10g/kg

2 g/kg


12 g/kg
5 g/kg

5 g/kg













Przetworzone produkty ziemniaczane (łącznie z mrożonymi, głęboko mrożonymi, oziębionymi i wysuszonymi produktami przetworzonymi) i wstępnie smażone, mrożone i głęboko mrożone ziemniaki

Smarowne tłuszcze, z wyjątkiem masła


Masło ze śmietanki ukwaszonej (śmietany)
Przetwory ze skorupiaków

(w puszkach)

Emulsje wodne w aerozolu do powlekania form piekarskich

Napoje na bazie naturalnej kawy przeznaczone do maszyn – automatów

5 g/kg


5 g/kg
2 g/kg
1g/kg
30g/kg

2g/l





3)

E 353

Kwas metawinowy

Wyroby winiarskie gronowe


Zgodnie z przepisami dotyczącymi sposobu produkcji wyrobów winiarskich gronowych










Made wine

100 mg/l





4)

E 355

E 356

E 357

Kwas adypinowy

Adypinian sodu

Adypinian potasu

Nadzienia i polewy drobnych wyrobów piekarskich

Mieszanki suszonych sproszkowanych deserów

Desery podobne do żelujących

Desery o aromatach owocowych

Proszki do domowego przygotowania napojów



2 g/kg
1 g/kg

6 g/kg
1 g/kg
10 g/l
w przeliczeniu na kwas adypinowy





5)
E 363



Kwas bursztynowy



Desery

6 g/kg





Zupy i buliony

5 g/kg




Proszki do domowego przygotowania napojów


3 g/l



6)

E 385

Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetra-octowego (CaNa2EDTA)



Zemulgowane sosy

Jadalne nasiona roślin strączkowych, warzywa strączkowe, grzyby i karczochy w puszkach i w opakowaniach szklanych

Skorupiaki i mięczaki w puszkach i w opakowaniach szklanych

Ryby w puszkach i w opakowaniach szklanych

Produkty tłuszczowe do smarowania o zawartości tłuszczu 41% lub mniej (z wyjątkiem tłuszczów mlecznych)


Mrożone i głęboko mrożone skorupiaki

75 mg/kg


250 mg/kg

75 mg/kg
75 mg/kg

100 mg/kg

75 mg/kg





7)



E 468

Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana



Dodatki (suplementy) w postaci stałej, uzupełniające dietę



30g/kg





8)



E 405


Alginian propylenowo-glikolowy



Emulsje tłuszczowe

Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

Nadzienia, polewy i powłoki do pieczywa cukierniczego, wyrobów ciastkarskich i deserów

Wyroby cukiernicze

Lody spożywcze wodne

Sneksy zbożowe i ziemniaczane

Sosy


Piwo

Guma do żucia

Preparaty owocowe i warzywne

Napoje bezalkoholowe aromatyzowane

Zemulgowane likiery

Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do specjalnych celów medycznych – produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała

Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę

Napój niskoalkoholowy jabłkowy z wyjątkiem cidre bouché



3 g/kg
2 g/kg


5 g/kg


1,5 g/kg

3 g/kg
3 g/kg

8 g/kg

100 mg/l


5 g/kg

5 g/kg
300 mg/l

10 g/l

1,2 g/kg
1 g/kg

100 mg/l





9)



E 416

Guma karaya


Sneksy zbożowe i ziemniaczane

Powłoki orzechów

Nadzienia, polewy i powłoki do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich

Desery

Zemulgowane sosy



Likiery na bazie jaj

Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę

Guma do żucia

5 g/kg


10 g/kg

5 g/kg


6 g/kg

10 g/kg


10 g/l

quantum satis

5 g/kg








10)



E 425

Konjac

(i) Guma Konjac

(ii) Konjac glukomannan


Środki spożywcze ogółem

(z wyjątkiem tych określonych w § 8 rozporządzenia lub w

§ 25 rozdziału 3 załącznika nr 2 oraz z wyjątkiem wyrobów cukierniczych żelowych, w tym małych cukierków gumek)



