Informacje prasowe pm 1414-pl

Data02.05.2016

INFORMACJE PRASOWE PM 1414-PL

Nowe, bezpośrednio zasilane ramię przegubowe wspiera automatykę lean

robolink D od igus jest dostępny w trzech wymiarach i może wykonywać ruch do 6 osi umożliwiając tym samym dowolność konfigurowania
Warszawa/Poznań, Polska, 3 czerwca 2014 – Chwytanie, obrót, ruch wahliwy, podnoszenie i odkładanie na miejsce oraz powrót do pozycji startowej – ramiona przegubowe w robotowych systemach przemysłowych wykonują dokładnie takie same, powtarzalne czynności. W tym celu igus rozwinął nowe, modułowe i ekonomiczne ramię robolink D. W tym nowym systemie robolink jest napędzany bezpośrednio przez silnik umiejscowiony na osi. To nowe rozwiązanie jest oparte na linii samosmarownych, talerzowych łożysk ślizgowych PRT firmy igus, które są zainstalowane w polimerowej obudowie.
System jest napędzany przez przekładnię ślimakową oraz silnik krokowy NEMA 17 lub 23. Te oraz inne silniki są kontrolowane przez ogólnodostępne, standardowe moduły kontrolne. Nowy system robolink D różni się od poprzednich rozwiązań robotowych firmy igus przez swoją technologię napędu. Do tej pory, silniki krokowe nie były umiejscowione bezpośrednio na ramieniu przegubowym lecz na oddzielnej jednostce napędowej zasilanej za pomocą cięgien, które były z nią połączone. Nowe rozwiązanie sprawia, że system jest bardzo lekki, a napęd bezpośredni czyni ramię przegubowe bardziej wytrzymałym i żywotnym, otwierając tym samym nowe możliwości zastosowań w automatyce lean, gdzie roboty przenoszą komponenty od komórki do komórki. Takie rozwiązanie umożliwia producentom elastyczną reakcję na zmiany i potrzeby oraz uzyskanie znaczących redukcji kosztów.
System przegubów robolink od igus

System robolink D jest dostępny w trzech rozmiarach i może być połączony przy użyciu plastikowych lub aluminiowych złączy, umożliwiając ruchy ramienia od jednej do sześciu osi. Ten, tak samo jak inne produkty robolink od igus jest rozwiązaniem modułowym doskonałym do indywidualnych rozwiązań robotowych. Przeguby oraz komponenty dwóch systemów robolink mogą być dowolnie ze sobą łączone. Konstrukcja modułowa zastosowana zarówno w komponentach indywidualnych, bądź jako system kompletny, umożliwia utrzymanie ogromnego poziomu swobody i elastyczności zastosowania.

KONTAKT:
igus® Sp. z o.o.

ul. Nakielska 3

Tel.: 22 863 57 70

Faks: 22 863 61 69

info@igus.pl

www.igus.pl

KONTAKT PRASOWY:
Oliver Cyrus

Head of Media and Advertising

igus® GmbH

Spicher Strasse 1a

51147 Cologne

Tel. 0 22 03 / 96 49-459

Fax +49 22 03 / 96 49-631

ocyrus@igus.de

www.igus.de/de/presse

O IGUS:
Firma igus GmbH jest czołowym światowym producentem systemów prowadzenia przewodów i polimerowych łożysk ślizgowych. To rodzinne przedsiębiorstwo z siedzibą w Kolonii ma swoje oddziały w 35 krajach i zatrudnia około 2400 pracowników na całym świecie. W 2013 roku firma igus wygenerowała obroty rzędu 427 milionów euro. igus ma największe w swojej branży laboratoria badań i fabryki, dzięki czemu może w bardzo krótkim czasie zaoferować klientom innowacyjne i dostosowane do ich potrzeb produkty i rozwiązania.

The terms ‘igus, e-ketten, e-kettensysteme, chainflex, readycable, easychain, e-chain, e-chainsystems, energy chain, energy chain system, flizz, readychain, robolink, pikchain, triflex, twisterchain, invis, drylin, iglidur, igubal, xiros, xirodur, plastics for longer life, CFRIP, dryspin, manus and vector’ are protected by trademark laws in the Federal Republic of Germany and internationally, where applicable.

Zdjęcie PM1414-1

Ramię przegubowe robolink D jest napędzane bezpośrednio przez sinik umiejscowiony na osi. Podstawą ramienia jest bezsmarowne talerzowe łożysko ślizgowe igus. (Źródło: igus GmbH)

: contentData -> Corporate Files -> PressReleases -> doc -> PL pl
PL pl -> 14 nowych wariantów rolek do zaginania taśm transportowych od igus