Informacja prasowa uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie oraz firma Accenture wspólnie stawiają na kobiety „Kobiecy Akcent”

Data07.05.2016

Kraków, 3 listopada 2008 r.

INFORMACJA PRASOWA

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie oraz firma Accenture wspólnie stawiają na kobiety
z czołowych firm konsultingowych na świecie, Accenture. Umowę w sprawie realizacji 1. edycji programu podpisali w Krakowie: Rektor Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, prof. dr hab. Roman Niestrój oraz Senior Executive (Partner) w Accenture, Maggie Korutowska.

Wyjątkowość projektu polega na tym, że jest on adresowany wyłącznie do studentek. Inne nowum: tematykę szkoleń dobrano w taki sposób, aby w części merytorycznej przekazać informacje przydatne w przyszłej pracy na stanowiskach związanych z konsultingiem. W części uzupełniającej uczestniczki projektu będą miały okazję dowiedzieć się czegoś o tak ważnych dla pracującej kobiety sprawach, jak: kształtowanie swojego wizerunku zewnętrznego, budowanie pozycji w zespole czy radzenie sobie ze zmianami.

Co ważne, wykłady i warsztaty w ramach cyklu poprowadzą wyłącznie kobiety – doświadczone konsultantki firmy Accenture będą dzielić się swoją wiedzą zawodową, a ekspertami w dziedzinach uzupełniających będą również panie – m.in. jedna z najbardziej znanych polskich stylistek Monika Jaruzelska.

Bardzo cieszymy się, że firma Accenture właśnie na naszej uczelni zdecydowała się zadebiutować z tym programem – mówi Rektor UEK prof. dr hab Roman Niestrój. Kobiety stanowią większość wśród naszych studentów, wiele z nich osiąga znakomite wyniki, co nie zawsze znajduje odzwierciedlenie w znajdowaniu przez nie satysfakcjonującej pracy. Jestem przekonany, że program ”Kobiecy Akcent” pomoże im w pokonywaniu różnych barier.
Z kolei Maggie Korutowska, Senior Executive w Accenture, podkreśla, że jest to naturalna konsekwencja prowadzonej przez wiele lat, w wymiarze międzynarodowym, polityki personalnej firmy: – Staramy się tworzyć jak najlepsze warunki rozwoju zawodowego dla kobiet, dbamy o to, by nasi pracownicy mogli zachować równowagę między pracą zawodową a życiem osobistym. Jeśli jest to możliwe, kobiety zatrudnione w Accenture mogą korzystać między innymi z wydłużonych urlopów macierzyńskich czy elastycznych godzin pracy. Szczególną troską otaczamy nasze koleżanki, spodziewające się dziecka, dla których stworzyliśmy specjalny program „Przyszła mama w dobrej formie”. Dlatego od lat firma Accenture jest wyróżniana przez magazyn ”Working Mother” i prowadzony przez niego ranking ”100 najlepszych firm dla pracujących mam” – mówi M. Korutowska.
Z myślą o kobietach Accenture stworzył także specjalny program wewnętrzny, który ma na celu zagwarantowanie pracującym w firmie kobietom jak najlepszych warunków rozwoju kariery oraz promowanie ich sukcesów zawodowych. Nazwa tego programu, „Accent on Woman”, nawiązuje do nazwy Accenture, która jest skrótem hasła „Accent on the Future”, czyli akcent na przyszłość.
Zdaniem Prezesa Zarządu i Dyrektora Generalnego Accenture, Williama D. Greena, obowiązkiem nowoczesnej firmy jest zachęcanie i wspieranie w rozwoju zawodowym najzdolniejszych kobiet. W Accenture kobiety zawsze odgrywały bardzo ważną rolę, były i są liderkami zmian, kierują wieloosobowymi zespołami ekspertów, zarządzają ważnymi projektami. Kobiety w Accenture to najcenniejszy kapitał.

