Dodatki do żywności kody stosowane w przemyśle spożywczym i kosmetycznym oraz w farmakologii



Pobieranie 61.1 Kb.
Data07.05.2016
Rozmiar61.1 Kb.
„E-kody”

Dodatki do żywności - kody stosowane w przemyśle spożywczym i kosmetycznym oraz w farmakologii.




BARWNIKI


  • E-100 Kurkumina (kurkuma) - koncentraty, zupy, przyprawy.

  • E-101 Ryboflawina(laktoflawina), sól sodowa fosforanu ryboflawiny-yegeta, przyprawy.

  • E-102 Tartrazyna - napoje w proszku, esencje owocowe, miód sztuczny, musztarda.

  • E-104 Żółcień cholinowa - karmelki, kisiel.

  • E-110 Żółcień zachodzącego słońca(FCF) - marmolady, żele, napoje, barwienie powłok tabletek.

  • E-120Karmin (kwas karminowy).

  • E-122 Azorubina (chromotrop FB)-dżemy, marmolady wiśniowe, budynie, napoje, lody.polewy.

  • E-123 Amarant.

  • E-124 Ponceau 4R (czerwień koszelinowa) - do ryb wędzonych i namiastek łososia, budynie w proszku, cukierki pudrowe,znakowanie mięs po uboju. U osób uczulonych na aspirynę wystąpi alergia.

  • E-127 Erytrozyna (czterojodofluoresceina) - parówki, owoce kandyzowane.

  • E-131 Błękit patenowy FCF - przemysł kosmetyczny, barwienie drażetek.

  • E-132 lndygotyna - opatrunki, pieluchy, draże cukiernicze.

  • E-133 Błękit brylantowy (FCF1350) - lekarstwa, kosmetyki.

  • E-140 Chlorofil a i b (biophyll, chloresium, chlorofolin, darotol, ennds, exodor-grun, nulle chlorophyll, stozzen-chlorophyll).

  • E-141 Kompleks miedziowy chlorofilu lub chlorofiliny, a także ich sole (sodowa i potasowa)- groszek konserwowy.

  • E-142 Zieleń brylantowa, zieleń malachitowa, zieleń diamentowa - barwienie słodyczy.

  • E-150 Karmel - napoje, wypieki, coca-cola.

  • E-151 Czerń brylantowa, czerń PN - kawior, słodycze, galaretki, żelki.

  • E-153 Węgiel drzewny medyczny -dodany do skórki niektórych serów może zawierać benzopyren, którego nie należy spożywać ze względu na gromadzenie toksyn.

  • E-160a Alfa, beta i gamma Karoten - barwią produkty zawierające tłuszcze.

  • E-160b Anato, Biksyna, Annato-margaryny, oleje, sery żółte. Wywołuje alergie.

  • E-160c Kapsantyna, Kapsorubina - barwnik karotenoidowy występujący w papryce.

  • E-160d Likopren, Likopina, Psi, psi-karoten - ekstrakt z pomidorów.

  • E-160e-f Beta-apo-8", karotenal i ester kwasu karotenowego - karotenoid o 30 at.C

  • E-161a-g Flawiksantyna, Luteina, Kryptoksantyna, Rubiksantyna, Wiolaksantyna, Rodoksantyna,Kantaksantyna - barwniki biogenne Rubiksantyna w płatkach dzikich róż. Flawoksantyna. Luteina-płatki kwiatów.

  • E-162 Czerwień buraczana (betanina)

  • E-163 Antocjany - barwniki winogron i jagód, do barwienia napojów i konserw owocowych.

  • E-170 Węlan wapnia - kreda.

  • E-171 Dwutlenek tytanu - pasty do zębów, pierniki, gumy do żucia.

  • E-172 Tlenki i wodorotlenki żelaza.

  • E-173 Aluminium.

  • E-174 Srebro metaliczne.

  • E-175 Złoto.

  • E-180 Pigment rubinowy - osłonka woskowa serów. Fiolet metylowy - stemple na mięsie i serach.


KONSERWANTY

  • E-200, E-203 Kwas sorbinowy (sorbowy) w postaci wolnego kwasu lub jego soli sodowej-E-201, potasowej, E-202, wapniowej E-203, lepszy niż benzoesany - margaryny, marmolady, sery.

