Drzewo Wiosna Smak kwaśny Wątroba, pęcherzyk żółciowy Kieruje do wewnątrz i w dół; ochrona soków, wzmacnia płuca, serce i umysł, poprawia strawność Gotowanie na parze Żywność jak najmniej przetworzona i pokrojona Zboże



Pobieranie 75.72 Kb.
Data10.05.2016
Rozmiar75.72 Kb.

Drzewo Wiosna Smak kwaśny Wątroba, pęcherzyk żółciowy

Kieruje do wewnątrz i w dół; ochrona soków, wzmacnia płuca, serce i umysł, poprawia strawność Gotowanie na parze Żywność jak najmniej przetworzona i pokrojona



Zboże:

Zielony orkisz


Warzywa:

Koperek


Nać kolendry

Nać pietruszki


Owoce:

Granat


Kumqwat

Pigwa


Śliwka świeża
Mięso:

Kurczak
Przyprawy:

Ocet
Napoje:

Sok wiśniowy



Zboże:

Bulgur


Kuskus

Orkisz
Owoce:

Jeżyny

Maliny


Żurawina
Napoje:

Herbata z głogu


Inne:

Drożdże


Zboże:

Pszenica
Warzywa:

Alfalfa (lucerna)

Kapary


Kiełki (soi, strączk.)

Kiszonki/Marynaty

Zarodki
Owoce:

Agrest


Borówki (jagody)

Jabłka kwaśne

Mandarynki

Niedojrzałe owoce

Pomarańcze

Porzeczki

Poziomki

Truskawki

Winogrona kwaśne

Wiśnie kwaśne



Mięso:

Kaczka
Prod. mleczne:

Kefir

Mleko zsiadłe



Ser biały/twaróg

Śmietana kwaś.


Napoje:

Herb. owocowe (melisa, malwa, róża, hibiskus)

Kwas chlebowy

Piwo pszenne

Sok brzozowy

Sok z porzeczki

Szampan

Wino białe/mus.


Inne:

Ciasto francuskie



Zboże:

Kiełki i otręby pszenicy

Kleik pszenny
Warzywa:

Kiełki fasoli mung

Pomidor

Szczaw
Owoce:



Ananas

Cytryna


Kiwi

Limonka


Rabarbar
Prod. mleczne:

Jogurt




Ogień Lato Smak gorzki Serce, jelito cienkie

Kieruje w dół; pobudza przemianę materii; zmniejsza ciśnienie krwi; oczyszcza, łagodzi stany zapalne, gorączkę i kaszel Smażenie, rożen Jarzyny kroić od dołu do góry



Mięso:

Baranina


Jagnięcina

Koźlina


Z rusztu, smażone
Napoje:

Gorzki likier

Grzane wino

Koniak
Owoce:

Tarnina


Przyprawy:

Babka lancet.

Bylica pospol.

Hyzop


Jałowiec

Kozieradka

Kakao/karob

Kurkuma


Papryka słodka

Piołun


Warzywa:

Brukselka


Napoje:

Kawa czarna

Kawa zbożowa

Wino czerw.



Świeże zioła:

Bazylia


Cząber

Hyzop


Majeranek

Oregano


Piołun

Rozmaryn


Szałwia

Tymianek
Prod. mleczne:

Mleko i ser kozi,

owczy
Inne:

Mak

Prażenina



Żeńszeń czerw.

Zboże:

Amarant


Kasza gryczana

Quinoa


Żyto
Warzywa/owoce:

Burak czerwony

Endywia

Mirabelki



Pokrzywa

Sałata lodowa, siewna (roszpon.)


Napoje:

Herbata bancha, czarna, czerwona, jaśminowa, Rooibos



Warzywa:

Cykoria


Karczoch

Pasternak

Radicchio/Rukola

Sałata zielona


Owoce:

Bez czarny

Grejpfrut
Napoje:

Herb. zielona

Herb. z mniszka, kozłka, łopianu, krwawnika

Piwo


Sok z bzu czarn.

Woda gorąca





Ziemia Lato (póżne lato/dojo) Smak słodki Żołądek, śledziona, trzustka

Rozprowadza we wszystkich kierunkach; odżywia i nawilża; wzmacnia, łagodzi ból, harmonizuje

Gotowanie Żywność kroić na duże kawałki, najlepiej kostki Zboża płukać w gorącej wodzie


Zboże:

Ryż słodki (moshi)


Warzywa:

Bataty


Cebula smaż.

Dynia Hokkaido

Fenkuł

Kabaczek


Kasztany
Owoce:

Brzoskwinie

Czereśnie

Liczi


Morele

Rodzynki


Wiśnie słodk.
Oleje i tłuszcze:

Dyniowy


Masło klar.

Rzepakowy

Sojowy
Orzechy:

Kokosowe


Pinii

Włoskie


Ziemne
Napoje:

Likier słodki

Miód pitny

Portwein


Sok czereśn.

Inne:

Żeńszeń biały



Zboże:

Kaszka kukurydziana

(polenta)

Proso


(k. jaglana)
Warzywa:

Brukiew


Burak warzywny

Dynia


Fasolka szparagowa

Groszek ziel.

