Drzewo Wiosna Smak kwaśny Wątroba, pęcherzyk żółciowy Kieruje do wewnątrz i w dół; ochrona soków, wzmacnia płuca, serce i umysł, poprawia strawność Gotowanie na parze Żywność jak najmniej przetworzona i pokrojona Zboże
Data 10.05.2016 Rozmiar 75.72 Kb.
Drzewo Wiosna Smak kwaśny Wątroba, pęcherzyk żółciowy
Kieruje do wewnątrz i w dół; ochrona soków, wzmacnia płuca, serce i umysł, poprawia strawność Gotowanie na parze Żywność jak najmniej przetworzona i pokrojona
Zboże:
Zielony orkisz
Warzywa:
Koperek
Nać kolendry
Nać pietruszki
Owoce:
Granat
Kumqwat
Pigwa
Śliwka świeża
Mięso:
Kurczak
Przyprawy:
Ocet
Napoje:
Sok wiśniowy
Zboże:
Bulgur
Kuskus
Orkisz
Owoce:
Jeżyny
Maliny
Żurawina
Napoje:
Herbata z głogu
Inne:
Drożdże
Zboże:
Pszenica
Warzywa:
Alfalfa (lucerna)
Kapary
Kiełki (soi, strączk.)
Kiszonki/Marynaty
Zarodki
Owoce:
Agrest
Borówki (jagody)
Jabłka kwaśne
Mandarynki
Niedojrzałe owoce
Pomarańcze
Porzeczki
Poziomki
Truskawki
Winogrona kwaśne
Wiśnie kwaśne
Mięso:
Kaczka
Prod. mleczne:
Kefir
Mleko zsiadłe
Ser biały/twaróg
Śmietana kwaś.
Napoje:
Herb. owocowe (melisa, malwa, róża, hibiskus)
Kwas chlebowy
Piwo pszenne
Sok brzozowy
Sok z porzeczki
Szampan
Wino białe/mus.
Inne:
Ciasto francuskie
Zboże:
Kiełki i otręby pszenicy
Kleik pszenny
Warzywa:
Kiełki fasoli mung
Pomidor
Szczaw
Owoce:
Ananas
Cytryna
Kiwi
Limonka
Rabarbar
Prod. mleczne:
Jogurt
Ogień Lato Smak gorzki Serce, jelito cienkie
Kieruje w dół; pobudza przemianę materii ; zmniejsza ciśnienie krwi; oczyszcza, łagodzi stany zapalne, gorączkę i kaszel Smażenie, rożen Jarzyny kroić od dołu do góry
Mięso:
Baranina
Jagnięcina
Koźlina
Z rusztu, smażone
Napoje:
Gorzki likier
Grzane wino
Koniak
Owoce:
Tarnina
Przyprawy:
Babka lancet.
Bylica pospol.
Hyzop
Jałowiec
Kozieradka
Kakao/karob
Kurkuma
Papryka słodka
Piołun
Warzywa:
Brukselka
Napoje:
Kawa czarna
Kawa zbożowa
Wino czerw.
Świeże zioła:
Bazylia
Cząber
Hyzop
Majeranek
Oregano
Piołun
Rozmaryn
Szałwia
Tymianek
Prod. mleczne:
Mleko i ser kozi,
owczy
Inne:
Mak
Prażenina
Żeńszeń czerw.
Zboże:
Amarant
Kasza gryczana
Quinoa
Żyto
Warzywa/owoce:
Burak czerwony
Endywia
Mirabelki
Pokrzywa
Sałata lodowa, siewna (roszpon.)
Napoje:
Herbata bancha, czarna, czerwona , jaśminowa, Rooibos
Warzywa:
Cykoria
Karczoch
Pasternak
Radicchio/Rukola
Sałata zielona
Owoce:
Bez czarny
Grejpfrut
Napoje:
Herb. zielona
Herb. z mniszka, kozłka, łopianu, krwawnika
Piwo
Sok z bzu czarn.
Woda gorąca
Ziemia Lato (póżne lato/dojo) Smak słodki Żołądek, śledziona, trzustka
Rozprowadza we wszystkich kierunkach; odżywia i nawilża; wzmacnia , łagodzi ból, harmonizuje
Gotowanie Żywność kroić na duże kawałki, najlepiej kostki Zboża płukać w gorącej wodzie
Zboże:
Ryż słodki (moshi)
Warzywa:
Bataty
Cebula smaż.
Dynia Hokkaido
Fenkuł
Kabaczek
Kasztany
Owoce:
Brzoskwinie
Czereśnie
Liczi
Morele
Rodzynki
Wiśnie słodk.
Oleje i tłuszcze:
Dyniowy
Masło klar.
Rzepakowy
Sojowy
Orzechy:
Kokosowe
Pinii
Włoskie
Ziemne
Napoje:
Likier słodki
Miód pitny
Portwein
Sok czereśn.
Inne:
Żeńszeń biały
Zboże:
Kaszka kukurydziana
(polenta)
Proso
(k. jaglana)
Warzywa:
Brukiew
Burak warzywny
Dynia
Fasolka szparagowa
Groszek ziel.