  • E-210i pochodne - kwas benzoesowy i benzoesan sodu - E-211 - łatwo je uzyskać (utlenianie toluenu). W stanie naturalnym w goździkach, jagodach, śliwkach.

  • E-212 Benzoesan sodu.

  • E-213 Benzoesan wapnia.

  • E-214, E-215 Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa. Inne nazwy : Etyloparaben, nipagin1, ethylparasept, Solbrol A.

  • E-216, E-217 Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa. Inne nazwy : Propyloparaben, Nipasol, chemicyde PK, Propylchemosept, propylparasept, Sorbol P.

  • E-218, E-219 Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa.

  • E-220 Dwutlenek siarki, bezwodnik kwasu siarkowego wina, piwa, chrzan, musztarda.

  • E-221 Siarczyn sodu NA2S03.

  • E-222 Kwaśny siarczyn sodu NaHSO3.

  • E-223,E-224 Dwusiarczyn sodu Na2S2O5 i potasu (pirosiarczany).

  • E-226 Siarczyn wapnia CaCO3

  • E-227 Kwaśny siarczan wapnia Ca(HSO3)2

  • E-228 Wodorosiarczyn potasu lub kwaśny węglan potasu.

  • E-230 Bifenyl,diphenyl,1-1'-biphenyl - Owoce cytrusowe, banany - są pryskane przed transportem.

  • E-231 Orto-fenylo-fenol, 0-phenylophenol, Dowicide – zwiazek insektobójczy (np. muszka owocowa), stosowany do impregnowania skórek bananów. TRUCIZNA.

  • E-232 0rto-fenyl-fenolan sodu,stosowany do impregnowania skórek cytrusów. TRUCIZNA.

  • E-233 Thiabendazol, MK360, Omnizole, Thiaben, Thibenzole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Mintezol, Tom Form Wormer, Mertect, Lombristop, Minzolum, Nemapan, Polival, TBZ, Tecto - zabezpiecza cytrusy. TRUCIZNA.

  • E-234 Nizyna, polipeptyd, antybiotyk - produkt metabolizmu drobnoustroju Streptococcus Lactis. w PRL dodawano do serków topionych.

  • E-236 Kwas mrówkowy - ryby wędzone, soki owocowe. żelatyna.

  • E-237, E-238 Sól sodowa i wapniowa kwasu mrówkowego.

  • E-239 Heksametylenotetramina, urotropina - stosowana w infekcji dróg moczowych.

  • E-249, E-250 Azotyn sodu i potasu - do konserwowania szynki i wędlin (w szynce widoczne dziury jakby korniki to właśnie to wstrzykiwane jest podczas peklowania. Zabezpiecza przed bakterią Clostridium Botulinum (bakterie produkującą jad kiełbasiany).

  • E-251,E-252 Azotan sodu NaNO3 i potasu KNO3 - sery podpuszczkowe, wędliny surowe typu salami.

  • E-260 Kwas octowy - śledzie, grzyby, sałatki w occie, marynaty.

  • E-261, E-262, E-263 Sole potasowa, sodowa, wapniowa kwasu octowego – przetwory rybne, dressingi, majonez, sosy sałatkowe, warzywa, owoce, grzyby.


PRZECIWUTLENIACZE (ANTYOKSYDANTY)

  • E-270 Kwas mlekowy - naturalnie podczas kiszenia kapusty i ogórków.

  • E-280 Kwas propinowy - wypieki, chleb-zawsze, ciasta-nie zawsze - powoduje raka żołądka.

  • E-281 Sól sodowa E-280, propinian sodu.

  • E-282 Sól wapniowa E-280, propinian wapnia.

  • E-283 Sól potasowa E-280, propinian potasu.

  • E-290 Dwutlenek węgla C02

  • E-296 Kwas jabłkowy D. L. , Malic acid - soki, napoje, koncentraty, wyciągi ziołowe, korzenne.

  • E-300 Kwas L-askorbinowy, witamina C.

  • E-301, E-302 Sole sodowa i wapniowa kwasu L-askorbinowego. Sodowa - wyroby masarskie, askorbinian wapnia - żywność, którą się podgrzewa w mikrofali.

  • E-304 Palmitynian askorbylu, kwas 6-palmitylo-L-askorbinowy - prażone płatki ziemniaczane, kostki rosołowe z kury.

