Informacja Prasowa, 21. 09. 2011 podziel się posiłkiem!

Data09.05.2016

Informacja Prasowa, 21.09.2011

PODZIEL SIĘ POSIŁKIEM!

Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem 23-24 września!

Kolejny milion pustych talerzyków czeka! Razem możemy pomóc niedożywionym dzieciom, biorąc udział w Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności, która jest organizowana
w ramach Programu Podziel się Posiłkiem. Pomaganie jest proste, wystarczy
23 i 24 września kupić trochę więcej żywności i przekazać ją wolontariuszom Banków Żywności. Dotychczas, od 2004 roku, dzięki ludziom o wielkich sercach, udało się zebrać ponad 1900 ton żywności.

9. edycja programu Podziel się Posiłkiem, realizowanego przez firmę Danone, Telewizję POLSAT oraz Banki Żywności – Partnera Strategicznego, w najbliższy piątek i sobotę przenosi się do sklepów.

23 i 24 września 31 000 tysięcy wolontariuszy Banków Żywności będzie zbierać produkty i zachęcać
do zakupów w ponad 2 000 sklepach na terenie całego kraju. Darczyńcą może być każdy. Ogólnopolska Zbiórka Żywności to najprostszy sposób, by pomóc niedożywionym dzieciom. Na terenie wybranych sklepów przy specjalnie oznakowanych koszach czekać będą wolontariusze, którym będzie można przekazać produkty żywnościowe – najlepiej te z długą datą ważności takie jak: olej, cukier, konserwy mięsne, rybne
i warzywne, odżywki dla dzieci, soki i dżemy. Ubiegłoroczny rekord zbiórki to 488 ton żywności.

Mamy nadzieję, że tym razem wynik będzie jeszcze większy i dzięki temu w ramach Podziel się Posiłkiem uda nam się napełnić kolejny, już jedenasty, milion talerzyków dla potrzebujących dzieci. Lista sklepów organizujących zbiórkę dostępna jest na stronie www.bankizywnosci.pl oraz www.bzsos.pl

Banki Żywności po posegregowaniu i zważeniu produktów żywnościowych przekażą
je bezpośrednio do organizacji oraz instytucji, które na co dzień zajmują się dożywianiem dzieci.
Są wśród nich szkoły, świetlice, domy dziecka, towarzystwa przyjaciół dzieci oraz stowarzyszenia pomagające dzieciom i młodzieży.
Bank Żywności SOS w Warszawie organizuje zbiórkę żywności na terenie Warszawy i okolic
w 20 sklepach:
Auchan Modlińska (ul. Modlińska 8), Carrefour Arkadia (al. Jana Pawła II 82), Carrefour Bemowo (ul. Powstańców Śląskich 126), Carrefour Reduta (al. Jerozolimskie 148), Carrefour Targówek
(ul. Głębocka 15), Carrefour Wileńska (ul. Targowa 72), E. Leclerc Bielany (ul. Aspekt 79), E. Leclerc Jutrzenka (ul. Jutrzenki 156), E. Leclerc Ursynów (ul. Ciszewskiego 15), Real Fort Wola (ul. Połczyńska 4), Real Janki (ul. Mszczonowska 3), Real Jubilerska (ul. Jubilerska 1/3), Real Marki (ul. Piłsudskiego 1),
Real Okęcie (al. Krakowska 61), Real Ursynów (ul. Puławska 427), Tesco Gocław (ul. Fieldorfa 41),
Tesco Górczewska (ul. Górczewska 212/226), Tesco Kabaty (al. KEN 14), Tesco Połczyńska
(ul. Połczyńska 121/125), Tesco Stalowa (ul. Stalowa 60/64).
W warszawskich marketach Real Ursynów (23.09) oraz Carrefour w Arkadii (24.09) w zbiórkę zaangażują się gwiazdy – aktorzy, muzycy i prezenterzy telewizyjni. Do zakupów i udziału w Podziel się Posiłkiem będą namawiali m.in.: Odetta Moro-Figurska, Anna Korcz, Maciej Orłoś, Lidia Popiel, Agnieszka Popielewicz, Monika Richardson, Maciej Rock, Alan Andersz, Marta Chodorowska ,Paulina Smaszcz-Kurzajewska, Paulina Sykut, Anna Świątczak-Wiśniewska, Grażyna Wolszczak, Anna Samusionek, Radosław Majdan oraz zespół Afromental.

