Informacja prasowa 23 kwietnia 2015 r. Wręczono Nagrody Polskiej Rady Biznesu im. Jana Wejcherta

Data07.05.2016

INFORMACJA PRASOWA

23 kwietnia 2015 r.

Wręczono Nagrody Polskiej Rady Biznesu im. Jana Wejcherta

23 kwietnia 2015 roku, podczas uroczystej gali z udziałem Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, Bronisława Komorowskiego oraz ponad 500 przedstawicieli świata biznesu, kultury, nauki i administracji, odbył się finał czwartej edycji Nagrody Polskiej Rady Biznesu im. Jana Wejcherta. Laureatami w swoich kategoriach zostali: Jarosław Józefowicz za Sukces, Piotr Voelkel za Wizję i Innowację oraz Jarosław Kuba za Działalność Społeczną. Zwycięzcy otrzymali statuetki autorstwa Alexandry Wejchert oraz 100 tys. zł nagrody pieniężnej. Mecenasami Nagród zostały w tym roku Adamed, Grupa ITI oraz Kulczyk Holding.

Kapituła Nagrody pod przewodnictwem Dariusza Mioduskiego zdecydowała także

o przyznaniu Nagrody Specjalnej, którą po raz pierwszy wręczono organizacji, a nie pojedynczej osobie. Otrzymało ją Stowarzyszenie Żydowski Instytut Historyczny za doprowadzenie do powstania Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN oraz pokazanie jak może skutecznie i ponad podziałami przebiegać współpraca strony publicznej, prywatnych darczyńców i organizacji społecznych.

Nagroda PRB im Jana Wejcherta ma na celu nie tylko docenienie dokonań, ale także wskazanie najlepszych wzorów do naśladowania. Tym bardziej mam przekonanie,

że wybraliśmy właściwe osoby. Ludzi, którzy swoje sukcesy osiągnęli nie tylko dzięki talentom i umiejętnościom, ale także dzięki swojej postawie, chęci zmiany rzeczywistości i pozostawienia trwałego, życiowego dorobku. To właśnie tacy ludzie powinni wytyczać szlaki
i wskazywać kierunki swoim następcom, młodym, zdolnym, przedsiębiorczym Polakom”
– powiedział Dariusz Mioduski, przewodniczący Kapituły Nagrody.

Laureaci czwartej edycji Nagrody PRB im. Jana Wejcherta:

• Podbija świat produktami z Polski docierając do milionów osób i skutecznie konkurując z globalnymi koncernami

Jarosław Józefowicz, wieloletni Prezes Toruńskich Zakładów Materiałów Opatrunkowych SA. otrzymał Nagrodę w kategorii „Sukces”. Kapituła wyróżniła go za determinację w dążeniu do celu i trafne decyzje biznesowe na przestrzeni lat oraz umiejętność prowadzenia odpowiedzialnego biznesu na skalę międzynarodową, gdzie skutecznie konkuruje z globalnymi potentatami jednocześnie poprawiając jakość życia swoich klientów. Toruńskie Zakłady Materiałów Opatrunkowych są producentem docenianych na całym świecie artykułów higienicznych i medycznych (bella, happy, seni, eva natura) sprzedawanych poprzez 54 spółki w 17 krajach, które zatrudniają łącznie 7600 osób.

Piotr Voelkel, twórca firm z grupy Vox działających w branży wykończenia i aranżacji wnętrz, ale także mecenas wielu projektów kulturalnych i edukacyjnych pozostających z bliskiej relacji z biznesem i gospodarczymi realiami, otrzymał Nagrodę w kategorii „Wizja i Innowacja”. Kapituła przyznając Nagrodę w tej kategorii doceniła innowacyjny, kreujący nowe standardy, humanistyczny sposób prowadzeniu przez niego biznesu, a jednocześnie zaangażowanie w sferę praktycznej edukacji, w tym zawodowej. Piotr Voelkel jest m.in. założycielem School of Form – pierwszej w Polsce międzynarodowej uczelni wyższej projektowania
w odpowiedzi na ludzkie potrzeby, współwłaścicielem Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej oraz Wyższej Szkoły Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa, a także inicjatyw edukacyjnych dla najmłodszych. Jego szkoły nie boją się praktycznej wiedzy i współpracy z biznesem, co podnosi wartość rynkową ich absolwentów, a przez to ich szanse na rozwój kariery.

• Pokonał apatię i strukturalne bezrobocie przywracając ludziom wiarę we własne możliwości.