  • E-306 (L-tokoferol-wit.E) Ekstrakty wzbogacone tokoferolami beta i gamma razem z alfa - oleje, smalec, margaryna.

  • E-307,E-308, E-309 Tokoferole alfa, gamma, delta.

  • E-310,E-311,E-312 Gallusan propylu, oktylu, dodecylu. E-310 wzmacnia działanie E320 i E321, E310 - PG, E311 -OG, E-312 –DDG - stosowane w płatkach ziemniaczanych, puree, gumie do żucia.

  • E-320 Przeciwutleniacz BHA-butylo-hydroksy-anizol (Antracine12, Embanox, Nipantiox1-F, Sustane1-F, TenoxBHA) Powoduje zaburzenia pracy wątroby! - rosoły, łuskane orzechy. Susze ziemniaczane, gumy do żucia.

  • E-321 Przeciwutleniacz BHT-butylo-hydroksy-toluen (lmpruvol) Zaburzenia pracy wątroby, alergie skórne - gumy do żucia.

  • E-322 Lecytyna, tu przeważnie sojowa. Fosfadyd występujący w świecie roślin i zwierząt. Ważny składnik tkanki nerwowej i mózgowej - kakao, emuglatory, smietanki w proszku.

  • E-325 Mleczan sodu, sól sodowa E-270 - sery, pieczywo, paszczety, płyn do chłodnic.

  • E-326 Mleczan potasu - torty, paszczety, dodatek do białczanów i kazeinianu sodu.

  • E-327 Mleczan wapnia - desery błyskawiczne, stomatologia.

  • E-330 Kwas cytrynowy.

  • E-331a-c Sól sodowa E-330 - serki topione, sery żółte, lody, napoje gazowane, słodycze, wina.

  • E-332a,b Sole potasowe kwasu cytrynowego.

  • E-333 Sole wapniowe kwasu cytrynowego-sery, napoje pieniące się, wino.

  • E-334 Kwas L-winowy"alfa(+)" - składnik napojów bezalkoholowych i galaretek w proszku.

  • E-335 Jedno lub dwusodowa sól kwasu winowego.

  • E-336 Winian jednopotasowy-do ciast niemieckich.

  • E-337 Winian sodowo-potasowy, sól kwasu winowego – sery, przetwory mięsne, galaretki wproszku.

  • E-338 Kwas ortofosforowy H3P04 - dodatek zakwaszający ,napoje typu cola.

  • E-339a Ortofosforan jednosodowy, najbardziej kwaśny ze wszystkich soli sodowych kwasu fosforowego - proszki do pieczenia, przemysł mięsny i serowarski.

  • E-339b Ortofosforan dwusodowy - margaryny.

  • E-339c Ortofosforan trójsodowy - sery topione, proszek do prania.

  • E-340a Ortofosforan jednopotasowy.sól potasowa kwasu fosforowego.

  • E-340b,c Ortofosforan dwupotasowy i trójpotasowy - bezmleczne zabielacze do kawy.

  • E-341a Fosforan wapnia jednozasadowy - ciasta proszkowe, pomidory konserwowe, przetwory owocowe.

  • E-341b Ortofosforan dwuwapniowy CaHP04 - pasze zwierzęce, stomatologia.

  • E-341c Ortofosforan trójwapniowy.

  • E-350, E-352 Sole -sodowa, potasowa, wapniowa kwasu jabłkowego.

  • E-353 Kwas meta-winowy.

  • E-355 Kwas adypinowy - proszki do pieczenia, nylony.

  • E-375 Kwas nikotynowy (niacin).

  • E-381 Cytrynian żelazowo-amonowy.

  • E-385 Sól sodowo-wapniowa kwasu etylenodwuaminotetraoctowego(EDTA) - kosmetyki.

SKUTECZNA MIESZANINA ANTYUTLENIACZOWA AMIF-72: 20% BHA, 6% E-310, 4% E-330 W GLIKOLU PROPYLENOWYM.


E-320 i E-321 NIE PODAWAĆ DZIECIOM!


ZAGĘSZCZACZE

  • E-400 Kwas alginowy i pochodne sole-sodowa, potasowa, amonowa, wapniowa. Jest to polisacharyd kwas polimannuronowy otrzymywany z alg morskich.

