-
Cukier i wyroby cukiernicze
Indeks, grupa produktów
|
Wskaźniki
|
Maksymalnie dopuszczalne poziomy mg/kg
|
Uwagi
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1.5.1.
Cukier
|
Pierwiastki toksyczne:
ołów
arszenik
kadm
rtęć
|
0,5
1,0
0,05
0,01
|
|
Pestycydy <*>: szesciochlorocykloheksan
(alfa-, beta-, gamma-izomery)
DDT i jego metabolity
|
0,005
0,005
|
|
Radionuklidy:
cez-137
stront-90
|
140
100
|
Bq/kg
j. w.
|
1.5.2.
Cukrowe wyroby cukiernicze: karmelki, cukierki lukrowane i nie lukrowane, pomadkowe, bite, grylażowe, pralinkowe, marcepanowe, owocowo-jagodowe, irysy, chałwa, pianka owocowa, zefirki, marmolada, wyroby galaretowe
|
Pierwiastki toksyczne:
ołów
arszenik
kadm
rtęć
|
1,0
1,0
0,1
0,01
|
|
Mykotoksyny:
aflatoksyna B1
|
0,005
|
dla wyrobów, zawierających orzechy
|
Pestycydy <*>, <**>
|
|
|
Radionuklidy:
cez-137
stront-90
|
160
100
|
Bq/kg
j. w.
|
Wskaźniki mikrobiologiczne
|
Indeks, grupa produktów
|
IMTWBTM,
JTK/g, nie więcej, niż
|
Masa produktu (g), w której są niedopuszczalne
|
Drożdże,
JTK/g, nie więcej, niż
|
Pleśnie,
JTK/g, nie więcej, niż
|
Uwagi
|
BGPO (coliformy)
|
Chorobotwórcze, w tym salmonelle
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
1.5.2.1.
Cukierki nie lukrowane:
- pomadkowe, mleczne
- na bazie pralinkowej, na tłuszczu cukierniczym
|
5 x 1E3
1 x 1E4
|
1,0
0,01
|
25
25
|
10
50
|
50
100
|
|
1.5.2.2.
Cukierki lukrowane z korpusami:
- pomadkowymi, owocowymi, marcepanowymi, grylażowymi
- mlecznymi, ubitymi
- z bakalii
- z owoców kandyzowanych, ziaren „rozsadzonych”
- kremowymi,
na bazie pralinkowej
|
1 x 1E4
5 x 1E4
5 x 1E4
1 x 1E4
5 x 1E4
|
1,0
0,1
0,1
0,1
0,01
|
25
25
25
25
25
|
50
50
200
50
50
|
50
50
100
50
100
|
|
1.5.2.3.
Cukierki diabetyczne
|
5 x 1E3
|
1,0
|
25
|
50
|
50
|
|
1.5.2.4.
Drażetki (wszystkich nazw)
|
1 x 1E4
|
0,1
|
25
|
50
|
50
|
|
1.5.2.5.
Karmelki nie lukrowane:
- landrynkowe,
z nadzieniem pomadkowym, likierowym, owocowo-jagodowym, ubitym
- z nadzieniem orzechowym, czekoladowo-orzechowym, czekoladowym, śmietankowym i innym
|
5 x 1E2
5 x 1E3
|
1,0
0,1
|
25
25
|
50
50
|
50
50
|
|
1.5.2.6.
Karmelki lukrowane z nadzieniem
- pomadkowym, owocowym
- mlecznym, ubitym, orzechowym
|
1 x 1E4
5 x 1E4
|
0,1
0,1
|
25
25
|
50
50
|
50
50
|
|
1.5.2.7.
Karmelki diabetyczne
|
5 x 1E2
|
1,0
|
25
|
50
|
50
|
|
1.5.2.8.
Irysy (wszystkich nazw)
|
1 x 1E3
|
1,0
|
25
|
10
|
10
|
|
1.5.2.9.
Guma do żucia
|
5 x 1E2
|
1,0
|
25
|
50
|
50
|
|
1.5.2.10.
Chałwa:
- lukrowana
- nie lukrowana
|
1 x 1E4
5 x 1E4
|
0,01
0,01
|
25
25
|
50
50
|
50
50
|
|
1.5.2.11.
Wyroby piankowo-marmoladowe:
- pianka owocowa, zefirki, marmolada nie glazurowane
- pianka owocowa, zefirki, marmolada glazurowane
- diabetyczne wyroby piankowo-marmoladowe
|
1 x 1E3
5 x 1E3
1 x 1E3
|
0,1
0,1
1,0
|
25
25
25
|
50
50
50
|
100
100
50
|
|
1.5.2.12.
Słodycze orientalne:
- typu miękkich cukierków, koschałwa, ojła
- typu miękkich cukierków lukrowane
- sorbety
- rachat-łukum
|
5 x 1E3
1 x 1E4
5 x 1E3
1 x 1E4
|
0,1
0,1
0,1
0,01
|
25
25
25
25
|
100
100
200
-
|
100
100
100
100
|
|
1.5.2.13.
