Dodatki naturalne do soków owocowych1



Pobieranie 324.15 Kb.
Strona1/5
Data07.05.2016
Rozmiar324.15 Kb.
  1   2   3   4   5
Tabela 5

Dodatki naturalne do soków owocowych1)


Lp.


Dodatek-jako składnik

Ilość



Uwagi

1

Woda

zgodna z wymaganiami podanymi w Rozdziale 3,



pkt 3.1.4.

- ilość niezbędna do odtworzenia soku i/lub przecieru z zagęszczonego soku i/lub przecieru, aby otrzymany sok posiadał cechy analityczne odpowiadające co najmniej średniej jakości soku owocowego uzyskanego z owoców tego samego rodzaju

Do soków odtworzonych z soku/ przecieru zagęszczonego



2

Aromaty naturalne

pochodzące z tego samego rodzaju owocu (FTNF)





quantum satis

Do przywrócenia naturalnego aromatu



Do soków odtworzonych z soku/ przecieru zagęszczonego

Do ekstrakcji naturalnych aromatów jako rozpuszczalniki mogą być użyte: woda, dwutlenek węgla do produkcji żywności jak również alkohol etylowy pochodzący z surowców niemodyfikowanych genetycznie


3

sok cytrynowy lub sok cytrynowy zagęszczony

max. 3 g/litr w przeliczeniu na bezwodny kwas cytrynowy



Do soków świeżych i odtworzonych z soku/ przecieru zagęszczonego w celu korekcji smaku kwaśnego


4


Cukry:


Wymienione w Rozdziale 3,

Pkt 3.2.1. 1.



w ilości nie większej niż 15 gram na litr soku


Do soków świeżych i odtworzonych z soku/ przecieru zagęszczonego w celu korekcji smaku kwaśnego, do wszystkich soków z wyjątkiem wytworzonych z gruszek i winogron


w ilości nie większej niż 150 gram na litr soku


Do soków świeżych i odtworzonych z soku/ przecieru zagęszczonego celem słodzenia




Tabela 6

Dodatki dozwolone inne do soków owocowych2)


Lp.

SUBSTANCJA DODATKOWA


Numer wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej


MAKSYMALNA DAWKA


FUNKCJA


ZAKRES STOSOWANIA

1

2

3

4

5

6

1

Kwas askorbinowy

E 300

Quantum satis

Funkcja przeciwutleniająca


Soki owocowe wszystkie


2

Kwas jabłkowy

E 296



3 g /l*

Korekta smaku


Sok ananasowy


3

Węglan wapnia

E 170

Quantum satis

Korekta smaku


Sok winogronowy


4

Winiany potasu

E 336

Quantum satis

Korekta smaku


Sok winogronowy


5

Kwas cytrynowy

E 330



3 g /l*

Korekta smaku


Soki owocowe wszystkie


6

Polisiloksan dimetylu


E 900

10mg/l

Przeciwdziała w pienieniu w procesach przetwórczych


Sok ananasowy


7

Pektyny

E 440

3 g /l

Funkcja zagęszczająca


Soki z ananasa oraz owoców passiflory





1

2

3

4

5

6

7

SO2 i siarczyny


E 200

50 mg/l

konserwant


Sok pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy i ananasowy, w dużych opakowaniach z przeznaczeniem na zaopatrzenie przedsiębiorstw




70 mg/l


Sok winogronowy niefermentowany do użycia sakralnego


350mg/l


Sok cytrynowy i z limonek,


2.000mg/l

Zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrobu wina.

8


Konserwanty:

Sa

Kwas sorbowy i jego sole

Sorbinian potasu

Sorbinian wapnia



Ba

Kwas benzoesowy i jego sole:

Benzoesan sodu

Benzoesan potasu

Benzoesan wapnia


E 200
E 202

E 203
E 210
E 211

E 212


E 213

Łącznie


maximum

2.000 mg/l w prze-

liczeniu na wolny kwas



Konserwanty



Wyłącznie do soku winogronowego, niefermentowanego do sakralnego użycia..


9

dwutlenek węgla,

E 290



Quantum satis




Funkcja utrwalająca,

Sensoryczna

Do wszystkich soków świeżych i odtworzonych z soku/ przecieru zagęszczonego


10

Gazy opakowaniowe


E 440

Quantum satis

Funkcja utrwalająca,



Do wszystkich soków świeżych i odtworzonych z soku/ przecieru zagęszczonego






  1   2   3   4   5


©absta.pl 2019
wyślij wiadomość

    Strona główna