10g/kg


pojedynczo lub łącznie




11)



E 432


E 433

E 434


E 435


E 436

Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbat 20)

Monooleinian 

polioksyetylenosorbitolu

(polisorbat 80)

Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu

(polisorbat 40)

Monostearynian polioksyetylenosorbitolu

(polisorbat 60)

Tristearynian polioksyetylenosorbitolu

(polisorbat 65)

Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

Emulsje tłuszczowe do celów piekarskich

Analogi mleka i śmietany

Lody spożywcze

Desery


Wyroby cukiernicze

Zemulgowane sosy

Zupy

Guma do żucia



Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę

Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do specjalnych celów medycznych – preparaty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała


3 g/kg
10 g/kg

5 g/kg

1 g/kg


3 g/kg

1 g/kg


5 g/kg

1 g/kg


5 g/kg

quantum satis
1 g/kg
pojedynczo lub łącznie





12)

E 420


E 421

E 953


E 965

E 966


E 967

Sorbitol


(i) Sorbitol

(ii) Syrop sorbitolowy

Mannitol

Izomalt


Maltitol

(i) Maltitol

(ii) Syrop maltitolowy

Laktitol


Ksylitol

Środki spożywcze (z wyjątkiem napojów i środków spożywczych określonych w§ 8 rozporządzenia

lub w § 25 rozdziału 3 załącznika nr 2)
Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone ryby, skorupiaki, mięczaki i głowonogi

Likiery






quantum satis

(w celach innych

niż słodzenie)






13)



E 442

Fosfatydy amonu



Wyroby kakaowe i wyroby czekoladowe łącznie z wyrobami nadziewanymi

Wyroby cukiernicze oparte na tych produktach


10 g/kg
10 g/kg




14)



E 444

Octan izomaślanu sacharozy



Napoje bezalkoholowe aromatyzowane nieklarowne (zmętnione)




300 mg/l





15)



E 445

Estry glicerolu i żywicy roślinnej



Napoje bezalkoholowe aromatyzowane nieklarowne (zmętnione)

Napoje spirytusowe nieklarowne (zmętnione): likiery i kremy

Napoje alkoholowe nieklarowne (zmętnione) o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj., z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa

Na powierzchnię owoców cytrusowych


100 mg/l
100 mg/l

100 mg/l
50 mg/kg






16)



E 459

Beta-cyklodekstryna


Środki spożywcze w postaci tabletek i tabletek powlekanych





quantum satis




17)

E 473
E 474



Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych

Sacharoglicerydy


Naturalna płynna kawa w puszkach

Przetwory mięsne poddane obróbce cieplnej

Emulsje tłuszczowe do celów piekarskich

Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

Zabielacze do napojów


Lody spożywcze

Wyroby cukiernicze

Desery


Sosy

Zupy i buliony

Na powierzchnię owoców świeżych
Napoje bezalkoholowe na bazie nasion anyżku

Napoje bezalkoholowe kokosowe i migdałowe

Napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina gronowego i piwa)

Proszki do sporządzania gorących napojów

Napoje na bazie mleka

Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę

Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do specjalnych celów medycznych – produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała

Guma do żucia

Analogi śmietanki

Śmietanka sterylizowana i śmietanka sterylizowana o obniżonej zawartości tłuszczu




1 g/l
5 g/kg (na tłuszcz)

10 g/kg
10 g/kg

20 g/kg


5 g/kg

5 g/kg


5 g/kg

10 g/kg


2 g/kg

quantum satis

5 g/l
5 g/l


5 g/l
10 g/l

5 g/l


quantum satis

5g/kg


10 g/kg

5 g/kg


5 g/kg
pojedynczo lub łącznie





18)