Słodycze orientalne typu karmelek
- orzechy prażone
- kozinaki
- typu karmelek lukrowane
|
1 x 1E3
5 x 1E3
1 x 1E4
|
1,0
0,1
0,1
|
25
25
25
|
50
50
50
|
50
50
50
|
|
1.5.2.14.
Dekoracyjne półprodukty cukrowe typu makaronów „nitek”
|
1 x 1E3
|
1,0
|
25
|
50
|
50
|
|
Indeks, grupa produktów
|
Wskaźniki
|
Maksymalnie dopuszczalne poziomy mg/kg
|
Uwagi
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1.5.3.
Cukrowe wyroby cukiernicze:
czekolada i wyroby z niej
|
Pierwiastki toksyczne:
ołów
arszenik
kadm
rtęć
|
1,0
1,0
0,5
0,1
|
|
Mykotoksyny:
aflatoksyna B1
|
0,005
|
|
Radionuklidy:
cez-137
stront-90
|
140
100
|
|
Pestycydy <*>, <**>
|
|
|
Indeks, grupa produktów
|
IMTWBTM,
JTK/g, nie więcej, niż
|
Masa produktu (g), w której są niedopuszczalne
|
Drożdże,
JTK/g, nie więcej, niż
|
Pleśnie,
JTK/g, nie więcej, niż
|
Uwagi
|
BGPO (coliformy)
|
Chorobotwórcze, w tym salmonelle
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
1.5.3.1.
Czekolada:
- zwykła i deserowa bez dodatków
- zwykła i deserowa z dodatkami
- z nadzieniem i cukierki typu „Mix”,
tabliczki cukiernicze
|
1 x 1E4
5 x 1E3
5 x 1E3
|
0,1
0,1
0,1
|
25
25
25
|
50
50
50
|
50
100
100
|
|
1.5.3.2.
Czekolada diabetyczna
|
5 x 1E3
|
0,1
|
25
|
50
|
50
|
|
1.5.3.3.
Pasty, kremy:
- mleczne, czekoladowe
- orzechowe
|
5 x 1E3
5 x 1E4
|
0,1
0,01
|
25
25
|
50
50
|
50
100
|
|
Indeks, grupa produktów
|
Wskaźniki
|
Maksymalnie dopuszczalne poziomy mg/kg
|
Uwagi
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1.5.4.
Kakao w ziarnach i wyroby kakaowe
|
Pierwiastki toksyczne:
ołów
arszenik
kadm
rtęć
|
1,0
1,0
0,5
0,1
|
|
Mykotoksyny:
aflatoksyna B1
|
0,005
|
|
Radionuklidy:
cez-137
stront- 90
|
100
80
|
Bq/kg
j. w.
|
Pestycydy <*>: szesciochlorocykloheksan
(alfa-, beta-, gamma-izomery)
DDT i jego metabolity
|
0,5
0,15
|
|
(w brzmieniu Aneksu Nr 2, zatw. Postanowieniem Głównego Państwowego Lekarza Sanitarnego FR z dnia 15.04.2003 Nr 41)
|
Wskaźniki mikrobiologiczne
|
Indeks, grupa produktów
|
IMTWBTM,
JTK/g, nie więcej, niż
|
Masa produktu (g), w której są niedopuszczalne
|
Drożdże,
JTK/g, nie więcej, niż
|
Pleśnie,
JTK/g, nie więcej, niż
|
Uwagi
|
BGPO (coliformy)
|
Chorobotwórcze, w tym salmonelle
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
1.5.4.1.
Kakao w proszku:
- towarowe
dla przetwórstwa przemysłowego
|
1 x 1E5
1 x 1E4
|
0,01
0,01
|
25
25
|
100
100
|
100
100
|
|
Indeks, grupa produktów
|
Wskaźniki
|
Maksymalnie dopuszczalne poziomy mg/kg
|
Uwagi
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1.5.5.
Mączne wyroby cukiernicze
|
Pierwiastki toksyczne:
ołów
arszenik
kadm
rtęć
|
0,5
0,3
0,1
0,02
|
|
Mykotoksyny:
aflatoksyna B1
dezoksyniwalenol
|
0,005
0,7
|
|
Radionuklidy:
cez-137
stront-90
|
50
30
|
Bq/kg
j. w.
|
Pestycydy <*>: szesciochlorocykloheksan
(alfa-, beta-, gamma-izomery)
DDT i jego metabolity
|
0,2
0,02
|
|
Wskaźniki mikrobiologiczne
|
Indeks, grupa produktów
|
IMTWBTM,
JTK/g, nie więcej, niż
|
Masa produktu (g), w której są niedopuszczalne
|
Drożdże,
JTK/g, nie więcej, niż
|
Pleśnie,
JTK/g, nie więcej, niż
|
Uwagi
|
BGPO (coliformy)
|
S. Aureus
|
Chorobotwórcze, w tym salmonelle
|
1
|
2
|
3
|
4
|
|
5
|
6
|
7
|
1.5.5.1.