  • E-401 Alginian sodu - sól sodowa kwasu alginowego - lody, środki odchudzające. śmietanki w proszku.

  • E-402 Sól potasowa kwasu alginowego (alginian potasu) - śmietanki UHT.

  • E-403 Sól amonowa kwasu alginowego (alginian amonowy) - lody, środki odchudzające, śmietanki w proszku i UHT.

  • E-404 Sól wapniowa kwasu alginowego - sztuczna śmietana beztłuszczowa, śmietanka UHT.

  • E-405 Alginian propylenowo-glikolowy - sosy.dresingi, majonez.

  • E-406 Agar, agar-agar (polisaharyd otrzymywany z alg) - składnik galaretek, lodów. Przetwory rybne, śmietanki UHT, środek przeczyszczający dla psów i kotów.

  • E-407 Karagen (kopolimer galaktozy), otrzymywany z wodorostu czerwonego - likiery, sosy, galaretki, kremy, dżemy, napoje mleczne, kremożele, twarogi termizowane. pudingi, odżywki dla dzieci.

  • E-410 Mączka Chleba Świętojańskiego (Carob,Carubin,Arobon) - lody, sosy sałatkowe, desery, konserwy rybne.

  • E-412 Guma guar (Guaran,mączka guar) - dodatek tolerowany przez diabetyków.

  • E-413 Tragant (tragakant).

  • E-414 Guma Arabska (wysuszony sok z pinii, gatunków akacji) - napoje bezalkoholowe.

  • E-415 Ksantan, guma ksantowa.

  • E-420 Sorbitol lub syrop sorbitolowy - jest w jagodach, śliwkach, jabłkach. algach. Przemysłowo otrzymywany z glukozy, dekstrozy do słodyczy dla diabetyków, bo nie podnosi poziomu glukozy. Owoce kandyzowane, lody, koncentraty.

  • E-421 Mannitol, otrzymywany sztucznie z cukru - owoce kandyzowane.

  • E-422 Gliceryna, glicerol.

  • E-432-436 Modyfikowane tłuszcze pochodzenia roślinnego. Estry polioksyetylenów sorbitanowych, kwasów tłuszczowych : laurowego, oleinowego, palnnitynowego, mono i trójstearynowego.

  • E-440a Pektyna naturalna.

  • E-440b Pektyna amoniakowa,

  • E-440a Pektyna modyfikowana amoniakiem.

  • E-450 a-dwufosforany, b-trójfosforan pięciosodowy, c-polifosforany – serki topione, proszek kakaowy.

  • E-451a Trójfosforan sodu - serki topione.

  • E-451b Trójfosforan potasu - serki topione.

  • E-452a Polifosforan alifatyczny sodu - serki topione.

  • E-460 Celuloza czysta - składnik preparatów odchudzających.

  • E-461 Metyioceluloza, modyfikowana E-460 grupami metylowymi - mięso wołowe.

  • E-464 Hydroksy-propylo-metylo-celuloza - preparaty odchudzające.

  • E-465 Metylo-etylo-celuloza.

  • E-466 Sól sodowa karboksymetylocelulozy(CMC) - zupy w puszce, serki topione, zamrożone paluszki rybne.

  • E-469 Kazeinian sodu - napoje mleczne.

  • E-470 Sole sodowe, potasowe i wapniowe tłuszczów spożywczych - pasty do zębów.

  • E-471 Mono i dwu(di)glicerydy kwasów tiuszczowych -sosy, majonezy.

  • E-472a Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem tłuszczowym.

  • E-472b Mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym.

  • E-472c Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym.

  • E-472d Mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym - napoje spienione, pitna czekolada.

  • E-472e Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem acetylo lub dwuacetylowinowym.

  • E-472f Mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym i winowym - margaryny, sosy.

  • E-475 Estry poliglicerynowe tłuszczów spożywczych - margaryny.


RÓŻNE DODATKI

  • E-500a Węglan sodu - regulator kwasowości, środek spulchniający.

  • E-500b Wodorowęglan sodu, kwaśny węglan sodu NaHCO3 - soda oczyszczona, ser smażony, Herceński, kminkowy, parzony.

  • E-501a Węglan potasu (higroskopijny i mało stosowany).

  • E-501b Wodorowęglan potasu KHCO3 -środek spulchniający.