Informacje o Programie Podziel się Posiłkiem

Program Podziel się Posiłkiem ma na celu walkę z niedożywieniem wśród dzieci i opiera

się na współdziałaniu wielu osób i organizacji. Do tej pory napełniliśmy już 10 milionów talerzyków.
Oprócz wymiernych wyników w postaci posiłków dla dzieci, program realizuje również cele edukacyjno - społeczne. Istotnymi elementami, które wpisują się w ten plan są: budowanie świadomości społecznej dotyczącej problemu niedożywienia dzieci oraz aktywizowanie lokalnych liderów i organizacji
do podejmowania decyzji na rzecz rozwiązania tego problemu. Dzięki działaniom i pomysłom ludzi
o wielkich sercach Program jest jednym z najpopularniejszych, angażujących kilka tysięcy uczestników
i wolontariuszy, wydarzeń społecznych w Polsce.
Informacja o organizatorze zbiórki: Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie niedożywienia
w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 27 Banków Żywności działających na terenie całego kraju. Banki Żywności pomagają codziennie. Systematycznie udzielają pomocy żywnościowej ponad 3 400 organizacjom i instytucjom społecznym, za pośrednictwem których trafia ona do blisko miliona potrzebujących. W 2010 roku Banki Żywności przekazały łącznie ponad 68 tysięcy ton artykułów spożywczych pochodzących od producentów, dystrybutorów, z unijnego programu PEAD, a także ze zbiórek żywności i wyklikajzywność.pl. Były to głównie podstawowe produkty spożywcze, jak mleko, sery, mąka, makarony, a także napoje, przetwory mleczne. Pomoc trafiła do jadłodajni, ośrodków wsparcia, najuboższych rodzin i dzieci w całym kraju.
Aktualne elementy Programu Podziel się Posiłkiem:

Zakup jogurtów Danone oznaczonych talerzykiem - logo Programu Podziel się Posiłkiem

(w okresie sierpień-październik, cała Polska). W trakcie Programu Podziel się Posiłkiem firma Danone – tradycyjnie od sierpnia do października – prowadzi sprzedaż produktów oznaczonych talerzykiem – logo Programu Podziel się Posiłkiem. Część zysków – w tym roku ze sprzedaży m.in. produktów:
Jogurt z Owocami, Ale Owoc!, Gratka, Danone Pitny, Danone Biszkoptowy, Dan`mleko
i Fantasia - zostanie przekazana na ufundowanie posiłków potrzebującym dzieciom w całej Polsce.

Program Grantowy Danone (listopad 2011). W ramach Programu Grantowego Danone

Masz pomysł? Podziel się Posiłkiem!” firma Danone dorocznie przyznaje granty w formie dotacji

dla organizacji lokalnych. Warunek jest jeden – aby wziąć udział w Programie Grantowym trzeba zrealizować projekt, który łączy ideę dożywiania dzieci z edukacją w zakresie właściwego żywienia oraz wspieraniem ich rozwoju psychicznego i fizycznego. Najciekawsze pomysły wybrane przez Kapitułę Programu – to te, dzięki którym dzieci mają zapewnione wartościowe posiłki, samodzielnie je przygotowują oraz uczą się uprawiać warzywa i owoce.

W tym roku Partnerami Handlowymi programu Podziel się Posiłkiem! są: sieć hurtowni Tradis

oraz sieć supermarketów Stokrotka.
Patroni medialni:

Informacje o nowych sposobach zaangażowania na bieżąco pojawiają się na profilu Podziel się Posiłkiem!

na portalu: www.facebook.com/podzielsieposilkiem

Więcej informacji o Programie Podziel się Posiłkiem! i Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności na stronach internetowych www.podzielsieposilkiem.pl www.bankizywnosci.pl

Dodatkowych informacji udziela:
Agnieszka Kędzierawska

Bank Żywności SOS w Warszawie

Ul. S. Bodycha 97 Reguły, 05-820 Piastów 1

Tel. 22 753 85 00, 22 721 02 71

a.kedzierawska@bzsos.pl

Biuro Prasowe Podziel się Posiłkiem!
Katarzyna Starosta

tel.: (48 22) 860 85 12; mobile: (48) 534 117 000

e-mail: katarzyna.starosta@danone.com
Paulina Krajewska