Torty i ciastka biszkoptowe, warstwowe, piaskowe puszyste,
parzone okruszkowe z dekoracją, w tym zamrożone
- śmietankową
- białkowo-ubitą, typu sufletu
- owocową, pomadkową, z lukru czekoladowego
- tłuszczową
- serowo-śmietankową
- typu „kartofli”
- z kremem parzonym
|
5 x 1E4
1 x 1E4
1 x 1E4
5 x 1E4
5 x 1E4
5 x 1E4
1 x 1E4
|
0,01 <*>
0,01 <*>
0,01 <*>
0,01 <*>
0,01 <*>
0,01 <*>
0,01 <*>
|
0,01 <*>
0,01 <*>
0,01 <*>
0,01 <*>
0,01 <*>
0,01 <*>
0,01 <*>
|
25
25
25
25
25
25
25
|
100
50
50
50
- <**>
50
50
|
50
100
100
100
- <**>
100
100
|
<*> w 0,1 g niedopuszczalne z terminem ważności 5 dni i więcej
<*> j. w.
<*> j. w.
<*> j. w.
<*> j. w.
<**> drożdże – 50, pleśnie – 100 JTK/g, nie więcej, niż, z terminem ważności 5 dni i więcej
<*> j. w.
<*> j. w.
|
1.5.5.2. Torty i ciastka bez dekoracji, z dekoracją na bazie margaryn, śmietanki roślinnej i tłuszczów
|
1 x 1E4
|
1,0 <*>
|
0,1
|
25
|
50
|
50
|
|
1.5.5.3. Torty, ciastka, rolady diabetyczne
|
5 x 1E3
|
0,1
|
1,0
|
50
|
50
|
50
|
|
1.5.5.4. Torty waflowe z nadzieniem:
- tłuszczowym
- pralinkowym, czekoladowo-orzechowym
|
5 x 1E3
5 x 1E4
|
0,1
0,01
|
-
-
|
25
25
|
50
50
|
50
50
|
|
1.5.5.5. Rolady biszkoptowe z nadzieniem:
- śmietankowym, tłuszczowym
- owocowym, z owocami kandyzowanymi, makiem, orzechami
|
5 x 1E4
1 x 1E4
|
0,01
1,0
|
0,1
1,0
|
25
25
|
50
50
|
100
100
|
|
1.5.5.6.
Babki:
- z cukrem-pudrem
- lukrowane, z orzechami, owocami kandyzowanymi, nasączone wyciągiem z owoców, rumem
|
5 x 1E3
5 x 1E3
|
0,1
0,1
|
-
-
|
25
25
|
50
50
|
50
100
|
|
1.5.5.7. Babki i rolady w opakowaniach hermetyzowanych
|
5 x 1E3
|
0,1
|
0,1
|
25
|
50
|
50
|
|
1.5.5.8.
Wafle:
- bez nadzienia, z nadzieniem owocowym, pomadkowym, tłuszczowym
- z nadzieniem orzechowo-pralinkowym,
lukrowane lukrem czekoladowym
|
5 x 1E3
5 x 1E4
|
0,1
0,01
|
-
-
|
25
25
|
50
50
|
100
100
|
|
1.5.5.9.
Pierniki, ciasta piernikowe:
- bez nadzienia
- z nadzieniem
|
2,5 x 1E3
5 x 1E3
|
1,0
0,1
|
-
-
|
25
25
|
50
50
|
50
50
|
|
1.5.5.10.
Herbatniki:
- cukrowe, z lukrem czekoladowym, słodkie
- z warstwą, nadzieniem kremowym
- słone, krakersy
|
1 x 1E4
1 x 1E4
1 x 1E3
|
0,1
0,1
1,0
|
-
0,1
-
|
25
25
25
|
50
50
-
|
100
100
100
|
|
1.5.5.11.
Mączne słodycze orientalne:
- biszkopt z cynamonem, courabies, szaker-łukum, szaker-czurek
- zemełach
- rolady i rurki z orzechami
- lukrowane
|
5 x 1E2
5 x 1E3
1 x 1E3
1 x 1E4
|
1,0
1,0
1,0
0,1
|
-
-
-
|
25
25
25
25
|
50
50
50
50
|
50
50
50
100
|
|
Indeks, grupa produktów
|
Wskaźniki
|
Maksymalnie dopuszczalne poziomy mg/kg
|
Uwagi
|
1.5.6.
Miód
|
Pierwiastki toksyczne:
ołów
arszenik
kadm
|
1,0
0,5
0,05
|
|
Oksymetylofurfurol
|
25
|
|
Pestycydy <*>: szesciochlorocykloheksan
(alfa-, beta-, gamma-izomery)
DDT i jego metabolity
|
0,005
0,005
|
|
|
Radionuklidy:
cez-137
stront-90
|
100
80
|
Bq/kg
j. w.
|
--------------------------------------------
<*> Należy kontrolować ilości śladowe również tych pestycydów, które były wykorzystywane w produkcji surowców spożywczych (patrz p. 3.12, 3.13).
<**> Poziomy dopuszczalne heksachlorocykloheksanu (alfa-, beta-, gamma-izomery) oraz DDt i jego metabolitów są obliczane dla podstawowego (-ych) rodzaju (-ów) surowca zarówno według udziału masowego, jak i według dopuszczalnych poziomów normowanych pestycydów.
|