  • E-503a Węglan amonu - proszek do pieczenia.

  • E-503b Wodorowęglan amonu.

  • E-504 Węglan magnezu - spulchniający.

  • E-507 Kwas solny - przyprawa do zup w płynie.

  • E-508 Chlorek potasu KCL - konserwy, wędliny, mięso peklowane.

  • E-509 Chlorek wapnia CaCl2 - piwo, słód browarski, sery podpuszczkowe.

  • E-513 Kwas siarkowy - żelatyna.

  • E-516 Siarczan wapnia - piwo.

  • E-517 Siarczan amonu - wino.

  • E-524 Wodorotlenek sodu-paluszki.

  • E-525 Wodorotlenek potasu.

  • E-526 Wodorotlenek wapnia - konserwy pomidorowe.

  • E-527 Wodorotlenek amonu.

  • E-528 Wodorotlenek magnezu.

  • E-529 Tlenek wapnia.

  • E-536 Żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6 - wino, sól

  • E-551-559 Dwutlenek krzemu i krzemiany.

  • E-558 Bentonit - do klarowania soków, napojów.

  • E-570 Rodzina kwasu stearynowego oraz sterynianów amonu, magnezu i glinu.

  • E-572 Sterynian magnezu.

  • E-575-579 Grupa glukonianów - przeciwzbrylające.

  • E-575 Lakton kwasu glukonowego - wędliny surowe.

  • E-578 Glukonian wapnia (calciofon, ebucin, glucal, glucobiogen).

  • E-620, E-621 Kwas L-glutaminowy i gtutamian jednosodowy - zupy w proszku, przyprawy.

  • E-627 Guanylan sodu, jednowodzian - mięso, konserwy, wędliny.

  • E-631 lnozynian sodu.dwuwodny otrzymywany z suszonych sardynek.

  • E-635 Rybonukleotydy sodu.guanylan sodu i inozynian sodu.

  • E-900 Dwudwumetylopolisiloksan - pokrycie form cukierniczych, (żeby nic nie przywierało).

  • E-901 Wosk pszczeli.

  • E-903 Wosk Karnauba (wosk z liści palmy brazylijskiej).

  • E-951 Aspartam (Canderel, Nutrasweet) - zastępuje cukier.

  • E-967 Ksylitol (Xylite, Eutrit, Kannit, Klimit, wewtol,Torch, Xyliton).

  • E-1404 Skrobia utleniona - napoje mleczne, twarogi.

  • E-1414 Acetylowany fosforan skrobii - kremy, słodycze.

  • E-1420 Wodzian skrobii estrowany bezwodnikiem kwasu octowego.

  • E-1422 Acetylowany adypinian dwuskrobiowy - kremy, napoje mleczne, twarogi, pudingi.

  • E-1504 0ctan etylu.

  • E-1510 Etanol - alkohol etylowy.

  • E-1517 Dwuacetyna.

  • E-1518 Trójacetyna.

  • E-1520 Glikol 1,2-propylenowy.

Autor opracowania : Małgosia Kurs - specjalista dietetyk
: tekstowe
tekstowe -> Markery biochemiczne pierwotnego raka wątroby
tekstowe -> Iso 9001: 2008 Ankieta przed badaniem FibroScan Wypełnia lekarz zlecający lub pacjent rejestracja
tekstowe -> Interferony alfa w leczeniu przewlekłych zakażEŃ hcv waldemar Halota, Małgorzata Pawlowska, Michaił Andrejczyn
tekstowe -> Alternatywa leczenia przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby c : naturalny interferon alfa
tekstowe -> Zaburzenia funkcji wątroby i dróg żółciowych w cukrzycy
tekstowe -> Pegasus versus Pegintron
tekstowe -> Katedra I Klinika Pediatrii, Onkologii I Hematologii am w Bydgoszczy
tekstowe -> Postępowanie w przypadku ekspozycji pracowników służby zdrowia na hbv, hcv I hiv aktualne wytyczne Centers for Disease Control and Prevention
tekstowe -> Nowe perspektywy leczenia przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C
tekstowe -> Zapalenie wątroby typu c w okresie okołoporodowym I Wewnątrzwątrobowa cholestaza ciężarnych przy infekcji hcv




©absta.pl 2019
wyślij wiadomość

    Strona główna