E 475

Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu



Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

Zemulgowane likiery

Produkty jajeczne

Zabielacze do napojów

Guma do żucia

Emulsje tłuszczowe

Analogi mleka i śmietany

Wyroby cukiernicze

Desery


Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę

Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do specjalnych celów medycznych – produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała

Śniadaniowe przetwory zbożowe typu Granola

10 g/kg


5 g/l

1 g/kg


0,5 g/kg

5 g/kg


5 g/kg

5 g/kg


2 g/kg

2 g/kg
quantum satis


5g/kg
10 g/kg



19)



E 476

Polirycynoleinian poliglicerolu




Produkty tłuszczowe do smarowania o zawartości tłuszczu 41% lub mniej

Podobne produkty do smarowania o zawartości tłuszczu 10% lub mniej

Sosy sałatkowe

Wyroby cukiernicze na bazie kakao, łącznie z czekoladą



4 g/kg


4 g/kg

4 g/kg
5 g/kg



20)

E 477

Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego



Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

Emulsje tłuszczowe do celów piekarskich

Analogi mleka i śmietany

Zabielacze do napojów

Lody spożywcze

Wyroby cukiernicze

Desery


Ubite deserowe polewy inne niż śmietanka

Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do celów medycznych – produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała



5 g/kg
10 g/kg

5 g/kg


1 g/kg

3 g/kg


5 g/kg

5 g/kg


30 g/kg
1 g/kg

21)



E 479b

Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych


Emulsje tłuszczowe przeznaczone do smażenia



5 g/kg

22)

E 481

E 482

Stearyoilomleczan sodu

Stearyoilomleczan wapnia


Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

Ryż błyskawiczny (szybko gotujący się)

Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia

Zemulgowane likiery

Napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa

Sneksy zbożowe

Guma do żucia

Emulsje tłuszczowe
Desery

Wyroby cukiernicze

Zabielacze do napojów

Sneksy zbożowe i ziemniaczane

Konserwy mięsne w puszkach z mięsa zmielonego i pokrojonego w kostkę
Proszki do sporządzania gorących napojów

Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do celów medycznych – produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała

Chleb (z wyjątkiem wyszczegól-nionego w tabeli nr 7

rozdziału3)



Mostarda di frutta

5 g/kg
4 g/kg

5 g/kg

8 g/l



8 g/l

2 g/kg


2 g/kg

10 g/kg
5 g/kg

5 g/kg

3 g/kg


5 g/kg

4 g/kg


2 g/l

2 g/kg


3 g/kg

2 g/kg
pojedynczo lub łącznie



23)



E 483

Winian stearylu


Wyroby piekarskie (z wyjątkiem chlebów wyszczególnionych w tabeli nr 7 rozdziału 3)

Desery


4 g/kg

5 g/kg


24)

E 491


E 492

E 493


E 494

E 495

Monostearynian sorbitolu

Tristearynian sorbitolu

Monolaurynian sorbitolu

Monooleinian sorbitolu

Monopalmitynian sorbitolu

Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

Polewy i powłoki do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich

Żelowa marmolada

Emulsje tłuszczowe

Analogi mleka i śmietany

Zabielacze do napojów

Koncentraty płynnej herbaty i koncentraty naparów owocowych i ziołowych w płynie

Lody spożywcze

Desery


Wyroby cukiernicze

Wyroby cukiernicze na bazie kakao, łącznie z czekoladą

Zemulgowane sosy

Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę

Drożdże piekarskie
Guma do żucia

Dietetyczne środki spożywcze przeznaczone do specjalnych celów medycznych – produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała




10 g/kg

5 g/kg

25 mg/kg 1



10 g/kg

5 g/kg


5 g/kg
0,5g/l

0,5 g/kg


5 g/kg

5 g/kg


10 g/kg 2

5 g/kg


quantum satis

quantum satis

5 g/kg

5 g/kg
pojedynczo

lub łącznie

25)
E 512

Chlorek cynawy

Białe szparagi w puszkach

i w opakowaniach szklanych



25 mg/kg

jako Sn

26)