Jarosław Kuba, związany ze Stowarzyszeniem „Bałt”, od wielu lat działa społecznie na terenie województwa świętokrzyskiego. Kiedy w regionie zapanowało strukturalne bezrobocie i 13 tys. osób straciło pracę postanowił wraz grupą podobnych sobie zapaleńców przywrócić do życia dinozaury, aby w ten sposób odmienić oblicze swojego regionu. Kapituła zdecydowała o przyznaniu mu Nagrody w kategorii ”Działalność Społeczna” doceniając wagę zainicjowanych przez stowarzyszenie przemian społeczno-ekonomicznych. W wyniku działań przeprowadzonych przez Stowarzyszenie „Bałt” mieszkańcy gminy własnymi siłami stworzyli od podstaw największe centrum rozrywki w Polsce (m.in. Park Jurajski), a gmina stała się atrakcją turystyczną odwiedzaną przez ponad 500 tysięcy turystów rocznie.

Kapituła Nagrody przyznała również nagrodę specjalną Stowarzyszeniu Żydowski Instytut Historyczny za jego rolę w powstaniu Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN,

a w szczególności, za pozyskanie środków i stworzenie stałej wystawy pt. „1000 lat historii Żydów polskich”. Stowarzyszenie z powodzeniem wdrożyło nowatorskie rozwiązania
w partnerstwie publiczno-prywatnym – gdzie idea obywatelska znalazła wsparcie miasta stołecznego Warszawy oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Organizacja ta zgromadziła niebagatelną kwotę 160 milionów złotych, aby stworzyć wystawę unikalną
w skali światowej i znaną na całym świecie. Wystawę, która jest ważnym wydarzeniem kulturalnym i społecznym pokazującą istotny element historii Polski i wspólnego życia dwóch narodów na przestrzeni dziejów. Nagrodę w imieniu stowarzyszenia odebrał Piotr Wiślicki.

W finale konkursu  znaleźli się również:

W kategorii „Sukces”

• Leszek Gierszewski, Drutex S.A. – założyciel firmy, która zaczynała od produkcji siatek ogrodzeniowych, doniczek i gwoździ, a obecnie jest europejskim liderem branży stolarki okiennej. Produkuje ponad 5000 okien na dobę, zatrudnia ponad 2000 osób.

• Adam Góral, Asseco Poland SA – prezes największej polskiej firmy informatycznej liczącej się także na rynku globalnym. Notowana na giełdach w USA i Tel Aviwie grupa Asseco działa w ponad 40 krajach na całym świecie i zatrudnia ponad 17000 osób.

• Igor Klaja, OTCF sp. z o.o. – twórca marki 4F i założyciel firmy będącej producentem i importerem odzieży oraz akcesoriów sportowych. Firma w ciągu kliku lat szturmem zdobyła trudny rynek, odnosząc sukcesy nie mniejsze niż polscy olimpijczycy będący ambasadorami marki.

W kategorii „Wizja i Innowacja”

• Mariusz Ciepły, LiveChat SA - twórca polskiego producenta oprogramowania komunikacyjnego dla biznesu działającego "w chmurze", z którego korzysta już ponad 10 tys. klientów korporacyjnych w 120 krajach świata. Firma notowana na GPW w Warszawie jest jedną z trzech największych na świecie w swojej branży.

• Marek Dziubiński, Medicalgorithmics współtwórca założonej w 2005 roku spółki, która produkuje PocketECG - zaawansowane technologicznie, kieszonkowe urządzenie do zdalnej diagnostyki zaburzeń pracy serca. Notowana na GPW
    w Warszawie firma sprzedaje swoje rozwiązania w 90% do USA.

W kategorii „Działalność Społeczna”

• Paula Bruszewska, Social Wolves – Prezes fundacji, która jest organizatorem akcji „Zwolnieni z Teorii”. Jest to pierwsza w Polsce zespołowa, pozaszkolna olimpiada projektów społecznych dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. W minionym roku ponad 7000 młodych Polaków z ponad 1000 szkół ponadgimnazjalnych rozpoczęło własne projekty.

• ks. Jan Kaczkowski, Puckie Hospicjum pw. św. Ojca Pio - organizator i dyrektor hospicjum oraz licznych projektów z nim związanych, doktor nauk teologicznych, bioetyk, vloger, osobowość i autorytet. Jego hospicjum stanowi wzorzec i punkt odniesienia dla innych placówek pod względem jakości i przyjazności pacjentom oraz ich rodzinom. Jest też inicjatorem angażowania w wolontariat hospicyjny tzw. trudnej młodzieży i osób skazanych, co zostało uznane za najbardziej innowacyjny projekt resocjalizacyjny w Europie i nagrodzone przez Radę Europy Kryształową Wagą Wymiaru Sprawiedliwości.

