Alice Linderman: Odżywianie się w trakcie turnieju. Coaches Review nr 5



Pobieranie 7.46 Kb.
Data02.05.2016
Rozmiar7.46 Kb.
Alice Linderman: Odżywianie się w trakcie turnieju.

Coaches Review nr 5

Tłumaczenie: Wojciech Andrzejewski


Od dawna wiadomo, że stosowanie codziennie odpowiedniej diety jest jednym z kluczy do odniesienia sukcesu w sporcie. Cała sprawa nie kończy się na odpowiednim odżywianiu się pomiędzy zawodami. Jeśli chcecie, aby wasi zawodnicy grali w finałach, a nie tylko patrzyli na nie, musicie ich nauczyć, co mogą jeść przed, podczas i po meczu.
Przed meczem

Przed meczem zawodnik powinien zjeść COŚ. Posiłek powinien być mały i lekkostrawny, z małą zawartością tłuszczu i włókien, bogaty w węglowodany i płyny. Jeśli mecz jest rozgrywany rano, najlepszym śniadaniem będzie tost i sok. Całkowita wartość kaloryczna nie powinna przekraczać 400 kalorii. Jeśli mecz będzie rozgrywany po południu, najlepsza będzie przekąska w postaci kanapki i soku. Te opcje utrzymują stały poziom cukru we krwi, chroniąc przed zmęczeniem, utratą formy i frustracją, mogącymi pojawić się, gdyby ten poziom opadł.

Jedną z głównych zasad jest powstrzymanie się od konsumpcji zasadniczych posiłków dwie godziny przed meczem oraz płynów, z wyjątkiem wody - jedną godzinę przed meczem. Jeśli mecz opóźnia się, należy zrobić wszystko, aby dowiedzieć się, kiedy on się rozpocznie. Jeśli w czasie krótszym niż dwie godziny, pozostają nam tylko soki i napoje sportowe.
W trakcie meczu

Najważniejszą rzeczą, której potrzebują zawodnicy podczas treningu i meczu jest woda. Soki lub napoje gazowane są dłużej przyswajane przez organizm, ponieważ maja wyższą koncentrację węglowodanów i dlatego sportowcy powinni ich unikać. Jeśli trening lub mecz trwa ponad godzinę, szczególnie w warunkach, kiedy jest bardzo gorąco i przy dużej wilgotności powietrza, nie zaszkodzi postarać się o specjalne napoje dla sportowców. Najlepsze są te o

5-8% stężeniu węglowodanów, co oznacza 13-20 gramów węglowodanów na osiem uncji napoju. Należy zwracać baczną uwagę na skład napoju umieszczony na etykiecie. Jeśli podstawowym składnikiem po wodzie jest fruktoza, należy taki napój odstawić na półkę. Fruktoza jest po prostu dłużej przyswajalna niż inne cukry i potencjalnie prowadzi do nudności, wzdęć i skurczów.

Ale nade wszystko tenisiści powinni unikać kofeiny. Nie tylko dlatego, że jest stymulantem, ale ponieważ rozregulowuje nasz żołądek. Najgorsze jest to, że jest ona diuretykiem, który pozbawia nasz organizm płynów, dlatego zamiast ich uzupełniania, prowadzi ona do odwodnienia organizmu.


Po meczu

Aby przyspieszyć odnowę organizmu po meczu, należy uzupełnić brak węglowodanów. Zawodnik powinien zjeść ok. 50 gr. węglowodanów (np. 1,5 szklanki pasty lub produktów zbożowych, 1,5 kanapki, 2 szklanki soku pomarańczowego lub 10 krakersów), co dwie godziny, rozpoczynając ok. 15 minut po meczu. Bardzo ważnym jest, aby w ciągu kolejnych 6 godzin po dużym wysiłku, jeść posiłki łatwo przyswajalne, bogate węglowodany, bez tłuszczu i włókien. Dalej należy unikać kofeiny, ponieważ uczucie sytości, które ona powoduje, może spowodować, że nasz organizm nie otrzyma takiej dawki jedzenia, która jest niezbędna do jego prawidłowej i szybkiej odnowy.


Jedz, pij i bądź sprytny... Finały mogą być już jutro.

Pobieranie 7.46 Kb.





©absta.pl 2020
wyślij wiadomość

    Strona główna