Ciekawostki o ptakach



Pobieranie 21.99 Kb.
Data07.05.2016
Rozmiar21.99 Kb.
CIEKAWOSTKI O PTAKACH

U płatkonogów samica może w sezonie złożyć 4 lęgi, które wysiadują potem samce.

Rybitwa biała Gygis alba składa swoje jedyne jajo w naturalnym zagłębieniu lub w rozwidleniu gałęzi drzewa - nie buduje gniazd.

Przepiórniki są jednymi z najbardziej płodnych ptaków - w 4 miesiącu życia osiągają dojrzałość płciową i mogą w ciągu roku wyprowadzić nawet 12 lęgów.

Dzięcioły najkrócej wysiadują jaja - 10 do 12 dni.

Młody albatros wędrowny Diomedea exulans zostaje pod opieką rodziców ok. 12 miesięcy.

Nie ma dwóch słowików śpiewających identycznie.

Gągoły Bucephala clangula i tracze Mergus sp. gnieżdżą się w dziuplach, a płaskonos, cyranka i rożeniec na łąkach.

Rekordy ilościowe składania jaj należą do sikor i kuraków.

Jajo kolibra waży 0,3g, strusia - 1kg, +Aepyornis - 10kg (największe).

Skorupka jaja kurzego ma ok. 10 000 porów (każde o średnicy ok. 0,017mm)

Zarodki ptaków nie potrafią kontrolować swego ciepła.

Dolna powierzchnia jaja może być chłodniejsza nawet o 9 stopni.

Mimo ciągłego obracania jaj przez wysiadującego ptaka, zarodek zawsze znajduje się w jego górnej części.

Pisklęta przpiórki po ok. godzinie od wylęgu pierwszego pisklaka gotowe są do opuszczenia gniazda.

Długoszpony przenoszą swoje młode pod skrzydłami. Perkozy na grzbiecie. Perkołyski amerykańskie mają specjalne torby skórne do transportu młodych.

Jaja nogali mają najcieńszą skorupkę wśród ptaków

Nogale jako jedyne ptaki nie mają zęba jajowego.

Głuptaki ogrzewają jaja stojąc na nich.

Niektóre ptaki potrafią chłodzić jaj wodą przynoszoną w dziobie. Młode nogale tuż po wykluciu mają rozpiętość skrzydeł równą 1/2 ptaków dorosłych. Od początku są samodzielne - nie mają żadnego kontaktu z rodzicem.

Samica dzioborożca dla własnego bezpieczeństwa w czasie wysiadywania jaj zamurowuje się w dziupli i może pozostawać tam aż 3 miesiące - karmi ją wtedy samiec.

Gniazdo raniuszka Aegithalos caudatus może być wyściełane nawet 2 tysiącami małymi, puchowymi piórami.

GATUNKI W LICZBACH

Na świecie występuje ok. 136 gat. kukułek, ale tylko 45 jest pasożytami gniazdowymi.

W Ameryce Północnej występuje ok. 650 gatunków ptaków, z czego ok. 520 wędruje.

Rocznie opisuje się 5 nowych gatunków - głównie w Ameryce Południowej i Himalajach.

W dziejach Ziemi występowało prawdopodobnie ok. 350 tys. gat. ptaków

2 300 lat temu wyróżniano 140 gat. ptaków, w 1758r. - 564 gat. (Linneusz)

Aktualnie znanych jest 902 gat. ptaków w postaci kopalnej.

W Europie występuje ok. 506 gat. ptaków.

20% gatunków ptaków na świecie została wyeliminowana w ciągu ostatnich 2 tysięcy lat - głównie gatunki wyspowe.

ANATOMIA I MORFOLOGIA

Pierwsze pióra znaleziono (w formie odcisków) 140 - 150 mln lat temu.

Liczba piór ptaków zmienia się zależnie od pory roku.

U wróbli pióro rośnie z prędkością 4 mm/dobę a u żurawi 13 mm/dobę

Pingwiny oraz strusie jako jedyne ptaki mają całe ciało pokryte piórami. Zazwyczaj pióra wyrastają tylko z niektórych części ciała tzw. pteryliów. U wspomnianych ptaków wyrastają z niemalże całego ciała.

WĘDRÓWKI

Krętogłów Jynx torguilla - w Polsce jedyny wędrowny dzięcioł.

Przepiórki Coturnix coturnix osiągają Afrykę "na ostatnich skrzydłach", lądują jeszcze w strefie brzegowej i pieszo biegną ku zaroślom. Są wówczas masowo wyłapywane przez miejscową ludność i zdobyły sławę ptaków wędrujących na zimowiska piechotą. 

Na półkuli południowej wędrówki ptaków odbywają się "w przeciwnym kierunku", np. z Nowej Zelandii do Australii.

Rybitwy gnieżdżące się na Antarktyce korzystają z 24-godzinnego dnia świetlnego, a potem mają taką samą możliwość na Antarktydzie, podczas tamtejszego lata. Chyba są to najbardziej "oświetlone" ptaki.

Pliszka żółta Motacilla flava przemierza Europę powoli, odżywiając się między czasie , gromadzi tłuszcz i zwiększa masę z 17 do 25g. Taki zapas wystarczyłby na jednorazowe pokonanie Sahary. Jednak pliszka nie jest zbyt wytrwałym lotnikiem i upał zmusza ją do szukania cienia u podnóży pustynnych skał, a przelot staje się wieloetapowy. 

Skokiem 4 tys. km nad pustynią popisuje się rokitniczka Acrocephalus schoenobaenus. Leci wówczas bez przerwy 60 godz. Traci 11g - połowę masy startowej. 

1g tłuszczu dostarcza energii na 2-3 godz. Lotu.

Rybitwa popielata Sterna paradisaea - rocznie 30 tys. km.

Drozdy głównie wędrują nocą



Rocznie wędrówkę podejmuje 40 - 50 mld. ptaków. Z Europy do Afryki - 5 mld. 




©absta.pl 2019
wyślij wiadomość

    Strona główna