Kalarepa
Kapusta biała, czerwona, pekińska,
włoska
Kukurydza
Marchewka
Patison
Pietruszka
Ziemniaki
Owoce:
Daktyle
Figi
Morwa
Suszone
Śliwki suszone
Przyprawy:
Lawenda
Szafran
Wanilia
Mięso:
Cielęcina
Wołowina
Słodziki:
Cukier trzcinowy
Lukrecja
Melasa
Miód
Stewia
Syrop daktylowy, ryżowy, z agawy
Orzechy/Nasiona:
Dyni
Laskowe
Migdały
Pistacjowe
Sezam
Słonecznik
Prod. mleczne:
Masło
Mleko krowie
Mozzarella
Sery krowie
Napoje:
Herb. z lukrecji, lipy, rumianku
Mleczko zbożowe
Sok z ciemnych winogron
Inne:
Jajko całe, zółtko
(samo białko – M)
Grzyby (boczniak, leśne, shiitake)
Majonez
Ugotowane produkty (zboża, warzywa, owoce)
Żelatyna
Zboże:
Jęczmień
Ryż dziki
Warzywa:
Awokado
Bakłażan
Brokuły
Boćwina
Cukinia
Kalafior
Kapusta chińska
Papryka
Seler (bulwa, łodygi, nać)
Szparagi
Szpinak
Owoce:
Banan
Gruszki
Jabłka słodkie
Melon miodowy
Winogrona słodk.
Świeże zioła:
Estragon
Oleje:
Lniany
Sezamowy
Słonecznikowy
Z oliwek
Z pestek winogron
Prod. sojowe:
Mleko sojowe
Tofu
Prod. mleczne:
Śmietanka słodka
Słodziki:
Cukier biały
Syrop klonowy
Orzechy/Nasiona:
Nerkowca
Siemię lniane
Napoje:
Sok z gruszek
Sok z jabłek
Inne:
Kuzu
Maranta
Mąka ziemniacz.
Pieczarki
Warzywa:
Ogórek
Pędy bambusa
Owoce:
Arbuz
Kaki
Mango
Melon
Papaja
Metal Jesień Smak ostry Płuca, jelito grube
Kieruje w górę i na zewnątrz; oswobadza zastój; wspomaga krążenie krwi i Qi ; pobudza trawieie
Pieczenie, gotowanie pod ciśnieniem Krojenie – zbierać warstwy od zewnątrz do środka
Mięso:
Jeleń
Mięso pieczone
Prod. mleczne:
Sery pleśniowe
Przyprawy:
Anyż gwiaździsty
Cayenne
Chili
Curry
Czosnek
Imbir suszony
Pieprz
Ziele angielskie
Napoje:
Alkohol wysokoprocent.
Herb.cynamon.
Herb. korzenna (yogi tea)
Zboże:
Owies
Warzywa:
Cebula surowa
Dymka
Chrzan
Imbir
Por
Susz warzywny
Szalotka
Szczypiorek
Mięso:
Bażant
Dzik
Kuropatwa
Sarna
Zając
Inne:
Arcydzięgiel
Musztarda
Skórki cytrusów (suszone)
Wino ryżowe
Przyprawy:
Anyż (badian)
Bazylia
Cynamon
Cząber
Czarnuszka
Czosnek niedźw.
Estragon
Galgant
Gałka muszkatoł.
Gorczyca
Goździki
Kardamon
Kminek
Kumin
Kolendra
Koper włoski
Koperek
Liść laurowy
Lubczyk
Majeranek
Masala
Oregano
Rozmaryn
Szałwia
Tymianek
Zboże:
Ryż
Warzywa:
Rzepa czarna
Mięso:
Gęś
Indyk
Królik dziki
Przepiórka
Inne:
Białko jajka
Warzywa:
Jarmuż
Rzepa biała
Rzeżucha
Rzodkiewka (kiełki, liście)
Mięso:
Królik hodowlany
Zając
Inne:
Kwiat bzu czarnego
Mięta
Napoje:
Herbata z mięty
Szampan
Woda Zima Smak słony Nerki, pęcherz, układ rozrodczy
Kieruje w głąb; oswobadza zastój, wzmacnia kości, serce i umysł
Marynowanie Maksymalne rozdrobnienie, zmieszanie z wodą
Ryby,
owoce morza:
Dorsz
Flądra
Homar
Krewetki
Langusta
Sardynki
Szprotki
Tuńczyk
Wędzone
Węgorz
Mięso:
Mięso peklowane, solone, suszone, wędzone
Salami
Szynka (surowa,
gotowana)
Inne:
Parmezan
Strączkowe:
Bób
Fasola (też adzuki)
Groch
Soczewica
Soja
Ryby i mięso:
Halibut Karp
Łosoś Okoń
Pstrąg Śledź
Wieprzowina
Inne:
Miso
Strączkowe:
Ciecierzyca
Fasolka mung
Ow. morza:
Kałamarnice
Ostrygi
Inne:
Oliwki
Śliwka umeboshi
Wodorosty:
Agar-Agar
Arame
Dulse
Hijiki
Kombu
Nori
Spirulina
Wakame
Ow. morza:
Kawior
Kraby
Małże
Raki
Przyprawy:
Gomasio
Sos sojowy
Sól
Inne:
Proszek do pieczenia
Soda ocz.
Produkty solone
Woda zimna
Woda źródlana