E 520


E 521

E 522

E 523

Siarczan glinowy

Siarczan sodowo-glinowy

Siarczan potasowo-glinowy

Siarczyn amonowo-glinowy


Białko jaja kurzego

Kandyzowane, krystalizowane

i lukrowane owoce i warzywa


30 mg/kg
200 mg/kg

pojedynczo lub łącznie,

w przeliczeniu na glin

27)
E 541

Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny




Scones i wyroby biszkoptowe

1 g/kg


w przeliczeniu na glin




28)

E 535

E 536


E 538

Żelazocyjanek sodu

Żelazocyjanek potasu

Żelazocyjanek wapnia


Sól i jej zamienniki


pojedynczo lub łącznie,

20 mg/kg

jako bezwodny żelazocyjanek potasu

29)

E 551


E 552

E 553a
E 553b

E 554

E 555


E 556
E 559

Dwutlenek krzemu

Krzemian wapnia

(i) Krzemian magnezu



  1. (ii) Trikrzemian magnezu 3

Talk 3

Krzemian glinowo-sodowy

Krzemian glinowo-potasowy

Krzemian glinowo-wapniowy

Krzemian glinu (Kaolin)

Środki spożywcze w postaci wysuszonej, sproszkowanej (łącznie z cukrami)

Sól spożywcza i jej zamienniki
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę

Środki spożywcze w postaci tabletek i tabletek powlekanych


Przyprawy do potraw

Produkty natłuszczające blachy

Plasterkowane lub utarte sery twarde, półtwarde i topione

Plasterkowane lub utarte analogi serów dojrzewających i serów topionych




10 g/kg

10 g/kg


quantum satis

quantum satis
30g/kg

30g/kg
10 g/kg

10 g/kg
pojedynczo lub łącznie


Guma do żucia

Ryż


Kiełbasy (tylko na powierzchnię)

Wyroby cukiernicze z wyjątkiem czekolady (tylko na powierzchnię)





quantum

satis 4



30)



E 579
E 585

Glukonian żelazawy

Mleczan żelazawy

Oliwki ciemniejące przez utlenianie


150 mg/kg


jako Fe

31)

E 620


E 621

E 622


E 623

E 624


E 625

Kwas glutaminowy

Glutaminian sodu

Glutaminian potasu

Diglutaminian wapnia

Glutaminian monoamonowy

Diglutaminian magnezu

Środki spożywcze (z wyjątkiem tych wyszczególnionych w § 8 rozporządzenia lub w § 25 rozdziału 3 załącznika nr 2)



10 g/kg


pojedynczo lub łącznie

Dodatki do potraw i przyprawy kulinarne





quantum satis




32)



E 626


E 627

E 628


E 629

E 630


E 631

E 632


E 633

E 634


E 635

Kwas guanylowy

Guanylan disodowy

Guanylan dipotasowy

Guanylan wapnia

Kwas inozynowy

Inozynian disodowy

Inozynian dipotasowy

Inozynian wapnia

Rybonukleotydy wapnia

Rybonukleotydy disodowe

Środki spożywcze (z wyjątkiem tych wyszczególnionych w § 8 rozporządzenia lub w § 25 rozdziału 3 załącznika nr 2)




500 mg/kg pojedynczo lub łącznie,



w przeliczeniu na kwas guanylowy


Dodatki do potraw i przyprawy kulinarne

quantum satis

33)



E 650



Octan cynku


Guma do żucia


1000 mg/kg



34)



E 900

Dimetylopolisiloksan


Dżemy, galaretki, dżemy z pomarańczy i dżemy z cytryny i podobne owocowe produkty smarowne, łącznie z produktami niskokalorycznymi

Zupy i buliony

Oleje i tłuszcze do smażenia

Wyroby cukiernicze (z wyjątkiem czekolady)