O Nagrodzie

Nagrody Polskiej Rady Biznesu im. Jana Wejcherta to jedne z najbardziej prestiżowych nagród biznesowych w Polsce. Przyznawane są ludziom, którzy poprzez swoją działalność

w sposób trwały i skuteczny zmieniają na lepsze otaczający nas świat. Osiągają to poprzez swoją działalność biznesową, naukową lub społeczną.

Kandydatów do „biznesowych oskarów”, jak często określa się przyznawane od czterech lat Nagrody Polskiej Rady Biznesu im. Jana Wejcherta, zgłaszało kilkaset opiniotwórczych Instytucji Nominujących z całego kraju. Nominacje kandydatów do Nagrody za pośrednictwem strony internetowej http://nagrodaprb.pl zgłaszać mogły także osoby prywatne.

Wartości, które przyświecają Nagrodzie, ujęte są w trzech słowach: ”Wierzyć. Działać. Dawać”. Wartości te odpowiadają trzem kategoriom, w których przyznawana jest Nagroda: kategoria „Sukces”, „Wizja i Innowacja” oraz „Działalność Społeczna”.
Więcej informacji, kontakt z Kapitułą, Finalistami i Laureatami Nagrody:
Biuro Nagrody Polskiej Rady Biznesu im. Jana Wejcherta

Michał Faber - telefon: 607 144 001

Ewa Stępień - telefon: 607 805 239

email: media_nagroda@prb.pl

telefon: 22 416 19 66

www: http://nagrodaprb.pl/

youtube: http://www.youtube.com/channel/UCGDN5BVRiRbxbI5VvEZMa2w

facebook: https://www.facebook.com/otoCzlowiek

Kapituła IV. edycji Nagrody Polskiej Rady Biznesu im. Jana Wejcherta:

Dariusz Mioduski, Przewodniczący Kapituły

Aldona Wejchert

prof. Leszek Balcerowicz

Waldemar Dąbrowski

prof. Michał Kleiber

Alicja Kornasiewicz

Jerzy Koźmiński

Tomasz Mikołajczak

Zbigniew Niemczycki

Monika Olejnik

Marian Owerko

Jacek Szwajcowski

Paweł Rymarz

Wojciech Pawłowski

Paweł Kastory

Mariusz Walter

Victoria Wejchert

Tomasz Zaboklicki (Laureat 2014)

Włodzimierz Strupiński (Laureat 2014)

Jolanta Czernicka-Siwecka (Laureat 2014)

Dotychczasowi Laureaci Nagrody Polskiej Rady Biznesu im. Jana Wejcherta:

• Tomasz Zaboklicki – PESA Bydgoszcz

• Włodzimierz Strupiński - Instytut Technologii Materiałów Elektronicznych

• Jolanta Czernicka-Siwecka - "Fundacja Iskierka"

• Paweł Buszman - American Heart of Poland

• Wojciech Sobieraj - Alior Bank

• Mariusz Andrukiewicz - Stowarzyszenie "Być Razem”

• Rafał Brzoska - Integer.pl S.A

• Wojciech Inglot - Inglot Cosmetics

• Adam Kiciński - CD Projekt Red

• ks. Jacek Stryczek - "Szlachetna Paczka"

Polska Rada Biznesu została założona w kwietniu 1992 roku przez prezesów i właścicieli największych firm działających w Polsce. Ideą przyświecającą powołaniu Polskiej Rady Biznesu było stworzenie apolitycznej instytucji zrzeszającej przedstawicieli najbardziej znaczących podmiotów gospodarczych. Od początku istnienia reprezentuje ona interesy przedsiębiorców i pracodawców. Obecnie, Polska Rada Biznesu jest najbardziej prestiżową i elitarną instytucją, do której należą wyróżniający się reprezentanci świata biznesu w Polsce. Od dwudziestu lat prowadzą działania mające na celu aktywizację krajowej gospodarki, kreowanie nowych standardów oraz wsparcie inicjatyw społecznych i filantropijnych.
Jan Wejchert to jeden z najwybitniejszych polskich przedsiębiorców. Współtwórca Grupy ITI, współzałożyciel Polskiej Rady Biznesu. – Pełen pasji lider, niekonwencjonalny wizjoner, nieafiszujący się swoją działalnością filantrop – tak o Janie Wejchercie mówią partnerzy, współpracownicy i przyjaciele. Nagroda Polskiej Rady Biznesu jego imienia, odzwierciedla to, co Jan Wejchert cenił najbardziej - wartości, jakimi kierował się w życiu i zasady, które przyświecały mu w działalności zawodowej.