Informacja prasowa nowy Network Manager w Pall-Ex Polska Rafał Olech objął stanowisko Network Managera w firmie Pall-Ex Polska, przedstawicielstwie międzynarodowej sieci dystrybucji ładunków paletowych

Data08.05.2016

Kraków, 26 lutego 2013 r.

INFORMACJA PRASOWA

Nowy Network Manager w Pall-Ex Polska

Rafał Olech objął stanowisko Network Managera w firmie Pall-Ex Polska, przedstawicielstwie międzynarodowej sieci dystrybucji ładunków paletowych. Do jego głównych obowiązków należy zarządzanie siecią przewoźników Pall-Ex oraz współpraca z Partnerami Regionalnymi.

Rafał Olech od 10 lat związany jest z branżą TSL. Posiada bogate doświadczenie we współpracy z przewoźnikami oraz zarządzaniu spedycją. Karierę zawodową zaczynał w dziale handlowo – logistycznym Spółki Koral, w której nadzorował organizację transportu oraz pracę magazynu wysyłkowego. W latach 2005-2012 był zatrudniony w Nagel Polska Sp. z o.o., gdzie pełnił obowiązki Specjalisty ds. spedycji krajowej, następnie Kierownika Działu Transportu by ostatecznie objąć stanowisko Kierownika Działu Spedycji Krajowej. Odpowiadał tam za organizację pracy i nadzór nad całym działem spedycji krajowej, a także organizację obsługi i utrzymywanie relacji biznesowych z kluczowymi klientami polskiego oddziału firmy. Do jego obowiązków należało również bezpośrednie zarządzanie ośmioosobowym zespołem pracowników oraz koordynowanie współpracy kilkudziesięciu firm transportowych.

Rafał Olech jest absolwentem Prawa na Uniwersytecie Gdańskim. Ukończył liczne szkolenia, m.in. z systemów telematycznych EQM, z obsługi aplikacji wspomagających koordynację i zarządzenie bazą podwykonawców w branży transportowej oraz przebył kursy z zakresu skutecznej sprzedaży i zarządzania zespołem.

W wolnych chwilach Rafał Olech uprawia sporty siłowe. Interesuje się również literaturą – zwłaszcza autorstwa klasyków: Henryka Sienkiewicza, Fiodora Dostojewskiego, a także autorów współczesnych, np.: Dana Browna, Roberta Ludluma.

Obecnie w Pall-Ex Polska zajmuje się rekrutacją Partnerów Regionalnych. Z chwilą uruchomienia sieci, planowanego na maj br., będzie odpowiedzialny za utrzymywanie kontaktów z niezależnymi przewoźnikami i wsparcie Partnerów Regionalnych.

Obecnie w całej sieci Pall-Ex w 6 krajach pracuje 170 osób. W Pall-Ex Polska docelowo zatrudnionych będzie około 20 pracowników.

***
Pall-Ex to międzynarodowa sieć dystrybucji ładunków paletowych, założona w 1996 r. w Wielkiej Brytanii. Pall-Ex powstał w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na dostawy coraz mniejszych partii towarów „Just in Time” i ograniczanie kosztów łańcucha dostaw. Firma kieruje swoje usługi m.in. do przedsiębiorstw produkcyjnych, branży e-commerce, sektora FMCG oraz klientów indywidualnych. Umożliwia dystrybucję wszystkich przesyłek produktami mrożonymi.
Model biznesowy Pall-Ex opiera się na współpracy z Partnerami Krajowymi oraz niezależnymi, lokalnymi firmami transportowymi (Partnerzy Regionalni ) różnej wielkości. Pall-Ex współpracuje z zarówno małymi rodzinnymi firmami, jak i dużymi operatorami logistycznymi zapewniając dostawę przesyłek w ciągu 24 h w systemie door-to-door.
Obecnie grupa Pall-Ex działa w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Portugalii, Rumunii, Francji, we Włoszech i w Polsce. W najbliższym czasie Pall-Ex planuje uruchomienie sieci w Turcji, w Krajach Beneluksu, w Niemczech, w Skandynawii oraz w Czechach i na Słowacji.
Pall-Ex Polska został utworzony w lipcu 2012 r. Obecnie trwa rekrutacja Partnerów Regionalnych. Planowane uruchomienie sieci ma nastąpić w maju 2013 r. Pall-Ex Polska będzie prowadził działalność z centralnie zlokalizowanego magazynu przeładunkowego w województwie łódzkim, współpracując ściśle z Partnerami Regionalnymi oraz europejskimi oddziałami firmy.
Kontakt:

Adam Mitura