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe


Sok ananasowy


Owoce i warzywa w puszkach

i w opakowaniach szklanych


Guma do żucia

Sød ... Saft

Ciasto o luźnej konsystencji

Napój niskoalkoholowy jabłkowy z wyjątkiem cidre bouché

10 mg/kg


10 mg/kg

10 mg/kg


10 mg/kg
10 mg/l

10 mg/l
10 mg/kg

100 mg/kg

10 mg/l


10 mg/kg
10 mg/l

35)

E 901


E 902

E 903

E 904

Wosk pszczeli biały i żółty

Wosk candelilla

Wosk carnauba

Szelak

Wyłącznie jako substancja glazurująca do:

- wyrobów cukierniczych (łącznie z czekoladą)

- małych form pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oblewanych czekoladą

- sneksów

- orzechów

- ziarna kawy




quantum satis

Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę





quantum satis

Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię)

Brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię)



quantum satis

36)

E 905

Wosk mikrokrystaliczny

Wyłącznie na powierzchnię:

- wyrobów cukierniczych z

wyjątkiem czekolady

- gum do żucia

- melonów, papaja, mango

i awokado


quantum satis

37)

E 912

E 914

Estry kwasu montanowego

Wosk polietylenowy utleniony


Świeże owoce cytrusowe (wyłącznie na powierzchnię)

Świeży melon, mango, papaja, awokado, ananas (wyłącznie na powierzchnię)



quantum satis

38)

E 927b

Karbamid

Guma do żucia bez dodatku cukrów


30 g/kg


39)

E 943 a


E 943 b

E 944





Butan

Izobutan

Propan

Olej roślinny do natłuszczania form do pieczenia, w aerozolu (wyłącznie do profesjonalnego użycia)

Emulsje oparte na wodzie, w aerozolu




quantum satis

40)

E 950


E 951

Acesulfam K

Aspartam

Guma do żucia z dodatkiem cukru



800 mg/kg

2500 mg/kg
wyłącznie jako wzmacniacz aromatu (1)


41)

E 957

Taumatyna


Guma do żucia z dodatkiem cukru

Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe

Desery mleczne i bezmleczne




10 mg/kg


wyłącznie jako wzmacniacz aromatu (1)
0,5 mg/l

wyłącznie jako wzmacniacz aromatu
5 mg/kg

wyłącznie jako wzmacniacz aromatu


42)

E 959

Neohesperydyna DC

Guma do żucia z dodatkiem cukru



150 mg/kg (1)


Margaryny o różnej zawartości tłuszczu

Minarina

Galaretki owocowe

Białka roślinne

Przetwory mięsne





5 mg/kg


wyłącznie jako wzmacniacz aromatu

43)



E 999

Ekstrakty Quillaia


Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe

Napój niskoalkoholowy jabłkowy z wyjątkiem cidre bouché

200 mg/l



w przeliczeniu na bezwodny ekstrakt



44)

E 1201


E 1202

Poliwinylopirolidon

Poliwinylopolipirolidon

Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę w postaci tabletek i tabletek powlekanych




quantum satis

45)

E 1505

Cytrynian trietylowy

Wysuszone białka jaja kurzego




quantum satis

46)



E 1518

Trioctan glicerolu

(triacetyna)

Guma do żucia




quantum satis


nie stosuje się w produkcji odwodnionych środków spożywczych, przeznaczonych do ponownego uwodnienia

w trakcie spożycia


(1)– jeżeli E 950, E 951, E 957 i E 959 są stosowane łącznie do gumy do żucia, maksymalny poziom każdego z nich jest proporcjonalnie zredukowany.

tylko E 493



2 tylko E 492

3 wolny od azbestu

4 tylko E 553b
Uwagi:

-wskazane maksymalne poziomy użycia odnoszą się do środków spożywczych gotowych do spożycia przygotowanych zgodnie z instrukcjami producentów.






1

2


3


4






Pobieranie 252.93 Kb.





©absta.pl 2020
wyślij wiadomość

    Strona główna