Gazpacho 1,2 kg pomidorów 1 ząbek czosnku



Pobieranie 12.14 Kb.
Data05.05.2016
Rozmiar12.14 Kb.
GAZPACHO

1,2 kg pomidorów
1 ząbek czosnku


100 g bagietki
100 ml oliwy
80 ml wody
300 g truskawek


sól, pieprz
Umyć pomidory, pokroić na ćwiartki.
Truskawki - obróbka wstępna.
Czosnek - obróbka wstępna.
Zblenderować wszystko,
dodając bagietkę / chleb, oliwę,
wodę i przyprawy.
Podawać schłodzone.


PAELLA
3 pomidory
6 ząbków czosnku
1 papryka


oliwa
1 kg ryżu
0,5 kg owoców morza


0,5 kg marchewki i groszku
sól
liść laurowy
papryka (przyprawa)
300 ml białego wina
barwnik / przyprawy

Podsmażyć pokrojone warzywa,


a kiedy zmiękną, dodać owoce morza.
Dodać przyprawy i wodę.
Doprowadzić do wrzenia.
Dodać ryż i dusić ok. 15 min.
Doprawić. Podawać z bagietką.


TARTA DE LA ABUELA





masa:

1 l mleka

200 g mąki

250 g cukru

4 jaja

polewa:

500 g czekolady

250 g śmietany

krem:

700 g twarogu

8 łyżek cukru

250 g śmietany
2 paczki herbatników

500 g truskawek
Masa: Rozpuścić cukier w mleku. Dodać rozbełtane w części mleka: jajka i mąkę.

Wszystko zagotować.

Polewa: Rozpuścić czekoladę i dodać śmietankę.

Krem: Twaróg, cukier i śmietanę zmiksować, użyć do dekoracji.


W foremce układać warstwami herbatniki i masę, jako ostatnią warstwę - czekoladę.

Udekorować kremem z twarożku, podawać z truskawkami.


SANGRÍA


owoce:
jabłko, pomarańcza, cytryna



wino czerwone półsłodkie


woda gazowana lub fanta

sok z cytryny

cukier

Pokrój owoce w kostkę.

Wsyp do dzbanka i dodaj cukier.

Zamieszaj całość.

Następnie wlej czerwone wino,

wodę gazowaną i sok z cytryny.



Włóż kostkę lodu do szklaneczki

i uzupełnij sangrią.

Pobieranie 12.14 Kb.





©absta.pl 2020
wyślij wiadomość

    Strona główna