Informacja prasowa warszawa, 22 października 2014r

Data08.05.2016

INFORMACJA PRASOWA

Warszawa, 22 października 2014r.

Rajza po KATO, odsłona trzecia – 25–26.10.2014 roku (sobota, niedziela)

Przed nami trzecia odsłona zainicjowanego przez Griffin Art Space projektu Rajza po Kato. Już

w weekend 25 i 26 października zapraszamy do spotkania z katowiczanami!
Po odsłonach poświęconych historii i architekturze Katowic oddamy głos mieszkańcom miasta, aktywistom, dziennikarzom, artystom – tym, którzy wpływają na jego rozwój i kształt. Przedstawimy tych, dla których Katowice – ich miasto! – są ważne. Każda z wybranych osób opowiedziała nam krótko swoją historię; jak się tu żyje?; co kocha, a co chce w mieście zmienić? Na wystawie eksponowanej w przestrzeni publicznej, na ogrodzeniu placu budowy nowego Supersamu (Galeria 138 m, ul. Piotra Skargi 6) już 25 października zaprezentujemy sylwetki m.in.: malarza i muralisty Raspazjana, urba-nisty i filozofa Pawła Jaworskiego, właścicieli multimedialnego studia projektowego Magdy Drobczyk i Michała Kopaniszyna, związanej z branżą PR Wioli Niziołek oraz wielu innych niezwykłych katowickich postaci. Portrety specjalnie na tę okazję wykonane zostały przez znane na Śląsku fotograficzne duo, Michała Jędrzejowskiego & Tomka Liboskę.
Podczas październikowej odsłony Rajzy Jędrzejowski & Liboska poprowadzą fotograficzne warsztaty portretu. Kluczowym elementem przedsięwzięcia będzie wyjście uczestników w przestrzeń publiczną i uruchomienie plenerowego studia fotograficznego w centrum miasta. Modelem może zostać każdy z mieszkańców Katowic – zapraszamy wszystkich chętnych do pozowania!
W programie wydarzeń towarzyszących 3. odsłonie Rajzy po Kato znajdą się również:

– akcja plenerowa Kto żyw bieży do wieży realizowana we współpracy z Muzeum Śląskim, Partnerem projektu;

– podsumowujące wystawę Krzysztofa Maniaka spotkanie z artystą i kuratorką wystawy w zaprzyjaźnionej Galerii Dwie Lewe Ręce;

– koncert oraz wyprawa po cmentarzach Katowic śladem lokalnych osobistości, którą poprowadzi

Ryszard Nakonieczny.
To już trzecia odsłona projektu Rajza po Kato, którego mecenasem jest DH Supersam,

a organizatorem Griffin Art Space – instytucja powołana przez Griffin Group, aby wspierać i promować sztukę. Założeniem Griffin Art Space jest ożywianie życia artystycznego i promowanie współpracy biznesu z kulturą. Głównym sposobem działania jest mecenat nad najciekawszymi wydarzeniami kulturalnymi oraz działalnością wyróżniających się instytucji kultury.

W ramach realizowanych do jesieni 2015 roku akcji Rajza po Kato specjaliści i twórcy będą prowadzili warsztaty, spotkania, cykle plenerowych wystaw i akcje miejskie. Naszą i zaangażowanych w projekt postaci główną rolą będzie stworzenie nowej wizualnej mapy Katowic, odświeżenie wizerunku miasta i ożywienie twórczej aktywności jego mieszkańców. Efektem 2-letniej Rajzy po Kato będzie publikacja kulturalnego przewodnika po Katowicach.
W ramach 2. odsłony projektu w sierpniu naszym Partnerem był OFF Festival Katowice, z przyjemnością informujemy, że teraz do grona naszych Partnerów dołączyło Muzeum Śląskie, które – aż do zakończenia realizacji projektu w 2015 roku – będzie wspierało nas w staraniu
o jak najwyższy poziom merytoryczny Rajza po Kato!

ZAPRASZAMY!

RAJZA PO KATO

miasto ― sztuka ― działanie

ODSŁONA TRZECIA: 25–26.10.2014r., Katowice

Rajza ― regionalizm śląski: podróż, wycieczka, włóczenie się

Już od 25 października 2014 roku – 3. część wystawy eksponowanej na ogrodzeniu budowy

DH Supersam* – Galeria 138 m, ul. Piotra Skargi 6: Lokalsi

Wydarzenia towarzyszące:
sobota, 25.10.2014r.
11:00 Warsztat fotografii portretowej** poprowadzą Michał Jędrzejowski i Tomek Liboska, KATO.Bar, ul. Mariacka 13
12.30 Kto żyw bieży do wieży / akcja plenerowa / start: wieża szybu „Warszawa” na terenie nowej
siedziby Muzeum Śląskiego, ul. T. Dobrowolskiego 1
12:30–16:30 Zrób sobie portret! Fotograficzna akcja miejska. Zapraszamy wszystkich chętnych! Galeria Rondo Sztuki, Rondo im. Gen. Jerzego Ziętka 1
18:00 RYSY ― podsumowujące wystawę spotkanie z Krzysztofem Maniakiem i Martą Kudelską,

Galeria Dwie Lewe Ręce, ul. Morcinka 23—25

niedziela, 26.10.2014r.
12:00 Po cmentarzach śladem lokalnych osobistości oprowadza Ryszard Nakonieczny. Zbiórka:

pl. Rady Europy 1 (Biblioteka Śląska, wejście główne)

20:00 Koncert SLPWK, KATO.Bar, ul. Mariacka 13 (wstęp wolny)
** Warsztaty płatne – 30 pln, termin zapisów: 22.10.2014 r., rajzawarsztaty@gmail.com
fb/rajzapokato

rajzapokato.natemat.pl

griffin-artspace.com

ORGANIZATORZY:

Mecenat: Supersam

Organizator: Griffin Art Space

Koncepcja i produkcja: Fundacja Sztuk Wizualnych

Koncepcja merytoryczna: Michał Kubieniec, Dominik Tokarski / Geszeft

Opieka kuratorska: Adrian Chorębała

Koordynacja: Joanna Gorlach, Iza Wałek

Komunikacja: Karolina Harazim-Mazur

* SUPERSAM

Nowy Supersam powstanie w ścisłym centrum Katowic, w miejscu dawnej hali targowej przy ulicy
Piotra Skargi 6 w Katowicach, w otoczeniu zabytkowej architektury modernistycznej miasta.
Supersam udostępni blisko 21 000 m.kw. powierzchni handlowo-usługowej na pięciu kondygnacjach naziemnych i jednej podziemnej. Na trzech poziomach handlowych powstanie ponad 100 sklepów i punktów usługowych. Poziom drugiego piętra przeznaczony zostanie na kino, punkty gastronomiczne i rekreacyjne oraz centrum fitness. Natomiast ostatnie kondygnacje zwieńczające nowy budynek zostały przeznaczone na parking obejmujący 400 miejsc postojowych.
Zgodnie z harmonogramem, otwarcie inwestycji realizowanej przez Griffin Group nastąpi jesienią 2015 roku. Całkowity budżet inwestycji, wliczając koszty budowy, szacowany jest na około 50 mln EURO. Generalnym wykonawcą jest firma Hochtief.