Dodatkowych informacji udziela:
Magdalena Sawicka

Accenture

Marketing and Communications Manager

39 Sienna Str., 00-121 Warsaw, Poland

tel.: +48 22 528 80 00

Mobile: +48 604 290 697

e-mail: magdalena.sawicka@accenture.com

INFORMACJE DODATKOWE:
1. Accenture to czołowa globalna firma świadcząca usługi z zakresu konsultingu, nowoczesnych technologii oraz outsourcingu. Łącząc wieloletnie doświadczenie, doskonałą znajomość wszystkich branż i funkcji biznesowych oraz wiedzę wyniesioną z globalnego badania przeprowadzonego wśród firm, które są niekwestionowanymi liderami rynkowymi, Accenture współpracuje ze swoimi klientami, aby pomóc im w przekształceniu się w wysoce efektywne organizacje. W 49 krajach na całym świecie dla Accenture pracuje ponad 175 000 specjalistów, a w roku finansowym 2007 przychody firmy sięgnęły 19.70 miliarda dolarów. Więcej: www.accenture.com.
W Polsce Accenture prowadzi działalność od 1990 roku a obecnie zatrudnia ponad 1200 wysokiej klasy profesjonalistów (w tym 457 kobiet), którzy świadczą usługi dla firm z wielu branż, począwszy od bankowości i ubezpieczeń poprzez produkcję i dystrybucję, handel, telekomunikację, a skończywszy na energetyce i zasobach naturalnych. Accenture ma biura w Warszawie (główna siedziba i Centrum Outsourcingowe) oraz Łodzi (biuro Accenture Technology Solutions).

2. Program „Kobiecy Akcent” to cykl 6 wykładów i warsztatów z zakresu konsultingu, prowadzonych przez ekspertów z firmy Accenture oraz menedżerów z firm-klientów Accenture, uzupełnionych o spotkania ze specjalistami, m.in. psychologiem biznesu, który wzbogacą wiedzę merytoryczną uczestniczek warsztatów o zagadnienia związane m.in. z planowaniem przez kobiety kariery, radzeniem sobie ze zmianami czy o praktyczne porady pomagające np. przygotować prezentację przed publicznością.

Cykl zakończy specjalny wykład poświęcony kreowaniu wizerunku i dress code oraz prezentacja najnowszych trendów w stylizacji biznesowej.

3. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie – największa pod względem liczby studentów publiczna uczelnia ekonomiczna Polsce i jedna z największych w Europie Środkowo-Wschodniej. Kształci na wszystkich poziomach studiów ponad 22 tysiące studentów z około 60 krajów świata, na 13 kierunkach i 45 specjalnościach. Uniwersytet współpracuje z prawie 200 uczelniami na całym świecie, w tym z wieloma renomowanymi, realizuje międzynarodowe programy badawcze, uczestniczy w wymianie kadry naukowej i studentów.

Od lat Uniwersytet plasuje się w czołówce szkół wyższych. Rankingi prestiżowych czasopism wskazują, że udział absolwentów UEK wśród osób piastujących najbardziej eksponowane stanowiska w największych polskich firmach jest bardzo wysoki. Uczelnia oferuje wyjazdy na studia, staże i stypendia zagraniczne, z możliwością uzyskania dyplomów dwóch uczelni. Prowadzi także prestiżowe studia MBA (Master of Business Administration) i MPA (Master of Public Administration) we współpracy z uznanymi uczelniami zagranicznymi, m.in. ze szwajcarską szkołą biznesu z St. Gallen.

: files -> 000001
000001 -> On Board pr dla A+e networks™ uk
000001 -> Niewielki głośnik z membraną pasywną Firma Maxell wprowadza na polski rynek nowy mobilny głośnik. Ikuone wyposażony został w niewielkie przetworniki z membraną bierną, która pozwala poprawić odtwarzanie basów
000001 -> Nowe bezprzewodowe punkty dostępowe WatchGuard ap300 Kraków, dnia 29 stycznia 2016 r. – Firma Bakotech, wyłączny dystrybutor rozwiązań firmy WatchGuard w Polsce informuje, że producent wprowadził do sprzedaży nowy produkt w postaci punktu dostępowego