Kalarepa

Kapusta biała, czerwona, pekińska,

włoska

Kukurydza



Marchewka

Patison


Pietruszka

Ziemniaki


Owoce:

Daktyle


Figi

Morwa


Suszone

Śliwki suszone


Przyprawy:

Lawenda


Szafran

Wanilia
Mięso:

Cielęcina

Wołowina


Słodziki:

Cukier trzcinowy

Lukrecja

Melasa


Miód

Stewia


Syrop daktylowy, ryżowy, z agawy
Orzechy/Nasiona:

Dyni


Laskowe

Migdały


Pistacjowe

Sezam


Słonecznik
Prod. mleczne:

Masło


Mleko krowie

Mozzarella

Sery krowie
Napoje:

Herb. z lukrecji, lipy, rumianku

Mleczko zbożowe

Sok z ciemnych winogron


Inne:

Jajko całe, zółtko

(samo białko – M)

Grzyby (boczniak, leśne, shiitake)

Majonez

Ugotowane produkty (zboża, warzywa, owoce)



Żelatyna

Zboże:

Jęczmień


Ryż dziki
Warzywa:

Awokado


Bakłażan

Brokuły


Boćwina

Cukinia


Kalafior

Kapusta chińska

Papryka

Seler (bulwa, łodygi, nać)



Szparagi

Szpinak
Owoce:

Banan

Gruszki


Jabłka słodkie

Melon miodowy

Winogrona słodk.
Świeże zioła:

Estragon
Oleje:

Lniany

Sezamowy


Słonecznikowy

Z oliwek


Z pestek winogron

Prod. sojowe:

Mleko sojowe

Tofu
Prod. mleczne:

Śmietanka słodka


Słodziki:

Cukier biały

Syrop klonowy
Orzechy/Nasiona:

Nerkowca


Siemię lniane
Napoje:

Sok z gruszek

Sok z jabłek
Inne:

Kuzu


Maranta

Mąka ziemniacz.

Pieczarki


Warzywa:

Ogórek


Pędy bambusa
Owoce:

Arbuz


Kaki

Mango


Melon

Papaja




Metal Jesień Smak ostry Płuca, jelito grube

Kieruje w górę i na zewnątrz; oswobadza zastój; wspomaga krążenie krwi i Qi; pobudza trawieie

Pieczenie, gotowanie pod ciśnieniem Krojenie – zbierać warstwy od zewnątrz do środka


Mięso:

Jeleń


Mięso pieczone
Prod. mleczne:

Sery pleśniowe


Przyprawy:

Anyż gwiaździsty

Cayenne

Chili


Curry

Czosnek


Imbir suszony

Pieprz


Ziele angielskie
Napoje:

Alkohol wysokoprocent.

Herb.cynamon.

Herb. korzenna (yogi tea)



Zboże:

Owies
Warzywa:

Cebula surowa

Dymka


Chrzan

Imbir


Por

Susz warzywny

Szalotka

Szczypiorek


Mięso:

Bażant


Dzik

Kuropatwa

Sarna

Zając
Inne:



Arcydzięgiel

Musztarda

Skórki cytrusów (suszone)

Wino ryżowe



Przyprawy:

Anyż (badian)

Bazylia

Cynamon


Cząber

Czarnuszka

Czosnek niedźw.

Estragon


Galgant

Gałka muszkatoł.

Gorczyca

Goździki


Kardamon

Kminek


Kumin

Kolendra


Koper włoski

Koperek


Liść laurowy

Lubczyk


Majeranek

Masala


Oregano

Rozmaryn


Szałwia

Tymianek


Zboże:

Ryż
Warzywa:

Rzepa czarna
Mięso:

Gęś


Indyk

Królik dziki

Przepiórka
Inne:

Białko jajka



Warzywa:

Jarmuż


Rzepa biała

Rzeżucha


Rzodkiewka (kiełki, liście)
Mięso:

Królik hodowlany

Zając
Inne:

Kwiat bzu czarnego

Mięta
Napoje:

Herbata z mięty

Szampan




Woda Zima Smak słony Nerki, pęcherz, układ rozrodczy

Kieruje w głąb; oswobadza zastój, wzmacnia kości, serce i umysł

Marynowanie Maksymalne rozdrobnienie, zmieszanie z wodą


Ryby,

owoce morza:

Dorsz


Flądra

Homar


Krewetki

Langusta


Sardynki

Szprotki


Tuńczyk

Wędzone


Węgorz

Mięso:

Mięso peklowane, solone, suszone, wędzone

Salami

Szynka (surowa,



gotowana)
Inne:

Parmezan


Strączkowe:

Bób


Fasola (też adzuki)

Groch


Soczewica

Soja
Ryby i mięso:

Halibut Karp

Łosoś Okoń

Pstrąg Śledź

Wieprzowina


Inne:

Miso


Strączkowe:

Ciecierzyca

Fasolka mung
Ow. morza:

Kałamarnice

Ostrygi
Inne:

Oliwki


Śliwka umeboshi

Wodorosty:

Agar-Agar

Arame

Dulse


Hijiki

Kombu


Nori

Spirulina

Wakame
Ow. morza:

Kawior


Kraby

Małże


Raki

Przyprawy:

Gomasio


Sos sojowy

Sól
Inne:

Proszek do pieczenia

Soda ocz.

Produkty solone

Woda zimna



Woda źródlana


Pobieranie 75.72 Kb.





©absta.pl 2020
wyślij wiadomość

    Strona główna